به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، سید محمد مقیمی عصر یکشنبه در نشست سردبیران مجلات علمی پژوهشی دانشگاه تهران در تالار شهید سلیمانی دانشگاه تهران افزود: این باشگاه با حضور ۱۰۰ دانشمند برتر دانشگاه تهران شکل می گیرد که تسهیلات ویژه ای در اختیار آنها قرار می دهد، علاوه بر آن تسهیلات و زیرساختهایی در اختیار همه محققان و اساتید دانشگاه تهران قرار می دهد.
وی ادامه داد: یکی از کارکردهای این باشگاه کمک به اعضای هیات علمی و نشریات علمی - پژوهشی دانشگاه تهران جهت چاپ مقالات با نمایههای معتبر بینالمللی است.
رییس دانشگاه تهران با اشاره به راهکارهای افزایش نقش و تاثیرگذاری مجلات علمی پژوهشی در زمینه ارتقای جایگاه دانشگاه تهران در عرصه بینالمللی گفت: یکی از زمینههایی که میتوانیم در زمینه دیپلماسی علمی در دنیا فعال باشیم و اثرگذاری اجتماعی خود را افزایش دهیم، افزایش کمی و کیفی مقالاتی است که در مجلات معتبر بینالمللی منتشر می شود. هر قدر میزان مقالات نمایهدار بینالمللی مجلات علمی - پژوهشی دانشگاه تهران بیشتر شود، جایگاه دانشگاه تهران در رتبهبندیهای بینالمللی به صورت چشمگیری ارتقا پیدا خواهد کرد.
مقیمی افزود: دانشگاه تهران با ظرفیتی که دارد از نظر نمایه شدن مجلاتش در پایگاههای علمی معتبر، دارای فاصله زیادی با وضعیت مطلوب است. با توجه به اینکه بخشی از مقالات اساتید و مجلات دانشگاه تهران در حوزههای علوم انسانی، اجتماعی و رفتاری بخاطر اینکه مولفههای ارزشی حوزههای فرهنگی و اجتماعی ما در آنها پررنگ دیده شده، مورد اقبال برخی ژورنالها و پایگاههای علمی دنیا قرار نمیگیرند، در این حوزههای علمی، اخذ نمایههای معتبر بینالمللی از اهمیت مضاعفی برخوردار است.
وی در عین حال، ارتقای جایگاه بینالمللی مجلات داخلی را به عنوان یک الزام برای عبور از برخوردهای سلیقهای و استانداردهای دوگانه برخی ژورنالهای بینالمللی در قبال تولیدات و مستندات محققان ایرانی دانست و گفت: این ارتقا مستلزم طراحی مکانیسمهای اداری و اجرایی برای اعمال پشتیبانیهای مالی و معنوی متناسب از مجلات است. به این منظور لازم است یک هسته مرکزی برای سازماندهی مجلات در راستای بینالمللی شدن آنها تشکیل دهیم.
رییس دانشگاه تهران با اعلام اینکه دبیرخانه هسته مرکزی سازماندهی مجلات علمی پژوهشی در معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه تشکیل خواهد شد، افزود: اعتبارات ویژهای با حمایت وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین اعتبار خوبی از محل منابع دانشگاه تهران برای بینالمللیسازی مجلات علمی - پژوهشی اختصاص پیدا کرده است. بخشی از این اعتبارات در اختیار این دبیرخانه مرکزی قرار میگیرد تا در زمینه اقدامهای مختلف برای ارتقای جایگاه بینالمللی مجلات از جمله تامین هزینههای مشترک مجلات و برگزاری کارگاههای آشنایی با روشهای بینالمللیسازی هزینه شود.
مقیمی با اشاره به فعال بودن ۱۰۶ مجله علمی - پژوهشی در دانشگاه تهران، از در نظر گرفتن مشوقهایی برای اعطا به مجلات علمی پژوهشی موفق در زمینه ارتقای جایگاه بینالمللی خبر داد و گفت: در یک چشمانداز یکساله اگر مجلهای بتواند فرآیند طراحی شده برای ارتقای جایگاه بینالمللی خود را به درستی طی کرده و ارتقا پیدا کند، به طور خاص ۲ میلیارد ریال در اختیار سردبیر مجله قرار میگیرد تا در مجله مربوطه هزینه کند. به نوعی این یک پاداش برای مجلاتی محسوب میشود که بتوانند در WOS یا اسکوپوس نمایه شوند.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه ارتقای جایگاه بینالمللی برای مجلات حوزههای علوم انسانی، اجتماعی و رفتاری و همچنین هنری، نسبت به سایر مجلات سختتر است، لازم است مشوقهای ویژهای در راستای ارتقای جایگاه بینالمللی این مجلات پیشبینی شود.
رییس دانشگاه تهران از تشکیل هیات منتخب پنج نفره از سردبیران مجلات علمی - پژوهشی دانشگاه تهران و برخی شخصیتهای حقوقی به عنوان شورای سیاستگذاری دبیرخانه مرکزی ارتقای سطح بینالمللی مجلات خبر داد و تاکید کرد: این هیات منتخب باید به صورت شبکهای به مجموعه سردبیران مجلات علمی - پژوهشی دانشگاه متصل شود و دیدگاهها و راهکارها در زمینه موضوعات مبتلابه به اشتراک گذاشته شوند.
مقیمی با تاکید بر ایجاد خوشههای بینرشتهای ذیل هسته مرکزی دبیرخانه ارتقای جایگاه بینالمللی مجلات علمی - پژوهشی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه مقالات بینرشتهای در دنیا بسیار مورد استقبال قرار میگیرند و مرجع میشوند، لازم است تیمهای میانرشتهای برای تولید مقالات ایجاد کنیم.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، مهدی فکور ثقیه معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران نیز در نشست با سردبیران مجلات علمی - پژوهشی دانشگاه تهران گفت: از ۱۰۶ مجله علمی - پژوهشی که در دانشگاه تهران منتشر میشود، ۲۵ مجله به زبان انگلیسی، یک مجله عربی و بقیه نیز به زبان فارسی منتشر میشوند.
وی با اعلام اینکه ۱۷ مجله علمی - پژوهشی دانشگاه تهران در اسکوپوس نمایه شده است، گفت: ۲ مجله نمایه شده دانشگاه تهران در اسکوپوس، به زبان فارسی است. همچنین ۷ مجله از ۱۷ مجله نمایه شده در اسکوپوس، طی سال ۲۰۲۲ در این پایگاه علمی نمایه شدهاند.
فکور افزود: همچنین ۷ مجله علمی - پژوهشی دانشگاه تهران در WOS نمایه شده که یکی از آنها دارای ضریب تاثیر است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران در ادامه از لغو یک مصوبه قدیمی که برای طول دوره سردبیری مجلات ایجاد محدودیت میکرد خبر داد، اظهار داشت: مقرراتی در دانشگاه تهران جاری و ساری بود که بر اساس آن، سردبیران مجلات نمیتوانستند بیش از دو دوره سردبیر باشند. این قاعده از سوی هیات رئیسه دانشگاه تهران لغو شد و بر این اساس، احکام سردبیران مجلات علمی - پژوهشی میتواند برای دورههای مختلف تمدید شود.
وی همچنین بر اختصاص منابع مالی مشخصی برای ساماندهی مجلات علمی - پژوهشی از منظر سایت مجلات، حروفچینی، ویراستاری و … تاکید کرد.
نظر شما