این رسانه آمریکایی روز پنجشنبه به وقت محلی در تحلیلی نوشت: حتی اگر همین فردا توافق حاصل شود اجرای آن پیچیده و نیازمند گذراندن چندین مرحله خواهد بود. و احتمالا تا رفع تحریم های ایران چندین ماه به طول خواهد انجامید.
در این گزارش آمده است، به اعتقاد کارشناسان احیای برجام شاید در کوتاه مدت از لحاظ روانی به نفع بازار انرژی خواهد بود اما وقت برای عرضه نفت برای آرام کردن بازرهای جهان در زمستان دیر شده است.
مشکل واقعی کشورهای اروپایی نه نفت بلکه گاز است. روسیه گاز طبیعی اش را به روی آنها بسته است و اروپا تلاش می کند کمبود گاز را از جایی دیگر جبران کند. اگر چه ایران میلیاردها متر مکعب گاز طبیعی دارد اما حجم بیشتر آن در داخل استفاده می شود.
به گفت ژاکوب فانک کرکگارد، اقتصاددان صندوق مارشال آلمان، اروپا به گاز نیاز دارد ولی هیچ راهی برای رساندن آن از ایران تا زمستان امسال وجود ندارد.
با وجود اینکه کشورهای اروپایی به دنبال منابع انرژی جایگزین هستند، مقامات غربی می گویند برنامه زمان آنها برای دستیابی به توافق هسته ای با ایران تحت تأثیر موضوع انرژی قرار نگرفته است. به باور آنان قیمت نفت از اوج خود در تابستان امسال به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
به گفته کارشناسان حوزه انرژی، عرضه نفت ایران می تواند به پایین نگه داشتن قیمت های نفت کمک کند. برخی بر این باورند که ایران توانایی صادر کردن بیش از دو میلیون بشکه نفت در روز را دارد و در صورت معافیت های سریع پس از احیای برجام، با عرضه نفت ایران بازار کمی آرامش به خود خواهد دید.
از سوی دیگر، تحریم تنها مشکل برای عرضه بیشتر نفت نیست. به گفته کارشناسان انرژی زیرساخت های صادراتی ضعیف و نبود پالایشگاه های تولید گاز طبیعی مایع از موانع پیش رو است.
عربستان رقیب دیرینه ایران نیز تلویحا گفته است در صورت عرضه نفت ایران تلاش خواهد کرد تولیدش را برای اطمینان از افزایش قیمت کاهش دهد.
یک کارشناس اقتصادی بر این باور است چنانچه نفت ایران دوباره به بازارها عرضه شود اوپک می تواند فوری تولید نفت را کاهش بدهد. به گفته وی این مساله می تواند سود سیاسی دولت بایدن از احیای برجام را تحت تاثیر قرار بدهد.
دور جدید مذاکرات رفع تحریمهای ایران پس از وقفهای پنج ماهه ۱۳ مردادماه در شهر وین آغاز شد و این مذاکرات پس از چهار روز ۱۷ مرداد ماه با بازگشت هیات ها به پایتخت ها پایان یافت.
به گزارش ایرنا، برگزاری این دور از مذاکرات در پی آن صورت گرفت که مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزنامه فایننشالتایمز ادعا کرد بسته پیشنهادی جدیدی روی میز گذاشته که شامل راهکارهای به روز درباره رفع تحریمها و گامهای هستهای ایران است.
جمهوری اسلامی ایران ۲۵ مرداد (۱۶ آگوست) نظرات و درخواست های خود را درباره پیشنهادات اتحادیه اروپا درباره مذاکرات رفع تحریم ها در وین ارسال کرد و آمریکا پس از بیش از یک هفته از آن در دوم شهریور ماه (۲۴ آگوست) نظر خود را در این باره به اتحادیه اروپا ارائه کرد.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ۱۰ شهریور ماه (اول سپتامبر) از ارسال نظرات جمهوری اسلامی ایران در مورد پاسخ آمریکا درباره متن پیشنویس توافق احتمالی رفع تحریمها به هماهنگ کننده خبر داد و گفت: پس از دریافت پاسخ آمریکا، تیم کارشناسی جمهوری اسلامی ایران آن را به دقت مورد بررسی قرار داده و پاسخهای ایران، پس از ارزیابی در سطوح مختلف، تدوین و امشب به هماهنگکننده تحویل داده شد. متن ارسالی دارای رویکردی سازنده با هدف نهایی کردن مذاکرات است.
در پی پایان یافتن این دور از مذاکرات، مقامات آمریکایی و اتحادیه اروپا ادعا کردند که متن نهایی به همه طرفها ارائه شده که قابل تغییر نخواهد بود و بایستی یا پذیرفته شود و یا شکست مذاکرات اعلام شود که این این ادعا از سوی مقام وزارت خارجه ایران رد و اعلام شد که با توجه به ادامه بحثها درباره چند موضوع مهم باقیمانده، هنوز در مرحلهای قرار نداریم که از نهایی شدن متن توافق در وین سخن بگوییم.
رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز اعلام کرد که توافقی (در مورد مذاکرات هستهای) بدست نیامده است زیرا تا زمانی که در مورد همه مسائل توافق نشود، توافقی وجود نخواهد داشت.
گفت وگوها در حالی به مراحل سرنوشتساز رسیده که رسیدن به خط پایان و توافق نهایی معطل تصمیمهای سیاسی غرب بویژه ایالات متحده آمریکا به عنوان طرف نقض کننده توافق سال ۹۴ است.
هیات جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که لازمه رسیدن به توافق، پایدار بودن رفع تحریمها به نحوی تضمین شده است و اینکه موضوعی نباید به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی بماند و به دنبال توافقی است که در آن انتفاع اقتصادی مردم تامین، تجارت خارجی ایران رفع و محدودیتهای غیرقانونی فروش نفت برداشته شود. از این منظر، اگر طرف مقابل مطالبات منطقی ایران و الزامات شکلگیری یک توافق پایدار و قابل اتکاء را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.
نظر شما