تکمیل پروژه فاضلاب بیرجند در گام آخر

بیرجند - ایرنا- یکی از مصوبات سفر رئیس جمهور به خراسان جنوبی تصویب ۲۵ میلیارد تومان برای توسعه و تکمیل شبکه جمع‌آوری فاضلاب بیرجند بود که با اجرای ۱۵ کیلومتر شبکه در یک سال گذشته پیشرفت فیزیکی این پروژه به ۹۳ درصد رسید.

به گزارش ایرنا، شرکت آب و فاضلاب خراسان‌جنوبی در راستای اهداف و سیاست‌های دولت و وزارت نیرو و با هدف بازچرخانی آب، سالم‌سازی محیط زیست، تامین آب جایگزین صنعت و کشاورزی و نیز اشتغالزایی، پروژه شبکه جمع‌آوری و تصفیه‌خانه فاضلاب بیرجند را اجرا کرده است.

اجرای پروژه شبکه جمع‌آوری فاضلاب و اتصال واحدهای مسکونی به شبکه از مطالبات مردم منطقه است که در برنامه‌های اجرایی استان و دستگاه متولی قرار دارد.

بنابر اعلام آب و فاضلاب خراسان جنوبی؛ مدول اول تصفیه خانه فاضلاب بیرجند با ظرفیت ۱۰ هزار و ۵۰۰ مترمکعب در شبانه‌روز که جمعیت ۶۵ هزار نفر را تحت پوشش دارد از سال ۸۴ وارد مدار بهره‌برداری شده است.

اوایل دهه ۹۰ بود که مسئولان امور آب و فاضلاب، به دلیل نهایی شدن ظرفیت تصفیه خانه قدیمی بیرجند، ایجاد مدول دوم تصفیه خانه فاصلاب را برای این شهر لازم و ضروری دانستند، چراکه مدول اول تصفیه خانه فاضلاب بیرجند مربوط به سال ۷۸ و متناسب با جمعیت همان زمان و معادل ۶۵ هزار نفر طراحی شده بود.

پاییز سال ۹۲ بود که بانک اکو دومین سرمایه‌گذاری در طرح‌های آب و فاضلاب کشور را در خراسان جنوبی انجام داد و پس از مبادله تفاهم‌نامه، از اوایل سال ۹۳ مرحله اجرایی طرح آغاز شد و مدت زمان اجرای آن پایان سال ۹۶ اعلام شده بود.

بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده، مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب بیرجند، با جدیدترین روش‌ها و برابری با استانداردهای جهانی در حال احداث است بطوری‌که در کمتر از هشت ساعت عملیات تصفیه را انجام می‌دهد، در این نوع تصفیه هیچ بویی منتشر نمی‌شود، در حالیکه در مدول اول تصفیه خانه که از روش برکه ثبتی استفاده شده فاضلاب ۳۵ روز برای تصفیه در برکه باقی‌مانده و سبب ایجاد بوی نامطبوع می‌شود.

بر این اساس، طرح مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب شهر بیرجند نخستین طرح عمرانی برخوردار از منابع مالی بین‌المللی در سطح خراسان جنوبی است که دارای ظرفیت ۲۱ هزار و ۵۰۰ متر مکعب در شبانه‌روز یا ۲۵۰ لیتر برثانیه است که ۱۴۰ هزار نفر را تحت پوشش قرار می‌دهد.

علت تاخیر در مدول دوم تصفیه‌خانه فاضلاب چه بود؟

پروژه در حال اجرا بود که از سال ۹۷ به علت تغییرات قیمتی، روند اجرایی آن دچار مشکلاتی شد، همچنین ۱۷ میلیون یورو اعتبار اولیه به پایان رسید و پولی برای ادامه کار وجود نداشت، اما با پیگیری‌های انجام شده، حدود ۶ میلیون یوروی دیگر توسط شورای اقتصاد برای این پروژه اختصاص داده شد که این مبلغ به عنوان قسط دوم در سال ۹۷ ، به حساب پروژه واریز شد.

در همین زمان بود که مدیر آبفای وقت اعلام کرد، امیدواریم در صورت تامین تمامی کالاهای مورد نیاز، بهره‌برداری از فرایند تصفیه در تصفیه خانه فاضلاب بیرجند تا پایان نیمه اول سال ۹۹، به سرانجام برسد اما این اتفاق نیفتاد.

شهریورماه سال گذشته رئیس جمهور در سومین سفر استانی خود به خراسان جنوبی سفر کرد، سفری که ۱۰۰ نوع مصوبه داشت و تصویب ۱۱۰ هزار و ۷۲۵ میلیارد ریال اعتبار، تسهیلات و سرمایه‌گذاری رهاورد آن بوده است.

یکی از نتایج سفر رئیس جمهور به این استان تصویب ۲۵ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل فاضلاب بیرجند بود که از این مبلغ ۲۰ میلیارد تومان توسط سازمان برنامه و بودجه کشور و پنج میلیارد ریال توسط وزارت نفت و بقیه اعتبار مورد نظر از محل فروش پساب تامین خواهد شد.

و اما سید "صولت مرتضوی" معاون اجرایی رئیس جمهور هم که خرداد امسال برای رصد میدانی اجرای مصوبات سفر استانی دولت به خراسان جنوبی آمده بود، از طرح مدول دوم تصفیه‌خانه فاضلاب بیرجند بازدید کرد.

تکمیل پروژه فاضلاب بیرجند در گام آخر

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی در این بازدید گفت: در یک سال اخیر با تزریق ۱۹ میلیارد تومان این اعتبار، روند اجرایی پروژه سرعت گرفته و بیش از ۱۵ کیلومتر شبکه جمع آوری فاضلاب اجرا شد که پیشرفت فیزیکی شبکه جمع آوری و تصفیه خانه فاضلاب بیرجند را بیش از ۹۳ درصد رساند.

حسین امامی افزود: این پروژه در مرحله پیش راه‌اندازی و آزمایشی قرار گرفته است به گونه‌ای که بیش از ۹۰ درصد فاضلاب تولیدی توسط مجموعه جدید در حال تصفیه است و با استانداردهای مطلوب زیست محیطی، پساب آن از تصفیه‌خانه خارج می‌شود.

تامین تجهیزات تصفیه‌خانه فاضلاب از تولیدات داخلی

وی همچنین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه تصفیه‌خانه فاضلاب بیرجند جزو تصفیه‌خانه‌های پیشرفته کشور محسوب می‌شود افزود: از کل تجهیزات مورد نیاز این تصفیه‌خانه فقط سه میلیون یورو خرید خارجی است و بقیه تجهیزات از تولیدات داخلی خریداری شده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی اظهار داشت: طرح فاضلاب بیرجند از سال ۹۴ آغاز شد و در مرحله پیش راه‌اندازی قرار دارد که خط انتقال آن ۱۰۰ درصد اجرا شده است.

وی با اشاره به نصب ابزار دقیق تصفیه‌خانه به عنوان آخرین تجهیزات مورد نیاز در خرداد امسال گفت: برخورداری کل شهر بیرجند از شبکه فاضلاب، کاهش بوی تصفیه‌خانه با ارتقای مدول اول و افزایش ظرفیت دو مدول به ۴۰۰ لیتر و استفاده از پساب در معادن و شهرک صنعتی خوسف از اهداف راه‌اندازی مدول دوم این تصفیه‌خانه است.

امامی ادامه داد: به دنبال این هستیم که پساب را جایگزین چاه‌های شرب استفاده شده در بخش کشاورزی به میزان چهار میلیون مترمکعب کنیم.

وی گفت: مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب بیرجند با اعتبار ارزی معادل ۷۵۰ میلیارد تومان به بهره‌برداری آزمایشی رسیده است و بحث بوی بد فاضلاب و معضلات روستاهای اطراف رفع شده است.

مدیرعامل آب و فاضلاب خراسان جنوبی افزود: برنامه ارتقای مدول یک را در برنامه داریم و به صورت ریشه‌ای معضلات تصفیه خانه رفع می‌شود.

وی یادآور شد: پس از تکمیل پروژه فاضلاب بیرجند فاضلاب سایت‌های مسکن ملی در دستور کار قرار می گیرد همچنین اجرای شبکه فاضلاب در روستای چهکند بیرجند نیز در برنامه این مجموعه قرار دارد که مطالعات اجرایی آن در سال گذشته تکمیل شده است.

تکمیل پروژه فاضلاب بیرجند در گام آخر

در پنجمین روز هفته دولت امسال هشت کیلومتر شبکه جمع‌آوری فاضلاب بیرجند با اعتبار ۱۲ میلیارد تومان به بهره‌برداری رسید که در این مراسم مدیرعامل آب و فاضلاب خراسان جنوبی اعلام کرد: برای اتمام این پروژه به اجرای ۴۰ کیلومتر شبکه نیاز است که در صورت همکاری شهرداری تا هفته دولت سال آینده به اتمام می‌رسد تا معضل دفع فاضلاب در این شهر رفع شود.

اجرای ۴۶۰ کیلومتر شبکه جمع‌آوری فاضلاب

مدیرعامل آب و فاضلاب خراسان جنوبی ادامه داد: ۴۶۰ کیلومتر شبکه جمع‌آوری فاضلاب در بیرجند از مجموع ۵۰۰ کیلومتر اجرا شده‌ است.

وی اظهار داشت: در سفر رییس جمهور به خراسان جنوبی ۱۴۵ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح‌های فاضلاب شهرهای سربیشه، بیرجند و فردوس مصوب شده که از این مقدار ۶۰ میلیارد تومان برای طرح فاضلاب سربیشه، ۶۰ میلیارد تومان برای طرح فاضلاب فردوس و ۲۵ میلیارد تومان برای اجرای طرح فاضلاب شهر بیرجند مصوب شد.

امامی تصریح کرد: درهمین راستا در شهر فردوس پیمانکار اجرایی برای پروژه شبکه جمع‌آوری فاضلاب بکارگیری شده و حدود ۱۳ کیلومتر شبکه جمع‌آوری فاضلاب در یک سال اخیر اجرا شده است و در شهر سربیشه نیز با توجه به پیشرفت فیزیکی حدود ۸۳ درصدی شبکه جمع آوری و خط انتقال فاضلاب قرار داد.

وی افزود: احداث تصفیه خانه فاضلاب شهر سربیشه با اعتبار ۸۰۰ میلیارد ریال منعقد و وارد فاز اجرایی شده که پیش‌بینی می شود ظرف مدت ۱۸ ماه به بهره‌برداری برسد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha