سد سقاوه؛ گامی بلند به سوی آبادانی مارگون در کهگیلویه و بویراحمد

یاسوج- ایرنا- شهرستان مارگون در استان کهگیلویه و بویراحمد به سبب آب و هوای مطبوع، زمین حاصلخیز ، معادن مهم و آب فراوانش ظرفیت های بزرگی برای سرمایه گذاری دارد و با احداث سد بزرگ سقاوه، آینده ای بسیار درخشان برای این منطقه پیش بینی می شود.

به گزارش ایرنا، شهرستان مارگون موقعیت ها و ویژگی های منحصر به فردی دارد که از جمله آنها می توان به همسایگی با استان چهار محال و بختیاری ، قرار گرفتن در مسیر جاده ملی پاتاوه – دهدشت و همچنین مسیر یاسوج به اصفهان ، داشتن شرایط مساعد آب و هوایی و ظرفیت های ویژه گردشگری اشاره کرد.

ظرفیت های بکر و بی بدیل در حوزه کشاورزی و دشت های حاصلخیز سقاوه، همچنین وجود کارخانه سیمان مارگون و رودخانه ها و آبشارهای زیبا و مفرح و قطب تولید ماهیان سردابی دارد.

 بخش مارگون از توابع شهرستان بویراحمد محسوب می شد که به استناد ماده ۱۳ قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری مصوب سال ۱۳۶۸ به پیشنهاد وزارت کشور و با تصویب هیات دولت به شهرستان ارتقا یافت.

جزئیات سد سقاوه مارگون 

 سد مخزنی سقاوه بر روی رودخانه سقاوه از سرشاخه‌های رودخانه لوداب و در حدود سه کیلومتری جنوب شرق شهر مارگون و در حدود ۷۰ کیلومتری شمال غربی یاسوج در استان کهگیلویه و بویراحمد احداث می شود.

پروژه سد خاکی سقاوه با ارتفاع ۴۵ متر در این شهرستان اجرا خواهد شد.

به گفته استاندار کهگیلویه و بویراحمد یکی از اقدامات شاخصی که در دولت سیزدهم انجام گرفت اخذ مجوز ماده ۲۳ طرح مهمی همچون سد سقاوه بوده است.

سید علی احمد زاده افزود: این سد می‌تواند ۹ میلیون  متر مکعب آب ذخیره کند که با پایان آن مشکل روستاهای اطراف و صنایع را نیز تامین می‌کند.

چرا سد سقاوه در مارگون احداث می شود؟

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: حجم آب تجدید پذیر استان کهگیلویه و بویراحمد ۹هزار ۲۲۳ میلیون متر مکعب است که یک هزار و  ۷۰ میلیون متر مکعب آن سالانه مهار می شود و ۹۰ درصد آن از استان خارج می شود.

آرش مصلح عنوان کرد: با اینکه کهگیلویه و بویراحمد ۱۰ درصد از میزان منابع آب کشور را در اختیار دارد اما در تابستان های گرم ، برخی شهر های کهگیلویه و بویراحمد از تنش آبی رنج می برند.

وی افزود: کهگیلویه و بویراحمد در ۶ ماهه نخست هر سال با مشکل خشکسالی و ۶ ماهه دوم با سیلاب روبرو است و این دو موضوع همیشه دغدغه مهم مسئولان استانی بوده که با احداث سدهای مخزنی و مهار این میزان بارندگی مشکلات به حداقل می‌رسد.

یکی از استادان دانشگاه آزاد یاسوج می گوید که احداث سد سقاوه واقعا نیاز استان بود و هست. 

بهره بر می افزاید: تقویت سفره ها، رونق صنعت، رونق گردشگری، رونق کشاورزی مدرن از جمله پیامدهای مثبت اجرای این سد خواهند بود.

منطقه سقاوه در شهرستان مارگون در آینده به یک شهرک صنعتی بزرگ تبدیل خواهد شد و بیشتر صنایع به آب نیاز دارند.

هم اینک نیز کارخانه سیمان مارگون در این شهرستان به عنوان بزرگترین واحد صنعتی کهگیلویه و بویراحمد و یکی از طرحهای ملی در بخش سیمان است.

از سوی دیگر ظرفیت منطقه برای کشاورزی احداث یک سد خاکی بزرگی را می طلبید که ساخت آن در دستور کار متولیان قرار گرفت.

به گونه ای که مختار اندرخور فرماندار مارگون می گوید: باید در زمینه کشاورزی جهت ایجاد اشتغال در شهرستان مارگون توجه ویژه‌ای شود زیرا که پتانسیل کشاورزی در این منطقه می‌تواند راهگشای مسائل اقتصادی و اشتغال زایی باشد.

وی ابراز داشت: روستاهایی همچون شهنیز، جوبریز، تاکسیسه، جوکار و دلیرچ ظرفیت بسیار عالی در بحث کشاورزی بالاخص در بحث باغات دارند.

فرماندار مارگون گفت: مارگون و بسیاری از روستاهای زیلایی با تنش آبی شدید روبرو هستند که توجه ویژه مسئولان را می طلبد.

اندرخور اظهار داشت: بحث آب شرب سیلاب کلوار در مرحله مطالعه مانده و هیچ اقدامی در بحث تقویت آب شرب انجام نشده است.

این سد می تواند آب شرب، آب صنایع مهم همچون کارخانه سیمان مارگون، توسعه گردشگری، آب شهرک صنعتی، کشاورزی تولید انرژی را در مارگون تامین و متحول کند.

ساخت سد سقاوه مارگون در چه مرحله ای است؟

طبق مجوزهای صادر شده برای این سد، ۷۰ درصد از اعتبار مورد نیاز سد سقاوه از محل بودجه عمومی دولت و ۳۰ درصد سرمایه گذاری بخش خصوصی باید تامین شود.

نماینده مردم بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی گفت: پروژه سد سقاوه در شهرستان مارگون به زودی مراحل مناقصه را سپری و وارد فاز کلنگ زنی خواهد شد.

مهدی روشنفکر روز جمعه در جمع مردم شهرستان مارگون، اظهار داشت: شهرستان مارگون در عین محرومیت دارای ظرفیت های بسیاری است.

وی با اشاره به احداث شهرک صنعتی در منطقه سقاوه شهرستان مارگون، افزود: یکی از دلایل عدم استقبال سرمایه‌گذاران از ایجاد کسب و کار در حوزه صنعت مشکل تامین آب مورد نیاز آن است که با احداث سد سقاوه شاهد رونق صنایع خواهیم بود.

روشنفکر بیان کرد: سد سقاوه علاوه بر تأمین آب مورد نیاز صنعت زمین‌های کشاورزی را نیز از تشنگی نجات می‌دهد و بخش کشاورزی نیز با رونق خود زمینه اشتغال بسیاری را فراهم خواهد کرد.

آثار مثبت ساخت سد سقاوه چه خواهد بود؟

ساخت این سد پیامدهای مثبت زیادی همچون خروج منطقه از محرومیت و بن بست اقتصادی، ایجاد فرصت‌های شغلی و اقتصادی، جلوگیری از مهاجرت روستاییان و دیگر موارد برای منطقه به همراه داشته است.

نرخ بیکاری در استان هم اینک به به عدد ۹.۱ درصد رسیده است که می توان عدم سرمایه‌گذاری شرکت‌های مادر تخصصی در استان،  ضعف زیرساخت‌ها و غیرفعال بودن واحدهای صنعتی را از جمله افزایش تعداد بیکاران استان دانست.

به گفته مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی کهگیلویه و بویراحمد شهرک صنعتی سقاوه ۸۰۰ هکتار مساحت دارد و پس از اجرای زیرساخت های مورد نیاز برای سرمایه گذاری به متقاضیان بخش خصوصی واگذار می شود.

هم اینک ۵۰ هکتار زمین در شهرک صنعتی سقاوه آماده واگذاری به سرمایه گذاران بخش خصوصی برای اجرای طرح های تولیدی و خدماتی است.

بنابراین با احداث این سد تحول چشمگیر و ملموسی را به ویژه حوزه صنعت و اشتغال پایدار در منطقه شاهد خواهیم بود.

مارگون با جمعیتی حدود ۲۱ هزار نفر در فاصله ای حدود ۶۰ کیلومتری یاسوج مرکز کهگیلویه وبویراحمد واقع گردیده است و حدود ۱۷ هزار نفر از جمعیت این شهرستان جدید روستایی و بالای سه هزار و ۵۰۰ نفر نیز جمعیت شهری دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha