به گزارش ایرنا، با توسعه شرایط اقتصادی و اجتماعی، بهبود شرایط بهداشتی و کاهش مرگ و میر، ترکیب سنی جمعیت کشورها تغییر یافته و جمعیت کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به سمت سالمندی در حال حرکت است.
براساس سرشماری ۱۳۹۵ از جمعیت ۷۹ میلیونی کشور ۷ میلیون و ۴۱۴ هزار نفر معادل ۹.۲۸ درصد سالمند هستند و پیشبینی میشود درصد سالمندان ایران تا سال ۲۰۲۵ میلادی به ۱۰ و تا ۲۰۵۰ به بیش از ۳۰ درصد کل جمعیت برسد.
سازمان ملل اول اکتبر را بهعنوان روز جهانی سالمندان نامگذاری کرد و هرساله شعاری برای این روز در نظر گرفته که شعار ملی امسال "تابآوری و مشارکت زنان سالمند" است.
در ایران هم هفته ملی سالمند با محورهای رسانه، آگاهی بخشی و فرهنگسازی، آموزش و توانمندسازی، خانواده و جامعه دوستدار سلامت، تابآوری و مشارکت زنان سالمند، مراقبت و سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی، حمایت اجتماعی و رفاهی، قانونگذاری، سیاست گذاری و راهبری امور سالمندان مورد توجه ویژه قرار میگیرد.
توجه ویژه به سلامت روان سالمندان رفاه نسل بعدی را ارمغان دارد
مدیر مرکز روزانه آموزشی- توانبخشی بزرگمهر گلستان گفت: جامعه ایران رو به سالمندی است و اگر به نیازهای عاطفی، مالی، جسمی، فرهنگی، تفریحی، رفاهی و روانی سالمندان توجه شود جامعه سالمتری خواهیم داشت.
مونا پهلوانی در گفت و گو با ایرنا افزود: شادی و نشاط قشر سالمند در روحیه خانواده ها و جامعه تاثیرگذار است و این موضوع را بارها پس از اینکه سالمندان در جلسات و مشاوره های مراکز روزانه حضور پیدا میکنند، به تایید فرزندان آنها رسیده و تاکید میکنند که با برگشت روحیه و سلامت روان والدین، خوشحالی به جمع خانواده بازگشت.
وی بیان کرد: خدمات آموزشی، تفریحی، درمانی و توانبخشی مرکز به سالمندان و ارتباط، صحبت، درد و دل و دورهمی آنها با یکدیگر بازخوردهای مثبتی در جامعه دارد به طوریکه برخی سالمندان با مشکلات بسیاری از جمله افسردگی، آلزایمر و بیماری اعصاب و روان به این مرکز مراجعه می کنند اما پس از شرکت در جلسات، تعداد داروهای آنها کم شده و روحیه بهتری به دست میآورند.
وی بیان کرد:سال ۹۶ که مرکز افتتاح شده بود خانم میانسالی با همراهی و معرفی یکی از دوستانش پذیرش شد و روز اول را با گریه به پایان برد و گفت که "قرص خواب مصرف میکنم و نمی توانم در جلسات شما شرکت کنم" اما پس از چند هفته با شرکت در ورزش های صبحگاهی و کلاس های آموزشی روحیه اش به کلی تغییر کرد و پس از مدتی مصرف دارو را تا حد زیادی کم کرد و از مرحله افسردگی خارج شد.
حضور سالمند در مشارکت های اجتماعی رونق بخش فعالیت های جامعه است
مدرس دانشگاه و روانشناس گلستانی در این ارتباط گفت: سالمندان باید بدانند که عمر طولانی با رشد داشتن متفاوت است و رشد تا زمان مرگ ادامه داشته هر چند که رشد فیزیکی افراد متوقف شود اما رشد عقلی، دانش افزایی و عاطفی است.
ابوالفضل خان بیکی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: بخشی از طبیعت آغاز، اوج و زوال بوده و سالمندان باید خود پذیری این شرایط به همراه رضایت از زندگی خود را داشته باشند و سالمندانی که رضایت نسبی از زندگی دارند سازگاری بیشتری با دوره سالمندی خواهند داشت.
وی افزود: در انتهای دوره میانسالی و اوایل دوره سالمندی ارزیابی زندگی که من چه کارهایی در این مدت انجام داده و حساب و کتاب های عمر خود شروع می شود و چنانچه این قشر ارزیابی پخته ای نداشته باشند و تنها روی شکست ها و اشتباهات خود تمرکز کند سلامت روانش آسیب می بیند.
این روانشناس گلستانی گفت: براساس تحقیقات سالمندانی که فعالیت ذهنی و فکری بیشتری داشته و با احساس کمال به پشت سر خود نگاه کرده و مفهومی برای زندگی خود پیدا کنند در این دوران با مشکلات کمتری روبرو خواهند شد.
خان بیکی افزود: شکل زایندگی در سالمندان متفاوت بوده در گذشته با فرزندآوری و امروز با تجربه ای که به نسل جدید انتقال می دهند و سالمندی که برون ریزی چون خاطره، داستان، طنز و اندرز دارند، احساس مفید بودن خواهند داشت.
وی بیان کرد: سالمندانی که در زمان جوانی با بحران هایی چون فشار خانوادگی، درآمد پایین و فقر توانایی روبرو بودن، سالمندی بحرانزایی خواهند داشت و باید با بهداشت روان به مرحله سالمندی بروند و برای کمک به بستر ذهن و روان آنها باید به خدمات مشاوره ای مراکز ویژه سالمندان، توانمندسازی فیزیکی و روانی، افزایش ظرفیت روانی خدمات، افزایش اعداد مراکز و ارائه سرویس های رایگان روان شناختی توجه ویژه شود.
این روانشناس گلستانی گفت: اطلاع رسانی از مراکز سالمندان و راه های تماس با این مراکز و ارائه خدمات روان شناسی در دفترچه بیمه هم از مواردی بوده که باید به آنها توجه شود.
خانبیکی افزود: عمده ترین مساله سالمندان برای مراجعه به مراکز روانشناسی عدم توجه اطرافیان است که این قشر نتوانسته بپذیرد که فرزندانش بزرگ شده و خودشان حل مساله می کنند.
وی اظهار داشت: روانشناسان با رشد روانی و تقویت نظام باورهای سالمندان مراجعه کننده به آنها یاد داده که بیشترین توجه را به خود معطوف کرده و با این مهم حال بهتری کسب کنند.
وی بیان کرد: حضور سالمند در مشارکت های اجتماعی می تواند رونق بخش فعالیت های جامعه باشد و احترام گذاشتن به این قشر افزایش میل به زندگی این قشر می شود.
۸/۹ درصد گلستانی ها سالمند هستند
سرپرست بهزیستی استان هم گفت: دنیا به سرعت در حال سالمند شدن است و اینگونه تخمین زده شده که تا سال ۲۰۵۰ حدود ۲۲ درصد جمعیت دنیا سالمند خواهند بود.
عارف کیانی افزود: ایران از تغییرات جمعیتی بی نصیب نمانده و هم اکنون حدود ۱۰ درصد جمعیت کشور را افراد بالای ۶۰ سال تشکیل می دهند و به طوری که تخمین زده شده در سال ۲۰۵۰ جمعیت سالمند کشور به حدود ۲۸ درصد خواهد رسید.
وی اظهار داشت: براساس آخرین اطلاعات استان گلستان دارای ۸/۹ درصد سالمند است که معادل ۱۷۰ هزار و ۸۷۱ نفر کل جمعیت استان است.
وی بیان کرد: در ۱۲ مرکز روزانه سالمندان گلستان، ۴۰۴ نفر و در سه مرکز شبانهروزی سالمندان ۱۴۷ نفر خدمات دریافت میکنند.
سرپرست بهزیستی گفت: سه مرکز ویزیت در منزل سالمندان و چهار مرکز مراقبت در منزل ویژه معلولان هم اکنون مشغول خدمترسانی به این قشر هستند.
وی بیان کرد: هم اکنون بیش از ۲ هزار و ۹۲۳ نفر سالمند از خدمترسانی بهزیستی استان گلستان بهرهمند هستند.
نظر شما