خبر فوری: رفع فیلترینگ

جنگ پل ها

تهران- ایرنا- پس از انفجار بر روی پل «کرچ» کریمه، جنگ اوکراین وارد مرحله تازه ای شده است و دو طرف سعی می کنند تا با تخریب زیرساخت های طرف مقابل به ویژه پل های ارتباطی طرف مقابل را به زانو در آورند.

جاده ها و مسیرهای اصلی حمل و نقل و راه آهن از جمله زیرساخت های هر کشوری هستند که مهمترین اهداف نظامی در آغاز هر جنگی به شمار می آیند.

در جنگ های امروزین کشورها سعی می کنند تا نه تنها در خط مقدم جبهه ها نیروهای دشمن را مورد حمله قرار دهند بلکه با وارد کردن ضربات نخست به مسیرهای پشتیبانی و لجستیک، ارتش ها را زمین‌گیر کنند.

این تاکتیکی است که ایالات متحده در جنگ های خود به ویژه در عراق به شدت دنبال و اجرا کرد و به همین دلیل توانست در مدت کوتاهی ارتش عراق را ناکارآمد و نابود کند.

این شیوه حتی از طرف ارتش رژیم صهیونیستی در جنگ علیه اعراب، لبنان و اکنون در سوریه هم دنبال می شود. حتی ارتش عربستان در حمله به یمن نیز همین الگو را تا حدودی پیاده کرد.

به نظر می رسید تجربیات جنگی روسیه هم به فرماندهان ارتش آن کشور آموخته باشد که اگر مسیرهای پشتیبانی از نیروهای خط مقدم را در همان مرحله نخست نابود کند، دیگر توان چندانی از طرف نیروهای اوکراینی برای مقاومت باقی نمی ماند.

وقتی ارتش و نیروهای اوکراین مسیرهای مناسبی را برای تامین نیازهای جنگی نداشته باشد، کمک های سنگین کشورهای غربی هم نمی تواند فایده ای برای آنها داشته باشد.

اما به نظر می رسد روسیه یا به دلیل نداشتن توانایی تهاجمی مناسب، اتخاذ روش نامناسب در روزهای ابتدایی جنگ، رعایت قواعد نانوشته جنگ و یا به دلیل اشتباه محاسباتی این اصل مهم را اجرا نکرد.

برخی کارشناسان غربی می گویند کرملین به دلیل نداشتن تعداد کافی از موشک های دقیق نقطه‌زن قادر به عملی سازی این کار نبود ضمن آنکه هواپیماهای روسی نیز در ماه های ابتدایی جنگ از سوی سامانه دفاع هوایی اوکراین هدف قرار می گرفتند و همین امر موجب می شود تا روسیه از جنگنده های خود کمتر استفاده کند. بخشی از شکست های اخیر ارتش روسیه نیز به همین دلیل رخ داده است.  

کارشناسان می گویند کاخ کرملین تصور نمی کرد که با چنین مقاومتی از سوی مردم و دولت اوکراین و حمایت غرب روبرو شود به همین دلیل سعی کرد تاسیسات زیربنایی این کشور را دچار آسیب فراوان نکند و خودش پس از پایان یک جنگ کوتاه مدت دچار دردسر و هزینه های بازسازی نشود.

در هر صورت اوکراین با عملیات چند روز قبل خود به روسیه گوشزد کرد که مهمترین اهداف در یک جنگ در کنار تاسیسات بزرگ، راه های دسترسی هستند که می توانند یک ارتش را ناکارآمد کنند.

پل کرچ کریمه، نماد نفوذ روسیه

حدود ساعت ۶ صبح روز شنبه ۸ اکتبر یک کامیون باری در بخش بزرگراهی پل کریمه از سمت شبه جزیره «تامان» منفجر شد. این انفجار به آتش سوزی هفت مخزن سوخت قطاری که به سمت کریمه در حال حرکت بود، منجر شد. همچنین بخشی از قسمت بزرگراه خودرویی این پل نیز به صورت کامل تخریب شد.

«ولادیمیر پوتین» در نخستین واکنش دستور تشکیل یک کمیسیون دولتی برای بررسی حادثه را صادر کرد اما اوکراین از این حمله به عنوان یک پیروزی بزرگ یاد می کند. «میخایلو پودولیاک» مشاور رییس جمهوری اوکراین در توییتر با انتشار تصویری از آثار این انفجار و بخش های تخریب شده پل نوشت: کریمه، پل، نقطه آغاز. تمام اموال غیرقانونی‌ باید تخریب شوند. تمام آنچه دزدیده شده باید به اوکراین بازگردانده شود. تمام مناطق گرفته شده توسط روسیه باید (از روس‌ها) خالی شود.

جنگ پل ها

به نوشته «یورو نیوز»، انفجار باعث فروریختن بخشی از پل کرچ شد که هم مسیر تدارکات ارتش روسیه و هم نماد قدرت مسکو در این منطقه به شمار می رفت.

این گذرگاه حاوی دو پل جاده‌ای و ریلی است که بر روی تنگه کرچ قرار دارد و روسیه از زمان آغاز حمله نظامی به اوکراین از آن برای انتقال تجهیزات نظامی ارتش خود استفاده می‌ کند.

طبق این گزارش، انفجار پل ساعاتی پس از جشن تولد ۷۰ سالگی ولادیمیر پوتین رخ داد. وی حامی مالی ساخت پل کریمه بود. ساخت این پل در سال ۲۰۱۴ و پس از الحاق کریمه به روسیه آغاز شد و در سال ۲۰۱۸ با تامین بودجه ۳.۲۵ میلیارد یورویی ساخت پل کرچ توسط رئیس جمهوری روسیه افتتاح شد.

این پل به عنوان نمادی از نفوذ کاخ کرملین در منطقه شناخته می شد.

حمله روسیه به پل های کی‌یف 

به نظر می رسد حمله به پل کریمه عصبانیت روس ها را به همراه داشته است. در حالی که مسکو تاکنون در فرایند جنگ صدمات گسترده و نابودکننده ای را به زیرساخت های اوکراین به ویژه در کی‌یف وارد نکرده بود اما حمله به پل فوق به شدت برای کاخ کرملین گران آمد زیرا آن را نماد اقتدار و حضور خود در منطقه می دانست.

در واکنش به این اقدام اوکراین، روسیه در یکی دو روز گذشته حملات گسترده و پردامنه ای را به ویژه علیه تاسیسات زیرساختی در کی‌یف انجام داد. از جمله اهداف در پایتخت اوکراین پل ها بودند که یکی از مهمترین آن ها پل «کلیتشکو» (klitschko) بود.

به نوشته روزنامه «فایننشال تایمز» این حملات بی سابقه، انتقاد بسیاری از مقامات غربی از زلنسکی تا آنتونی بلینکن را به همراه داشت تا از قدرت‌ های جهانی بخواهند اقدامی را انجام دهند.

این حملات دو روز پس از آن انجام شد که روسیه ژنرال «سرگئی سوروویکین» مقام ارشد سابق در نیروی هوایی و از فرماندهان ارشد ارتش در عملیات روسیه در سوریه را به عنوان فرمانده منصوب کرد.

«مارگاریتا سیمونیان» سردبیر شبکه خبری روسی «راشا تودی» در رسانه اجتماعی تلگرام نوشت «پاسخ برای شما وجود دارد. پل کریمه از همان ابتدا خط قرمز بود. واضح بود.»

جنگ پل ها

نشریه «اورآسیا تایمز» نیز در مطلبی با عنوان «پل در مقابل پل» نوشت، پس از حادثه کرچ کریمه، حمله روسیه به تاسیسات و پل های اوکراین شدت گرفته است. ۱۰ اکتبر انفجارهایی در شهرهای بزرگ در سراسر اوکراین به ویژه کی‌یف گزارش شد که به تلافی انفجار در تنها پلی که شبه جزیره کریمه را به روسیه متصل می‌ کند، رخ داد.

البته چند کاربر توییتر مدعی شدند که هدف اصلی از این حمله نه پل klitschko بلکه مقر ماموریت نیروهای اتحادیه اروپا بود که در آن سوی پل قرار داشت.

حمله اوکراین به پل های پشتیبانی بلاروس

ارتش اوکراین هم در چند روز گذشته پل های مرزی با بلاروس را منفجر کرد. این اقدام یک روز پس از آن صورت گرفت که بلاروس اوکراین را به طرح ریزی برای حمله به خاک خود متهم کرد.

«راشا تودی» به نقل از «آناتولی لاپو» رئیس کمیته دولتی مرز بلاروس اعلام کرد که نیروهای اوکراین همه پل ها را تخریب و جاده های مرزی با بلاروس را مین گذاری کرده اند.

در همین حال مینسک، کی‌یف را به برنامه ریزی برای حملات قریب الوقوع در قلمرو خود متهم کرده است.

به گزارش خبرگزاری اینترفاکس روسیه، لاپو به تلویزیون بلاروس گفت: امروز تقریبا تمام پل‌های مرزی منفجر شده‌اند و مسیرهای مرزی خودرویی و راه‌ آهن به طور کامل مین‌ گذاری شده‌ اند. نیروهای اوکراینی تاسیسات تدافعی در مرز را به شدت تقویت کرده اند به نحوی که مین های ضد تانک را در سه ردیف در جاده ها قرار داده اند.

لاپو حتی مدعی شد که کی‌یف نیروهایی را به مرز فرستاده است که به هیچ عنوان مرزبان نیستند. وی افزود: ما تحت فشار هستیم و آن ها مرزبانان ما را نشانه می‌ گیرند، گاهی اوقات تیراندازی هوایی می‌ کنند، شناسایی دائمی هوایی نیز انجام می‌ شود.

یک روز قبل از انتشار این خبر، وزارت خارجه اوکراین مدعی شد که سفیر این کشور در بلاروس به وزارت خارجه این کشور احضار شده و یادداشتی رسمی را مبنی بر اینکه اوکراین در حال برنامه ریزی برای حمله به خاک بلاروس است، به وی تحویل داده است.

وزارت خارجه اوکراین گفت که این اتهام را قاطعانه رد می کند و آن را بخشی از طرح روسیه برای تحریک و متهم کردن بیشتر کی‌یف می داند.  

اوایل این هفته هم «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور بلاروس، اوکراین را به جمع آوری ده ها هزار سرباز در نزدیکی مرز متهم کرد.

لوکاشنکو در آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین به نیروهای روسی اجازه داد از خاک این کشور وارد اوکراین شوند، حال با تخریب همه پل ها و مین گذاری همه مسیرهای منتهی به مرز اوکراین مانع از تامین نیرو از سوی روسیه و انجام عملیات های نظامی می شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha