چشم انتظاری صیادان سواحل مکران برای صدور مجوز صید

چابهار- ایرنا- ۱۱ بندر صیادی چابهار، کنارک، زرآباد و دشتیاری همجوار سواحل مکران از ظرفیت‌های مهم صید و صیادی کشور محسوب می شوند اما بیش از سه هزار قایق صیادی آماده فعالیت در این بنادر از سالهاست چشم انتظار صدور مجوزند تا بتوانند نقشی در تولید و ایجاد اشتغال برای بیش از ۶ تا هفت هزار نفر داشته باشند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، صیادان چابهار، زرآباد، دشتیاری و کنارک با دارا بودن ۴۲ درصد سهم صید در میان استان‌های جنوبی،۴۰ درصد سهم صید ایران و تأمین کننده بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد ماهیان صنعتی نقش مهم و بسزایی در اشتغالزایی و اقتصاد کشور ایفا می‌کنند اما از کمترین تسهیلات از سوی شیلات برخوردار هستند.

سواحل مکران در محدوده چابهار، کنارک، زرآباد و دشتیاری استان سیستان وبلوچستان از قابلیت‌های مهمی در بخش شیلات برخوردار است بطوریکه هزاران تن انواع آبزیان خوراکی و غیرمعمول خوراکی و میگو با کیفیت بالا به کشورهای مختلف حوزه خلیج فارس و سایر مناطق نظیر مالزی،هنگ کنگ، امارات، تایلند، سریلانکا، ویتنام، بنگلادش، تایوان، پاکستان، روسیه و عمان صادر شده است.

فعالیت‌های شیلاتی یکی از مهمترین مزیت‌های بخش کشاورزی استان سیستان و بلوچستان است که بسترهای ناشناخته آن به برکت انقلاب اسلامی به خوبی شناسایی شده است.

دسترسی به آبهای آزاد اقیانوسی، وجود اسکله‌های متعدد شیلاتی، فراهم بودن زمینه های صادرات، وجود شهرک های صنعتی وابسته و اراضی مستعد پرورش میگو و توسعه روز افزون آن، صنایع شیلاتی را به عنوان یکی از مهمترین محورهای توسعه استان سیستان و بلوچستان مطرح کرده است.

ایجاد اشتغال دریامحور پایدار و خیلی سودآور است هم اینک در لنج‌های برودتی ۱۵ تا ۲۵ نفر، قایق ۲ نفر و لنج‌های یخی هفت تا ۱۰ نفر مشغول به کار هستند و هر هکتار کشت میگو ۲ نفر بصورت مستقیم اشتغال ایجاد می‌کند و در صنایع وابسته و دیگر کارهای شیلاتی نیز به همین میزان اشتغال غیر مستقیم را داریم.

«خالد نیازی» مروج صید و صیادی در منطقه کنارک، در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه برخی به بهانه اینکه ذخایر ماهی در چابهار و کنارک اندک است، هنوز با گذشتسالها از صدور مجوز برای شناور قایق خودداری می کنند، خاطرنشان کرد: چابهار و کنارک به آب‌های آزاد اقیانوس هند متصل است و از نظر ذخایر هیچ محدودیتی ندارد.

وی افزود: در یکی از آمارهای اداره کل شیلات سیستان وبلوچستان برنامه‌ریزی برای اشتغال ۳۰۰ هزار نفر در حوزه شیلات عنوان شده این در حالیست که فقط در حد ۶ هزار نفر از افراد بومیسالها در حسرت اشتغال در حوزه صید آبزیان (ماهی ومیگو) هستند.

مشاور فرماندار کنارک در امور صید و صیادی ادامه داد: نباید فرصت بزرگ استفاده از ظرفیت اقتصاد دریامحور را به بهانه های مختلف و کاغذبازی های اداری از دست دهیم و هزاران نفر در چابهار، دشتیاری، زرآباد و کنارک بیکار و درآمدی نداشته باشند.

نیازی گفت: یکی از مهمترین مشکلات صید لانگ‌لاین عدم مجوز نصب ۲ موتور روییک قایق صیادی است در حالی که صید لانگ‌لاین با تک موتور اصلاً جواب نمی‌دهد و این مورد از موانع موجود در زمینه صادرات است که شیلات ایران قویاً بر سر راه ما قرار داده است، انتظار داریم این سازمان در قوانین خود تجدید نظر کند.

چشم انتظاری صیادان سواحل مکران برای صدور مجوز صید

مشاور فرماندار کنارک در امور صید و صیادی و فرمانده بسیج دریایی بندر کنارک ادامه داد: شهرستان‌های کنارک و زرآباد بیش از ۸۰ درصد لنج و صید و صیادی دریای عمان را تامین می کنند ولی متاسفانه سال‌ها با صرف هزینه ها و رفت و آمد در راه‌های پرخطر برای انجام تمامی امور خود شامل سوخت، امور شیلاتی، دریابانی و بنادر باید به چابهار مراجعه کنند.

وی با اشاره به اینکه کنارک بزرگترین بندر صیادی کشور و خاورمیانه فاقد خدمات لازم برای صیادان است، خاطرنشان کرد: صیادان کنارک و زرآباد برای تایید سوخت ماهیانه باید چندین روز پیگیری کنند تا شاید دریابانی مجوز آن‌ها را تمدید کند و برای کارهای پروانه بهره‌برداری باید مرتب به اداره بنادر مراجعه کنند.

فرمانده بسیج دریایی بندر کنارک گفت: اینکه سال‌ها صیادان درد و رنج کشیده و هزینه کرده‌اند مهم نیست؛ سوال ما این است مگر ایجاد دفاتر تام الاختیار ارگان‌ها در بنادر صیادی مهمی نظیر زرآباد و کنارک که عنوان بزرگترین بندر کشور را دارد الزامی نیست.

نیازی ادامه داد: الزامی بودن حضور ارگان‌ها با اختیارات لازم و تام می‌تواند مشکلات صیادان را کمتر کند و نباید صیادان و دریانوردان وقت و جان خود را در مسیر زرآباد و چابهار به هدر دهند.

وی گفت: باتوجه به اینکه بندرکنارک دارای کُد جهانی است ضرورت دارد این ارگان‌ها حضور داشته باشند و از بس که پیگیری کردیم و به نتیجه نرسیدم خسته شده‌ایم.

وی تصریح کرد: کمترین انتظار صیادان بعد از گذشت ۱۹ سال از شهرستان شدن کنارک انجام تمام امور در مرکز این شهرستان است نه اینکه همیشه هزاران نفر به چابهار رفت و آمد کنند.

معاون استاندار و فرماندار ویژه چابهار نیز به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: مسئولان با برنامه ریزی و صدور مجوز برای قایق‌های صیادی بدون مجوز اقدام کنند چون با این امر می توانند زمینه اشتغال هزاران نفر را در حوزه صیادی فراهم کنند که این امر کمک بزرگی به رفع مشکلات بیکاری در این منطقه می کند.

جواد سپاهی افزود: جای تاسف است که صیادان بیش از ۱۵ تا ۲۰ سال چشم انتظار صدور مجوز باشند و کمتر کسی در این زمینه پاسخگو نباشد.

وی گفت: سواحل مکران پتانسیل‌های خوبی در زمینه صید انواع آبزیان دریایی دارند و این ظرفیت باید برای ایجاد اشتغال بیشتر بکار گرفته شود.

وی با انتقاد از عدم صدور مجوز جدید برای شناورهای صیادی قایق در ساحل استان و به ویژه چابهار اظهار داشت: سازمان شیلات ایران هرچه سریعتر در زمینه صدور مجوز صید برای این قایق‌ها اقدام کند تا افراد بومی بتوانند با صید ماهی خرج اندک خانواده خود را تامین کنند.

وی ادامه داد: متاسفانه عدم صدور مجوز صید برای شناورهای قایق سبب شده تا عده زیادی از افراد جویای کار جنوب بلوچستان در حسرت استفاده از ظرفیت عظیم دریا باشند و همچنان باوجود همجواری با بزرگترین بندر اقیانوسی ایران با فقر و بیکاری دست و پنجه نرم کنند.

چشم انتظاری صیادان سواحل مکران برای صدور مجوز صید

معاون صید وبنادر ماهیگیری اداره کل شیلات سیستان وبلوچستان نیز به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هم اینک۶ شهرک و ناحیه صنعتی شیلاتی با داشتن ۳۰ واحد کنسروسازی،۳۰ واحد عمل‌آوری ، ۱۲ واحد پودر ماهی،۱۳ واحد سردخانه و ۱۰ واحد شناورسازی و بیش از ۳۰ واحد یخسازی در نوار ساحلی این استان وجود دارد.

عطااله رئیسی افزود: اداره کل شیلات استان سیستان و بلوچستان همواره از حضور سرمایه گذاران توانمند و با ایده های نوین استقبال و آمادگی خود را برای هرگونه همکاری و تسهیل امور مربوطه اعلام کرده است.

وی گفت: سیستان وبلوچستان ظرفیت‌های کم نظیر آبزی پروری بویژه پرورش میگو و ماهی و سایر آبزیان نظیر انواع جلبک های دریایی، خیار دریایی، لابستر، آرتیمیا و آبزیان زینتی دارد.

وی با اشاره به اینکه آبزیان غیرمعمول خوراکی از قبیل (ماهی حسون، طلال، سلطان ابراهیم،یال اسبی، مارماهی، گربه ماهی وماهی مرکب) اگر در گذشته صید نمی شد اما اکنون صید آنها برای صادرات رونق دارد، افزود: ورود سرمایه گذاران به حوزه شیلات و اجرای برنامه ها و اهداف بلند مرتبه برای سرمایه گذاری و فعالیت در حوزه پرورش آبزیان بویژه جلبک و خیار دریایی می تواند به راحتی و در کمترین زمان بازگشت سرمایه و سود قابل توجه را به دنبال داشته باشد و رونق و جهش تولید را در سالی که مزین به نام جهش تولید است رقم زند.

معاون صید وبنادر ماهیگیری اداره کل شیلات سیستان وبلوچستان اظهار داشت: هم اینک براساس آخرین آمارها یکهزار و ۲۶۵ فروند قایق فایبرگلاس،۱۶۳ فروند قایق چوبی،۴۳۶ فروند لنج یخی و ۵۲۴ فروند لنج سردخانه دار با ۲۱ هزار و ۷۸۱ نفر صیاد دائمی و فصلی در قالب ۳۴ تعاونی صیادی در حوزه اداره کل شیلات (آبهای دور) سیستان و بلوچستان فعالیت دارد.

رئیسی افزود: اسکله های صیادی برای اشتغال و رونق تولید نقش مهمی در سواحل مکران دارد و علاوه بر این، ظرفیت و پتانسیل مهمی برای گردشگری محسوب می شوند.

وی بر لایروبی بنادر صیادی تاکید و خاطرنشان کرد: گل و لای جمع شده در حوضچه این بنادر بویژه بنادر بریس، رمین و تیس با گذشت چندین سال صیادان را برای رفت وآمد به دریا و فعالیت صید و صیادی با مشکلات جدی مواجه کرده که لایروبی آنها بسیار ضروری است.

وی گفت: همچنین۱۰۷ واحد صنایع شیلاتی در نوار ساحلی وجود دارد که از جمله آنها ۲۹ کارخانه تولید کنسرو ماهی نقش مهمی در بسته بندی و صادرات تن ماهیان دارند.

وی بر توسعه اسکله ها و محل تخلیه صید، روشنایی و آسفالت و یا سنگفرش محدوده بنادر صیادی، تسریع در تخصیص اعتبار برای لایروبی بنادر بریس، تیس و هفت تیر، حصارکشی محوطه های اداری، ساخت جایگاه سوخت و آتش نشانی برای اسکله فرعی و فعال سازی کارخانه های شهرک صنعتی، سردخانه، عمل آوری و کارخانه یخسازی بریس تاکید کرد و افزود: رسیدگی به مشکلات صیادان به تحقق اقتصاد مقاومتی منجر می شود.

معاون صید و بنادر ماهیگیری اداره کل شیلات سیستان وبلوچستان ادامه داد: اسکله های ماهیگیری چابهار، دشتیاری و کنارک جذابیت فراوانی برای گردشگران دارند و سالانه هزاران نفر از مسافران در فصول مختلف سال برای مشاهده عملیات تخلیه و بارگیری صید روزانه ماهی به بندر بریس و سایر بنادر صیادی سفر می کنند.

وی تصریح کرد: سواحل مکران دارای بنادر متعدد تجاری و صید و صیادی است بطوری که ۱۱ بندر ماهیگیری و جایگاه تخلیه صید شامل «تیس، کنارک، بریس، رمین، زرآباد، پزم، چابهار، گواتر، جد، تنگ و پسابندر» در حوزه شهرستان های چابهار، دشتیاری و کنارک در زمینه صید و صیادی فعال هستند.

اقدامات خوبی برای صدور مجوز در حال انجام است

چشم انتظاری صیادان سواحل مکران برای صدور مجوز صید

معاون صید و بنادر ماهیگیری اداره کل شیلات سیستان وبلوچستان افزود: در طول ۱۵ سال اخیر در چند نوبت مجوز صید ۱۰۰ فروند لنج و ۳۰۰ فروند قایق صادر شده است و همیشه مردم و مسوولان و نمایندگان مجلس بر صدور مجوز بیشتر تاکید دارند.

رئیسی بر صدور مجوز صید برای سایر شناورهای پشت نوبت صیادی (قایق و لنج) تاکید کرد و افزود: در این باره اقدامات خوبی در حال انجام است لذا امیدواریم صدور مجوز برای سه تا چهار هزار لنج و قایق را شاهد باشیم.

وی با اشاره به اینکه سرمایه ‌گذاری در حوزه شیلات به صرفه‌ ترین راه و اقتصادی ‌ترین فعالیت در سواحل مکران است، گفت:  صید با قلاب از سیاست ها و روش های مورد حمایت و استقبال سازمان شیلات ایران است که در این روش صید ماهی بصورت انتخابی انجام شده و پس از انجام خون گیری و سردسازی در شناور با بالاترین کیفیت به ساحل انتقال می یابد. هم اینک بیش از ۱۰۰ تن ماهی به روش لانگ لاین در چابهار و کنارک صید می شود.

وی ادامه داد: این عامل زمینه ساز مصرف تازه خوری ماهی در بسیاری از کشورها شده و این نوع ماهی با قیمت بالایی خریداری و عرضه می شود لذا با برنامه ریزی انجام شده در چند سال اخیر توسط سازمان شیلات ایران و برگزاری کارگاه های آموزشی صید با قلاب و با بهره گیری از تجارب معتمدین و مروجین جامعه صیادی و بازدید منظم کارشناسان اداره کل شیلات گام های مهمی برای ترویج این روش صید برداشته شده است.

وی تصریح کرد: استفاده از تجارب مروجان صیادی کشورهای صاحب تکنولوژی صید لانگ لاین(صید با قلاب) بویژه ژاپن، اندونزی و کره جنوبی از برنامه های این اداره کل است و تاکنون گام های مهم و اساسی در زمینه ترویج این روش در استان سیستان وبلوچستان برداشته شده است.

وی گفت: وضعیت صید شناورهای صیادی استان که با این روش صید می کنند افزایش قابل توجهی داشته و اکنون روزانه حدود ۱۰۰ تن ماهی در بنادر صیادی این استان تخلیه و روانه بازار می شود.
از تمامی کارخانجات فرآوری، سرمایه گذاران بخش خصوصی و سایر افراد و شرکت هایی که تمایل به خرید و عمل آوری این گونه از ماهیان دارند، درخواست می شود که برای سرمایه گذاری در این بخش به معاونت صید و بنادرماهیگیری اداره کل شیلات این استان مراجعه کنند.

۱۱۰۰ شناور در کنارک چشم انتظار صدور مجوز صید هستند

فرماندار کنارک نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: باوجودیکه کنارک از سال ۱۳۸۳ به شهرستان ارتقا پیدا کرده هنوز بسیاری از ادارات مستقر نیستند و صیادان برای انجام کارها و امور اداری با تحمل رنج و سختی و صرف هزینه‌ها به چابهار می روند.

عبدالغفور حوت با اشاره به اینکه شهرستان کنارک ۷۸ هزار نفر جمعیت و هشت هزار کیلومترمربع وسعت دارد، بیان کرد: هر لنج برای۱۵ تا ۲۵ نفر و هر قایق ۲ تا سه نفر ایجاد اشتغال می‌کند لذا چنانچه صدور مجوز انجام و امور تسهیل شود میزان صید آبزیان و رونق تولید و اشتغال را شاهد خواهیم بود این به نفع جوامع محلی و ساحل نشینان مکران است.

فرماندار کنارک ادامه داد: با تلاش ها و پیگیریهای صورت گرفته مردم و مسوولان۶۳۹ صیاد برای صدور مجوز قایق تشکیل پرونده داده و ۱۱۰ مجوز صادر شده و ۴۶۱ قایق فاقد پرونده و برای بهره مندی از مزایای قانونی چشم انتظار هستند.

حوت گفت: ۱۳۰ لنج برودتی و یخی شناسایی شده و ۲۶ فروند لنج در داخل کارگاههای شناورسازی در حال ساخت هستند لذا در حوزه صدور مجوز صید هم اقداماتی نیاز است تا صورت گیرد و صیادان از این طریق حمایت شوند.

وی با اشاره به اینکه شهرداری کنارک در سال ۱۳۳۲ تاسیس شده و مساحت شهر ۷۴۹ هکتار و جمعیت شهری هم اینک۴۴ هزار نفر است، خاطرنشان کرد: شهر کنارک از چهار طرف به دریا، شهرک صنعتی، نیروی دریایی و نیروی هوایی متصل می شود لذا نیاز است هر چه سریعتر قایقهای صیادی ساماندهی و وسعت شهر بیشتر تا مردم به راحتی بتوانند در رفاه و آرامش و بدون مشکلات آبگرفتگی معابر زندگی کنند.

وی افزود: هم اینک شهرستان کنارک سه اسکله صیادی، ۱۵ تعاونی صیادی، ۴۶۰ فروند قایق، ۴۴۷ فروند شناور لنج و ۱۲ هزار صیاد دارد که سالانه حدود ۱۱۰ هزار تن صید انجام می دهند.

صدور مجوز صید برای صدها فروند لنج و قایق در سواحل مکران تسریع شود

عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی و نماینده حوزه انتخابیه تهران که چندی پیش به همراه نماینده چابهار از بنادر صیادی بازدید کردند، به خبرنگار ایرنا گفت: صدور مجوز صید به صدها فروند لنج و قایق موجود دربنادر چابهار و کنارک واقع در سواحل مکران تسریع شود تا صیادان بتوانند علاوه بر اشتغال در دریا و تامین معاش خانواده، به صید آبزیان و عرضه آن در بازار کمک کنند.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی که به همراه هیاتی از فراکسیون محرومیت زدایی و جهادی با عنوان پیشرفت مردمی به چابهار سفر کرده است، اظهار داشت: خشکسالی، بیکاری و فقر بسیاری از مردم جنوب سیستان وبلوچستان را وادار به سکونت در حاشیه شهر چابهار کرده بطوریکه ۲۵ هزار نفر در چند متری شهر بدون آب، برق، امکانات بهداشتی و مدرسه سالها با وضعیت بدی زندگی می کنند.

سیدنظام موسوی با بیان اینکه چابهار با وجود داشتن ظرفیت های فراوان تجاری و اقتصادی مشکلات زیادی نیز دارد که برخی ها را می‌توان با نگاه مثبت حل کرد، افزود: زندگی در آلونک های حاشیه شهر بدون آب و برق خیلی سخت و حتی تصور آن آزار دهنده است.

عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با اشاره به تسریع خدمات رسانی و حل مشکلات حاشیه نشینان چابهار و کنارک ادامه داد: لازم است به لنج ها و قایق ها بعد از توقف چندین سال مجوز صید داده شود تا صیادان بتوانند هم از مزایای مجوز و هم از تخفیف های لازم برای صید بهره مند شده و مشغول بکار شوند.

وی ادامه داد: برای پیگیری مشکلات مطرح شده از سوی نماینده چابهار و مردم روستاها و شهرهای حوزه انتخابیه چابهار، نیکشهر، کنارک، قصرقند ودشتیاری نمایندگانی مشخص شده اند تا  مشکلات مردم را در سطح ملی و منطقه ای تا حصول نتیجه و حل آنها پیگیری کنند.

صدور مجوز صید لنج و قایق در دستور کار سازمان شیلات قرار گرفت

چشم انتظاری صیادان سواحل مکران برای صدور مجوز صید

نماینده مردم شهرستان‌های چابهار، نیکشهر، کنارک، قصرقند، دشتیاری و زرآباد در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: نمایندگان مجلس از کمیسیون های مختلف از جمله کمیسیون کشاورزی به اتفاق رئیس سازمان شیلات کشور و مسوولان مختلف طی ۲ سال اخیر و سالهای گذشته به سواحل مکران سفرهای متعددی داشته‌اند تا زمینه صیادی و موارد مرتبط با شیلات را پیگیری کنند.

معین‌الدین سعیدی افزود: در جریان این سفرها موضوع تعیین تکلیف صدور مجوزهای قایق و لنج از مطالبات اصلی کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس بوده و خواستار حل سریع این موضوع شده اند.

وی گفت: مناطق مختلف شهرستان‌های چابهار، دشتیاری، نیکشهر، کنارک و زرآباد در جریان این سفر مورد بازدید رئیس و اعضای کمیسیون قرار گرفت و از نزدیک با ولی نعمتان خود دیدار داشتیم و مسائل گوناگون را مورد بررسی و پیگیری قرار دادیم که ماحصل این سفر تصمیمات بسیار خوبی به ویژه در حوزه شیلات بود که مصوبات بازدید پس از جمع‌بندی از طریق کمیسیون به مقام عالی وزارت جهت اجرا ابلاغ شده است.

وی در تشریح مصوبات و جمع‌بندی در حوزه شیلات خاطرنشان کرد: مصوب شده شیلات ایران برنامه زمانبندی و عملیاتی برای لایروبی اسکله‌های «بریس و رمین» را به کمیسیون کشاورزی ارائه دهد؛ همچنین شیلات ایران برنامه زمانبندی و عملیاتی برای صدور مجوز صید لنج و قایق را در حوزه انتخابیه به کمیسیون کشاورزی ارائه دهد.

وی افزود: مصوب شد نسبت به عملیاتی شدن ۲ مرکز بازسازی ذخایر آبزیان شامل ماهی، میگو و سایر آبزیان در این حوزه انتخابیه اقدام شود.

نماینده مردم حوزه انتخابیه چابهار در مجلس شورای اسلامی گفت: همچنین مصوب شد پنج مورد اصلاحی و ایمنی مربوط به اسکله «بریس» شامل ساماندهی قایق‌های بدون مجوز، توسعه جایگاهی تخلیه صید، لایروبی حوضچه، احداث دستک رسوبگیر و مسایل ایمنی و استاندارد توسط سازمان شیلات تا پایان سال جاری اجرایی شود که امیدواریم علاوه بر تحقق آنها، از همه مهمتر صدور مجوز صید برای حدود چهار هزار قایق و لنج تسریع و عملیاتی شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha