۲۶ مهر ۱۴۰۱، ۱۲:۳۰
کد خبر: 84915256
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

یاقوت‌هایی که روی دست باغداران جلفا رنگ می‌بازند

تبریز - ایرنا - بخش سیه رود شهرستان جلفا، کانون تولید انار در آذربایجان‌شرقی محسوب می‌شود، اما به نظر می‌رسد روند توسعه باغات و افزایش تولید انار و فراهم نبودن بسترهای صادرات موجب کاهش قیمت این محصول شده و به نگرانی باغداران این منطقه دامن زده است.  

به گزارش روز سه شنبه ایرنا،  از تنگه «دَره دیز» که رد شوی، دشت جلفا با مناظر زیبا و دلفریبش در مقابل چشمانت نمایان می شود؛ دشتی منتهی به قفقاز جنوبی، آرمیده در ضلع شمالی رشته های کوهه های قدبرافراشته «کمتال» و اراضی پست رودخانه مرزی «ارس».

فارغ از اینکه این خطه از ایران اسلامی در طول ۲۰۰ سال گذشته چه حوادث تلخ و دلگدازی از سر گذرانده است، ظرفیت های کشاورزی آن به دلیل همجواری با آب «ارس»، گرما و رطوبت بالا و اقلیم خاصش، بی مانند است، به گونه ای که امروزه جلفا به عنوان قلب تپنده منطقه آزاد ارس، میزبان بزرگ ترین مجتمع گلخانه ای خاورمیانه است که محصولاتش در روسیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس، مشتریان پر و پا قرصی دارد.

در این بین هر چند زردآلوهای گوشتی نصیری، گوجه فرنگی های گلخانه ای و ... منطقه آزاد ارس در سایه کشت مدرن، زیبایی و جذابیت ویژه ای دارند، انار این منطقه که با نام روستای تاریخی «اشتیبین» و شاعر شیرین سخنش، حکیم ابوالقاسم نباتی، گره خورده است، معروفیت منطقه‌ای دارد.

انار حاشیه ارس در ادبیات شفاهی مردم منطقه نیز نقش نمادین و هویتی دارد و در اشعار شعرا و موسیقی فولکلور محلی برای آن آهنگ های متعددی سناخته و پرداخته شده که از زبان «عاشیق» ها در عروسی ها و مراسم شاد ترنم می شود.

غرض از این توضیحات، بیان این نکته است که انار حاشیه ارس علاوه بر اینکه یک مزیت نسبی اقتصادی برای این منطقه محسوب می شود، از منظر فرهنگی و اجتماعی نیز حایز اهمیت فراوان است که استفاده بیشتر از آن مستلزم تدوین و اجرای برنامه های اقتصادی و فرهنگی از قبیل بسترسازی برای تسهیل صادرات این محصول و اجرای جشنواره های فرهنگی متعدد است.

بدیهی است که هر گونه تلاش برای ارزآوری از طریق صادرات حداقل بخشی از تولید سالانه بیش از پنج هزار تن انار در حاشیه ارس می تواند به بهبود زندگی مرزبانان این خطه در ابعاد معیشتی و فرهنگی منجر شود؛ مطالبه ای که با توجه به موقعیت جغرافیایی به مانند منطقه و کوشایی مردمانش زیاد نیست.

کریم عالی زاده، یکی از کشاورزان نمونه و شاخص بخش سیه رود که باغش در حاشیه رود ارس قرار دارد، با اشاره به وضعیت آب کشاورزی منطقه، گفت: هرچند کشاورزان حاشیه رود ارس برای آب پول نمی‌دهند، اما به علت خشکسالی چند سال اخیر، با وجود قرار گرفتن در کنار رود ارس از نظر تامین آب در مضیقه قرار داریم و آب به سختی به دست مان می‌رسد و برای برداشت آب از رود ارس نیز مجوزی به کشاورزان نمی‌دهند.

وی همچنین با اشاره به قیمت پایین انار در بازار، گفت: تولید انار با وضعیت کنونی صرفه اقتصادی ندارد.

این باغدار سیه رودی پیشنهاد کرد تا کارخانه فراوری محصول انار در جلفا راه اندازی و یا امکان صادرات به خارج از کشور فراهم شود.

مدیر جهاد کشاورزی سیه رود نیز با اشاره به وجود ۵۰۰ هکتار باغ انار در جلفا و کشت ارقامی همچون قره قابوغ، رباب و گلوشا در منطقه، گفت: به دلیل تولید بالا، قیمت این محصول نسبت به سال قبل کاهش یافته است.

شهریار محمود اوغلی با بیان اینکه هر فصل کلاس های ترویجی برای باغداران برگزار می شود، افزود: انار میزان مصرف آبی زیادی ندارد اگر چه بحران آب به این منطقه نیز تاثیر گذاشته است. 

رضا عباسی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جلفا هم با اشاره به اینکه در هر هکتار باغ برای یک نفر به صورت مستقیم شغل ایجاد شده است، پیش بینی کرد: امسال پنج هزار تن انار در شهرستان برداشت شود.

انارهایی که در دست باغداران جلفا رنگ می‌بازد


حمایت مالی نیاز اصلی کشاورزان جلفا

فرماندار جلفا هم در ششمین جشنواره انار و انجیر سیه رود، هدف از این جشنواره را ارزش گذاری به کار روستائیان، انگیزه بخشی برای اقدامات کشاورزان عنوان کرد و گفت: سعی می کنیم کشاورزان با بیشترین بهره وری محصولات خود را به بازار عرضه کنند.

اسماعیل عطاپور اظهار داشت: حوزه تحقیقات جهاد کشاورزی به این صنعت کمک کند تا کشاورزان زحمات خود را با بهترین بسته بندی و بازاریابی عرضه کنند. 

وی گفت: تامین مالی یکی از مهمترین خواسته های روستائیان کشاورز است که لازم است مورد توجه قرار گیرد.

محسن محمدزاده، سرپرست معاونت فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد ارس هم با اشاره به اینکه یکی از ظرفیت های ویژه این منطقه حوزه کشاورزی و باغداری است، گفت: محصولات گلخانه ای منطقه سهم مهمی در صادرات غیرنفتی استان آذربایجان شرقی دارد و در صورت بهبود شیوه های بسته بندی و بازارسنجی های مناسب امکان صادرات محصولاتی همچون انار وجود دارد.  

جلفا، رتبه اول آذربایجان شرقی در زمینه کشت انار

رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی هم با بیان اینکه جشنواره های برداشت محصول با هدف شناساندن محصول مورد نظر در هر منطقه برگزار می شود و سنت نیکویی است که از دیرباز در بین کشاورزان ما رایج بوده است،  افزود: این جشنواره رویداد مبارکی است که کمک می کند تا انجیر و انار جلفا در استان و کشور شناخته شده و این منطقه به عنوان محلی مستعد برای محصولات نیمه گرمسیری معرفی شود.

اکبر فتحی، برگزاری جشنواره های کشاورزی را فرصتی مناسب برای شناسایی دیگر ظرفیت های شهرستان ها دانست و ادامه داد: این جشنواره ها می تواند ظرفیت های اقتصادی، گردشگری و سایر ظرفیت های شهرستان ها را نیز به مردم معرفی کند.

وی در خصوص سطح زیرکشت انار در آذربایجان شرقی گفت: در حدود ۶۰۰ هکتار از باغ های استان انار تولید می شود که ۵۰۰ هکتار از آن در شهرستان جلفا واقع شده است و این شهرستان رتبه اول در استان را به خود اختصاص داده است.

وی خواسته باغداران منطقه را ایجاد صنایع تبدیلی، توزیع و متعادل سازی قیمت عنوان کرد و گفت: با همکاری شرکت تعاونی روستایی اجازه نخواهیم داد افزایش محصول باعث متضرر شدن کشاورزان شود.

انارهایی که در دست باغداران جلفا رنگ می‌بازد



دولت از اقتصاد و معیشت روستاها حمایت می کند
محمد اسکندری، سرپرست اداره‌کل امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی هم با بیان اینکه یکی از سیاست های اساسی دولت حمایت از اقتصاد و معیشت روستاها است، اعلام کرد: برای هر طرحی که دارای توجیه اقتصادی داشته باشد بدون هیچ گونه بروکراسی اداری تسهیلات در اختیار باغداران قرار می گیرد تا در راستای تولید قدم بردارند. 

روز گذشته باغداران بخش سیه رود شهرستان جلفا به عنوان کانون تولید انار در آذربایجان شرقی میزبان ششمین جشنواره انار و انجیر بودند جشنواره ای که با هدف معرفی و ترویج تولیدات این نقطه مرزی از کشورمان برگزار می شود.
 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha