به گزارش شنبه ایرنا، ریشی سوناک ۴۲ ساله دوشنبه هفته گذشته به عنوان پنجاهوهفتمین نخست وزیر انگلیس انتخاب و سکان دولت را از لیز تراس تحویل گرفت. در انتخابات دور اخیر که با استعفای تراس از مسند نخست وزیری آغاز شد، شانس با سوناک یار بود و او در عمل با کسی رقابت نکرد. در واقع بعد از کنارهگیری لیز تراس و سخت شدن قوانین شرکت در انتخابات به نحوی که نامزدهای علاقهمند به مسند نخست وزیری باید حمایت دست کم یکصد نفر ار هم حزبیهای خود را کسب میکردند تعداد رقبا به سه نفر محدود شد.
بوریس جانسون نخست وزیر پیشین انگلیس که یکی از نامزدهای پیشتاز در انتخابات بود دو روز پیش از اعلام نامزدهای نهایی، از شرکت در انتخابات انصراف داد. پنی موردانت معاون پارلمانی نخست وزیر هم در اقدامی مشابه از ورود به میدان رقابت کنارهگیری کرد و به این ترتیب سوناک به عنوان تنها گزینه معرفی، سکان دولت را به دست گرفت.
بخشی از شهرت نامبرده مربوط به سیاستی است که در دوران تصدی وزارت دارایی، برای حمایت از افراد شاغل در دوران قرنطینه به اجرا گذاشت. او با آغاز موج اول شیوع کرونا و اعلام قرنطینه از کارفرمایان خواست کارکنان خود را به مرخصی بفرستند و در عوض پرداخت ۸۰ درصد حقوق آنها تا سقف ۲۵۰۰ پوند را تقبل کرد. این طرح که سپتامبر پارسال (۲۰۲۱) به پایان رسید بالغ بر ۷۰ میلیارد پوند خرج روی دست دولت گذاشت.
محبوبیت نامبرده اما در دومقطع کاهش یافت. نخست هنگامی که مشخص شد او در مهمانیهای غیرقانونی دفتر نخست وزیری حضور داشت و بابت آن از سوی پلیس جریمه شد. همچنین آوریل گذشته که او لایحه بودجه دولت را با افزایش قابل توجه مالیاتها تنظیم کرد و این مساله محبوبیت حزب حاکم محافظهکار را بشدت کاهش داد.
با این سوناک موفق شد تا در مبارزات انتخاباتی، برنامه اقتصادی خود را تشریح و حمایت برخی از چهرههای سیاسی و فعالان اقتصادی را جلب کند. لرد نورمن لامونت که اوایل دهه ۹۰ میلادی سکان وزارت دارایی انگلیس را در بحبوحه رکود اقتصادی به دست داشت گفت: «گذر از طوفان به درجه بالایی از شایستگی نیاز دارد که با شجاعت گرفتن تصمیمات واقعاً سخت همراه است. مردم این را بهتر از بسیاری از سیاستمداران درک می کنند.» لامونت افزود: «کاهشهای مالیاتی که با کم شدن مخارج همسو نباشد، نتیجهای ندارد. همانطور که ریشی سوناک نیز معتقد است، فشار مالیاتی باید کاهش یابد، اما تنها زمانی که بودجه عمومی اجازه دهد.
به گزارش نشریه گاردین سوناک که با همسرش بالغ بر ۷۳۰ میلیون پوند دارایی دارد، در انتخابات دو دور اخیر بالغ بر ۴۵۸ هزار و ۵۷۰ پوند در قالب کمک مالی، فضا برای کار تبلیغاتی و امکان استفاده از جت شخصی دریافت کرده است. این مبلغ ۳۴ هزار پوند بیشتر از حمایت مالی صورت گرفته از لیز تراس و ۱۵۸ هزار پوند بالاتر سقفی است که حزب محافظهکار برای نامزدهای انتخاباتی تعیین کرده است.
بر اساس این گزارش، «کریس ریا» بزرگترین حامی سوناک، تاجر کمتر شناخته شده اهل ایرلند شمالی است. او که شرکت تولیدی Aesseal را اداره میکند، یکصد هزار پوند به کارزار تبلیغاتی سوناک کمک کرده است. گفته میشود که نامبرده در انتخابات دور قبل که سوناک شکست خورد، ۵۰ هزار پوند و در انتخابات دور اخیر ۵۰ هزار پوند دیگر کمک کرده است.
این فعال اقتصادی در گذشته هم از حامیان مالی حزب محافظهکار بوده و در مبارزات انتخاباتی سال ۲۰۱۰ یک صد هزار پوند به این حزب تحت رهبری دیوید کامرون کمک کرد. او به گاردین گفت که از برنامههای اقتصادی دولت لیز تراس وحشتزده بود و ترجیح داد سوناک نخست وزیر شود.
طبق یافتههای گاردین، مایکل فارمر مدیر یک صندوق سرمایهگذاری از دیگر حامیان مالی کارزار تبلیغاتی سوناک است که ۳۸ هزار و ۴۷۰ پوند کمک کرد. او که بالغ بر ۱۵۰ میلیون پوند سرمایه دارد یکی از حامیان اصلی مالی حزب محافظهکار بشمار میرود که طی ده سال گذشته ۶ میلیون پوند کمک کرده است.
نامبرده از طرفداران خروج انگلیس از اتحادیه اروپاست و در سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۳۰۰ هزار پوند به پویش «به خروج رای دهید» کمک کرد. او ژوئیه گذشته سوناک را فردی جدی برای نخست وزیری نامید و گفت که برنامه اقتصادی او برای اعمال انضباط مالی «راه درستی برای رسیدگی به مشکلات اقتصادی فعلی است».
مایکل اسپنسر، میلیاردر انگلیسی از دیگر حامیان مالی سوناک بشمار میرود که به سایر رقبای وی هم در مبارزات اخیر کمک کرده است. او به ستاد انتخابات پنی موردانت، سوناک و لیز تراس ۲۵ هزار پوند کمک مالی کرده است.
اما میک دیویس سرمایهدار، از طرفداران پروپا قرص رژیم صهیونیستی است که ۲۵ هزار پوند به ستاد تبلیغاتی سوناک کمک کرده است. او که تاکنون ۶ میلیون پوند به حزب محافظهکار کمک مالی کرده است، هفته گذشته احتمال بازگشت جانسون به قدرت را توهم دانست و حمایت مالی خود را روانه سوناک کرد.
۲۰ هزار پوند دیگر نیز از طرف خانم الینور شاوکراس دریافت شده است که با مدیریت ستاد انتخاباتی سوناک همراهی کرد. پیشبینی میشود که نامبرده یکی از مشاغل ارشد دفتر نخست وزیری را تصاحب کند. خانم شاوکراس دختر ویلیام شاوکراس از اعضای ارشد لابی رژیم صهیونیستی در انگلیس است که از سوی دولت بوریس جانسون برای تحقیق درباره برنامه مقابله با افراط گرایی اسلامی انتخاب شد و این امر با اعتراضات گسترده مسلمانان روبرو شد.
لندن – ایرنا – تحقیقات صورت گرفته نشان میدهد که ریشی سوناک هندی با حمایت مالی شماری میلیونر، قمارباز و طرفدار رژیم صهیونیستی در انگلیس موفق شد تا رهبری حزب حاکم و کرسی نخست وزیری در این کشور را تصاحب کند.
نظر شما