زندگی سخت ویلچرنشینی

یاسوج - ایرنا - بالا بودن قیمت تجهیزات توان بخشی،مناسب سازی نشدن بخش عمده ای از مکان های عمومی و نداشتن شغل مناسب از مهمترین چالش های زندگی معلولان در کهگیلویه و بویراحمد است که این شهروندان از مسوولان انتظار دارند تا برای رفع این مشکلات تلاش بیشتری داشته باشند .

از آنجا که معلولان به دلیل محدودیت های جسمی شرایط خاصی برای زندگی دارند رفع مشکلات زندگی این قشر آسیب پذیر نیازمند حمایت های جدی است آنان اعتقاد دارند که در صورت فراهم شدن نیازهایشان نه نیازی به کمک دیگران دارند نه محتاج دلسوزی هستند.

معلولان با اشاره به  تصویب قانون حمایت از حقوق معلولان کشور در سال ۹۶ در مجلس و ابلاغ اجرای آن از اردیبهشت ۹۷ از سوی دولت وقت تاکید می کنند در صورت اجرا شدن کامل این قانون شماری از معلولان مشغول بکار می شوند  و از هر حمایتی بی نیاز می شوند.

بسیاری از معلولان کهگیلویه و بویراحمدی که در سال های اخیر خود تجهیزات توان بخشی مورد نیازشان را تامین می کردند با افزایش قیمت این اقلام به دنبال قرار گرفتن زیرپوشش خدمات بهزیستی هستند،اگرچه نهاد حمایتی بهزیستی با خدمات متنوع در تلاش است تا بخشی از نیازهای این قشر آسیب پذیر را رفع کند اما محدود بودن منابع مالی این نهاد حمایتی و نیازهای نامحدود معلولان باعث گلایه مندی آنان شده است.

 زیرساخت‌های اجتماعی با تأثیر مستقیم بر رفاه اجتماعی، نقش اثربخشی در حضور اقشار مختلف در جامعه دارد؛ هنگامی که زیرساخت برای هر گروه اجتماعی از جمله افراد دارای معلولیت فراهم باشد، امکان انجام کارهایشان بدون کمک دیگران فراهم می شود و در غیر این صورت افزون بر محدودیت های جسمی استرس های روانی هم بر آنان وارد می شود.

انتظارات معلولان

یک معلول جسمی حرکتی ساکن گچساران می گوید: افزایش چند برابری قیمت تجهیزات توان بخشی نسبت به چند سال اخیر از مهمترین مشکلات معلولان است.

زندگی سخت ویلچرنشینی

امین کاییدی تاکید کرد:درحالی که قیمت یک دستگاه ویلچر ۲ سال پیش ۷۰۰ هزار تومان بود حالا یک معلول برای خرید بی کیفیت ترین و ارزان ترین ویلچر باید حداقل ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان پول پرداخت کنند.

وی با اشاره به اینکه قیمت هر دستگاه ویلچر با کیفیت ۴۰ میلیون تومان است تاکید کرد: بخش عمده ای از معلولان توان خرید تجهیزات با کیفیت و حتی ارزان قیمت را نیز ندارند.

کاییدی ابراز داشت: مناسب سازی نشدن بخش عمده ای از مکان های عمومی معضل دیگری است که باعث شده معلولان برای تردد نیازمند کمک شهروندان دیگر باشند.

جوان معلول دیگری که خود را مجتبی و ساکن شهر یاسوج معرفی کرد اشتغال را مهمترین مشکل زندگی معلولان می داند و می گوید که هر چند قانون اختصاص سه درصد اشتغال به معلولان در برخی دستگاههای اجرا می شود اما در دیگر دستگاه ها چنین چیزی اعمال نمی شود و این در حالی است که شمار زیادی از معلولان دانش آموخته دانشگاه ها در مقاطع تحصیلی گوناگون توانایی های زیادی برای خدمت دارند.

وی با اشاره به اینکه قیمت هر کفش طبی ۲ سال پیش ۴۰۰ هزار تومان بوده و امسال به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان افزایش یافته تاکید کرد: با وجود بیکاری و نیاز به تجهیزات توان بخشی چگونه استقلال داشته باشیم.

نایب رییس انجمن نابینایان گچساران می گوید: پایین بودن کیفیت تجهیزات مورد نیاز روشندلان از مهمترین موانع زندگی آسان این قشر از معلولان است.

زندگی سخت ویلچرنشینی

صالح الماسی افزود: اگرچه ابرازی مانند ساعت گویا،عصای سفید، تجهیزات آموزشی با کمک بهزیستی برای روشندلان تامین می شود اما پس از راه اندازی سامانه ثبت این محصولات بی کیفیت شده است.

وی تاکید کرد: این سامانه که چند سالی است راه اندازی شده  تنها امکان بارگذاری اجناس ارزان قیمت در آن وجود دارد.

نایب رییس انجمن نابینایان گچساران تصریح کرد: غیراستاندارد بودن خط کشی های مخصوص روشندلان از دیگر مشکلاتی است که همواره این قشر از معلولان نسبت به آن گلایه دارند.

ضرورت مشارکت خیران برای رفع نیازمندی های معلولان

 معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی کهگیلویه وبویراحمدبا اشاره به زیاد بودن امکانات مورد نیاز معلولان و محدودیت اعتبارات این نهاد گفت: تامین این اقلام نیازمند مشارکت خیران است.

کریم رهیده افزود: با وجود ارائه خدمات متنوع بهزیستی به معلولان کهگیلویه و بویراحمد اما نظر به بالا بودن شمار معلولان ارائه خدمات بهتر نیازمند مشارکت خیران نیکوکار است.

وی با یادآوری محدود بودن اعتبارات بهزیستی از خیران نیکوکار خواست تا کمک های خود برای خرید تجهیزات پزشکی مورد نیاز معلولان کهگیلویه و بویراحمد را به اداره کل بهزیستی استان یا شهرستان های تابعه تحویل دهند.

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی کهگیلویه وبویراحمد  با اشاره به اینکه  ویلچر، کفش های طبی وتشک مواج از مهمترین اقلام پزشکی مورد نیاز معلولان استان است اظهار داشت :خیران نیکوکار می توانند برای تامین تجهیزات پزشکی مورد نیاز معلولان به صورت نقدی و غیرنقدی  اقدام کنند.

اقدام های بهزیستی برای رفاه معلولان

 معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی کهگیلویه وبویراحمد گفت: طی یکسال گذشته ۵۵میلیارد ریال اعتبار برای رفاه معلولان این استان هزینه شده که جوابگوی نیازمندی آنان نیست .

کریم رهیده افزود: این میزان اعتبار برای انجام خدماتی مانند مناسب سازی محیط زندگی و خودرو، تغذیه ، کمک هزینه حمل و نقل،خرید تجهیزات توان بخشی مانند ویلچر، کفش طبی، تشک مواج و سمعک،کمک هزینه کاشت وتعمیرات دستگاه کاشت حلزون،گفتار درمانی،کار درمانی،فیزیوتراپی و سایر خدمات توان بخشی،کمک هزینه تحصیلی به دانش آموزان ودانشجویان معلول نیازمند هزینه شده است.

زندگی سخت ویلچرنشینی

رهیده در زمینه برنامه های بهزیستی در مناطق روستایی ابراز داشت:در راستای برنامه های توانبخشی مبتنی بر جامعه روستایی سی بی آر برنامه هایی در زمینه های ارجاع به مراکز درمانی ، بیمارستان هاوکلینیک های توانبخشی ،سلامت ،آموزش، امرارمعاش، اجتماعی ،پایش وارزیابی برنامه های ورزشی بومی ومحلی اجرا می شود که یک سال گذشته تاکنون هفت هزار و ۲۸۶ پرونده معلولان زیر پوشش قرار گرفت.

وی تاکید کرد: از پاییز پارسال تاکنون ۱۶ میلیارد و ۷۴۷ میلیون ریال برای این طرح در استان هزینه شده است.

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی کهگیلویه وبویراحمد خاطرنشان کرد:کمک هزینه تحصیلی به دانش آموزان ودانشجویان معلول نیازمند به تعداد یکهزار و ۵۹۸نفر اعتباری بالغ بر ۵۰۰ میلیون ریال از دیگر خدمات بهزیستی در یک ساله اخیر بوده است.

رهیده گفت که اعطای پلاک خودرو به تعداد ۱۰ نفر از مددجویان دارای معلولیت جسمی حرکتی شدید وخیلی شدید ،پرداخت حق پرستاری ضایعه نخاعی به تعداد ۲۰۲ نفر از دیگر خدمات بهزیستی استان در یک سال اخیر به جامعه هدف بوده است.

وی بیان کرد: با توجه به اینکه مددجویان زیرپوشش بهزیستی بیمه تکمیلی درمان ندارند لذا برای درمان بیماری ها و بهبود معلولیت آنان ، هزینه درمان به مبلغ سه میلیارد ریال لحاظ شده است.

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی کهگیلویه وبویراحمد تصریح کرد: ۵۰۰ میلیون ریال نیز برای مددجویانی که تحصیل می کنند و یا برای درمان خود،مراجعات مکرر به واحدهای درمان پیش بینی شده است.

رهیده با اشاره به اینکه افراد مبتلا به بیماری پی کی یو چنانچه درمان نکنند به معلولیت مبتلا می شوند لذا برای درمان بیماران پی کی یو سالانه هزینه ای جداگانه برای این گروه لحاظ  می شود  که این بودجه امسال ۵۵۰ میلیون ریال است.

بیماران مبتلا به فنیل کتونوری(پی کی یو) نه از سر فقر بلکه به خاطر محدودیت هایی که بیماری به آنها تحمیل کرده از خوردن انواع غذاهای پروتئین دار محروم بوده و همواره از گرسنگی رنج می برند.

زندگی سخت ویلچرنشینی

بیماری فنیل کتونوری از نوع بیماری‌های متابولیک ارثی است که به دلیل محدودیت‌های غذایی و رژیم سخت غذایی، مبتلایان را دچار سختی‌های زیادی می‌کند.

مبتلایان به این بیماری نمی‌توانند مواد غذایی دلخواه خود را انتخاب کنند و استفاده از مواد غذایی حاوی مقادیر زیاد فنیل آلانین، موجب محدودیت شدید دریافت سایر مواد غذایی و تأمین نشدن انرژی و مواد مغذی مورد نیاز آنها می‌شود.

در این بیماری به علت کمبود آنزیم فنیل آلانین هیدروکسیلاز، اسید آمینه فنیل آلانین و متابولیت های آن در خون موجب اختلال رشد و عقب ماندگی ذهنی در کودکان می‌شود، البته تشخیص به موقع، رژیم غذایی صحیح زیر نظر متخصص تغذیه و حفظ و تداوم رژیم غذایی در تمام طول عمر در سلامت بیمار بسیار مؤثر است.

.وی عنوان کرد: امسال همچنین پنج میلیارد و ۴۵۰ میلیون ریال کمک هزینه مناسب سازی محیط زندگی معلولان و خودرو تخصیص یافته است.

رهیده با اشاره به اینکه تعدادی ازمعلولان برای پیشگیری ازمعلولیت و بهبود روند درمان آنان نیازمند ارتز وپروتز هستندتاکید کرد: امسال ۲ میلیارد و ۸۴۰ میلیون ریال هم برای این امر در نظر گرفته شده است.

استان ۷۲۶هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد ۱۱  هزار نفر معلول جسمی و حرکتی دارد.

رهیده تاکید کرد: هم اکنون ۲۳ هزار نفر از شهروندان کهگیلویه و بویراحمدی از خدمات بهزیستی بهره مند هستند.

وی عنوان کرد:پرداخت کمک هزینه تحصیلی، خدمات آموزشی، تامین تجهیزات پزشکی، کمک هزینه اقلام بهداشتی، پرداخت وام های اشتغال و مسکن از مهمترین خدمات بهزیستی استان به جامعه هدف است.

فعالیت ۴۶مرکز خدماتی بهزیستی در کهگیلویه و بویراحمد 

وجود زیرساخت های آموزشی،خدماتی و نگهداری معلولان از نیازهای اساسی این شهروندان برای آسایش آنان است که دولت مراکز خدماتی متنوعی را راه اندازی و آماده خدمات رسانی کرده است.

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی کهگیلویه وبویراحمد گفت: ۴۶ مرکز روزانه، شبانه روزی و خانگی این نهاد حمایتی به معلولان استان خدمات رسانی می کند.

 رهیده با بیان اینکه مراکز روزانه دارای بیشترین فراوانی مراکز خدماتی کهگیلویه و بویراحمد هستنداظهار داشت: هشت مرکز در بویراحمد، هشت مرکز در کهگیلویه، چهار مرکز در گچساران، سه مرکز در بهمئی،  ۲مورد در لنده و شهرهای باشت و چرام هر کدام یک مرکز آموزشی و توانبخشی روزانه فعالیت می کنند.

وی همچنین به فعالیت مراکز شبانه روزی در سطح استان اشاره و تاکید کرد: سه مرکز شبانه روزی درکهگیلویه ،۶ مرکز در بویراحمد و یک مرکز شبانه روزی در گچساران به معلولان خدمات رسانی می کنند.       

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی کهگیلویه وبویراحمد تصریح کرد: همچنین۶مرکز خدمت در منزل در شهرستان  های بویراحمد، دنا و لنده برای خدمت رسانی به معلولان فعالیت دارند.

شمار معلولان 

به دلیل بالا بودن شمار ازدواج های فامیلی در کهگیلویه و بویراحمد طی سال های اخیر میزان معلولیت ها در این استان ۷۲۶هزار نفری بالاست به طوری که ۱۱  هزار نفر معلول جسمی و حرکتی این استان زیرپوشش خدمات بهزیستی هستند.

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی کهگیلویه وبویراحمد تاکید کرد: هم اکنون ۲۳ هزار نفر از شهروندان کهگیلویه و بویراحمدی از خدمات بهزیستی بهره مند هستند.

وی ابراز داشت:۱۲ هزار و ۵۰۰ از معلولان استان از خدمات مستمری بهره مند هستند که یکهزار و ۵۰۰ نفر از این تعداد در طول یک ساله گذشته تاکنون زیرپوشش خدمات مستمری قرار گرفته اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha