طرح پیشگیری از اعتیاد زنان دارای همسر معتاد تا پایان آذر امسال اجرا می‌شود

تهران - ایرنا - رئیس گروه پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور گفت: طرح پیشگیری از اعتیاد زنان دارای همسر معتاد در برنامه پیشگیری از اعتیاد زنان و کودکان موسوم به «پازک» تا پایان آذر امسال در کشور اجرا می‌شود.

ماریت قازاریان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: برنامه «پازک» یا پیشگیری از اعتیاد در زنان و کودکان قرار است بیشتر در مناطق آسیب خیز اجرا شود. این برنامه از سال ۹۶ در ۱۲ استان شروع شد که در مجموع این ۱۲ استان، ۵۰۰ محله را تحت پوشش بردیم.

وی خاطرنشان کرد: اما در ذیل برنامه «پازک» قرار است محله‌هایی که تحت پوشش این برنامه هستند، طرح‌های مختلف پیشگیری از اعتیاد در راستای توانمندسازی گروه‌های مختلف زنان و کودکان باید انجام شود مثلا برای زنان دارای همسر معتاد، زنان سرپرست خانوار یا بدسرپرست و برای زنانی که همسر بهبود یافته از اعتیاد دارند، برای افرادی که در معرض خطر اعتیاد هستند، طرح‌های مختلفی وجود دارد که قرار است اجرا شود.

مرحله بعد برنامه «پازک» برای زنان بی‌سرپرست است

رئیس گروه پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور یادآور شد: برنامه پیشگیری از اعتیاد در زنان و کودکان که سال ۹۶ در ۱۲ استان شروع شد، قرار بود گسترش یابد اما مصادف با شیوع کرونا شد که محدودیت‌هایی برای اجرای این برنامه ایجاد کرد. از اواسط سال ۱۴۰۰ دوباره شروع کردیم که سایر استان ها را زیر پوشش برنامه بردیم.

به تدریج تا پایان آذر ماه کل کشور را تحت پوشش برنامه پیشگیری از اعتیاد در زنان و کودکان قرار می‌دهیم. قازاریان اضافه کرد: در واقع اکنون درحال دارایی سنجی محله‌ها هستیم به آن معنا که ظرفیت های محله‌های که تحت پوشش قرار می‌گیرند، طی یک بررسی مشخص و شناسنامه کامل و جامعی برای آن محله تدوین می‌شود و بعد از اینکه این مرحله انجام شد،  اولین طرحی که فعلا در حال انجام در این محلات هستیم، طرح پیشگیری از اعتیاد برای زنان دارای همسر معتاد است. این برنامه در ۱۲ استان قبلی از جمله خراسان جنوبی، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، همدان، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و لرستان در حال اجرا است.

وی خاطرنشان کرد: در این استان‌ها قبلا تربیت مربی انجام شده بود و اکنون تا پایان آذرماه در تمام استان ها تربیت مربی تمام و ذیل برنامه پازک انجام می شود و بعد باید سراغ طرح‌های دیگر برویم. مرحله بعدی برای زنان سرپرست خانوار یا بدسرپرست خواهد بود.

۸۰۰ محله تحت پوشش برنامه پازک قرار می‌گیرند

رئیس گروه پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور اظهار داشت: ذیل برنامه پیشگیری از اعتیاد در زنان و کودکان، طرح‌های در راستای توانمندسازی زنان و کودکان انجام می‌شود و هم نظام ارجاع داریم به آن معنا که هرجا احساس کنیم در جایی نیاز به ارجاع خود فرد یا دیگر اعضای خانواده به بهزیستی یا سایر ارگانها باشد، به گونه ای که بتواند در روند پیشگیری از اعتیاد کمک کند، ارجاع می‌شود و نظام ارجاع در این برنامه تعریف شده است.

در ۱۲ استان، ۵۰۰ محله زیر پوشش برنامه پیشگیری از اعتیاد زنان و کودکان بود اما از این به بعد که این طرح در همه استان‌ها اجرا شود، امیدواریم تعداد محلات زیر پوشش تا ۸۰۰ محله افزایش یابد و بعد به تدریج که مربیان آموزش‌ دیده افزایش یابد، محله‌های زیر پوشش طرح نیز افزایش خواهیم داد

قازاریان با بیان اینکه اکنون در حال تربیت مربی هستیم، افزود: در ۱۲ استان، ۵۰۰ محله زیر پوشش برنامه پیشگیری از اعتیاد زنان و کودکان بود اما از این به بعد که این طرح در همه استان‌ها اجرا شود، امیدواریم تعداد محلات زیر پوشش تا ۸۰۰ محله افزایش یابد و بعد به تدریج که مربیان آموزش‌ دیده افزایش یابد، محله‌های زیر پوشش طرح نیز افزایش خواهیم داد.

وی ادامه داد: در برنامه «پازک» فرایند شناسایی انجام نمی‌شود چون این افراد در محله هستند، تسهیلگر محلات در جلساتی که در محله برگزار می‌کنند، افرادی که مایل هستند در این جلسات شرکت می‌کنند. در هر دوره‌ای که برگزار می‌شود، ۲۰ تا ۲۵ نفر در هر محله شرکت می‌کنند و تا کنون برنامه به خوبی پیش رفته است. ممکن است در یک محله بیش از یک گروه ۲۰ تا ۲۵ نفره باشد. محلاتی که بزرگتر هستند هم بیش از یک گروه در جلسات شرکت کنند. جلسات ساختاری آموزشی به صورت هفتگی در ۶ جلسه برگزار می شود و افراد شرکت می‌کنند.

تربیت ۶۲ مربی و برنامه‌ریزی برای افزایش به ۲۰۰ نفر

رئیس گروه پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور گفت: تاکنون ۶۲ مربی ویژه برنامه پیشگیری از اعتیاد زنان و کودکان در دوره اول تربیت کردیم و اکنون در همه استان‌ها در حال تربیت مربی هستیم. امیدواریم تا پایان آذر ۲۰۰ مربی برای این طرح داشته باشیم.

قازاریان تصریح کرد: فرایند تربیت مربی سه مرحله ارزیابی دارد؛ به آن معنا که هر مربی که شرکت می‌کند، ممکن است تائید نشود. مربیان بعد از تائید نهایی شروع به اجرای برنامه می‌کنند.

وی اضافه کرد: هرچه بودجه پیشگیری از اعتیاد بیشتر شود طرح را می‌توانیم گسترش دهیم؛ اگر اعتبار محدود باشد نمی‌توانیم طرح را به اندازه دلخواه گسترش دهیم و این اعتبار تا امسال خوب است اما برای سال‌های بعد با افزایش تعداد مربی انتظار داریم که آن محله‌های تحت پوشش گسترش یابد.

اگر بودجه محدود باشد ضریب نفوذ طرح و جمعیت تحت پوشش را نمی‌توانیم افزایش دهیم و گسترش طرح پیشگیری از اعتیاد زنان دارای همسر معتاد در گروی افزایش اعتبارات پیشگیری از اعتیاد استقازاریان تاکید کرد: اگر بودجه محدود باشد، ضریب نفوذ طرح و جمعیت تحت پوشش را نمی‌توانیم افزایش دهیم و گسترش طرح در گروی افزایش اعتبارات پیشگیری از اعتیاد است. به تدریج تا پایان آذر کل کشور را تحت پوشش برنامه پیشگیری از اعتیاد زنان و کودکان قرار می‌دهیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha