به گزارش خبرنگار ایرنا، الوند، عروس بامهای ایران این روزها با شروع فصل سرما و سفیدپوش شدن ارتفاعات آن مقصد بسیاری از کوهنوردان برای صعودهای انفرادی و گروهی است.
رشته کوه الوند با سه هزار و ۵۷۴ متر ارتفاع از سطح دریا با درههای عمیق، چشمه سارها، چمن زارها، قلهها، پوشش گیاهی و فصول منحصر به فردش در طول ماههای سال میعادگاه خیل عظیمی از کوهنوردان کشور است.
این رشته کوه با ویژگیهای طبیعی و جذاب واقع در جنوب شهر همدان و شمال شهر تویسرکان، بهمن ماه ۱۳۸۹ به عنوان یک اثر طبیعی توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در فهرست میراث طبیعی ایران به ثبت رسید.
ویژگیهای الوند برای صعود و عبور از ارتفاعات آن در ۲ نیمه سال تقسیم میشود و نیمه دوم آن به مراتب شاهد صعود کوهنوردان باتجربه و حرفهای باید بود.
ویژگیهای الوند برای صعود و عبور از ارتفاعات آن در ۲ نیمه سال تقسیم میشود و نیمه دوم آن به مراتب شاهد صعود کوهنوردان باتجربه و حرفهای باید بود.
روزگاری کوهستان الوند به دلیل کمبود امکانات، منطقه ایمنی برای صعود کوهنوردان کم تجربه نبود اما اکنون به مجهزترین مناطق کوهنوردی کشور تبدیل شده است.
در واقع در نیمه نخست سال با توجه به مساعد بودن شرایط آب و هوایی، عموم مردم رهسپار ارتفاعات الوند به ویژه دشت میشان میشوند؛ اما با شروع فصل سرما و برودت هوا، کوهنوردان حرفهای و باتجربه رخت زمستان بر تن کرده و با تجهیزات خاص به کوهنروی و صعود در ارتفاعات این منطقه میپردازند.
حالا با شروع فصل سرما و برودت هوا، پناهگاههای الوند از تویسرکان گرفته تا همدان مجهز به وسایل و امکانات گرمایشی شده و هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی همدان با اجرای طرح تجهیز و مرمت پناهگاهها، شرایط استقرار و استراحتگاه موقت کوهنوردان را مهیا ساخته است.
با این حال هیات کوهنوردی همدان نسبت به صعود بدون تجهیزات فنی و تخصصی به ویژه برای صعودهای انفرادی و افرادی که از تجربه ناچیز در مسیر پیمایش الوند برخوردار هستند، هشدار داد.
توجه به توصیههای ایمنی رییس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی همدان در این باره گفت: تجربه و تجهیزات در کنار آمادگی بدنی مناسب نیازهای اصلی برای صعودهای زمستانی کوهنوردان به ارتفاعات این استان و سایر نقاط کشور است که باید مورد توجه قرار گیرد.
علیرضا گوهری افزود: کوهنوردان در صورت تمایل برای صعود نیزرعایت اصول فنی کوهنوردی در فصل سرما و همراه داشتن تجهیزات لازم به خصوص گرمایشی را مورد توجه قرار دهند.
وی بیان داشت: برای صعوهای زمستانی همراه داشتن پوشاک کافی و مناسب فصل، آگاهی یافتن از وضعیت جوی، آگاه کردن خانواده، نزدیکان یا دوستان از جزئیات زمانی و مکانی صعود و برگشت و استفاده از مسیرهای مشخص و پاکوب شده جهت صعود و فرود باید مورد توجه کوهنوردان قرار بگیرد.
برای صعوهای زمستانی همراه داشتن پوشاک کافی و مناسب فصل، آگاهی یافتن از وضعیت جوی، آگاه کردن خانواده، نزدیکان یا دوستان از جزئیات زمانی و مکانی صعود و برگشت و استفاده از مسیرهای مشخص و پاکوب شده جهت صعود و فرود باید مورد توجه کوهنوردان قرار بگیرد.
گوهری افزود: زمانبندی مناسب جهت به پایان رساندن برنامه قبل از تاریکی هوا نیز بسیار مهم است و ساعت ۱۴ بهترین زمان برای بازگشت کوهنوردان محسوب میشود.
وی بیان داشت: همچنین همراه داشتن وسایل ضروری نظیر مواد غذایی کافی و وعده غذایی اضافه، تجهیزات روشنـایی، سـوت، قطب نما، نقشه منطقهای کوهستان، کمکهای اولیه، چاقو، کبریت، کارت شناسایی و گوشی همراه در صعودهای کوهنوردان لازم است.
رییس هیات کوهنوردی همدان اظهار داشت: اشراف داشتن بر منطقه صعود از لحاظ مسیرها و نقاط خطرناک نظیر پرتگاهها، مناطق بهمن خیز، مناطق با احتمال ریزش سنگ نیز باید مورد توجه قرار بگیرد ضمن اینکه خودداری از صعود انفرادی، همراه بودن با گروه و افراد مجرب و پرهیز از اجرای برنامههایی که فراتر از توانایی جسمی، فنی و روحی است نیز در برنامههای صعود کوهنوردان قرار گیرد.
صعود فقط از مسیرهای اصلی
گوهری در ادامه گفت: باتوجه به شرایط ناپایدار به خصوص در ارتفاعات، بهتر است کوهنوردان فقط از مسیرهای اصلی صعود کنند و در حد امکان نیز به صورت گروهی باشد.
وی خاطرنشان کرد: همچنین از کوهنوردان درخواست داریم از تردد در مناطق بهمن خیز اجتناب کنند تا شاهد حوادث تلخ در روزهای منتهی به پایان سال نباشیم.
رییس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی همدان تاکید کرد: در حد امکان صعودها باید به صورت گروهی و برخورداری از لیدرهای باتجربه باشد.
وی افزود: خوشبختانه امسال شاهد حادثه ناگوار در کوهستانهای همدان نبودهایم و کوهنوردان به خوبی هشدارها و توصیههای اعلام شده را مورد توجه قرار دادهاند و امیدواریم در فصل سرما که درصد آسیب و حوادث بیشتر است، سالی بدون سانحه را پشت سر بگذاریم.
گوهری یادآور شد: از این پس هر هفته نسبت به توصیههای کوهنوردی و صعودهای ورزشی به صورت گسترده اطلاع رسانی میشود و از اینکه رسانهها به خصوص خبرگزاری ایرنا همکاری لازم را در جهت آگاهسازی کوهنوردان نسبت به این مهم دارد، قدردانی میکنم.
ممنوعیت برگزاری دورههای آموزشی در طبیعت
رییس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی همدان همچنین با اشاره به ممنوعیت برگزاری دورههای آموزشی در طبیعت گفت: با توجه به فرارسیدن فصل سرما، برگزاری دورههای آموزشی روز سهشنبه یکم آذر ماه امسال تا اطلاع بعدی ممنوع است.
گوهری، دوره های آموزشی را شامل کوهپیمایی، پیشرفته صعودهای ورزشی، درهنوردی (درهپیمایی، کارآموزی و پیشرفته درهنوردی)، دیوارهنوردی، قطبنما و کارآموزی و پیشرفته سنگنوردی اعلام کرد.
وی افزود: برگزاری دورههای آموزشی در استانهای گرمسیر نیز تنها با هماهنگی فدراسیون و اخذ مجوز مجاز است و باتوجه به سردسیر بودن همدان، هیچ گونه مجوزی صادر نخواهد شد.
هر هفته طی زمستان نزدیک به چهار هزار کوهنورد به ارتفاعات استان همدان صعود میکنند.
نظر شما