فرصت تجارت ۵ میلیارد دلاری ترکیه و پاکستان؛ ایران حلقه وصل

تهران - ایرنا - نتایج یک پژوهش نشان ‌می‌دهد: ترکیه به دنبال افزایش ارزش تجارت خود با پاکستان تا سقف ۵ میلیارد دلار است و ایران می‌تواند به‌ عنوان حلقه وصل جغرافیایی این دو کشور با توسعه گفت‌وگوهای سه‌جانبه و تقویت زیرساخت‌ها از این فرصت اقتصادی استفاده بهینه را داشته باشد.

سـفیر ترکیه در اسلام آباد بتازگی اعلام کرده است که این کشور می‌کوشد تجارت بـا پاکستان را به حداقل ۵ میلیارد دلار تا سه سال آینده افزایش دهد، زیرا هر دو کشور پتانسیل قابل توجهی برای گسترش تجارت در بسیاری از کالاها دارند. او از پاکستان خواست تـا سیستم راه آهـن خود را ارتقا دهد تا با شبکه ریلی ترکیه سازگار شود و تجارت از طریق راه آهن توسعه یابد.

به گفته وی «تجارت از طریق جاده‌های به دلیل قیمت پایین نفت در ایران می‌تواند ارزانتر باشد.»

این اطلاعات، بخشی از گزارش «پایش تحولات تجارت جهانی» است که مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران منتشر کرده است.

ایران حلقه وصل ترکیه و پاکستان محسوب می‌شود و خط ریلی اسلام‌آباد- تهران- استانبول سال‌هاست مطرح شده است. کوشش این دو کشور برای توسعه روابط برای ایران به‌عنوان حلقه وصل از منظر ترانزیتی می‌تواند واجد اهمیت باشد. توسعه گفت‌وگوهای سه‌جانبه بر محور روابط تجاری میان پاکستان ترکیه و ایران می‌تواند مسیر گسترش روابط را تسهیل کند.در این گزارش که چهل و نهمین گزارش از سلسله گزارش‌های «پایش تحولات تجارت جهانی» به حساب می‌آید، مهمترین تحولات اخیر در دو لایه جهانی و منطقه‌ای محیط ژئواکونومیک ایران ارائه‌شده و آخرین روندها و پیش‌بینی‌های اقتصادی تهیه‌شده توسط بزرگ‌ترین نهادهای اقتصادی بین‌المللی، در قالب داده‌های تازه مورد واکاوی قرارگرفته‌اند.

در ادامه، گزیده‌ای از این گزارش را می‌خوانیم:

روسیه به بازار جهانی انرژی باز نخواهد گشت

در بخش تحولات جهانی، به چشم‌انداز انرژی جهان در سایه حمله روسیه به اوکراین پرداخته شده است. آژانس بین‌المللی انرژی در گزارش «چشم‌انداز سالانه انرژی جهان» که اخیرا منتشر شد، اعلام کرد این احتمال وجود دارد که در پی تحریم غرب در واکنش به حمله روسیه به اوکراین، روسیه «هرگز» قادر به بازیابی موقعیت خود در بازار جهانی انرژی نگردد.

فشار آمریکا به اتحادیه اروپا برای ممنوعیت صادرات تراشه به چین

همچنین ادامه جنگ‌های اقتصادی آمریکا و چین از دیگر تحولات مهم جهانی است که در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته است. اخیرا ایالات‌متحده از اتحادیه اروپا خواسته تا ممنوعیت صادرات نیمه‌هادی‌ها را به چین اعمال کند. دولت بایدن از اتحادیه اروپا خواسته اطلاعات صادرات این محصولات به چین را به اشتراک بگذارد و اجرای آن را هماهنگ کند تا محدودیت‌های دوجانبه ایالات‌متحده در صادرات به چین، مشابه آنچه آمریکا و اتحادیه اروپا در اوایل امسال با مسکو انجام دادند، را تقویت کند. از آن‌سو وزیر امور خارجه چین، بتازگی ایالات‌متحده را به دلیل اعمال کنترل‌های جدید صادراتی بر پکن، ناقض قوانین تجارت آزاد دانست. از منظر وی، ایالات‌متحده مقررات جدیدی را برای کنترل صادرات به چین، محدود کردن سرمایه‌گذاری در چین، نقض جدی قوانین تجارت آزاد و آسیب جدی به حقوق و منافع مشروع چین، وضع کرده است که باید اصلاح شود.

اقدامات جدید اتحادیه اروپا برای کاهش قیمت انرژی

در چهل و نهمین گزارش پایش تحولات تجارت جهانی، اعلام شده است که کشورهای اتحادیه اروپا به دنبال تقویت موقعیت خود در مذاکرات با تأمین‌کنندگان و معقول شدن قیمت نهایی گاز هستند. در همین راستا، آن‌ها از ارائه یک طرح موقت با هدف کاهش قیمت گاز حمایت کرده‌اند و روند خرید مشترک گاز خود را افزایش می‌دهند. در خبری دیگر و در پی ضرب‌الاجل روسیه به‌منظور تعیین تکلیف سهام شرکت سودکو تا ۱۱ نوامبر، این شرکت انرژی ژاپنی تصمیم به حفظ ۳۰ درصد از سهام خود در نهاد جدیدی که پروژه نفت و گاز ساخالین-۱ در خاور دور روسیه را مدیریت می‌کند، گرفته است.

ترکیه در پی تجارت ۵ میلیارد دلاری با پاکستان

این گزارش در بخش تحولات منطقه‌ای به تجارت ترکیه و پاکستان پرداخته شده است. سفیر ترکیه بتازگی در اسلام‌آباداعلام کرده که این کشور می‌کوشد تجارت با پاکستان را به حداقل ۵ میلیارد دلار طی دو تا سه سال آینده افزایش دهد؛ زیرا هر دو کشور پتانسیل قابل‌توجهی برای گسترش تجارت در بسیاری از کالاها دارند.

او از پاکستان خواست تا سیستم راه‌آهن خود را ارتقا دهد تا با شبکه ریلی ترکیه سازگار شود و تجارت از طریق راه‌آهن توسعه یابد.

سفیر ترکیه بتازگی در اسلام‌آباد اعلام کرده که این کشور می‌کوشد تجارت با پاکستان را به حداقل ۵ میلیارد دلار طی دو تا سه سال آینده افزایش دهد؛ زیرا هر دو کشور پتانسیل قابل‌توجهی برای گسترش تجارت در بسیاری از کالاها دارند که این موضوع بسیار مهمی برای ایران به عنوان حلقه وصل دو کشور است علاوه بر این، وی افزود تجارت از طریق جاده‌ای به دلیل قیمت پایین نفت در ایران می تواند ارزان‌تر باشد؛ سفیر ترکیه تشکیل کمیته‌ای متشکل از همه ذینفعان از هر دو طرف را برای بحث در مورد گزینه‌ها و روش‌های ارتقای تجارت از طریق خطوط راه آهن و جاده پیشنهاد کرد.

وی تاکید کرده ترکیه در حال تولید خودروهای برقی است و می تواند در این بخش با پاکستان همکاری کند.

مقامات پاکستانی نیز اعلام کردند علیرغم روابط بسیار صمیمانه، تجارت پاکستان و ترکیه به زیر یک میلیارد دلار رسیده است که دلگرم کننده نیست و هر دو کشور باید شرایط بخش خصوصی خود را برای بهبود تجارت تسهیل کنند. از منظر مقامات پاکستانی حمل و نقل کالا بین پاکستان و ترکیه بیش از ۳۰ روز طول می کشد و برای کاهش زمان حمل و نقل نیاز به توسعه یک شبکه راه آهن جاده‌ای کارآمد وجود دارد.

ایران حلقه وصل ترکیه و پاکستان محسوب می‌شود و خط ریلی اسلام‌آباد- تهران- استانبول سال‌هاست مطرح شده است. کوشش این دو کشور برای توسعه روابط برای ایران به‌عنوان حلقه وصل از منظر ترانزیتی می‌تواند واجد اهمیت باشد. توسعه گفت‌وگوهای سه‌جانبه بر محور روابط تجاری میان پاکستان ترکیه و ایران می‌تواند مسیر گسترش روابط را تسهیل کند.

بر اساس این گزارش، افزایش حجم معاملات تجاری روسیه و عراق، گسترش همکاری ترکیه با عربستان سعودی و سایر کشورها به‌منظور تبدیل شدن به قطب انرژی اروپا و تصمیم عربستان به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای از دیگر اخبار مهم منطقه است.

منبع: فایل کامل گزارش

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha