وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد: نظری که ما ارائه کردیم به هیچ وجه حاکی از ماهیت پرونده یا وضعیت روابط دوجانبه نیست.
بلینکن در یک کنفرانس خبری در قطر پس از گفتگوی راهبردی سالانه آمریکا و قطر به خبرنگاران گفت: ما همچنان درحال بررسی این رابطه هستیم.
وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت که هیچ برنامه ای برای سفر ولیعهد عربستان به آمریکا وجود ندارد.
بلینکن ادامه داد که نظر حقوقی مبنی بر اینکه ولیعهد عربستان مستحق دریافت مصونیت است مبتنی بر یک روش دیرینه بوده که در صدها مورد به کار گرفته شده است.
او ادعا کرد: در هر مورد، ما به سادگی از قانون پیروی می کنیم و این کاری است که ما انجام دادیم.
جو بایدن که در آغاز ریاست جمهوری مدعی تمرکز دولتش بر مسائل حقوق بشری عربستان و مسئول دانستن بن سلمان بود، به این شاهزاده سعودی، مصونیتی اعطا کرده که بسیاری معتقدند او مرتکب اشتباهی فاحش شده است.
رئیس جمهوری آمریکا هفته گذشته به یک قاضی آمریکایی اعلام کرد که ولیعهد عربستان سعودی، باید در دعوی مدنی به دلیل نقشش در قتل «جمال خاشقچی» روزنامه نگار سعودی، مصونیت بگیرد. تصمیمی که به وضوح بر آخرین تلاش ها برای بازخواست این شاهزاده سعودی به دلیل قتل نویسنده واشنگتن پست، در کنسولگری این کشور در استانبول ترکیه پایان می دهد.
در ماه جولای، «جان بیتس» قاضی مسئول این پرونده، از دولت بایدن پرسید که آیا شاهزاده محمد باید مصونیت حاکمیتی داشته باشد، که طبق قوانین بین المللی معمولا به روسای جمهور پادشاه یا رئیس دولت تعمیم می یابد. وزارت امور خارجه آمریکا نیز در پاسخ به این درخواست، ولیعهد عربستان را واجد شرایط مصونیت دانست و به لطف این تصمیم دولت بایدن، بن سلمان اکنون از سطحی از مصونیت در برابر قانون آمریکا برخوردار است که حتی در دوره «دونالد ترامپ» هم به او چنین چیزی داده نشد.
این در حالی است که بایدن در کارزارهای انتخاباتی خود وعده تمرکز بر مساله حقوق بشر و پاسخگو کردن عربستان به دلیل قتل خاشقچی را داده بود. وی مدعی شده بود روابط با عربستان را مورد ارزیابی مجدد قرار داده و به حمایت از جنگ عربستان در یمن پایان می دهد.
رئیس جمهور آمریکا در سفر ماه جولای خود به عربستان سعودی امیدوار بود سعودی ها متقاعد شوند و تولید نفت را افزایش داده و قیمت بنزین را پایین بیاورند و فشار بر مصرف کنندگان آمریکایی را کاهش دهند. اما در ماه اکتبر (مهر)، کارتل نفتی اوپک پلاس به رهبری عربستان برعکس آنچه دولت بایدن خواسته بود عمل کرد و تصمیم گرفت تولید نفت را دو میلیون بشکه در روز کاهش دهد؛ تصمیمی که به معنای افزایش قیمت جهانی سوخت در زمستان پیش رو است.
پس از اعلام تصمیم اوپک پلاس، بایدن در اظهاراتی تاکید کرد که عربستان با عواقب این تصمیم روبرو می شود. اما تیم وی تاکنون نه تنها هیچ راهکاری ارائه نداده بلکه در هفتههای اخیر درباره این موضوع سکوت کرده است.
نظر شما