۲ آذر ۱۴۰۱، ۱۲:۰۱
کد خبرنگار: 860
کد خبر: 84951179
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

ادبیات لرستان سیر موفقی داشته است 

۲ آذر ۱۴۰۱، ۱۲:۰۱
کد خبر: 84951179
ادبیات لرستان سیر موفقی داشته است 

بروجرد - ایرنا - نویسنده و شاعر پیشکسوت لرستان گفت: اگر درست بررسی کنیم و مقایسه ای بین ادبیات لرستان در چند دهه گذشته با امروز داشته باشیم واقف می شویم که ادبیات لرستان شامل آثار لری، لکی و بختیاری و دیگر گویش‌ها سیر بسیار موفقی داشته است.

عزیز نادری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: اشعار شاعران و استادادانی همچون عزیز بیرانوند, حجت الله مهدوی، رضا حسنوند و سایر فعالان حوزه ادبیات لرستان با اشعار شاعران متقدم لک را در نظر می گیریم که عموما شاعران متقدم آثارشان در یک با ۲ وزن و بیشتر مضامین عرفانی بوده ولی آثار شاعران امروزی در اوزان ومضامین مختلف و متنوعی ارائه شده اند.

وی بیان کرد: در حوزه اشعار لری، شاعران لر زبان مطرحی در چند دهه گذشته ظهور کردند که اشعار بسیار زیادی را در قالب‌ها و مضامین مختلف سروده اند که در حقیقت این آثار تاثیر بسزایی در ادبیات بومی لرستان گذاشته و ترانه‌های لری از آن یکنواختی سابق درآمده اند که در این حوزه می‌توان به شاعرانی همچون عزیز نادری، حشمت الله خالقی و عابدین میرزایی اشاره کرد.

این شاعر پیشکسوت عدم توجه مسوولان صدا و سیما و اداره ارشاد لرستان را از مهم ترین دلیل منفعل شدن اهالی شعر و ادب دانست و اضافه کرد: برای نمونه اگر در مراسمی شاعری غیر از لر حضور داشته باشد به وجود و حضور او اهمیت زیادی می دهند حتی اگر در حد شاعران لر نباشد و این مساله باعث سرخوردگی و گوشه گیری شاعران ما شده است.
نادری ادامه داد: در حال حاضر نزدیک به ۲ سال است که در شهر خرم آباد تحت عنوان مرکز استان لرستان هیچ گونه انجمن ادبی فعال نیست و این امر باعث شده است شاعران به صورت انفرادی فعالیت داشته باشند که همین فعالیت انفرادی، موجب افت کیفیت هنری آن ها به ویژه شاعران جوان خواهد شد.

وی تاکید کرد: تنها راه نهایی خروج ادبیات لرستان از این انفعال و بن بست، مجاب شدن مسوولان ارشاد و صدا و سیما به تشویق اهالی ادب قوم لر است.

این شاعر و نویسنده پیشکسوت لرستانی یادآور شد: هر چند نبود رسم الخط بومی در ارائه ادبیات لرستان بی نقش نیست اما خوشبختانه در همین شرایط آثار متعددی از نظر کمی و کیفی سروده شده است و در صورتی که رسم الخط مدونی وجود داشته باشد می توان این آثار را با سهولت بیشتری در جامعه ترویج داد.

نادری با بیان اینکه در شهر کوهدشت شاعرانی همچون استاد کرم دوستی، یاسر کرمی ودیگر دوستان شاعر فعالیت های چشمگیری در حوزه ادبیات لرستان داشته اند، گفت: برای پیشبرد بیش از پیش آثار شاعران در گویش های مختلف مناطق لر زبان،به اهالی موسیقی به ویژه آهنگ سازان پیشنهاد می‌کنم بر این گونه شعرها آهنگ گذاشته و در قالب موسیقی ارائه دهند که خود گامی مثمر ثمر در پویایی ادبیات لرستان خواهد بود.
وی گفت: شاعران زیادی در عرصه ادبیات در مناطق لر زبان فعالیت می‌کنند، به طوری که میتوان گفت در هر کدام از این مناطق چندین شاعر مطرح داریم که اثاری ارزشمند دارند از جمله این افراد می توان در گویش بروجردی به زنده یاد احمد حجتی اشاره کرد و در شهر الشتر شاعرانی چون رضا حسنوند(شوریده لرستاتی) و شاعران جوانی مانند اقای مومنی و اقای امیری و درگویش بالاگریوه علی مرتضایی فعالیت داشته اند و به طور کلی در تمامی مناطق لر زبان شاعرانی مطرح هستند که وجود انها باعث فخر و مباهات قوم بزرگ لر است

عزیز نادری شاعر پیشکسوت و خالق ابیات بسیاری از موسیقی‌های فاخر لری است. مجموعه اشعار لری او با عنوان «پریسکه خیال» (انتشارات شاپورخواست) چاپ و منتشر شده است. شعر آهنگ معروف «سایقه شویی» با صدای «داریوش نظری» را نادری سروده است.

عزیز نادری به گویش های لری، بروجردی و زبان فارسی اشعار زیادی سروده است. از جمله کتاب هایی که از وی به چاپ رسیده است شامل ؛ گزیده اشعار فارسی تحت عنوان خاکستر عشق، گزیده اشعار لری به نام آتش دل و یک فرهنگ نامه لغت لری از جمله منحصر به‌فردترین داستان‌ها و افسانه‌های زیبا و منظوم لری نادری، حکایت نسران و گل است. همانگونه که وی در پایان منظومه ۳۰۷ بیتی‌اش در کتاب (تش دل) یادآور شده است برای هموطنان لر زبانشان شب‌ها بیدار نشسته و نوشته‌اند تا بلکه در ادبیات سرزمین به یادگار بماند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha