فاروق سخنور روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: این پرندگان مهاجر که شامل فلامینگو، چنگر، اردک بلوطی، اردک سرسفید، حواصیل خاکستری، پرستوی دریایی، اردک مرمری، باکلان کوچک، پلیکان سفید، چوب پا، کشم بزرگ و عروس غاز هستند در مناطق شمالی تر جوجه آوری کرده و اکنون به تالابهای این شهرستان بازگشتهاند.
وی اضافه کرد: این پرندگان مهاجر وارد تالابهای بین المللی کانی برازان، یوسفکند و گروس، سد مهاباد و رودخانه این شهر شده و تعدادی از این پرندگان مهاجر پس از استراحت و تغذیه، این منطقه را ترک و به مناطق جنوبی تر مهاجرت کرده و برخی نیز تمام طول زمستان را در تالابهای مهاباد سپری میکنند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد ادامه داد: در بین این پرندگان مهاجر، گونههای کمیابی نظیر کفچهنوک، خروس سینه سیاه و پلیکان نیز وجود دارد که پس از سالها در این تالاب مشاهده شدهاند.
سخنور در خصوص شرایط کنونی تالاب بین المللی کانیبرازان اظهار کرد: با رهاسازی یک میلیون مترمکعب آب از سد مهاباد به سمت این تالاب و بارش های پاییزی بخشی از زهکشها و چشمههای اطراف این تالاب نیز احیا شده و هم اکنون وضعیت آبی رو به بهبودی دارد.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد یادآور شد: این تالاب یکی از زیستگاههای مهم پرندگان در جنوب دریاچه ارومیه است و اکنون بیش از ۱۵ هزار قطعه پرنده آبزی و کنارآبزی در آن زیست میکنند.
وی تاکید کرد: این تالاب به دلیل تنوع غذایی و شرایط مناسب به یکی از استراحتگاهها و زیستگاههای مهم پرندگان در شمال غرب کشور تبدیل شده و علاوه بر پرندگان بومی آن، همه ساله در فصول پاییز و بهار پذیرای شمار زیادی انواع پرندگان مهاجر است.
سخنور در خصوص تالاب بینالمللی «قوپیباباعلی» مهاباد نیز گفت: بدلیل کاهش شدید حجم آب آن و عدم رهاسازی برای احیای دوباره آن از سد مهاباد، هم اکنون بخشهای زیادی از تالاب خشک شده است.
براساس آخرین بررسیها تعداد ۷۵ گونه پرنده آبزی و کنارآبزی متعلق به ۱۱ خانواده در تالابهای مهاباد شناسایی شده که در صورت اضافه کردن گونههای خشکزی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید.
انواع نادری از پرندگان همچون خروس کولی دمسفید، اردک سرسفید، اردک مرمری نیز که در فهرست پرندگان در خطر انقراض هستند، در تالابهای این شهرستان دیده میشود.
در مهاباد علاوهبر تالابهای بینالمللی «کانیبرازان» و «قوپیباباعلی»، تالاب دایمی «یوسفکند» (حسنخان) و تالابهای فصلی دیگری از جمله «گروس»، «داشخانه» و «قرهقشلاق» نیز وجود دارد.
نظر شما