به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از کمیسیون ملی یونسکو، انسیه خزعلی روز پنجشنبه در نشست توانمندسازی زنان برای آیندهای پایدار در تالار اجتماعات کمیسیون ملی یونسکو – ایران، با ابراز امیدواری از اینکه این نشستهای تخصصی مقدمه عملکرد عینی، مصداقی، ملی، منطقهای و بینالمللی در زمینه پیشرانی زنان در سند تحول باشد، افزود: در واقع باید به این واقعیت اشاره کرد که زنان دیگر حمایت نمیخواهند بلکه باید با پیشرانی در صف اول مسیر تحول و ارتقای جامعه باشند و ما به زمینهسازی برای پیشرانی بپردازیم.
معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده افزود: توانمندسازی یکی از تکالیف معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در برنامه ششم است که متاسفانه عمل به آن ترک شده بوده و در پایان برنامه ششم توسعه، برنامه جامع آن تهیه نشده بود که در حال اقدام است.
خزعلی در ادامه به اقداماتی همچون مشاوره به زنان سرپرست خانوار، حمایت حقوقی و اجتماعی، آموزش، مهارتآموزی و فراهم آوردن زمینههای اشتغال با کمک بانک رفاه و وزارت کار، تدارک صندوق برای اشتغال زنان و تعهد به زنان کارآفرین، طرح کسب و کار پایدار خانواده محور، پشتیبانی از شناخت استعدادها برای پرورش استعدادها و فعالیتهای دانش بنیان اشاره کرد و با برشمردن نقش فعال زنان ایرانی در آموزش از طریق مجازی در کشورهای منطقه از لزوم توجه به مبحث سبک زندگی و بحث آموزش صحبت کرد.
وی گفت: در بسیاری از شاخصهها در عرصه توانمندسازی، زنان ایران جلوتر هستند اما مشکل جدی ما، مساله رسانه است و ما باید در این بخش حرکتی جدی را شروع کنیم. بعد از جریانات اخیر، حضور زن در جامعه ما سیاه جلوه شد و مشوه شد و ما باید آن را احیا کنیم چرا که دشمن تلاش میکند از آنجا که از الگو شدن زن موفق ایرانی در جامعه اسلامی میهراسد، این حضور فعال را نامناسب جلوه دهد. ما باید از این جایگاه دفاع کنیم و کرامت و جایگاه زن در جمهوری اسلامی را به خوبی بشناسانیم.
در ادامه مریم کاظمیپور معاون توسعه ورزش بانوان در وزارت ورزش و جوانان، سخنان خود را با محوریت فعالیتهای گسترده این معاونت در عرصه توانمندسازی بانوان و آمار چشمگیر موفقیت زنان ورزشکار ایرانی در عرصههای بینالمللی در یک ساله اخیر، ارائه داد.
وی نگاه ویژه این معاونت را توجه به شاخصههای مادری و همسری در ورزشکاران زن دانست و بر ضرورت فراهمسازی زمینه حضور موفق زن در این عرصه در کنار تأهل و برخورداری از مسئولیت اجتماعی تأکید کرد.
کاظمیپور همچنین در این نشست بر اعزام زنان به عرصههای ورزشی برون مرزی، اثرگذاری بر توسعه پایدار در بحث کیفی و تعداد و گستردگی حضور بانوان بر اساس عدالتمحوری صحبت کرد.
معاون توسعه ورزش بانوان در وزارت ورزش و جوانان با اشاره به روند رو به جلوی ورزش بانوان در توسعه پایدار در عرصه همگانی و توجه به عدالت جنسیتی، به ارائه مصادیقی از بازنگری طرحهای ملی و ادغام آنها جهت ارتقای بحث ورزش، سلامتی و مشارکت زنان در جوامع شهری و روستایی پرداخت و درباره اشتغال بانوان ورزشکار مدالآور، چتر حمایتی از ورزشکاران اردونشین و... نکاتی را مطرح کرد.
در ادامه، حسین میر محمدصادقی رئیس کرسی یونسکو در زمینه حقوق بشر، صلح و دموکراسیبه عملکرد مرکز یونسکو در دانشگاه شهید بهشتی، کارگروه زنان و کلینیک زنان و خانواده، برگزاری وبینار و همایش، برگزاری مدارس کوتاه مدت، گردآوری مجموعه اسناد حقوق زنان اشاره کرد و افزود: رسیدن به اهداف توسعه پایدار در سه سطح مجزا (جهانی، ملی و مردمی) اجرا میشود و امیدوارم این نشست، بتواند در سطح مردمی اثر بگذارد راهکارهای لازم را ارائه دهد.
تقویت نهاد خانواده و تحقق الگوی پیشرفت ایرانی-اسلامی، تقویت و اصلاح نظام حقوقی و رویههای قضایی مرتبط با زنان و خانواده، توانمندسازی اقتصادی و افزایش عادلانه فرصتهای شغلی زنان در بازار کار، تاثیر حمایت اجتماعی بر توانمندسازی زنان، توانمندسازی زنان سرپرست خانواده، توانمندسازی زنان در حوزه آموزش، توانمندسازی زنان در امور حقوقی و قضایی، توانمندسازی زنان در حوزه ورزش، سلامت و بهداشت از محورهای تخصصی نشست توانمندسازی زنان برای آینده پایدار بود که به میزبانی کمیسیون ملی یونسکو - ایران و معاونت فرهنگی اجتماعی دانشگاه الزهرا (س) برپا شد.
نقش زنان ایران در مقایسه با منطقه و غرب چشمگیر است
همچنین علیاکبر متکان دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو- ایران با برشمردن همکاریهای پیشین خود با بانوان توانمند جامعه و مشارکت بالای بانوان در این کمیسیون، به برپایی این نشست تخصصی در روز مبارزه با خشونت زنان از طرف یونسکو اشاره کرد و اصل بومی سازی را یکی از شاخصههای فعالیت در این عرصه در راه دستیابی به توانمندسازی دانست.
وی ضمن اشاره به این اصل برابری حقوق زن و مرد در خلقت، این نکته را برشمرد که یکی از هجمههای استعمار در ایران دیدگاه ظالمانه در بحث زنان و حقوق زنان است که در صحبت با معاون دبیرکل یونسکو در پاریس بر آن تأکید کردم، در واقع نقش و پیشرفت زنان در نظام جمهوری اسلامی در مقایسه با گذشته و در مقایسه با منطقه و غرب چشمگیر است اما وقتی رسانه در دست آنهاست، همه چیز را واژگون جلوه میدهند در حالی که در جامعه غربی، آسیبهای اجتماعی فراگیر زنان زبانزد است، این نشان میدهد که ما باید روی توانمندسازی زنان این سرزمین در بعد رسانهای کار بیشتری انجام دهیم.
متکان اظهار داشت: پادشاه فعلی انگلیس سه دهه پیش وقتی در بریتانیا آسیبهای گسترده در بحث خانواده و زن به وجود آمد، اعلام کرد که باید از تعالیم اسلام برای ارتقای این وضعیت استفاده کرد، حال باید دید چه باید کرد که دنیای غرب با توجه به قدرت رسانهای و تبلیغات منفی، ما را در پرداختن به حقوق زن از افغانستان و عربستان بدتر نداند؟ ما نیاز داریم نقش و فعالیت سیمای زن در جمهوری اسلامی را همانطور که است، منعکس کنیم و نسبت به مقایسه این حضور با پیش از پیروزی انقلاب و حضور و مشارکت زن مسلمان در جامعه ایرانی نسبت به کشورهای منطقه و غرب اقدام کنیم، هم امتیازات این حضور در جمهوری اسلامی بررسی شود و هم آسیبشناسی صورت گیرد.
دبیر کل کمسیون ملی یونسکو- ایران در این نشست ابراز امیدواری کرد تا مشارکت همه کارشناسان در برپایی چنین نشستهایی، به ایجاد یک سامانه منتج شود تا این سامانه نه تنها به دنیای بینالملل ارائه شود که از طریق ایرانیان خارج از کشور در اختیار نهادهای مردمی قرار گیرد و بتوان در ترسیم درست سیمای زن در جمهوری اسلامی ایران اقدام کرد.
متکان در بخشی دیگر از سخنان خود در این نشست تخصصی اظهار داشت: من به یونسکو اعلام کردم که با یک نسخه نمیتوان همه کشورهای دنیا را دید. ما هم باید ایرادها را برطرف کنیم و جلسات ما باید خروجی داشته باشد، ما برای معرفی به دنیا، به سامانهای نیاز داریم که دولتی نباشد و غیردولتی عرضه شود اما یک نکته مهم این است که یونسکو باید هر کشور و تمدن و ملت را در دنیا بر اساس فرهنگ و باور همان کشور مورد ارزیابی قرار دهد.
در ادامه مجتبی قاسمی عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی هم در بخشی از این نشست به مباحثی چون رویکرد سیستمی به توانمندسازی زنان و نقش آن در آینده پایدار اشاره کرد و گفت: توانمندسازی از بعد اقتصادی یک مفهوم چند بعدی است که مشارکت زنان در اقتصاد در عین برخورداری از نقشهای سنتی خود و ایجاد تعادل بین کار و زندگی و خروجی آن، سیاستهای خانواده دوست و خانواده محور را شامل میشود، مشارکت فعال و توام زن در اقتصاد و نقشهای سنتی، منجر به آزادی بیشتر از فقر و نابرابری و توسعه خواهد شد و آینده پایدار و باثبات و به دور از انواع بحرانها را رقم خواهد زد چرا که جوامع پایدار، پیشبینیپذیر هستند.
وی گفت: توجه به بحران محیط زیست، بحران نظام بانکی و بحران پیری جمعیت برای رسیدن به چشماندازی درست درباره آینده پایدار یک ضرورت است.
همچنین فاطمه پورمسجدیان عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا درباره لزوم حمایت عملی از بانوان و توجه به مسولیت زن و وظیفه شرعی و اخلاقی وی در جامعه بر اساس دکترین نظام اسلامی از سوی بنیانگذار انقلاب اسلامی و دیدگاههای رهبر معظم انقلاب در خصوص فعالیت اجتماعی زنان اشاره کرد و واکاوی اجمالی رویکرد برنامههای مختلف توسعه اجتماعی، فرهنگی کشور در صیانت از حقوق خانواده طی چهار دهه گذشته (فرآیند و روند شش برنامه شش ساله)، لزوم تقویت نهاد خانواده و نقش سازنده بانوان در عرصه اجتماعی را به عنوان یک فصل مشترک برشمرد که در آن بر این نکته مهم تأکید شده است که قوانین پایین دستی طبق همین اصول مصوب شود.
در ادامه این نشست، مریم بحرینی عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت، خواستار توجه بیشتر به حضور زنان در عرصه فناوری و کارآفرینی فناورانه با توجه به شتاب این حرکت در دنیا شد.
وی گفت: در شرایطی که سرمایههای نامشهود شامل دانش فنی و منابع انسانی باید از دانشگاهها تامین شوند، باید جهش علمی حمایت از شکلگیری نسل سوم این اکوسیستم، طراحی شود و اقتصاد دانش بنیان از این طریق با توجه به سهم زیاد نیروی انسانی تحصیلکرده و حضور چشمگیر زنان در اکوسیستم کارآفرینی و نوآوری ارتقاء یابد.
همچنین مهدیه محمدنیا مشفقی رئیس اداره توسعه همکاریهای غیردولتی معاونت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، به سیاستگذاری فعالیت اقشار آسیبپذیر و زنان سرپرست خانوار اشاره کرد و گفت: پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان که به زودی رونمایی خواهد شد، به عنوان یک پنجره واحد برای زنان میتواند برای فعالان و نیروی انسانی زن در جامعه ثمر بخش باشد و میتوان بر اساس دادههای آن نسبت به نیازسنجی و آسیبشناسی اقدام کرد و به نظارت و ارزیابی پرداخت.
تقویت نهاد خانواده و تحقق الگوی پیشرفت ایرانی-اسلامی، تقویت و اصلاح نظام حقوقی و رویههای قضایی مرتبط با زنان و خانواده، توانمندسازی اقتصادی و افزایش عادلانه فرصتهای شغلی زنان در بازار کار، تاثیر حمایت اجتماعی بر توانمندسازی زنان، توانمندسازی زنان سرپرست خانواده، توانمندسازی زنان در حوزه آموزش، توانمندسازی زنان در امور حقوقی و قضایی، توانمندسازی زنان در حوزه ورزش، سلامت و بهداشت از محورهای تخصصی نشست «توانمندسازی زنان برای آینده پایدار» بود که به که به میزبانی کمیسیون ملی یونسکو - ایران و معاونت فرهنگی اجتماعی دانشگاه الزهرا (س) برپا شد.
در ابتدای این نشست زهرا سادات میرهاشمی دبیر همایش درباره اهداف و رویکردهای این نشست گفت: کمیسیون ملی یونسکو- ایران به عنوان یکی از کمیسیونهای سازمان یونسکو در همسویی با ارزشهای جهانی و البته پیش از آن، به تبعیت از ارزشهای اسلامی در راستای توانمندسازی زنان و توسعه اجتماعی، اقدامات متعددی انجام داده است و بر مبنای وظیفه ذاتی خود که آموزش و توانمندسازی در حوزههای گوناگون علمی است، نشست تخصصی توانمندسازی زنان برای آیندهای پایدار را برگزار میکند.
نظر شما