به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، روح الله دهقانی فیروز آبادی روز شنبه در آیین رونمایی از فاز اول پروژه درمانی کودکان مبتلا به سرطان خون اظهار داشت: فناوری اطلاعات یکی از تکنولوژی هایی بود که با ورود به حوزه های مختلف انقلاب هایی ایجاد کرد؛ همان گونه که در حوزه صنعت ورود فناوری اطلاعات تحول ایجاد کرد. بحث فناوری اطلاعات بر مبنای اطلاعات دی ای ان و آر ای ان تحولی را در حوزه پزشکی نوین ایجاد کرد.
وی افزود: سلول درمانی، ژن درمانی و مهندسی بافت موضوعاتی هستند که بر همین مبنا به عنوان پزشکی پیشرفته در دنیا در حال توسعه است. محققان در جمهوری اسلامی هم در ۳۰ سال اخیر زحمات زیادی در این حوزه کشیدند و شاید اکنون با تلاشهایی که در هفت سال گذشته انجام شده بیشتر از هزار و ۵۰۰ محقق فعال در این حوزهها کار می کنند.
دهقانی فیروزآبادی با بیان این که محصولات این حوزه در دنیا بسیار گرانقیمت است، تاکید کرد: درمان های ژن درمانی بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار دلار تا ۲ تا ۳ میلیون دلار هزینه دارد؛ چون درمان های بسیار پیچیده ای هستند.
وی گفت: ژن درمانی بیشتر در مورد بیماریهای صعبالعلاج یا لاعلاج کاربرد دارد؛ بنابراین این حوزه اقتدار آفرین در کشور باید مورد حمایت قرار گیرد. از طرف دیگر این حوزه ارزش آفرین است و عمدتاً بر مبنای علم و فناوری شکل میگیرد . لذا در معاونت علمی این برنامهریزی جدی وجود دارد که از محققان و شرکتهای دانشبنیان و بقیه مجموعههای که علاقمند فعالیت جدی در توسعه محصول و تجهیزات وابسته به این درمانها و همین طور در بحث صادرات هستند، حمایت کند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور تصریح کرد: این حوزه ها، حوزه های ثروت آفرین است؛ بنابراین عمده ترین وظیفه معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان، بسترسازی و ایجاد فضا برای سرمایهگذاری علاوه بر حمایتهای که انجام می شود، است.
وی گفت: زمانی که از درمان هایی نام می بریم که عمدتا ارزش افزوده آنها به خاطر علم است و در کشور ما بسیار خوب توسعه پیدا کرده و از طرف دیگر قیمت های خیلی بالایی دارند یعنی اینکه این حوزه برای سرمایهگذاری بخش خصوصی قطعا جذاب است. لذا یکی از کارهای عمده که باید انجام شود، این است که فضا را برای سرمایهگذاری بخش خصوصی با هدف توسعه بازار صادرات فراهم کنیم.
معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری اظهار داشت: زمانی در کشور برای درمان سرماخوردگی به پزشک هندی مراجعه می کردیم اما امروز با تلاش محققان و دکترای ایرانی پیشرفته ترین درمانها در کشور انجام میشود و اکثر مردم باور دارند که ایران در حوزه درمان بسیار پیشرفت کرده است.
دهقانی فیروزآبادی با بیان این که دانشگاه علوم پزشکی تهران یکی از سرمایه های ملی کشور است، گفت: در ۱۰ سال پیش کمتر از ۵ شرکت دانش بنیان در کشور وجود داشت که به این موضوع فکر می کردند ولی امروز باعث افتخار است که ۲۰۰ شرکت و مجموعه تحقیقاتی در لبه علم و فناوری و سلامت قرار دارند.
معاون علمی ریاست جمهوری افزود: امروز در کشور حدود ۶۰۰ محصول بر پایه علوم پیشرفته پزشکی وجود دارد که از این تعداد شاید حدود ۶ محصول توانسته باشد از سازمان غذا و دارو مجوز بگیرد ولی این راه بسیار گسترده و پرامیدی برای پیشرفت است.
وی در ادامه با بیان این که امروز در کشور درمان هایی در سطح سلول درمانی و ژنتیکی به کمک محققان ایرانی با قیمت های بسیار پایین تر انجام می شود، گفت: سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی و ژن درمانی جزو حوزههای های اقتدارآفرین، ثروت آفرین و اشتغالزا به شمار می رود و از این جهت باید مورد حمایت قرار بگیرد.
دهقانی فیروزآبادی در ادامه ورود به درمان کودکان را ارزشمندترین سرمایه کشور عنوان کرد و گفت: یک کودک بیمار در یک خانواده نه تنها خودش آسیب می بیند و اذیت می شود بلکه کل آن خانواده و حتی اقوام آن خانواده را مورد تاثیر قرار می دهد لذا ورود به درمان کودکان از طریق ژن درمانی نجات آینده است؛ چرا که کودکان سرمایه های آینده کشور هستند.
وی با بیان این که این علوم می توانند ارزش اقتصادی زیادی برای کشور داشته باشند، اظهار داشت: از صاحبان سرمایه و مجموعه های خصوصی و اقتصادی کدام صنعت است که می تواند ارزش افزوده هزار درصدی ایجاد کند؟ محصولات ژن درمانی و سلول درمانی و مهندسی بافت امروز ارزش افزودههای هزار درصدی را ایجاد می کنند؛ چرا که اولویت همه جوامع و خانواده ها در درجه اول سلامتی است.
معاون علمی ریاست جمهوری تاکید کرد: یکی از برنامه های جدی ما توسعه و پیشرفت مجموعه ها و شرکت های دانش بنیانی است که در این حوزه ها مشغول به کار هستند. ما در این دوره جدید برنامه های پیشران جدی و با سرمایه گذاری های چند میلیون دلاری برای توسعه مجموعه هایی را که در کشور در این حوزه کار می کنند، در دستور کار داریم.
دهقانی فیروزآبادی با بیان این که برنامه های زیرساختی برای توسعه صادرات این محصولات را در دستور کار داریم، گفت: اکنون کشور ما به یکی از پایگاه های مراجعه مردم دنیا برای بحث گردشگری سلامت تبدیل شده است. راه اندازی مراکز درمانی پیشرفته در ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس و همسایه ها یکی از برنامه های جدی مورد حمایت معاونت علمی است.
وی با اشاره به مجموعه زیرساخت ۱۷ هکتاری دانشگاه علوم پزشکی تهران که ظرفیت پذیرش ۵۰۰ شرکت دانش بنیان و مجموعه علمی و تحقیقاتی دارد، افزود: معاونت علمی به طور ویژه از راه اندازی این مجموعه بزرگ حمایت می کند و از خیرین و سرمایه گذاران بخش خصوصی دعوت می کنم که در این حوزه سرمایه گذاری کنند.
فاز اول پروژه ژن درمانی کودکان مبتلا به سرطان خون (کارتیسلتراپی) با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهور در مرکز طبی کودکان افتتاح شد. این روش برای درمان یک پسربچه پنج ساله مقاوم به شیمی درمانی، موفقیت آمیز بوده است.
نظر شما