جشنواره تئاتر استان فارس امسال در حالی برگزار شد که از هفت اثر نمایشی که به مرحله نهایی راه یافته بودند تنها ۴ اثر به روی صحنه رفت و ۳کارگردان از اجرای نمایش خود در این جشنواره انصراف دادند.
اجرای ۴نمایش در جشنواره تئاتر فارس
در این دوره از جشنواره، ۲۵نمایش از هنرمندان هنرهای نمایشی استان فارس به دبیرخانه رسیده بود که گروه بازبین پس از تماشای همه نمایشها، برآیند و دیدگاههای خود را به دبیرخانه ارائه دادند و قرار بر این شد که جشنواره با اجرای ۷نمایش از پنجم آذرماه آغاز شود و تا هفتم آذرماه ادامه یابد.
چه نمایشنامههایی اجرا شد؟
در نخستین روز از این جشنواره تئاتر «اسب قاتلین» از شیراز با کارگردانی سید محمد هادی هاشم زاده در تماشاخانه استاد لایق بر روی صحنه اجرا شد. این نمایش با استقبال قابل توجهی از سوی تماشاگران مواجه شد.
این جشنواره در روز دوم میزبان اجراهای دیگری همچون «دانه های کال انجیر» از استهبان به کارگردانی سانیا عاجلی در سالن استاد هودی و «رمان سم پاشی» از شیراز به کارگردانی مهدی فضلی در سالن استاد لایق بود.
پُر شدن ظرفیت سالنهای نمایش در هنگام اجرا
میتوان گفت امسال حضور برخی پیشکسوتان و هنرمندان مطرح، اجرای خوب نمایشها و استقبال قابل توجه هنرمندان و تماشاگران از نقاط قوت و دلگرم کننده این دوره از جشنواره به شمار میرفت؛ در این دوره ظرفیت سالنهای نمایش در هنگام اجرا تکمیل میشد و برخی تماشاگران مجبور بودند برای تماشای نمایش بر روی زمین بنشینند یا صندلی جدید به سال نمایش اضافه کنند.
در هنگام اجرای نمایش «دانه های کال انجیر» در سالن استاد هودی دو یا سه ردیف صندلی برای تماشای نمایش اضافه شد؛ همچنین در نمایش «رمان سمپاشی» در سالن نمایش لایق ۴۰ نفر از تماشاگران به دلیل تکمیل شدن ظرفیت سالن بر روی زمین نشستند.
حضور پُررنگ مدیرکل ارشاد فارس در هنگام اجرای نمایشها
حضور پُررنگ مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در همه اجراها از دیگر نقاط عطف این دوره از جشنواره بود. حمیدرضا قانعی در هنگام اجرای نمایشها همراه با دیگر تماشاگران در سالن نمایش حضور مییافت و پس از هر اجرا به گپ و گفتی صمیمانه با هنرمندان و علاقمندان به تئاتر میپرداخت.
اجرای قدرتمند هنرمندان فارس در زمان اجرای نمایش هم از نقاط برجسته این دوره از جشنواره بود که این حاکی از ظرفیت بالای استان فارس و وجود استعدادهای درخشان در در عرصه هنرهای نمایشی این استان است.
برگزاری نشست تخصصی با حضور داوران جشنواره تئاتر فارس
همچنین در شب دوم و پس از اجرای نمایش «رمان سمپاشی»، نشست تخصصی با حضور داوران سی وسومین جشنواره تئاتر استان فارس با همراهی اهالی تئاتر و علاقه مندان در تماشاخانه لایق برگزار شد. این در حاای بود که دو نفر از داوران حاضر در این جشنواره از تهران و یک نفر از آنها از استان فارس است.
در این نشست تخصصی گپ و گفت و بررسی تخصص در مورد تحلیل متن، تعریف بازیگری و توجه به فرم توسط داوران صورت گرفت و هنرمدان و اساتید در این باره به اظهار نظر پرداختند.
تماشای رایگان نمایشها در جشنواره
تماشای رایگان نمایشها در این دوره از جشنواره نیز باعث شد که همه علاقمندان به تئاتر بتوانند از برگزاری این جشنواره بهره ببرند و به تماشای آثار مورد علاقه خود بپردازند. در صورتی که در دورههای قبل برای تماشای هر اجرا باید مبلغی به منظور تهیه بلیت پرداخت میشد.
کمو کاستیهای سیو سومین جشنواره تئاتر فارس
با این وجود جشنواره امسال با کمو کاستیهایی نیز رو به رو بود؛ با وجود پیشینه درخشان استان فارس در عرصه تئاتر و پتانسیل بالای این استان در هنرهای نمایشی اما تعداد سالنها و تعداد اجراها در این دوره نسبت به سالهای گذشته محدود بود؛ در دورههای گذشته یک نمایش حداقل ۲اجرا داشت؛ یک اجرا برای عموم مردم و یک اجرا برای داوران به روی صحنه میرفت. این در حالیست که برای هر نمایش در جشنواره تئاتر امسال تنها به یک اجرا بسنده شد.
جای خالی نشستهای نقد و بررسی
در این دوره از جشنواره جای خالی نشستهای نقد و بررسی به شدت احساس میشد؛ در دورههای گذشته پس از هر اجرا نشست نقد و بررسی توسط انجمن منتقدان برگزار میشد و علاقمندان میتوانستند در این نشستها حضور یابند و به تحلیل نقاط ضعف و قوت خود بپردازند اما این دوره از جشنواره از برگزاری این نشستها محروم بود. هر چند برای نخستین بار شاهد برگزاری نشست تخصصی با حضور داوران جشنواره بودیم که البته اهمیت و بازخورد این نشست از نظر دور نماند.
اجرای نمایش «میشوسوزوکی» در روز سوم
در روز سوم و روز پایانی جشنواره، نمایش «میشوسوزوکی» با کارگردانی اصغر گروسی در سالن استاد لایق برگزار خواهد شد و همچنین، آیین پایانی نیز در بعداز ظهر همین روز ساعت ۱۹:۳۰ به میزبانی تالار بزرگ حافظ، برپا میشود.
به طور کلی تلاش متولیان فرهنگی فارس برای ایجاد شور و انگیزه جوانان، تعمیم هنر به سنین مختلف جامعه، مشارکت و همکاری هنرمندان و بازیگران و همافزایی فعالان بخش های گوناگون ستودنی است اما افزایش انگیزه تولید و برگزاری هرچه بهتر این رویدادها که نقش بسزایی در ایجاد شور و نشاط اجتماعی و شناسایی استعدادهای استان دارند باید بیش از پیش مورد توجه دست اندرکاران قرار بگیرد.
رشد تکنیکی و حرفهای، تعمیق دانش و بینش در عرصه نمایش و رقابت سالم بین شهرستانی نیز نقش بسزایی در تقویت روحیه خلاقیت و نوآوری اهالی هنر فارس خواهد داشت. بدون شک برطرف شدن کم و کاستیها و مشکلات افراد فعال در این عرصه مسیر رو به رشد هنرهای نمایشی در فارس را هموارتر خواهد کرد.
نظر شما