به گزارش ایرنا، پس از پیروزی انقلاب اسلامی، جای خالی یک نهاد در حوزه خدمت رسانی به محرومان و مناطق محروم احساس میشد و در همین رابطه با تدبیر و دوراندیشی امام خمینی (ره)، جهاد سازندگی شکل گرفت و شاهد اقدامات شایسته این نهاد بودیم که به مردم شهرها و روستاها خدمت کرده و در دفاع مقدس هم این نهاد با عنوان سنگر سازان بی سنگر به جنگ کمک کرد.
در ادامه فعالیت های بسیج و با فرمان مقام معظم رهبری در سال ۷۹ مجموعه ای به نام بسیج سازندگی نیز شکل گرفت، این تشکیلات امروزه مسوولیت گروههای جهادی کشور را اکنون برعهده دارد، گروههای جهادی مختلف امروز تحت تکفل بسیج سازندگی هستند و علاوه بر حضور در زمینه امدادرسانی به حادثه دیدگان حوادثی چون سیل و زلزله و حضور برای ارایه خدمات فرهنگی،آموزشی و درمانی در حوزه های اشتغال زایی نیز این مجموعه و جهادگران آن توانسته اند خدمات خوب و ماندگاری را از خود به جا بگذارند.
هم اکنون یک هزار و ۱۷۰ گروه جهادی تخصصی و عمومی در همه اقشار بسیج ایجاد شده و در حال انجام عملیات جهادی در عرصه محرومیتزدایی، تولید، امدادی، جهاد تربیتی و آموزشی فعال هستند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) قزوین به مناسبت هفته بسیج به سراغ سرهنگ پاسدار امیرعلی حسینیانی، مسوول بسیج سازندگی سپاه صاحب الامر (عج) قزوین رفت و پیراموان اقدامات، فعالیت ها و خدمات این سازمان با وی به گفت و گو نشست که در ادامه ماحصل این مصاحبه را می خوانیم.
ایرنا. دستور تشکیل بسیج چه زمانی صادر شد؟
بسیج پس از تشکیل در پنجم آذرماه سال ۵۸ شمسی با کارکردهای گوناگون خود، یاری رسان نیازهای آموزشی، عمرانی، سیاسی، دفاعی شد.
ابتدا برخیها گمان میکردند امام راحل بسیج را برای جنگ تشکیل دادهاند اما پس از آن شاهد بودیم که این نهاد هنگام جنگ در میدان نبرد با استکبار جهانی نیز خوش درخشید.
بسیج در طول انقلاب شکوهمند اسلامی تا به امروز نقش موثری را ایفا کرده و در عرصههایی همچون دفاعی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، علمی و آموزشی طلایه دار میدان بوده است.
امروز نیز بدون شک یکی از نیروهای پرتوان، بینا، با بصیرت، با تقوا و با علم و دانش در همه میدانهای مورد نیاز انقلاب بسیج است. بسیج سوادآموزی، بسیج سازندگی و بسیج محرومیت زدایی، قسمتی از برنامههای این مجموعه بود و اما تشکیل بسیج سازندگی بنا بر فرمان رهبر معظم انقلاب در دی ماه سال و۷۹ با هدف پرکردن اوقات فراغت جوانان، کمک به دستگاههای اجرایی و دولتها در اجرای پروژهها، محرومیتزدایی و اشتغالزایی بود.
ایرنا. در خصوص بسیج سازندگی توضیح دهید؟
یکی از نهادهایی که از دل بسیج شکل گرفت بسیج سازندگی است که در سال ۷۹ و پس اینکه دولت و مجلس وقت جهاد سازندگی و وزارت کشاورزی را با هم تلفیق و وزارت جهاد کشاورزی را ایجاد کردند، رهبر معظم انقلاب با دور اندیشی خود دستور تشکیل سازمان بسیج سازندگی را صادر کردند.
پایه و اساس این نهاد مقدس، گروههای جهادی بسیج بودند که گزارش و فعالیتهای مناطق دور افتاده و محروم را به محضر ایشان ارایه میدادند و این موضوع موجب شد که دستور تشکیل بسیج سازندگی از جانب رهبر معظم انقلاب صادر شود.
ایرنا. سازمان بسیج سازندگی چه ماموریتهایی برعهده دارد؟
ماموریتهایی این سازمان شامل شناسایی، آموزش، جذب و به کارگیری گروههای جهادی عمومی و تخصصی و همچنین آموزش، کمک به ایجاد اشتغال، تولید و دانش بنیان، سازندگی، محرومیت زدایی، پیشرفت و آبادانی کشور است.
این سازمان همچنین حضور امدادی در حوادث غیرمترقبه همانند سیل، زلزله، آتش سوزی و امدادرسانی در دوران کرونا را نیز برعهده داشته است.
ایرنا. در حال حاضر محور فعالیتهای بسیج سازندگی چیست؟
بسیج سازندگی در محورهای مختلفی اعم از محورهای اقتصاد مقاومتی، اشتغال، تولید، دانش بنیان، سازندگی، محرومیت زدایی، پیشرفت و آبادانی مناطق روستایی، آموزش و توانمندسازی جوانان، ایجاد اشتغال خانگی و تمامی عرصههای گوناگونی که مورد نیاز نظام و انقلاب است خدمت رسانی میکند.
ایرنا. بسیج سازندگی قزوین در حوزه اشتغال زایی مناطق محروم چه گام هایی تاکنون برداشته است؟
در این رابطه تاکنون ۴۵ تعاونی فراگیر اشتغال توسط اهالی و بسیج سازندگی نواحی در نقاط مختلف استان تاسیس شده و از سال گذشته تاکنون نیز بیش از ۹۹ میلیارد تومان تسهیلات قرضالحسنه از محل تبصره ۱۶ و تعامل با دستگاههایی مانند کمیته امداد به تولیدکنندگان واحدهای راکد و جوانانی که جویای شغل هستند اختصاص یافته و در مجموع ۲ هزار و ۴۵۰ فرصت شغلی در استان ایجاد کرده است.
ایجاد اشتغال پایدار به آموزش پایه، مهارتآموزی و بازار فروش پایدار نیاز دارد که قرارگاه اقتصاد مقاومتی در حال پیگیری آموزشهای متعدد و رفع موانع و تسهیل و همچنین اخذ مجوز برای کارآفرینان جهادی است.
ایرنا. بسیج سازندگی در حوزه درآمدزایی برای روستاییان نیز فعالیت دارد، در این خصوص چه اقداماتی در استان قزوین انجام داده اید؟
علاوه بر فعالیت های جهادی مرسوم، در سال جاری سه هزار واحد نیروگاه خورشیدی پنج کیلوواتی در سطح روستاها و حاشیه شهرها در قالب تفاهم نامه پنج جانبه با همکاری استانداری، دفتر امور روستایی، شرکت توزیع برق، کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی و با مشارکت بسیج سازندگی در حال نصب و راه اندازی است که علاوه بر تولید درآمد پایدار، در کاهش مصرف سوختهای فسیلی کمک حال دولت هم خواهد بود.
ایرنا. بسیج سازندگی در حال حاضر چه پروژه هایی در دست اقدام دارد؟
پروژه های ما شامل مسکن ولی نعمتان، آب شرب روستایی، آب کشاورزی روستایی، راه روستایی، احداث پل، بهداشت و درمان، نوسازی مدارس و آموزش، ایجاد اشتغال و تولید است.
تمامی پروژهها برای ما مهم هستند اما امروز نیاز اصلی مردم در مناطق محروم و کمتر برخوردار آب شرب کشاوزی، راه، بهداشت و سلامت و نیز پروژه مرکز درمان ناباروری استان است که بهره بردار این پروژه جهاد دانشگاهی است.
ایرنا. در هفته بسیج چند پروژه به بهره برداری خواهد رسید؟
به مناسبت گرامیداشت هفته بسیج ۱۹ واحد مسکن ولی نعمتان کمیته امداد، پنج پروژه احداث راه و پل روستایی، پنج مخزن آب شرب، شبکه خط انتقال آب شرب روستایی، اقامتگاه پزشکان بخش خرمدشت، هفت کارگاه اشتغال در شهرستانها، کارگاههای خیاطی، صنایع دستی، پرورش قارچ، طب سنتی، فناوری کشمش و صندوق تعاونی عدالت گستران در سطح استان به بهره برداری خواهد رسید.
به مناسبت این هفته همچنین ۳۳۰ گروه جهادی متخصص ۱۲ عرصه در نقاط حاشیه شهر و روستاهای در حال خدمت رسانی هستند.
همایش طلایه داران اقتصاد مقاومتی، نمایشگاه تولیدات گروههای جهادی، علمی، دانش بنیان، صنایع دستی تبدیلی و تولیدی در محل دایمی نمایشگاه قزوین از دیگر برنامه های ما در این هفته بوده است.
ایرنا. در خصوص تسهیلات قرضالحسنه به جهادگران کارآفرین توضیح دهید.
امسال ۲۲۰ میلیارد تومان تسهیلات قرضالحسنه از محل تبصره ۱۶ به بسیج سازندگی واگذار شده که روند معرفی آن از هفته آینده آغاز خواهد شد و این فرصت خوبی است تا بسیجیان و عموم مردم جامعه در قالب عرصههای ۳۲ گانه بتوانند از این تسهیلات برخوردار شوند و کارآفرینی کنند.
بیش از ۲۲ هزار متقاضی در صندوقهای قرض الحسنه حضور دارند که هدف از آن اشاعه فرهنگ قرض الحسنه در سطح جامعه بوده که از سال ۹۷ تاکنون از محل منابع موجود ۲۹ میلیارد تومانی این صندوقها، بیش از سه هزار فرصت شغلی در قزوین ایجاد شده است.
نظر شما