به گزارش ایرنا، عباس پاپیزاده روز شنبه در همایش شبانان و گلهداران عشایر منطقه مغان استان اردبیل افزود: با دستور رییس جمهور، ۵۰ هزار میلیارد ریال از محل تبصره ۱۶ و ۵۰ هزار میلیارد رسال نیز از محل تبصره ۱۸ قانون بودجه کشور برای تامین نقدینگی جامعه عشایر مصوب شده است.
وی اجرای طرح آزادسازی یارانهها و در نتیجه افزایش قیمت نهادهها را از جمله علل مهم مشکل تامین نقدینگی عشایر عنوان و بیان کرد: برای افزایش سرمایه صندوق حمایت از سرمایهگذاری جامعه عشایری کشور نیز، از محل منابع آزادسازی یارانهها، ۵۰ هزار میلیارد ریال اختصاص یافته است.
رئیس سازمان امور عشایری کشور با اشاره به تامین ۲۵ درصد گوشت قرمز کشور و ۳۵ درصد صنایع دستی ایران، نقش جامعه عشایری را در امنیت غذایی کشور بسیار اساسی خواند و اظهار کرد: عشایر ایران با کمترین توقع، بیشترین نقش را در تامین امنیت غذایی ایران ایفا میکنند.
وی در ادامه آبرسانی به مناطق عشایری را از جمله اقدامات زیربنایی خدمت به جامعه کوچرو کشور در استان اردبیل ذکر کرد و گفت: در این زمینه آبرسانی به ۳۴۱ قشلاق با اعتبار یک هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال آغاز شده که امروز قسمتی از آن افتتاح شده و مابقی طرح نیز سال آینده به بهرهبرداری میرسد.
پاپیزاده، خواستار تخصیص کامل ۱۲ کیلوگرم آرد سهمیه سرانه عشایر در استان اردبیل شد و افزود: در یک سال گذشته بازگشایی و مرمت ۲۲۰۰ کیلومتر راه عشایری در مناطق قشلاقی و ییلاقی این استان انجام شده است.
وی همچنین از اختصاص ۲ هزار میلیارد ریال تسهیلات کمبهره و یارانهدار برای پرداخت به جامعه عشایری استان اردبیل خبر داد و اضافه کرد: پرداخت این تسهیلات آغاز شده است.
رئیس سازمان امور عشایری کشور همچنین خواستار پایان حل و فصل نهایی واگذاری زمین به عشایر مغان ساکن در محدوده کشت و صنعت مغان شد و اظهار کرد: در حق عشایر این منطقه نباید اجحاف شود و عشایر منطقه باید در محدوده اراضی که حق آنهاست، مستقر شوند.
به گزارش ایرنا، بخش بزرگی از جمعیت عشایری استان اردبیل در شمال استان اردبیل و در منطقه مغان شامل پنج شهرستان گرمی، انگوت، پارسآباد، بیلهسوار و اصلاندوز زندگی میکنند.
عشایر استان اردبیل با ۱۲ هزار و ۸۰۰ خانوار و با ۶۶ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت ۵.۴ درصد جمعیت استان و ۵.۶ درصد جمعیت عشایر کشور را به خود اختصاص داده و از ۲ ایل شاهسون و قرهداغ و ۲ طایفه مستقل شاطرانلو و فولادلو تشکیل شده است.
عشایر استان اردبیل ساکن در ۱۱ شهرستان استان، دارای ۴۵ طایفه بوده و در ۵۷۲ قشلاق، ۲۳۷ ییلاق، هفت زیست بوم، ۵۱ سامانه و یکهزار و ۵۲۷ اوبه زندگی میکنند.
عشایر استان اردبیل با جمعیت دامی ۱.۵ میلیون راسی، سالانه ۱۵۹ هزار تن فرآورده دامی تولید میکنند و تولیدات سالانه آنها شامل ۱۲ هزار تن گوشت قرمز، ۴۳ هزار تن شیر، پنج هزار و ۴۰۰ تن پنیر و یک هزار و ۵۰۰ تن پشم و ۱۴ هزار متر مربع صنایع دستی از جمله انواع فرش، گلیم و جاجیم است.
عشایر استان اردبیل که به ایل شاهسون معروف هستند، معمولا همه ساله نیمی از سال را در قشلاقات مغان و نیمی دیگر را در ارتفاعات و ییلاقات شهرستان مشگینشهر و در دامنههای سبلان سپری میکنند.
جامعه عشایری استان ۳۸ درصد گوشت قرمز استان اردبیل را تولید میکنند و ارزش تولیدات آنها بالغ بر ۳۰ هزار میلیارد ریال برآورد شده است.
امسال کوچ پاییزه عشایر منطقه مغان به میانبندها و قشلاقات در حالی انجام شده است که خشکسالی کمسابقه در منطقه همچنان تداوم دارد و پاییز کم بارش و خشک، بر زندگی این جمعیت کوچرو سایه سنگینی انداخته است.
جمعیت کوچرو عشایر منطقه مغان موسوم به شاهسون امسال با ادامه پدیده خشکسالی، دچار مشکل اساسی شدهاند به طوری که در اوایل بهار با خشک شدن مراتع در قشلاقات، یک ماه زودتر از موعد مقرر راهی مناطق ییلاقی شدند و با تداوم خشکسالی، مراتع ییلاقات نیز فقیرتر از آن بود که علوفه کافی برای تعلیف دام آنها داشته باشد.
امسال علاوه بر مشکلات فرایند کوچ عشایر و کم توجهی مدیریت مربوطه، قیمت دام جامعه عشایر استان اردبیل نیز به حدی نبود که آنها با فروش دام خود، از این مشکلات رها شوند و در چنین شرایطی، برخی از آنها ناگزیر اقدام به فروش دام مولد خود به قیمت پایینتری کردند.
قیمت دام سبک و گوشت گوسفند به عنوان مهمترین تولید جامعه عشایری استان اردبیل و تنها منبع درآمدی آنها در تابستان و پاییز امسال به شدت پایین و حتی کمتر از نرخ سال گذشته بود به طوری که به علت کشش پایین بازار، دام زنده سبک جامعه عشایری استان به قیمت هر کیلوگرم ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار ریال به فروش رفت.
تعدادی از جامعه عشایری استان با تداوم این مشکلات و نبود چشمانداز روشن برای حل مشکل، دام و زندگی عشایری خود را رها کرده و با فروش دام خود، برای ادامه زندگی ساکن شهر شدند و به این طریق بخشی از جامعه تولیدی استان، از چرخه تولید حذف شدند.
نبود راه مناسب در مناطق قشلاقی و به خصوص ییلاقات، مشکل تامین علوفه و نهادههای دامی اختصاص یافته، نبود نظارت و دقت کافی در توزیع نهادههای دامی اختصاص یافته، تامین نشدن آرد کافی برای تهیه نان توسط جامعه عشایری بعد از نقدیسازی یارانهها و نیز تامین نبودن آب در ییلاقات و به خصوص مناطق قشلاقی، بخش مهمی از مشکلات جامعه عشایری استان اردبیل بود که امسال بیشتر از سالهای گذشته رخ نمود و در سایه کم توجهی متولیان امر، همچنان لاینحل باقی مانده است.
نظر شما