به گزارش خبرنگار ایرنا، علیرضا وحیدزاده روز چهارشنبه در جریان بازدید خبرنگاران از مرکز نگهداری و توانبخشی معلولان ذهنی و جسمی شهید فیاضبخش کرمان در نشست خبری افزود: اینک به یکهزارو ۳۵۹ کودک دارای شرایط خاص در مراکز استان خدمات ارائه داده میشود.
وی با اشاره به اینکه کمک هزینه و حق سرپرستی نیز به چهار هزار خانوادهای که دارای افراد معلول هستند به منظور نگهداری از این افراد پرداخت میشود، اظهارداشت: در مدلهای اخیر در دنیا مطرح شده که کار باید اجتماعمحور یا خانوادهمحور و با بطن جامعه و خانواده در ارتباط باشد بنابراین معلولان باید در متن جامعه باشند.
مدیرکل بهزیستی استان کرمان با تاکید بر اینکه غربالگریها در راستای جلوگیری و پیشگیری از معلولیتهاست، ادامه داد: باید به بحثهای فرهنگی و اجتماعی نیز ورود پیدا کرد تا قبل از ازدواج و ازدواج فامیلی مشاورههای کامل ژنتیکی و غربالگری انجام شود و از معلولیت جلوگیری به عمل آید.
صاحبان صنایع و معادن زخم های اجتماعی را ببینند
وی با اشاره به اینکه افرادی که جایگاهی مدیریتی در بحث های اقتصادی دارند و صاحبان معدن و صنعت در استان زخمهای اجتماعی را باید ببیند، گفت: این زخم ها را نمی توان نادیده گرفت زیرا روز به روز درحال گسترش هستند.
مدیرکل بهزیستی کرمان همچنین با اشاره به اینکه باید ذهن جامعه روشن شود تا معلولان از اکوسیستم ارتباطی جامعه خارج نشوند افزود: این مرکز توانبخشی معلولان، مرکزی مراقبتی آموزشی است و معلولان ذهنی زیر ۱۴ سال از متوسط، شدید تا خیلی شدید در آن نگهداری میشوند.
وی با اشاره به اینکه پنج مرکز نگهداری معلولان ذهنی و جسمی همچون فیاضبخش در سطح شهر کرمان وجود دارد که در این مراکز بین ۸۰ نفر تا ۱۰۰ نفر نگهداری میشوند، ادامه داد: در سراسر استان ۷۵۰ معلول ذهنی در قالب ۱۹ مرکز نگهداری میشوند.
مدیرکل بهزیستی استان کرمان با اشاره به اینکه در تمامی ۱۹ مرکز نگهداری معلولان استان خدمات تخصصی مورد نیاز این افراد شامل روانکاو، مددکار، پزشک و پزشک تغذیه ارائه میشود، گفت: بخشی از هزینههای این مراکز توسط بهزیستی و بخش عمده این هزینهها توسط موسسات خیریه و خیراندیشان تامین میشود.
خدمات بهزیستی در استان بسیار سنگین و سخت است
وی در ادامه با اشاره به اینکه در این نوع مراکز برای خانواده دارای افراد معلول سهم مشارکت در صورت خواست آنان درنظر گرفته شده است، تصریح کرد:این استان از لحاظ تعداد نیکوکار و موسسه های خیریه فعال در حوزههای اجتماعی بینظیر است اما به دلیل پراکندگی و محرومیت ناشی از این پراکندگی انتقال خدمات در استان بسیار سنگین و سخت است که باید خیرین به کمک بهزیستی بیایند.
ارتقای قابلیتهای معلولان
مدیرکل بهزیستی کرمان در ادامه بازدید از مجموعه نیکوکاری رعد در این استان نیز در جمع خبرنگاران با تاکید براینکه حق نداریم معلولان را از مدار جامعه خارج کنیم و توانمندیهایشان را نبینیم، افزود: استعدادهای افراد دارای معلولیت در سطوح مختلف تعریف و سطحبندی میشود و متناسب با این استعدادها به مراکزی در جهت تثبیت و ارتقای قابلیتهای این افراد ارجاع داده میشوند.
وی با اشاره به هدف مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد کرمان در ارتقای قابلیتهای متنوع افراد دارای معلولیت در شهر کرمان، تصریح کرد: تمامی مراکز ارائه خدمات به معلولان در کرمان به صورت فرایندوار است و هیچکدام از این مراکز جدا از هم فعالیت نمیکنند؛ هر معلول طی این فرایند خدمات تخصصی بهزیستی را دریافت و توانمندی هایش ارتقا پیدا میکند.
در نظرگرفتن سهمیه سه درصدی استخدام معلولان
مدیرکل بهزیستی استان کرمان همچنین با اشاره به اینکه مجموعه بهزیستی در خصوص اشتغالزایی معلولان با مشکل مواجه است، گفت: دستگاههای دولتی باید سهم سه درصدی استخدام معلولان را در استخدامهای دولتی در دستگاهایشان رعایت کنند و دستگاههای دولتی باید این تعلق خاطر را در نظر بگیرند.
وی خاطرنشان کرد: باید تلاش لازم برای تعامل با شرکتهای بزرگ صنعتی و معدنی استان برای اشتغال معلولان انجام شود.
بازار هدف
وی با اشاره به اینکه در زمینه ارتقای شغلی و افزایش توانمندیهای جامعه هدف معلولان تعیین بازار هدف برای محصولات تولیدی این افراد مهم است، بیان کرد: پردیس کسبوکار، کارآفرینی و اشتغال مجموعه بهزیستی برای افراد معلول در نظر گرفته شده که این مرکز ۸۰ درصد در ایجاد اشتغال برای افراد دارای معلولیت پیشرفت داشته است.
وحیدزاده با اشاره به اهداف ایجاد پردیس کسبوکار، کارآفرینی و اشتغال برای معلولان گفت: در این پردیس استانداردسازی تولیدات انجام و تولیدات مددجویان در قالب بهتر تعریف و ارائه میشود.
مناسبسازی فضاها برای معلولان
وی همچنین با اشاره به اینکه مناسبسازی فضاهای شهری در ماده ۲ قانون حمایت از معلولان تعریف شده است، تصریح کرد: پنج شهر استان (بم، ماهان، رفسنجان، جیرفت و سیرجان) به عنوان شهرهای بدون مانع در استان انتخاب شدهاند و فرایند مناسبسازی فضاهای این شهرها درحال انجام است.
مدیرکل بهزیستی استان کرمان ادامه داد: در هر استانی، ستادی با عنوان مناسبسازی محیط برای معلولان با ریاست استاندار وجود دارد و طبق قانون شهرداری نباید پایان کار به ساختمانهایی که در آن مناسبسازی برای معلولان نشده، بدهد؛ حتا به مجتمعهای رفاهی بین راهی که احداث میشود اگر برای معلولان مناسبسازی نشود پایانکار داده نمیشود.
مسکن برای معلولان
مدیرکل بهزیستی استان کرمان با اشاره به اینکه براساس نوع و شدت معلولیت اعتباری هر سال برای مسکن معلولان تعلق میگیرد، ادامه داد: تاکنون هفت هزارو ۶۰۰ نفر از جامعه هدف بهزیستی برای این موضوع نام نویسی کردهاند.
تسهیلات ۱۵۰ میلیون تومانی
احمد شفیعی معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی استان کرمان نیز گفت: تسهیلات ۱۵۰ میلیون تومانی با کارمزد چهار درصد به کارفرمایانی که معلولان را به کار میگیرند داده میشود؛ همچنین بخشی از حقوقی که کارفرما به معلولان شدید میدهد باز گردانده می شود.
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی استان کرمان نیز در این نشست گفت: در مرکز فیاض بخش بیش از ۸۰ معلول ذهنی زیر ۱۴ سال نگهداری میشود و در این مرکز هر معلول ماهانه هفت میلیون تومان هزینه دارد که حدود سه میلیون تومان آن را بهزیستی و بقیه این هزینه را آن را خیران متقبل میشوند.
شفیعی با اشاره به اینکه معلولان ذهنی بالای ۱۴ سال برای نگهداری به مرکز مرکز توانبخشی معلولان ذهنی توانای کرمان منتقل می شوند ادامه داد: سیاست ما این است که معلولان نزد خانوادههای خود برگردند و در این حالت هزینه نگهداری آن فرد به خانواده پرداخت خواهد شد تا این فرزندان در کانون گرم خانواده باشند.
نظر شما