۲۶ هزار تن پنبه از کشاورزان استان اردبیل خریداری شد

اردبیل- ایرنا- مدیرکل تعاون روستایی استان اردبیل از خرید ۲۶ هزار تن محصول پنبه از‎ کشاورزان منطقه مغان استان اردبیل و پرداخت ۵۰۰ میلیارد ریال از مطالبات پنبه‌کاران منطقه خبر داد.

ابوالفضل دشتبانی روز پنجشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در روزهای گذشته ۵۰۰ میلیارد ریال از مطالبات نزدیک به ۶۰۰ کشاورز پنبه کار استان بر اساس تقدم در تحویل محصول پنبه به کارخانجات پنبه پاک‌کنی پرداخت شده و مابقی مطالبات کشاورزان پنبه کار نیز در روزهای آینده پرداخت می‌شود.

وی با اشاره به آغاز خرید پنبه از اواسط آبان ماه با همکاری هشت واحد کارخانه پنبه پاک‌کنی در شهرستان پارس آباد و اصلاندوز مغان افزود: تاکنون بیش از ۲۶ هزار تن پنبه تولیدی کشاورزان شمال استان اردبیل توسط مراکز خرید و کارخانه‌های پنبه پاک‌کنی خریداری شده است.

مدیرکل تعاون روستایی استان اردبیل اظهار کرد: خرید پنبه از کشاورزان منطقه مغان از اوایل مهر ماه آغاز شده و تا نیمه پاییز ادامه داشت ولی با افت شدید قیمت محصول برداشت شده و بروز شواهدی مبنی بر ایجاد یک بحران، با تلاش مسئولان شهرستانی، استانی و ملی، با ابلاغ وزیر کشاورزی به سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران حمایت از پنبه‌کاران شروع و عملیات خرید با مدیریت تعاون روستایی آغاز شد که روند تا پایان پائیز خرید پنبه در منطقه مغان ادامه خواهد داشت.

به گزارش ایرنا، سطح زیر کشت محصول پنبه در منطقه مغان در سالجاری ۱۸ هزار و ۳۰۰ هکتار بود و پیش‌بینی می‌شود که از این اراضی، بالغ بر ۷۰ هزار تن وش پنبه استحصال شود.

قیمت توافقی خرید هر کیلوگرم پنبه ۲۷۵ هزار ریال با مبنای ۲۰ درصد افت برای محصول تحویلی از سوی وزارت جهاد کشاورزی اعلام شده و بر این اساس، اگر کیفیت پنبه خریداری شده بالاتر و کمتر از ۲۰ درصد باشد به تناسب آن قیمت پنبه تحویلی قابل افزایش و کاهش است.

هم‌اکنون تعداد ۹ کارخانه پنبه پاک کنی در شهرستان‌های شمالی استان اردبیل فعال است و در حال خرید محصول برداشت شده در شهرستانهای پارس‌آباد، بیله‌سوار و اصلاندوز هستند.

خرید وش پنبه با قیمت توافقی ۳۲۰ هزار ریال از اوایل مهرماه در منطقه مغان آغاز شد ولی قیمت خرید این محصول مهم به تدریج افت کرده و در اوایل آبان ماه با بیش از ۵۰ درصد افت، به ۱۵۷ هزار ریال کاهش یافت و همین امر سبب نارضایتی و اعتراض کشاورزان پنبه کار شمال استان اردبیل شد.

ابراهیم هزارجریبی مدیرکل پنبه و محصولات صنعتی وزارت جهاد کشاورزی، نیمه مهرماه در پی افت قیمت خرید وش پنبه تولیدی کشاورزان مغان و بررسی مشکلات موجود، به منطقه سفر کرد و در پی آن مقرر شد که وش پنبه به صورت توافقی توسط ۹ واحد کارخانه پنبه‌پاک‌کنی و کشاورزان با تعیین افت ۳۰ و به قیمت هر کیلوگرم ۳۳۰ هزار ریال خریداری شود و در صورت نبود توافق بین طرفین، کارشناس سازمان کشاورزی میزان افت را تعیین کرده و خرید انجام شود.

با وجود این تصمیم، قیمت خرید ثابت نماند و شکل نزولی به خود گرفت و در پی این روند، هیاتی از طرف وزارت کشاورزی به ریاست علیرضا مهاجر معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی به همراه ابراهیم هزارجریبی مدیرکل پنبه و محصولات صنعتی این وزارتخانه هفته اول آبان ماه به استان اردبیل سفر کرده و مشکلات خرید پنبه در منطقه مغان را طی نشستی با حضور کشاورزان بررسی کردند.

کشاورزان پنبه‌کار منطقه در این نشست، مشکل در تهیه بذر مرغوب، نبود نظارت بر توزیع کود، بحران تامین آب پنبه کشت شده، فراهم نبودن امکان خرید تضمینی، افت قیمت محصول تولیدی، ضعف اساسی در برداشت مکانیزه محصول، نبود مدیریت درست در بازار وش پنبه و پرداخت نشدن بهای پنبه خریداری شده را از جمله مشکلات اساسی خود عنوان کردند.

در پی این جلسه، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تعاون روستایی برای خرید توافقی محصول پنبه مغان با قیمت توافقی هر کیلوگرم ۲۷۵ هزار ریال با مبنای ۲۰ درصد افت به تفاهم رسیدند.

عملیات برداشت محصول پنبه از اراضی زراعی دشت مغان در شمال استان اردبیل از اوایل مهرماه آغاز شده است.

کشت پنبه در شهرستان پارس‌آباد، اصلاندوز و بیله سوار در منطقه مغان استان اردبیل به علت مساعد بودن شرایط اقلیمی و آب کافی از سال‌های دور رواج دارد و در سال‌های اخیر نیز کشت این محصول گسترش یافته است.

ارقام مای و لیدر پنبه مهم‌ترین ارقام محصول کشت شده در منطقه مغان محسوب می‌شود و محصول برداشت شده نیز توسط هشت کارخانه پنبه پاک‌کنی موجود در منطقه، تا سه ماه آینده بسته به شرایط آب و هوایی خرید و به پنبه سفید تبدیل و به واحدهای نساجی فروخته خواهد شد.

تعداد زارعان پنبه‌کار استان اردبیل ۷۵۰ نفر و میانگین تولید پنبه در هر هکتار از اراضی مغان نیز حدود چهار تن اعلام شده است.

پنبه از مهم‌ترین محصولات کشاورزی است که علاوه بر تامین مواد اولیه صنایع نساجی و روغن‌کشی، در اشتغال‌زایی نیز نقش مهمی ایفا می‌کند و کمتر محصول کشاورزی از نظر قابلیت ایجاد ارزش افزوده و تنوع فرآورده هم‌ردیف پنبه است.

۹ کارخانه پنبه‌کنی در منطقه وجود دارد که علاوه بر خرید توافقی، محصول خریداری شده را پس از فرآوری و تصفیه اولیه و تبدیل کردن به محلوج و دانه پنبه، به بازارهای هدف و کارخانه‌های نساجی و روغن‌کشی ارسال می‌کنند.

کشت پنبه در منطقه مغان سابقه طولانی دارد و این زراعت در حفظ مرغوبیت خاک زراعی و کاهش جمعیت حشرات، کنترل آفات و بیماری‌ها نقش بسیار مهمی دارد.

در سال‌های گذشته سطح زیر کشت پنبه در منطقه مغان تا سقف ۲۰ هزار هکتار نیز افزایش یافته بود ولی به علت جایگزین شدن محصولات دیگر، سطح زیر کشت این محصول در سال های گذشته کاهش یافت ولی با افزایش قیمت محصول و حمایت دولت، کشت این محصول در منطقه مغان در حال افزایش است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha