۹ رقم جدید گندم در مرکز تحقیقات صفی آباد دزفول معرفی شد

دزفول -ایرنا- رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول گفت: ۹ رقم جدید گندم با نام‌های آراز، آران، آینه، آوان، هور، آزادگان، داریون، اوج و جلال در این مرکز نامگذاری و معرفی شد.

سیدمحمود طبیب غفاری روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: مرکز تحقیقات صفی آباد دزفول در حوزه تحقیقات گندم یکی از مراکز سطح یک کشور محسوب می‌شود که با بررسی‌های کارشناسی نسبت به آزادسازی رقم‌های جدید همکاری می‌کند.

وی ادامه داد: مهمترین امتیاز رقم‌های جدید، عملکرد بالاتر و تحمل بیماری‌های مهم برگی مانند زنگ‌های غلات و گندم است که مقاوم‌تر از رقم‌های قبلی هستند.

۹ رقم جدید گندم در مرکز تحقیقات صفی آباد دزفول معرفی شد

این محقق غلات با بیان اینکه رقم گندم جلال برای جنوب استان فارس و مناطق گرمسیری لرستان پیشنهاد شده است، گفت: رقم‌های نامگذاری شده گندم مورد استقبال کشاورزان کشور به ویژه کشاورزان شوش که بیشترین سطح کشت گندم را به خود اختصاص می‌دهند قرار گرفته زیرا با شیوه‌های نوین کشت روی پشته‌های بلند سازگار است.

وی افزود: رقم‌های جدید معرفی شده عملکرد خوبی داشته‌اند به طوریکه رکورد تولید هفت تن گندم را نیز در برداشت‌های ۱۴۰۱ داشته‌اند.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول اظهارکرد: تحقیقات غلات یکی از فعالیت‌های تیمی کشوری است و مرکز تحقیقات صفی آباد دزفول به عنوان حلقه‌ای از این تیم در ایستگاه‌های گرمسیری کشور همراه با شهرهای داراب، خرم آباد، ایرانشهر، زابل و اهواز فعال است.

وی افزود: ارقام جدید در نقاط مختلف کشور توسط پاتولوژیست‌های گیاهی در اردبیل، کلاردشت، زرقان و مغان، اقلیم مرطوب خزر و صفی آباد نسبت به بیماری‌ها ارزیابی و معرفی شدند که طی آیینی با حضور مسوولان کشوری در آینده رونمایی خواهند شد.

طبیب غفاری درخصوص نقش غلات در امنیت غذایی ایران و جهان گفت: امنیت غذایی به معنای دسترسی همه افراد یک جامعه در تمام دوره عمر به غذای کافی و سالم برای داشتن زندگی سالم و فعال است.

وی به اهمیت جمعیت در تامین امنیت غذایی اشاره کرد و افزود: جمعیت جهان در حال حاضر از هشت میلیارد نفر عبور کرده و پیش بینی می‌شود در پایان قرن فعلی به حدود ۱۱ میلیارد نفر برسد در واقع امنیت غذایی این افراد مهمترین فاکتوری است که باید بررسی شود.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول بیان کرد: طبق پیش بینی‌های انجام شده، پیک جمعیت ایران در سال ۲۰۶۱ به حدود ۱۰۵ میلیون نفر می‌رسد که با روند فعلی این روند نزولی خواهد بود در واقع از سال ۲۰۶۱ با روند پیر شدن و کاهش جمعیت در کشور مواجه خواهیم شد.

وی با اشاره به نقشه سوء تغذیه در دنیا افزود: طبق این نقشه، زیر پنج درصد از جمعیت کشور ما معادل حدود چهارمیلیون نفر سوء تغذیه دارند درواقع یکی از اهداف ما در حوزه کشاورزی این است که تولید به حداکثر برسد و توزیع یکنواختی با حمایت های انجام شده صورت گیرد.

طبیب غفاری اظهارکرد: بالاترین شاخص امنیت غذایی برای هر نفر مصرف سه هزار و ۸۲۹ کیلوکالری است که در منطقه آمریکای شمالی مشاهده می‌شود؛ کمترین آن نیز با ۲هزار و ۱۸۹ کیلوکالری در مناطق مرکزی آفریقا مشاهده می‌شود این در حالی است که میانگین مصرف جهانی ۲هزار و ۹۶۳ کیلوکالری برای هر نفر در روز است.

وی درخصوص ارتقای کمیت غذا در ایران نیز گفت: در سال ۱۹۹۳ با سه هزار و ۱۱۲ کیلوکالری برای هر نفر در روز به حداکثر رسید و در سال ۲۰۱۶ با یک شیب نزولی خفیف مواجه شد و در حال حاضر با سه هزار و پنج کیلوکالری در روز از میانگین جهانی بالاتر هستیم.

این کارشناس ادامه داد: ۲هزار و ۴۳۱ کیلوکالری از میانگین جهانی از محل محصولات کشاورزی و ۵۳۲ از محل محصولات و پروتئین دامی تامین می‌شود؛ درواقع ۸۲ درصد آن روزانه از محصولات کشاورزی تامین میشود.

وی با بیان اینکه چهار محصول عمده برنج، گندم محصولات شکری و ذرت بیش از ۴۸ درصد سهم سفره دنیا را تشکیل می‌دهند، گفت: بیش از ۴۰ درصد نیاز روزانه مردم از گندم و فرآورده‌های گندم تشکیل می‌شود که براساس ذائقه مردم است از این رو معماری کشاورزی مناطق نیز براساس آن اجرا می‌شود.

طبیب غفاری برنج را قوت اصلی مردم در جنوب شرق آسیا و ذرت را قوت اصلی مردم در آفریقا دانست و افزود: معماری کشاورزی این مناطق نیز بر همین اساس تعیین می‌شود در واقع بر اساس قوت غالب مردم حکمرانی از محصول حمایت می‌کند.

وی ادامه داد: دلیل حمایت بی دریغ دولت از تولید گندم نیز همین است که معماری کشاورزی ما بر گندم استوار است و هر اتفاقی و پیشرفتی برای گندم کل کشاورزی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول سرانه مصرف گندم هر ایرانی را ۲۰۰ کیلوگرم دانست و بر لزوم رسیدن به این مقدار تاکید کرد.

وی افزود: تولید گندم ایران در برخی سالها به علت تنش‌های خشن محیطی و خشکسالی در ۱۰۰ سال اخیر افت پیدا کرده با این وجود تولید گندم خوزستان به قدری بوده که توانسته وظیفه خود را در عرصه ملی انجام دهد و بین ۱۱ تا ۱۵ درصد کل تولید کشور را در ۱۲ سال گذشته به خود اختصاص داده و رتبه اول تولید گندم را به خود اختصاص دارد.

این کارشناس با بیان اینکه گندم جایگاه ویژه‌ای در امنیت غذایی کشور دارد، گفت: روند عملکرد گندم آبی در خوزستان در دهه ۶۰ زیر یک و نیم تن و در دهه ۹۰ به سه و نیم تن رسیده است و اکنون برخی کشاورزان دزفول و شوش عملکرد بالای هفت تن دارند.

وی با اشاره به وجود شکاف در تولید و لزوم پر کردن آن افزود: میانگین و حداکثر تولید کشاورز باید از طریق به نژادی یا اصلاح رقم، به زراعی و سیاست گذاری مدیریت شود.

طبیب غفاری بیان کرد: امسال با شروع درگیری روسیه و اوکراین و خطری که کل دنیا را برای تحریم گندم تهدید می‌کرد دولت به سرعت وارد عمل شد و قیمت گندمی که در سال ۱۴۰۰ معادل پنج هزار تومان بود و وعده هفت هزار و ۵۰۰ تومان داده بود را به ۱۱هزار و ۵۰۰ تومان افزایش داد که باعث شد کشت و تحویل گندم به مراکز خرید برای تولیدکننده به صرفه شود.

وی افزود: با همین تدبیر میزان خرید گندم در سال ۱۴۰۰ از حدود چهارمیلیون تن به حدود هفت و نیم میلیون تن در سال جاری رسید.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول گفت: در بحث به نژادی به این نسخه کاربردی رسیدیم و در تمام نقاط خوزستان نوع ارقام قابل توصیه مشخص است.

وی بر ضرورت تولید محصول باکیفیت تاکید کرد و افزود: سالانه سه هزار نمونه در موسسه تحقیقات و اصلاح بذر آزمایشگاه شیمی غلات مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و کیفیت محصول شامل ارزش غذایی و تکنولوژیکی بررسی می‌شود.

این کارشناس در خصوص کمبود آهن و روی در دنیا از دهه گذشته نیز گفت: گندم‌های اصلاح شده قابلیت جذب آهن و روی را از خاک دارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha