روایتی از یک خبر | تشدید تحرکات نظامی در شرق آسیا؛ قدرت‌نمایی چین مقابل ژاپن

تهران- ایرنا - ناوبر چینی «لیائونینگ » متعلق به نیروی دریایی ارتش آزادی خلق چین به همراه ناوشکن‌های مدل ۰۵۵ با عبور از تنگه میاکو وارد آب‌های اقیانوس آرام غربی جهت انجام رزمایش‌های متداول شد که همزمان با خروج ژاپن از اصول دفاعی دوران پس از جنگ و اعلام برنامه‌ریزی برای تجهیز موشک‌های جنگی بود.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از روزنامه گلوبال تایمز چین، «سونگ ژونگپینگ » کارشناس نظامی چینی در گفتگو با این روزنامه گفت گروه ناوبر «لیائونینگ » متعلق به نیروی دریایی ارتش آزادی خلق چین در حال انجام رزمایش متداولی است که در آن عملیات مشترکی با جنگنده‌های هوایی اجرا خواهد کرد. وی افزود ناوشکن‌های بزرگ مدل ۰۵۵ از بهترین‌ گزینه‌ها برای همراهی ناوبرهای هوایی چینی هستند و ممکن است زیردریایی های اتمی نیز همراه داشته باشند.

روز جمعه ناوهای دریایی این گروه با تعدادی از ناوشکن های ۱۰ هزار تنی مدل ۰۵۵ که می توان از آنها به عنوان قدرتمندترین ترکیب گروه ناوبر «لیائونینگ » یاد کرد درحالی از تنگه میاکو عبور و وارد آب های اقیانوس آرام غرب شدند که همزمان ژاپن اعلام کرده بود برنامه تجهیز موشک‌هایی با قابلیت حمله را در دستورکار خود پس از خروج این کشور از اصول دفاع از خود در دوران پس از جنگ قرار داده است.

گروه ناوبر «لیائونینگ » به عنوان قدرتمندترین ناوبر حالِ حاضر چین، قرار است تعدادی عملیات جنگی را جهت تقویت ظرفیت‌های خود برای حفظ تمامیت ارضی ملی، یکپارچگی و توسعه منافع چین انجام دهد.

پیشینه

پیش از این ژاپن از روز دوشنبه تا پنجشنبه هفته گذشته در گزارشی اعلام کرد ناوشکن بزرگ « ایهاسا » مدل ۰۵۵، « کائیفینگ » مدل D ۰۵۲ و کشتی سوختگیری « تیهو » مدل A۹۰۳ ارتش چین از دریای چین شرق به سوی تنگه « اوسومی » و سپس به آب‌های اقیانوس آرام غرب وارد شده است. به علاوه ناو اکتشافی الکترونیکی نیروی دریایی ارتش آزادی خلق چین به همراه ناوشکن « تائیژو » به شماره بدنه ۷۹۶ از دریای چین شرق به سوی تنگه میاکو و سپس اقیانوس آرام غرب رفته است.

ناظران معتقدند باوجود این مشخص نیست تمامی ناوهای ذکر شده بخشی از گروه ناوبر «لیائونینگ » باشند اما تعداد رکوردشکن ناوشکن های ۱۰ هزار تنی مدل ۰۵۵ می تواند بدین معنا باشد که قدرتمندترین ترکیب گروه ناوبر «لیائونینگ » تاکنون شکل گرفته است. پیش از این تنها یک ناوشکن مدل ۰۵۵ در ترکیب این گروه ناوبر بوده است که این بار به ۳ ناوشکن افزایش یافته است.

ائتلاف احزاب حاکم در ژاپن روز جمعه اصلاحاتی را در سه سند کلیدی امنیتی این کشور انجام داد که تغییری اساسی در سیاست‌های دفاعی توکیو ایجاد خواهد کرد. ژاپن دولت چین را به طور رسمی «بزرگترین چالش استراتژیک خود تاکنون» توصیف کرده و همزمان آمریکا متحد اصلی این کشور از زمان پایان جنگ جهانی دوم بوده است.

براساس این گزارش، دولت ژاپن به عنوان بخشی از هدف اخذ مالیات ۴۳ تریلیون ینی طی سال مالی ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۷، قصد دارد در سال مالی آینده که از ماه آوریل آغاز خواهد شد، مالیات شرکت‌ها و دخانیات را ۶.۵ تریلیون ین افزایش دهد. به گفته نخست وزیر ژاپن، در سال ۲۰۲۷ میزان مالیات اخذ شده از این بخش به ۸.۹ تریلیون ین افزایش خواهد یافت.

روایتی از یک خبر | تشدید تحرکات نظامی در شرق آسیا؛ قدرت‌نمایی چین مقابل ژاپن

اهمیت موضوع

در ماه مه سال جاری میلادی گروه ناوبر «لیائونینگ » رزمایشی از اقیانوس آرام غربی به شرق جزیره تایوان و جنوب ژاپن با بیش از ۳۰۰ جنگنده طی ۲۰ روز برگزار کرد که به عنوان طولانی‌ترین و بزرگ‌ترین رزمایش ناوبر چینی در منطقه شناخته شد.

روز جمعه و همزمان با عبور گروه ناوبر «لیائونینگ » از تنگه میاکو، روزی بود که ژاپن استراتژی جدید دفاع ملی خود را تصویب و اعلام کرد برنامه‌هایی برای تجهیز قابلیت حمله اولیه و موشک‌های کروز در برابر " تهدیدهای چین " را در دستورکار خود قرار می‌دهد.

خبرگزاری فرانسه همان روز در گزارشی این اقدام ژاپن را پایان دادن به برنامه و اصول دوران پس از جنگ با عنوان دفاع از خود نامید.

روایتی از یک خبر | تشدید تحرکات نظامی در شرق آسیا؛ قدرت‌نمایی چین مقابل ژاپن

براین اساس کارشناسان چینی معتقدند در برابر تلاش‌های ژاپن برای بازنگری استراتژی‌های دفاعی و گسترش نیروی نظامی، لازم است ارتش آزاد خلق چین به تقویت توان و آمادگی جنگی خود برای مقابله با موارد اضطراری ممکن بپردازد.

یک کارشناس نظامی در مصاحبه‌ای با گلوبال تایمز تاکید کرد: « رزمایش‌های چین متوجه هیچ کشور سومی نیست، اما اگر همان کشور سوم تهدیدی برای چین باشد همین رزمایش‌ها آن را هدف قرار می دهد. ارتش آزاد خلق چین قاطعانه از تمامیت ارضی و یکپارچگی این کشور حفاظت می‌کند و از انجام هرگونه اقدامی از سوی کشورهای دیگر در مداخله با مسئله تایوان جلوگیری می‌کند. »

پیش‌تر « وانگ ونبین » سخنگوی وزارت خارجه چین در کنفرانس خبری در پاسخ به خبرنگاران درباره سیاست جدید ژاپن در زمینه دفاعی گفت: « چین همواره متعهد به صلح و ثبات در منطقه آسیا-اقیانوسیه و جهان است. به علاوه چین به عنوان شریک و فرصتی برای توسعه تمامی کشورهای جهان است. سیاست جدید ژاپن در زمینه دفاعی تمامی این حقایق را نادیده می گیرد و از تعهدات روابط میان دو کشور و درک مشترک منحرف و خارج می‌شود و ساختار دفاعی چین و فعالیت‌های نظامی عادی این کشور را به شکلی بی‌اساس بی اعتبار می‌کند. چین قاطعانه این اقدام ژاپن را محکوم و مراتب مخالف خود را از طریق کانال‌های دیپلماتیک به این کشور ابلاغ می کند. »

ارزیابی

کابینه « فومیو کیشیدا » نخست وزیر ژاپن عصر جمعه با اشاره به تهدیدهای منطقه‌ای، بنیادی‌ترین اصلاحات اساسی در ساختار سیاست دفاعی این کشور از زمان جنگ جهانی دوم را تصویب کرد.

آمریکا نیز ضمن استقبال از اقدام دولت فومیو کیشیدا در بازنگری در اسناد کلیدی امنیتی و دفاعی این کشور که پایه و اساس سیاست‌های دفاعی ژاپن را برای سال‌های آتی تشکیل می‌دهد، این اقدام را «شجاعانه و گامی تاریخی» خواند.

ژاپن قصد دارد زرادخانه موشک‌های مافوق صوت خود را توسعه دهد و ۵۰۰ موشک کروز تاماهاوک ساخت آمریکا با برد بیش از یک هزار و ۲۵۰ کیلومتر خریداری کند و بودجه نظامی خود را تا ۵ سال آینده به ۴۳ تریلیون ین (۴۲۵.۶ میلیارد دلار سنگاپور) افزایش خواهد داد و به این ترتیب، پس از ایالات متحده و چین سومین کشور دنیا از نظر بیشترین بودجه نظامی خواهد بود.

ژاپن اولین مرکز فرماندهی مشترک خود را برای هماهنگی بهتر نیروهای زمینی، دریایی و هوایی در شرایط اضطراری ایجاد خواهد کرد.

با به رسمیت شناختن تاکتیک‌های «منطقه خاکستری» که شامل فعالیت‌های غیرنظامی است، ژاپن همچنین واحد دفاع سایبری خود را به حدود ۴ هزار پرسنل (بیش از چهار برابر اندازه فعلی) برای جلوگیری از حملات سایبری و راه‌اندازی واحد جدیدی برای مقابله با نبردهای اطلاعاتی گسترش خواهد داد.

بنابراین چنین قدرت نمایی از سوی چین، به دلیل افزایش تحرکات ژاپن در حوزه نظامی و تسلیحاتی بطور طبیعی، باعث تحریک چین و اقدام متقابل چینی‌ها خواهد شد که خودبخود باعث افزایش مسابقه تسلیحاتی در منطقه می‌شود. حمایت ها و استقبال آمریکا از فعالیت های اخیر نظامی و تسلیحاتی ژاپن را بدون تردید نمی توان در ایجاد یک فضای مسابقه تسلیحاتی در منطقه و بالا رفتن احتمال و پتانسیل جنگ در این منطقه بی تاثیر دانست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha