**اوکراین خواستار تحریم صنعت و انرژی هسته ای روسیه شد
"هرمان هالوشچنکو" وزیر انرژی اوکراین خواستار اعمال تحریمها علیه صنعت و انرژی هستهای روسیه شده است.
وزارت انرژی اوکراین در بیانیه ای اعلام کرد: هرمان هالوشچنکو بر نقش کلیدی همبستگی رهبران جهان در مقابله با تروریسم هسته ای روسیه، بویژه اعمال تحریم ها علیه صنعت هسته و سوخت هسته ای این کشور تااکید کرده است.
هالوشچنکو همچنین افزود که سایر تولیدکنندگان می توانند حجم تولید خود را برای جایگزینی سوخت هسته ای روسیه افزایش دهند.
تحریمهای جهانی در طول جنگ روسیه و اوکراین توسط تعداد زیادی از کشورها علیه روسیه و کریمه پس از حمله نظامی روسیه به اوکراین که در اواخر فوریه ۲۰۱۴ آغاز شده بود، اعمال شد.
این تحریمها توسط آمریکا، اتحادیه اروپا و سایر کشورها و سازمانهای جهانی علیه افراد، پیشهها و مقامهای روسیه اعمال شدهاست. روسیه با تحریمهایی علیه تعدادی از کشورها از جمله با ممنوعیت کامل واردات مواد غذایی از استرالیا، کانادا، نروژ، ژاپن، ایالات متحده و اتحادیه اروپا پاسخ داد.
**ابراز نگرانی شورای امنیت از تصمیم طالبان درباره تعلیق حضور زنان در دانشگاهها
شورای امنیت سازمان ملل متحد از تصمیم طالبان در تعلیق حضور زنان در دانشگاهها ابراز نگرانی عمیق کرد و خواستار مشارکت کامل و فعال زنان و دختران در افغانستان شد.
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز سه شنبه به وقت محلی در بیانیه ای که همه ۱۵ عضو شورای امنیت با آن موافقت کرده اند، افزود که ممنوعیت حضور زنان و دختران در دبیرستانها و دانشگاهها در افغانستان بیانگر کاهش فزاینده احترام به حقوق بشر و آزادی های اساسی در این کشور است.
این شورا افزود که ممنوعیت کارمندان زن در نهادهای بشردوستانه، که روز شنبه از سوی مقامات طالبان اعلام شد، تاثیرات قابل توجه و فوری بر عملیات های بشردوستانه در افغانستان، از جمله عملیات های سازمان ملل خواهد داشت.
شورای امنیت سازمان ملل تاکید کرد این محدودیتها با تعهدات طالبان در قبال مردم افغانستان و همچنین انتظارات جامعه جهانی در تضاد است و خواستار لغو آنها شد.
اخیرا سر پرست وزارت تحصیلات عالی افغانستان با نشر خبرنامهای از تعلیق آموزش دختران در دانشگاهها خبر داد؛ خبری که واکنش گسترده جامعه جهانی را بدنبال داشت.
مولوی ندامحمد ندیم سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان افغانستان در گفتوگویی با تلویزیون ملی، به چهار دلیل مسدود شدن دانشگاهها به روی دختران اشاره کرده است: رفتوآمد دختران از راه های دور به دانشگاه ها بدون محرم، یکی از دلایل مسدود شدن دانشگاهها به روی دختران اعلام شده است.
به گفته این مقام طالبان، عدم رعایت حجاب از سوی دانشجویان دختر، ادامه اختلاط میان دانشجویان دختر و پسر در برخی دانشگاهها و حضور دختران در دانشکدههایی مثل مهندسی و کشاورزی که به گفته او، «برای عزت و وقار آنها مساعد نیست»، سه دلیل دیگر برای تعلیق آموزش دختران در دانشگاهها است.
در پی واکنش های داخلی و بین المللی به این تصمیم، مولوی عبدالکبیر یک مقام سیاسی حکومت طالبان افغانستان با تاکید بر اینکه این کشور در بخش های مختلف به کاردهای متعهد نیاز دارد، گفت که حکومت طالبان مخالف تعلیم زنان نیست و تلاش می کند که تاخیر به وجود آمده به زودی خاتمه یابد.
دولت طالبان پس از آن نیز، به سازمانهای غیردولتی داخلی و بینالمللی در افغانستان دستور داد که فوراً کارمندان زن را تا اطلاع ثانوی از آمدن سر کار منع کنند.
این اقدام چهار روز پس از ممنوعیت حضور زنان در دانشگاهها توسط طالبان انجام شد؛ اقدامی که اعتراض جهانی را برانگیخت.
وزارت مالیه طالبان در نامهای رسمی هشدار داد که مجوزهای کاری سازمانهایی که این فرمان را اجرا نکنند، لغو خواهد شد.
طالبان پس از تسلط بر افغانستان، درهای مدارس در مقطع بالاتر از پایه ششم را نیز بر روی دختران بستند.
رسانههای آمریکایی گزارش دادند، ایالات متحده گفته است که به دنبال اتخاذ تدابیر اضافی برای فشار آوردن به طالبان و منزوی کردن بیشتر حاکمان رادیکال این گروه به دلیل تصمیم "وحشتناک" آنها برای تعلیق شرکت زنان افغان در تحصیلات دانشگاهی است. واشنگتن همچنین هرگونه تخفیف در تحریمهای موجود، از جمله ممنوعیت سفر خارجی، دیپلماتهای طالبان را رد کرده است.
طالبان با وجود وعدههای مکرر در گذشته مبنی بر اینکه به حقوق اساسی همه افغانها احترام خواهند گذاشت، به طور فزاینده زنان را از حق زندگی عمومی محروم کردهاند.
**باکو: آمادهایم در هر سطحی با ارمنستان گفتوگو کنیم
جیحون بایراموف وزیر خارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد که کشورش آماده است در سطحی با ارمنستان گفتوگوهای ثمربخش برگزار کند.
بایراموف سهشنبه در کنفرانسی خبری در باکو تاکید کرد: موضع و هدف اصلی جمهوری آذربایجان این است که گفتوگوها ثمربخش باشد. از نظر ما سطح مذاکرات هر چند مهم است اما برای ما اولویت ندارد.
وی با بیان اینکه جمهوری آذربایجان همواره با برگزاری مذاکره موافقت کرده است، افزود: ما آمادگی خود را برای رسیدن به پیشرفت نشان دادهایم. فقط کسانی از این قاعده مستثنی هستند که در هر سطحی جانبداری و ناتوانی خود را برای بیطرف ماندن و اتخاذ موضع منصفانه نشان دادهاند.
بایراموف تاکید کرد: طبیعی است که چنین سطحی از مذاکرهکنندگان و مشارکتکنندگان برای ما غیرقابل قبول هستند.
وی گفت: بطور کلی، ما دیدارهای دوجانبه با طرف ارمنستانی در آینده را رد نمیکنیم. ما همواره برگزاری چنین گفتوگوهایی و حتی دیدارهای سهجانبه یا در سطوح دیگر را پیشنهاد دادهایم.
گذرگاه لاچین که منطقه قره باغ را به ارمنستان متصل می کند ، در روزهای گذشته بار دیگر موجب بروز تنش در روابط باکو و ایروان شده زده است.
گروهی از کنشگران وابسته به سازمانهای زیست محیطی غیردولتی جمهوری آذربایجان ۱۲ دسامبر (۲۰ مهر ماه) گذرگاه لاچین را بستند.
باکو اعلام کرده است که هدف از این اعتراض، بستن جادهها نبوده و خودروهای غیرنظامی میتوانند آزادانه در هر دو سوی این مسیر آمد و شد کنند.
**وزیر جنگ صهیونیست: با آمدن دولت نتانیاهو، تنش ها تشدید می شود
بنی گانتس وزیر جنگ دولت پیشبرد امور در سرزمینهای اشغالی و رهبر حزب آبی و سفید سه شنبه شب گفت: با آمدن دولت آینده( نتانیاهو) احتمالا تنش ها در منطقه تشدید می شود.
شبکه ۱۲ رژیم صهیونیستی گزارش داد: گانتس اعلام کرد: دولت آینده به ریاست بنیامین نتانیاهو احتمالا موجب تشدید شکاف امنیتی شود.
وی افزود: دستورات امنیتی را به نیروهای وابسته به من یا گروههایی که با آنها در تماس هستم، دادهام که برای تشدید تنشها در نتیجه تحولات به صورت کلی اما به صورت ویژه در ماه رمضان آمادگی داشته باشند.
این اظهارات ساعاتی پس از سخنان یائیر لاپید، نخست وزیر دولت پیشبرد امور در سرزمینهای اشغالی صورت می گیرد که وی با انتقاد از دولت جانشین خود گفت: دولت نتانیاهو حتی پیش از تشکیل، ثابت کرد، فاسدترین دولت در تاریخ اسراییل است.
لاپید روز سهشنبه در حساب کاربریاش در توئیتر نوشت: این دولت حتی قبل ازشکل گیری، عنوان فاسدترین دولت را به دنبال خود یدک می کشد.
وی افزود: نخست وزیر این دولت درگیر روند دادگاه و در حال محاکمه شدن به خاطر جرایم سنگین جنایی است، یعنی شما در این دولت، مجرمی را که در زندان بوده و دوباره محکوم شده است به عنوان وزیر ارشد مسؤول دارایی خود منصوب می کنید، یک مجرم دیگر محکوم به حمایت از تروریسم را نیز در مقام رییس پلیس قرار میدهید.
وی ادامه داد: این وضع دولت جدید، مایه شرمساری هر صهیونیست محترم دوستدار کشور، است.
لاپید به محاکمه نتانیاهو در ۲۴ می ۲۰۲۰ به اتهام رشوه، کلاهبرداری و خیانت در امانت اشاره کرده است.
اشاره لاپید همچنین به آریه درعی رئیس حزب مذهبی شاس ، بزالل اسموتریچ رئیس حزب صهیونیسم مذهبی نامزدهای تصدی پست وزارت بهداشت ، وزارت کشور و وزارت دارایی است که سابقه ۲۲ ماه حبس در فاصله سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۲ را در کارنامه خود دارد.
اسموتریچ بخاطر دریافت رشوه در زمان تصدی وزارت کشور محکوم شده بود، وی امسال نیز بار دیگر به اتهام فرار مالیاتی محاکمه و به حبس تعلیقی محکوم شد.
لاپید در توئیت خود همچنین به ایتمار بن گویر، عضو افراطی ارتدوکس کنست، رئیس حزب قدرت یهود اشاره دارد که نامزد مقام وزیر امنیت ملی در دولت نتانیاهو با اختیارات گسترده است؛ وی پیش از این به اتهام حمایت از یک سازمان تروریستی ( "کاخ" ) محاکمه و محکوم شده بود.
بن گویر خود را شاگرد مئیر کهانا خاخام افراطی و عضو سابق کنست و موسس گروه موسوم به کاخ می داند.
فعالیت این گروه افراطی، در دهه ۱۹۸۰ در اسرائیل و ایالات متحده ممنوع و به عنوان یک گروه تروریستی معرفی شد.
پارلمان رژیم صهیونیستی با تصویب نهایی یک قانون جنجالی به شکل رسمی مجوز حضور افراد فاسد در کابینه درحال تشکیل این رژیم را صادر کرد.
روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» روز سه شنبه اعلام کرد که کِنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) دوشنبه شب در یک جلسه طولانی سرانجام با قانون اصلی درخواستی متحدان نتانیاهو موافقت کرد.
تصویب این قانون به آریه درعی رهبر حزب شاس اجازه میدهد با وجود اتهام فساد، به عنوان وزیر در کابینه نتانیاهو حضور داشته باشد.
نتانیاهو نخستوزیر مکلف رژیم صهیونیستی پنجشنبه گذشته به اسحاق هرتزوگ رئیس این رژیم اعلام کرد که با مشارکت "حریدیها" و جریان صهیونیسم دینی، کابینه خود را تشکیل خواهد داد.
براساس این گزارش، نتانیاهو در نامهای رسمی به هرتزوگ این مسأله را اطلاع داده و کابینه جدید حداکثر تا دوم ژانویه ۲۰۲۳ سوگند خواهد خورد.
انتخابات پارلمانی رژیم صهیونیستی اواسط آبان ماه گذشته برگزار شد که در آن اردوگاه سیاسی تحت رهبری نتانیاهو با کسب ۶۴ کرسی بر اردوگاه رقیب خود متشکل از ائتلاف لاپید و گانتس پیروز شد.
ائتلاف لاپید و گانتس در این انتخابات ۵۱ کرسی را کسب کردند.
به عقیده تحلیلگران سیاسی، حضور راست افراطی و احزاب دینی صهیونیستی و حریدی در قدرت از یک سو باعث خواهد شد که ائتلاف حاکم آینده به ریاست نتانیاهو رویکرد و سیاستهای بسیار افراطی و فاشیستی را علیه فلسطینیها در داخل سرزمینهای اشغالی و در کرانه باختری و قدس و نوار غزه در پیش بگیرد و از سوی دیگر، سطح تنشها در منطقه را افزایش دهد.
**نتانیاهو نخستین عضو کابینه را معرفی کرد/ هنگبی رئیس شورای امنیت با کمترین اعتبار
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر مأمور تشکیل کابینه رژیم صهیونیستی سهشنبه شب نخستین مقام رسمی کابینه خود را معرفی و "تساحی هنگبی" هم حزبی خود از حزب لیکود را به عنوان رئیس شورای امنیت این رژیم منصوب کرد.
نهاد پخش رژیم صهیونیستی (کان) به نقل از بیانیه دفتر نتانیاهو این خبر را اعلام کرد.
تعیین هنگبی در واقع یک اتفاق غیر منتظره بزرگ قلمداد می شود، چرا که وی در انتخابات کنست جاری در ماه نوامبر (آبان/ آذرماه) به خاطر سطح پایین قرار گرفتن وی در فهرست نمایندگان لیکود نتوانست در انتخابات مقدماتی در ماه آگوست (مرداد/ شهریور) جواز حضور در انتخابات پایانی کنست و رقابت با دیگر رقبای لیکود را به دست آورد.
شبکه کان نوشت: هنگبی یکی از نزدیک ترین افراد به نتانیاهو و مورد اعتماد وی است به همین دلیل تصمیم گرفته که او را در این مقام حساس قرار دهد.
هنگبی ۶۵ ساله پیش از این در کابینههای گذشته نتانیاهو برخی وزارت خانهها از جمله امنیت داخلی، همکاری منطقه ای و وزارت امور شهرکسازی را برعهده داشته است.
شورای امنیت ملی رژیم صهیونیستی یک نهاد است که در مارس ۱۹۹۹ و در پایان حکومت نخست نتانیاهو در دفتر وی تأسیس شد.
فعالیت این شورای محرمانه است و از مهم ترین کارهای آن، ارائه مشاوره راهبردی به نخست وزیری و توصیههای امنیتی به کابینه است.
کان در خبری دیگر اعلام کرد که نتانیاهو تصمیم گرفته است که "امیر اوحانا" را به عنوان رئیس کنست منصوب کند.
براساس این گزارش، تعیین اوحانا البته هنوز جنبه رسمی پیدا نکرده است و در انتظار نشست حزب لیکود و موافقت نهایی بر سر آن است.
کنست رژیم صهیونیستی روز سهشنبه از استعفای "یاریو لیوین" رئیس مؤقت نهاد قانون گذاری صهیونیستها خبر داد و اعلام کرد که وی برای وزارت در کابینه نتانیاهو از این مقام کنارهگیری کرده است.
از سوی دیگر "دودی "امسالم" مرد شماره ۵ فهرست لیکود نیز نتوانسته است، نظر نتانیاهو را برای تعیین وی به عنوان وزیر دادگستری یا ریاست کنست جلب کند.
پایگاه خبری "واللا" رژیم صهیونیستی در این باره نوشت که نتانیاهو در دیدار روز سه شنبه ، وزارت اقتصاد و انرژی را با اختیارات وسیع به به امسالم پیشنهاد کرده، اما او آن را نپذیرفته است.
امسالم در حساب توئیتری اش نوشته که او تنها به عنوان یک نماینده کنست باقی خواهد ماند و ابراز تأسف کرده که این همین بهایی است که در برابر وفاداری، تعهد به اصول پرداخت میکند.
پبیش بینی می شود که در ساعات آینده، دیگر وزیران کابینه نتانیاهو نیز مشخص شوند.
قرار است که کنست رژیم صهیونیستی روز پنجشنبه به کابینه نتانیاهو رأی اعتماد دهد.
نتانیاهو نخستین بار میان سال های ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۹ و بار دیگر میان سال های ۲۰۰۹ و ۲۰۲۱ بمدت ۱۲ سال مقام نخست وزیری رژیم صهیونیستی را برعهده داشته است.
**حماس: رژیم صهیونیستی در مقابله با توان موشکی مقاومت شکست خورد
یک مقام بلندپایه جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) سهشنبه شب اعلام کرد: اشغالگران صهیونیست در رهگیری موشک های مقاومت و رویای شکست ملت فلسطین ناکام ماندند.
"علی برکه" عضو فرماندهی جنبش حماس در خارج از فلسطین به مناسبت چهاردهمین سالگرد نبرد الفرقان (چهاردهمین سالگرد تجاوز اسرائیل به نوار غزه در سال ۲۰۰۸،) اعلام کرد که مقاومت پیشرفت کرده و نیروهای خود را تقویت کرده، در مقابل دشمن صهیونیست پس رفته و به لحاظ داخلی از هم گسسته است و دیگر نخواهد توانست در جنگ علیه نوار غزه، اراده مقاومت را در هم بشکند یا مانع از فرود موشکهای آن شود، یا نوار غزه را تقسیم کند و مردم فلسطین را شکست دهد.
البرکه اظهار کرد: رژیم صهیونیستی با خوی تجاوزگری و حملات خود به دنبال این بود که جنبش حماس را درهم بشکند، نوار غزه را اشغال و مانع از شلیک موشک های مقاومت به سوی شهرک نشینان صهیونیست و مراکز نظامی اسرائیل شوند، جلعاد شالیط زندانی صهیونیست در کنترل نیروهای مقاومت را آزاد کند که در تمامی این موارد ناکام ماند و شکست خورد.
این مقام حماس اظهار کرد: حملات رژیم صهیونیستی ثابت کرد که این رژیم جنایتکار است که هدف آن حمله به غیرنظامیان، مراکز آنروا، مدارس، بیمارستان و مراکز دولتی تشکیلات خودگردان فلسطین است.
البرکه گفت دولت رژیم صهیونیستی به ریاست اولمرت رفت و ملت فلسطین همچنان استوار باقی است، نتانیاهو و بن گویر و سموتریچ و همه این رادیکالهای صهیونیست خواهند رفت، فلسطین آزاد و به صورت یک کشور اسلامی عربی باقی خواهد ماند.
وی در پایان به رژیم صهیونیستی هشدار داد: اگر اشغالگران در اندیشه حمله به نوار غزه باشند، مقاومت در کمین آنها خواهد بود.
عبداللطیف القانوع سخنگوی حماس نیز سه شنبه شب در بیانیه ای به همین مناسبت اعلام کرد : آنچنان که سردمداران جنایتکار رژیم اشغالگر قدس، از زمان نبرد الفرقان تاکنون دراین مسیر موفقیتی کسب نکرده اند، مدعیان افراطی دولت فاشیستی نتانیاهو نیز قادر به محقق کردن اهداف مدنظر خود در آن، نخواهند شد.
محمد البریم، مسئول دفتر رسانه ای کمیته های مقاومت فلسطین نیز گفت: نبرد الفرقان نقطه عطف مهمی در تاریخ مبارزه با دشمن صهیونیستی خواهد بود، این نبرد توهم از بین بردن مقاومت را برای صهیونیستها از بین برد و در عین حال مرحله جدیدی از مقاومت را پایه ریزی کرد.
رژیم صهیونیستی در ۲۷ دسامبر ۲۰۰۸، عملیات نظامی گستردهای را در نوار غزه آغاز کرد که با حمله ناگهانی دهها هواپیمای جنگی به مقرهای دولتی و امنیتی جنبش حماس، آغاز شد.
در جریان تجاوز این رژیم به نوار غزه در سال ۲۰۰۸، یک هزار و ۴۳۶ فلسطینی از جمله ۴۱۰ کودک، ۱۰۴ زن و ۱۰۰ سالمند کشته و بیش از پنج هزار و ۴۰۰ نفر دیگر زخمی شدند که نیمی از این افراد کودک بودند. همچنین ۱۳ اسرائیلی در نتیجه صدها راکت شلیک شده توسط گروه های فلسطینی کشته و ۳۰۰ نفر دیگر زخمی شدند.
**وزیران بهداشت و درمان ایران و عراق در زمینه همکاری پزشکی توافق کردند
وزارت بهداشت ایران و عراق روز سهشنبه از تشکیل کمیته دوجانبه برای بررسی در زمینه همکاری پزشکی میان تهران و بغداد خبر دادند.
این تصمیم در دیدار روز سه شنبه بهرام عین اللهی وزیر بهداشت ایران و صالح مهدی الحسناوی همتای عراقیاش در بغداد اتخاذ شده است.
در این دیدار که با حضور محمد کاظم آل صادق سفیر ایران در بغداد برگزار شد، دو طرف راه های توسعه همکاری مشترک در زمینه تهیه دارو و تجهیزات پزشکی را بررسی کردند.
در این دیدار همچنین سفر تیمهای پزشکی، برگزاری کنفرانس مشترک پزشکی، درمان بیماران و آموزش کادر پزشکی و بهداشتی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
وزیران بهداشت ایران و عراق در کنفرانس مطبوعاتی مشترک در بغداد نیز از تشکیل کمیته دوجانبه مخصوص برای بررسی زمینه همکاری بهداشتی دوجانبه، درمان بیماران، به کارگیری تیم های پزشکی برای انجام عملیات پیچیده پزشکی، همکاری دانشگاههای علوم پزشکی دو کشور در زمینه آموزش و تدریس بهداشت و پزشکی خبر دادند.
این کمیته همچنین وظیفه هماهنگی میان کمیتههای پارلمانی بهداشت دو کشور برای صدور قوانینی در حمایت از وضعیت سلامت، انجام همکاریهای آموزشی دوجانبه دانشکدههای پزشکی و افتتاح شعب دانشگاههای علوم پزشکی ایران در کربلا را برعهده خواهد داشت.
**رهبر کره شمالی اهداف دفاعی کشورش در سال ۲۰۲۳ را تعیین کرد
کیم جونگ اون رهبر کره شمالی اهدف جدید این کشور برای تقویت بنیه دفاعی در سال ۲۰۲۳ را تبیین و تعیین کرده است.
خبرگزاری کره شمالی بامداد چهارشنبه نوشت، کیم گزارشی در یکی از جلسات مربوط به کمیته مرکزی حزب کارگران کره ارائه کرد که در آن اهداف دفاعی جدید این کشور مطرح شده است.
این خبرگزاری افزود: این گزارش وضعیت چالشبرانگیز جدید در شبهجزیره کره و اوضاع سیاسی بینالمللی را عمیقا بررسی و ارزیابی کرده است. این گزارش همچنین اصول همکاری خارجی و مبارزه با دشمن را که حزب و دولت کره شمالی باید برای دفاع از حاکمیت ملی و منافع ما به آن پایبند باشند، روشن میکند.
خبرگزاری کره شمالی نوشت: این گزارش اهداف کلیدی جدید برای تقویت قابلیت خودکفایی دفاعی در سال ۲۰۲۳ را نیز تعیین کرده است.
کره شمالی در سال ۲۰۲۲ آزمایشهای موشکی متعددی انجام داد. این کشور در تازهترین مجموعه آزمایشها یک «موتور سوخت جامد با رانش بالا» برای سلاح راهبردی جدید و دو موشک بالستیک آزمایش کرد.
آمریکا و کره جنوبی برای مقابله با کره شمالی همواره رزمایشهای مشترکی انجام میدهند و تحریمهای بینالملی گستردهای علیه پیونگ یانگ وضع شده است.
هفته گذشته «کیم یو جونگ» خواهر رهبر کره شمالی گفت که تحریمها نمیتواند برنامه موشکی این کشور را متوقف کند.
وی تاکید کرد: کره جنوبی سخت تلاش میکند تا تحریمهای بیشتری علیه ما وضع شود. اما در شرایطی که حق بقا و توسعه ما تهدید میشود چرا باید از تحریم بترسیم و متوقف شویم.
**مقام یمنی: رفتار گوترش، شورای امنیت و اروپا بیانگر تایید محاصره یمن توسط متجاوزان است
حسین العزی معاون وزیر امورخارجه یمن سهشنبه شب در توئیتی نوشت: آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، شورای امنیت و کشورهای اروپایی با محاصره کشورما به گونهای برخورد می کنند که گویا حق طبیعی و مسلم کشورهای متجاوز برای این جنایت بشری است.
العزی در ادامه توئیت خود با انتقاد شدید از سازمانهای بین المللی نوشت: محاصره تحمیلی بر ملت یمن، جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت است.
نجیب القباطی سخنگوی وزارت بهداشت دولت نجات ملی یمن نیز روز سه شنبه در سخنانی گفت محاصره ظالمانه تحمیلی علیه یمن، مستقیما منجر به شیوع انواع بیماریهای مسری، گرسنگی و فقر در این کشور شده است.
وی گفت: جرایم متجاوزان علاوه بر هدف قرار دادن پرسنل پزشکی و اورژانس، مراکز کنترل مالاریا و درمان بیماران وبا را نیز تحت تأثیر قرار داد.
سخنگوی وزارت بهداشت یمن ادامه داد: ائتلاف متجاوز از ورود دارو، ملزومات و تجهیزات پزشکی و وسایل مقابله با بیماریهای مسری جلوگیری میکند. ائتلاف متجاوز همچنان به جلوگیری از ورود کشتیهای حامل محموله دارو به رغم بازرسیهای لازم ادامه میدهد.
القباطی همچنین ورود بدون معطلی اقلام لازم برای مقابله با شیوع بیماریهای مسری اعم از دارو و لوازم پزشکی را خواستار شد.
پیش تر ژنرال جلال الرویشان معاون دفاعی و امنیتی نخست وزیر یمن گفته بود که وضعیت نه صلح و نه جنگ یک تهدید است و تکیه ما بر اتحاد ملت و مسئولان است.
**آمریکا تدابیر احتیاطی جدید درباره ورود مسافر از چین را بررسی میکند
مقامهای آمریکایی اعلام کردند که با توجه به افزایش شمار مبتلایان به کرونا در چین، واشنگتن در حال بررسی تدابیر احتیاطی جدید درباره ورود مسافر از این کشور آسیایی است.
بلومبرگ بامداد چهارشنبه به نقل از مقامهای آمریکایی که خواستند نامشان منتشر نشود، نوشت: دولت نگران افزایش شمار مبتلایان به کرونا در چین است و تردیدهایی درباره شفافیت این کشور در انتشار اطلاعات مربوط به گسترش کووید-۱۹ دارد.
این مقامها گفتند که در حال مشاوره با کارشناسان بهداشتی و شرکای بینالمللی خود هستند و تدابیر احتیاطی جدید در مورد سفر از مقصد چین را بررسی میکنند.
کارشناسان بهداشتی نگران هستند که یک سال و نیم پس از شیوع سویه اومیکرون، ویروس کرونا دچار جهش جدیدی شده و سویه خطرناک تازهای از آن منتشر شود.
ژاپن مسافرانی را که از مقصد چین به این کشور میآیند به ارائه تست منفی کووید-۱۹ ملزم میکند. مقامهای آمریکایی میگویند که آنها نیز قصد دارند، اقدامات مشابهی اتخاذ کنند.
چین اعلام کرده است که دیگر آمار روزانه مبتلایان جدید کرونا را منتشر نخواهد کرد و از هشتم ژانویه نیز مسافرانی که به این کشور میآیند قرنطینه نخواهند شد بلکه صرفا نتایج آزمایش عدم ابتلا به کرونا از آنها اخذ خواهد شد.
بلومبرگ نوشت که چین گستردهترین شیوع ابتلا به کرونا را تجربه میکند و این مساله نگرانی زیادی در میان مقامهای بهداشتی و دولتی سراسر دنیا ایجاد کرده است.
بالاترین نهاد بهداشتی چین تخمین زده است که احتمالا در هفته گذشته تنها در یک روز حدود ۳۷ میلیون نفر به کرونا مبتلا شده باشند.
**قطر : ۸۰ درصد زبالههای جام جهانی بازیافت شد
مقامات قطری سه شنبه شب گزارش دادند که حدود ۸۰ درصد از زبالههای ورزشگاههای محل برگزاری جام جهانی ۲۰۲۲ بازیافت شده است.
کمیته عالی پروژه و میراث قطر اعلام کرد که در جریان مسابقات جام جهانی بیش از ۲ هزار تن زباله تولیدی بازیافت و به کمپوست (پسماندهای آلی) تبدیل شد.
این کمیته اعلام کرد: با افتخار اعلام می کنیم که موفق شدیم، حدود ۸۰ درصد از زباله های باقی مانده در ورزشگاههای محل برگزاری مسابقات جام جهانی را بازیافت کنیم.
قطر از این اقدام به یک دستآورد تعبیر و اعلام کرد که این اقدام در سایه "برنامه ریزی خوب، تعهد قوی از سوی گروه کاری و شرکای کمیته عالی" بوده است.
این مقام قطری تشریح کرد که شرکت "ابیکس" قطر که مدیریت پسماندها را برعهده دارد، تمام ضایعات را به صورت دستی از یکدیگر جدا کرده است.
به گفته این مقام قطری، زبالهها را در کارخانه های محلی مخصوص برای بازیافت پلاستیک، مقوا، فلز، شیشه و زباله های الکترونیکی پخش شد.
قطر از ۲۰ نوامبر تا ۱۸ دسامبر سال جاری میلادی در هشت ورزشگاه میزبان مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ بود که به قهرمانی آرژانتین انجامید.
**درخواست احضار سفیر؛ پرواز پهپادهای آمریکا بر فراز فرودگاه بغداد نقض حاکمیت عراق است
«فاضل الفتلاوی» نماینده سابق پارلمان عراق در سخنانی از دولت عراق خواست تا سفیر واشنگتن در بغداد را فراخوانده و اعتراض شدید خود را به وی به خاطر پرواز پهپادهای آمریکایی بر فراز فرودگاه بین المللی بغداد اعلام کند.
این سیاستمدار عراقی در گفت و گو با رسانه ها سیاست های آمریکا در عراق را خطرناک و ناقض حاکمیت کشور توصیف کرد.
الفتلاوی بر ضرورت «اجرای تصمیم پارلمان عراق برای اخراج همه نیروهای بیگانه از خاک عراق» تاکید کرد و گفت: حاکمیت عراق چه در هوا و چه روی زمین بسیار مهم است و این در حالی است که سیاست آمریکا در عراق چه از حیث اقتصادی (اشاره به فشار اقتصادی آمریکا بر دولت السودانی با ندادن اموال عراق) و نیز سیاست نظامی آمریکا خطرناک و نقض حاکمیت عراق است.
این چهره عراقی خواستار «احضار الینا رومانوسکی سفیر آمریکا در عراق از سوی دولت و ابلاغ اعتراض شدید بغداد درباره نقض حاکمیت» شد.
چند ساعت پیشتر، یک منبع امنیتی به برخی رسانه های عراق از جمله «المعلومه» خبر داده بود که پهپادهای جنگی آمریکا بر فراز پایگاه آمریکا در فرودگاه بین المللی بغداد به پرواز درآمده اند و شرکت انگلیسی «سیرکو» نیز که مسئول مراقبت پروازها است به آمریکایی ها به راحتی اجازه نقض حریم هوایی عراق را می دهد.
**مقام بهداشتی یمن: حمله عربستان به مناطق مرزی ۲۹۹۹ شهید و زخمی برجای گذاشت
حمله توپخانه ای و موشکی ارتش عربستان به مناطق مرزی با یمن از آغاز سال ۲۰۲۲ تاکنون، ۲ هزار و ۹۰۹ تن را شهید و زخمی کرده است.
عبدالله مسرع مدیر بیمارستان روستایی "رازح" در این باره گفت: در همین مدت ۱۱۱ تن شهید و ۷۹۶ تن دیگر نیز زخمی شدند که در میان آن مهاجران آفریقایی نیز به چشم می خورد.
وی افزود: از زمان آتش بس زیر نظر سازمان ملل متحد تاکنون چیزی از رفتار مجرمانه حکومت عربستان تغییر نکرده است، بلکه تشدید در مناطق مرزی نیز افزایش یافته و منازل،مزارع و مراکز دولتی و خصوصی هدف حمله ائتلاف قرار گرفته است.
علی العیاشی مدیر بیمارستان روستایی "منبه" نیز در این باره گفت که در سال ۲۰۲۲ این بیمارستان حدود ۱۶۹ شهید و یکهزار و ۸۳۳ زخمی ناشی از جنگ ائتلاف سعودی را پذیرش کرده که البته نام مهاجران آفریقایی نیز در آن دیده می شود.
العیاشی نیز گفت که دشمن به ارتکاب جنایت علیه مردم یمن و مهاجران ادامه می دهد و بسیاری از افرادی که به بیمارستان می رسند، شرایط اورژانسی دارند به همین خاطر به وی خدمات اورژانسی ارائه می شود و سپس به بیمارستان استان منتقل می شوند.
وی گفت که افرادی که به بیمارستان ها مراجعه می کنند، حالت های متنوعی دارند، از کسی که هدف گلوله خمپاره قرار گرفته تا کسی که تیر خورده یا بوسیله شوک الکتریکی و استفاده از ماده اسید شکنجه شده ، شامل می شود.
این مقام بهداشتی یمن در پایان گفت که در کنار روش های شکنجه وحشیانه عربستان علیه شهروندان یمنی و مهاجران آفریقایی که در تضاد کامل با کنوانسیونها و قوانین بین المللی است، این کشورها از همدستی سازمان ها و جامعه جهانی با ائتلاف سوء استفاده می کند.
**لهستان ۲ ماهواره نظامی از فرانسه خریداری کرد
«ماریوش بلاشچاک» وزیر دفاع لهستان اعلام کرد که کشورش با فرانسه قراردادی ۶۱۲ میلیون دلاری برای خرید ۲ ماهواره نظامی و یک ایستگاه گیرنده امضا کرده است.
بلاشچاک سهشنبه شب پس از دیدار با «سباستین لکورنو» وزیر دفاع فرانسه گفت که دو طرف توافق شرکت ایرباس و «آژانس تسلیحات لهستان» برای تجهیز ارتش لهستان به دو ماهواره شناسایی را تصویب کردند.
وی اظهار کرد که این توافق «فرصت خوبی برای تقویت ظرفیتهایمان در شناسایی زودهنگام تهدیدها» ایجاد میکند.
آژانس تسلیحات لهستان گفت که ارزش این قرارداد ۶۱۲ میلیون دلار بوده و شامل دو ماهواره و یک ایستگاه گیرنده است. قرار است پرتاب این دو ماهواره تا سال ۲۰۲۷ تکمیل شود.
وزارت دفاع لهستان اعلام کرد که ارتش این کشور با خرید این دو ماهواره میتواند با وضوح ۳۰ سانتیمتر به اطلاعات دقیقی دست پیدا کند.
بلاشچاک گفت که سیستم هشدار زودهنگام این ماهوارهها به شناسایی تهدیدهای نظامی و غیرنظامی از جمله فجایع طبیعی کمک میکند.
نشریه پولیتیکو در ماه نوامبر در گزارشی به اقدامهای لهستان برای تقویت تجهیزات و جنگ افزارهای نظامی خود پرداخت و هدف آن را تشکیل قویترین نیروهای زمینی در اروپا عنوان کرد.
این نشریه نوشت: بدگمانی لهستان درمورد روسیه باعث شد تا از این تفکر غالب در بیشتر اروپا که جنگهای متعارف متعلق به گذشته است، اجتناب کند. در عوض، این کشور در حال ساختن چیزی است که اکنون در مسیر تبدیل شدن به قویترین نیروهای زمینی اتحادیه اروپا قرار دارد.
ورشو اعلام کرد که هزینه دفاعی خود را از ۲.۴ درصد تولید ناخالص داخلی به ۵ درصد افزایش خواهد داد.
این کشور عضو ناتو قصد دارد تا سال ۲۰۳۵ حدود ۱۱۴ میلیارد دلار را بر روی ارتش خود سرمایهگذاری کند.
**تداوم مداخله جویی رابرت مالی و تکرار ادعاها درباره بازداشت شدگان ناآرامیهای ایران
رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در تداوم اظهارات مداخله جویانه واشنگتن درباره جمهوری اسلامی ایران، ادعاهایش درباره بازداشت شدگان ناآرامی های اخیر ایران را تکرار کرد .
رابرت مالی (راب مالی) مذاکره کننده ارشد هسته ای آمریکا سه شنبه شب مدعی شد: دهها ایرانی به دلیل شرکت در اعتراضات در خطر اعدام قرار دارند.
این مقام آمریکایی مدعی شد: بسیاری از آنها میگویند برای اعتراف اجباری، تحت شکنجه قرار گرفتهاند و در دادگاههای انقلاب که اجازه انتخاب وکیل به آنها نمیدهند، به جرایم مربوط به امنیت ملی متهم شدهاند.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران عصر دوشنبه به وقت محلی نیز همزمان با تعطیلات کریسمس در آمریکا، مدعی شد از شهریور ماه، ایران صدها معترض مسالمت جو را تا یک دهه (۱۰ سال) زندان محکوم کرده است.
وی با اشاره به اجرای احکام اعدام دو نفر از این بازداشت شدگان مدعی شد که بسیاری هنوز در خطر هستند و هزاران نفر به دلیل اعتراض مسالمت آمیز علیه بدرفتاری حکومت در بازداشت به سر می برند.
دولت بایدن اگرچه نقش خود را در حوادث اخیر ایران منکر شده و مدعی است در پی تغییر رژیم نیست، اما از آغاز ناآرامی ها در ایران از هیچ اقدامی فروگذار نکرده و به صراحت اعلام کرده است که به جای تمرکز بر مذاکره و رویکرد دیپلماسی که همواره شعار آن را سرداده ، بر ناآرامی های ایران متمرکز است.
دولت دموکرات بایدن همچنین سیاست های فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته و به بهانه حقوق بشری در حمایت از ناآرامی ها در ایران تاکنون تحریم هایی را همگام با متحدان غربی خود اعمال کرده است.
غرب به رهبری آمریکا سوم آذرماه در ژنو سوئیس، قطعنامه ای را در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به بهانه ناآرامی های ایران، با عنوان آنچه "وضعیت حقوق بشر در ایران" خوانده شده است، به تصویب رساند.
این قطعنامه نیز با ۲۵ رای موافق، ۶ رای مخالف و ۱۵ رای ممتنع به تصویب رسید. چین، پاکستان، اریتره، ونزوئلا، کوبا و ارمنستان ۶ کشوری بودند که به این قطعنامه رای منفی دادند. کشورهای بولیوی، برزیل، کامرون، ساحل عاج، هند، اندونزی، قزاقستان، مالاوی، مالزی، موریتانی، نامبیا، قطر، سنگال، سودان، امارات و ازبکستان به قطعنامه رای ممتنع دادهاند.
وزرای خارجه ۹ کشور آمریکا، انگلیس، استرالیا، کانادا، شیلی، ایسلند، نیوزلند، جمهوری کره و سوئد نیز ۱۷ آذر ماه در بیانیه ای مشترک در تداوم دخالت در امور داخلی ایران، تهران را به نقض حقوق زنان متهم کردند.
دولت بایدن همسو با مخالفان جمهوری اسلامی ایران و با سوء استفاده از سازو کارهای بین المللی و سازمان ملل به اسم دفاع از حقوق زنان ایرانی، ۱۴دسامبر /۲۳ آذرماه، پیش نویس قطعنامه خاتمه عضویت ایران در کمیسیون مقام زن سازمان ملل را در شورای اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل (اکوسوک) در نیویورک مطرح کرد که با ۲۹ رای موافق، ۸ رای مخالف و ۱۶ رای ممتنع به تصویب رسید و بدعت و رویه خطرناکی را پایه گذاری کرد.
**مرکل: نمی دانم جنگ اوکراین کی اما روزی با مذاکره پایان می یابد
انگلا مرکل صدر اعظم سابق آلمان گفت که نمی داند جنگ اوکراین چگونه و کی پایان می یابد اما حتما این درگیری روزی با مذاکره متوقف می شود.
مرکل سه شنبه در مصاحبه با هفته نامه آلمانی دی تسایت ( Die Zeit ) افزود: جنگ ها بر سر میز مذاکره خاتمه می یابند.بین صلح تحمیلی که من مانند بسیاری از افراد دیگر نمی خواهم و مذاکرات آزاد و دوستانه تفاوت وجود دارد.
به گزارش تاس به نقل از این هفته نامه ، وی در باره این که آیا برای حل پایان جنگ میانجیگری می کند ، گفت که پرسش در مورد مشارکت احتمالی او در حل و فصل بحران اوکراین "ارزش ندارد".
مرکل که از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۱ صدراعظم آلمان بود ، در مورد سیاستی که در قبال روسیه و اوکراین در پیش گرفته بود، خاطرنشان کرد که در آن زمان تصمیماتی را بر اساس منطقی اتخاذ می کرد که برای او منطقی به نظر می رسید.
او گفت: تصمیم های او تلاش برای جلوگیری از جنگی مانند این بود. اگر نتیجه نداد به این معنی نیست که تلاش کردن اشتباه بود.
مرکل در اوایل ماه دسامبر نیز در مصاحبه با این هفته نامه درباره توافقنامه مینسک گفت که این تواتفق تلاشی برای دادن زمان به اوکراین برای قوی تر شدن" بود.
به گفته او، برای همه روشن بود که درگیری متوقف شده است و مشکل حل نشده ، اما به اوکراین زمان بسیار ارزشمندی داد.
توافقنامه مینسک در سال ۲۰۱۴ برای پایان دادن جنگ در منطقه دونباس با میانجیگری رهبران فرانسه و آلمان و توسط اوکراین، فدراسیون روسیه و سازمان امنیت و همکاری اروپا نوشته و پس از گفت و گوهای گسترده در شهر مینسک، بلاروس توسط سران وقت جمهوری خلق دونتسک و جمهوری خلق لوهانسک امضا شد.
مرکل در آن زمان ابراز تردید کرد که کشورهای عضو ناتو بتوانند به اندازه ی اکنون از کی یف حمایت کنند.
**بلینکن وعده داد: دولت بایدن برای آزادی زندانیان آمریکایی تلاش خواهد کرد
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا وعده داد که واشنگتن برای آزادی همه زندانیان آمریکایی در سراسر جهان تلاش خواهد کرد.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا سه شنبه شب به وقت محلی در آخرین روزهای سال ۲۰۲۲ میلادی افزود که واشنگتن در سالی که گذشت برخی شهروندان خود را که در ایران، روسیه، ونزوئلا، افغانستان، میانمار، هائیتی و دیگر کشورها زندانی بودند به خانه بازگرداند.
وزیر خارجه دولت بایدن وعده تلاش برای آزاد کردن همه زندانیان آمریکایی را در نقاط مختلف جهان داد که مدعی شد به صورت غیرعادلانه بازداشت یا گروگان گرفته شده اند.
پیش از این، رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران درباره زندانیان دو تابعیتی در ایران گفته بود: ما به گفتوگوی غیرمستقیم با ایران درباره این موضوع که یک اولویت بسیار جدی برای ماست، ادامه دادهایم تا بتوانیم آمریکاییهایی را که برخی برای سالهای متمادی، ناعادلانه در ایران زندانی هستند، به خانه بازگردانیم. آن گفتوگوها هیچگاه متوقف نشده است و تلاش خود را بر هرچه زودتر بازگرداندنِ آنها ادامه خواهیم داد.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفته بود: ما در حال بررسی راههای بشردوستانه هستیم که بتوانیم زندانیهایمان را که ناعادلانه گرفتار هستند، به خانه بازگردانیم. و فارغ از اینکه چه اتفاق دیگری افتاده باشد، این موضوع اولویت ما در رابطه با ایران است.
آمریکا و روسیه نیز به تازگی با یکدیگر زندانی تبادل کردند و جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا از آزادی "بریتنی گراینر" بسکتبالیست آمریکایی زندانی در روسیه خبر داد.
به گفته مقام های آمریکایی، واشنگتن نیز در مقابل، ویکتور بوت شهروند روس که به اتهام قاچاق سلاح زندانی بود را آزاد کرده است.
ویکتور بوت به اتهام توطئه برای فروش ده ها میلیون دلار سلاح که به گفته واشنگتن قرار بود علیه آمریکایی ها استفاده شود، به ۲۵ سال زندان محکوم شده بود.
بایدن که برای آزادی آمریکاییهای زندانی در روسیه تحت فشار قرار دارد از کرملین خواسته بود گراینر را که به جرم حمل مواد مخدر به ۹ سال زندان محکوم کرده، آزاد کند.
پرونده گراینر در آمریکا توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. یک مقام روس اعلام کرده بود روسیه فقط با مبادله یک به یک شامل گراینر و بوت یا مبادله دو به دو موافقت خواهد کرد. روسها بر این باورند که معامله دو به یک قابل قبول نیست.
آمریکا از روسیه خواسته بود دو تبعه اش، بریتنی گراینر و پل ویلان را آزاد کند تا واشنگتن هم در مقابل ویکتور بوت تبعه روسی را آزاد کند.
**پالس مثبت مصر به ایران و عراق؛ بغداد این بار میانجی تهران و قاهره می شو
مقام های مصری می گویند آمادگی دارند که گفت و گوها را درباره بهبود روابط با جمهوری اسلامی ایران به میزبانی عراق آغاز کنند و درهای مذاکرات بعد از کنفرانس بغداد۲ در اردن گشوده شده است.
«عزت سعد» رئیس اجرایی شورای امور خارجی مصر در گفت و گو با خبرگزاری «اسپوتنیک» روسیه می گوید: روابط بین ایران و مصر، عادی نیست زیرا تعدادی از پرونده های اختلافی در مسیر آن است اما میانجیگری عراقی که در کنفرانس بغداد۲ در اردن از آن سخن به میان آمد می تواند درهای آغاز رایزنی ها را بگشاید.
مقام مصری می افزاید: عراق نقشی محوری در گشایش درها بین ایران و مصر خواهد داشت به ویژه اینکه قاهره همواره رویکردی باز با همه کشورها دارد.
وی درباره این سوال که اگر بغداد بخواهد نقش نزدیک کردن دیدگاه ها را نظیر گفت و گوهای تهران و ریاض داشته باشد، مصر چه تعاملی در این باره خواهد داشت؛ می گوید: عراق می تواند نقش نزدیک کننده رویکردها را مانند مذاکرات ایران و عربستان داشته باشد؛ می توان از تجربه عراقی ها استفاده کرد؛ عراق به خاطر روابط ویژه خود با ایران این جایگاه را دارد و می تواند نقش میانجی را در نزدیک کردن رویکردهای قاهره با تهران ایفا کند.
عزت سعد تاکید می کند: با توجه به سازوکارهایی که سیاست خارجی مصر بر آن استوار است، مصر پذیرفته که با وجود تنش در روابط طی سالهای گذشته، درباره پروندههای مناقشهآمیز با ترکیه مذاکره شود و همین اتفاق می تواند در پرونده روابط با ایران نیز بیفتد.
پیشتر، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بعد از کنفرانس بغداد۲ گفت: «نخستوزیر عراق پیشنهاد داد که با وساطت بغداد گفتوگوهای ایران و مصر در سطوح امنیتی و سیاسی آغاز شود و در گفتوگویی که با آقای السودانی، نخستوزیر عراق، در حاشیه برگزاری اجلاس بغداد۲ در اردن داشتیم، وی ایدههایی را مطرح کرد که عراق بتواند نقش منطقهای خود را برای تقویت همکاریهای منطقهای ایفا کند».
اما پیش از اجلاس بغداد۲ در اردن، بغداد میزبان یک رویداد فرهنگی مهم بود؛ رویدادی که به نظر می رسد زمینه مساعدی از کانال دیپلماسی عمومی برای همکاری ایران و مصر و رایزنی های بعدی از این دریچه فراهم کرده باشد.
کمتر از یک ماه پیش روز ۱۲ آذرماه، «عزت الله ضرغامی» وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ایران به بغداد سفر کرد و در بدو ورود به پایتخت عراق در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ابراز امیدواری کرد که در «مجمع تمدن های کهن» به میزبانی عراق، گفت و گوهای مفیدی با طرف های مصری هم داشته باشد.
عراق روز ۱۳ آذرماه ۱۴۰۱میزبان مجمع تمدن های کهن در ششمین دوره خود در بغداد با مشارکت یونان، چین، مصر، ایران، ایتالیا، پرو، بولیوی، ارمنستان و مکزیک در محل هتل بابل بغداد بود.
ضرغامی در پاسخ به این سوال که آیا این مجمع می تواند زمینه ای برای توسعه روابط فرهنگی و گردشگری ایران و مصر باشد، گفت: مصر یک تمدن کهن و ارزشمند است و امیدواریم در این اجلاس، آن طور که شایسته تمدن ها است با هم گفت و گوهای مفیدی داشته باشیم.
با همه اینها، شاید نتوان در آینده نزدیک شاهد از سرگیری روابط رسمی و وسیع ایران و مصر بود اما دریچه تمدنی برای تسهیل این امر از دروازه های باستانی بین النهرین در بغداد گشوده شده است و به نظر می رسد این یک فرصت فراهم، فراروی هر سه کشور از معبر دیپلماسی عمومی، توسعه روابط فرهنگی و گردشگری بین تهران و قاهره باشد؛ اقدامی که سرریز منافع آن در صلح و ثبات منطقه ای با رویکرد «موازنهسازی دیپلماتیک» خواهد بود.
**خبرگزاری ژاپن: باید تحریم های بیشتری علیه روسیه اعمال شود
کارشناسان روابط بین الملل معتقدند از آنجا که جنگ اوکراین ادامه دارد، ژاپن به عنوان رئیس گروه ۷ در سال ۲۰۲۳ باید تلاش کند تا کشورهای بیشتری را به تحریم علیه روسیه ترغیب کند و فشارها را بر مسکو افزایش دهد تا مذاکرات آتش بس برای این جنگ آغاز شود.
براساس پیشنهاد کارشناسان روابط بین الملل یک راه موثر برای انجام تحریم های بیشتر بر مسکو و فشار برای آغاز مذاکرات آتش بس در جنگ طولانی شده اوکراین این است که رهبران ۷ کشور صنعتی جهان که قرار است برای اجلاس سالانه این گروه در ماه مه ۲۰۲۳ در هیروشیما گردهم آیند جبهه ای از کشورهایی که تاکنون در برابر تحریم کردن روسیه مقاومت کردند تشکیل دهند.
حمله روسیه در اواخر فوریه سال جاری میلادی به همسایه اش اوکراین موجب شد تا کشورهای عضو گروه ۷ یعنی انگلیس، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و آمریکا به علاوه اتحادیه اروپا و برخی کشورهای دیگر سلسله اقدامات تنبیهی بر روسیه اعمال کنند که شامل تحریم فروش انرژی و ممنوعیت فروش نیمه رساناها به این کشور بود.
«یوکو هیروسو» استاد دانشگاه سیاست بین الملل در دانشگاه کیئو در مصاحبه با خبرنگاران گفت با نشان ندادن هیچگونه نشانه ای از دو طرف درگیر در جنگ برای بازگشت به میز مذاکرات، اقدامات اجرا شده توسط گروه ۷ هیچ ثمری نداشته است.
وی معتقد است کشورهای درحال توسعه در مناطقی از جمله آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین روابط عادی اقتصادی خود با روسیه را ادامه می دهند و به شرکت های روسی اجازه می دهند بازاری برای انرژی و سایر صادرات خود داشته باشد تا منابع مالی برای ادامه این جنگ را تامین کند. بیشتر کشورهای درحال توسعه و قدرت های نوظهور نظیر چین و هند به تحریم ها علیه مسکو ملحق نشدند و یا حتی آشکارا از این جنگ انتقاد نکردند. برخی از این کشورها حتی تجارت خود را با روسیه گسترش دادند. بدین ترتیب برای تحت فشار گذاشتن مسکو لازم است تا کشورهای درحال توسعه به تحریم ها بپیوندند و لازم است تا کشورهای گروه ۷ به شکل جدی متوجه جبران خسارت برای این کشورها در صورت قطع رابطه با روسیه باشند.
برخی کارشناسان نیز معتقدند گروه ۷ باید همچنین تلاش کند تا راه هایی برای همکاری با چین درباره مسئله اوکراین پیدا کند چرا که چین روابط اقتصادی و نظامی عمیقی با روسیه دارد. اخیرا روسیه به آنچه چین گفته بود گوش داده بود بنابراین اگر چین از روسیه حمایت نکند این کشور در جنگ اوکراین منزوی خواهد شد. به نظر می رسد چین پس از فجایع انسانی که در اوکراین اتفاق افتاد به دنبال راه هایی برای فاصله گرفتن از روسیه است.
روسیه هیچ نشانه ای از قصد عقب نشینی از ۴ منطقه شرقی و جنوبی اوکراین که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه آنها را ضمیمه کشور خود اعلام کرده ندارد و از سوی دیگر «ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهوری اوکراین نیز خواستار عقب نشینی سربازان روسیه از تمامی مناطق اوکراین و حتی شبه جزیره کریمه است که مسکو در سال ۲۰۱۴ ضمیمه خاک خود کرده است.
**۲۵ سال زندان برای مدیر امنیت عمومی سابق عربستان
حساب "زندانیان سیاسی" عربستان از صدور حکم ۲۵ سال زندان برای مدیر امنیت عمومی سابق سعودی خبر داد که مقامات سعودی او را به فساد متهم کرده اند.
در حساب زندانیان سیاسی عربستان در شبکه توییتر آمده است: دادگاه سعودی حکم سنگین ۲۵ سال زندان را علیه سرلشکر خالد بن قرار الحربی صادر کرد.
این حساب تویتری افزود: خالد بن قرار الحربی ماه سپتامبر سال گذشته دستگیر و زندانی شد.
مسئولان سعودی هنوز هیچ گونه اظهارنظری درباره خبر این حساب تویتری نکرده اند.
در سپتامبر سال گذشته، خبرگزاری عربستان اعلام کرد که سلمان بن عبدالعزیز شاه سعودی دستور برکناری الحربی از سمتش و ارجاع پرونده او برای تحقیق درباره اتهامات فساد را صادر کرد.
این خبرگزاری "دست اندازی به اموال عمومی و استفاده شخصی، تقلب و رشوه خواری و سوء استفاده از موقعیت" را از اتهامات الحربی عنوان کرده بود.
الحربی پست مدیر امنیت عمومی عربستان را از دسامبر سال ۲۰۱۸ میلادی تا پایان خدمتش برعهده داشت.
پیش از این نیز رسانه های سعودی از موارد متعدد فساد در درون ساختار سیاسی، اداری و نظامی این کشور خبر داده بودند.
این درحالی است که منابع مخالف حکومت سعودی بعضی از این اقدامات را نوعی تسویه حساب داخلی در حکومت سعودی برای کنار زدن رقبا می دانند.
**مکزیک: رفتار آمریکا با مهاجران، غیرانسانی و سیاسی است
رئیسجمهوری مکزیک رفتار غیرانسانی آمریکا در قبال مهاجران و سوءاستفاده از دردها و نیاز آنها برای منافع سیاسی خود را محکوم کرد.
«آندرس مانوئل لوپز اوبرادور» رئیسجمهوری مکزیک با ابراز تاسف از اقدام «گرگ آبات» فرماندار تگزاس در انتقال اتوبوسهای مهاجران به واشنگتن و محل اقامت «کامالا هریس» معاون رئیسجمهوری آمریکا، با وجود سرمای شدید هوا گفت: این مرد ممکن است حتی به معبد برود یا کتاب مقدس را بخواند، اما در واقع (رفتار) او بسیار غیرانسانی و بسیار ضدمسیحی است.
اوبرادور با بیان اینکه این اتوبوسها برای «منافع سیاسی» به واشنگتن فرستاده شدهاند، راهحلی اساسی برای جلوگیری از مهاجرت از آمریکای مرکزی و همچنین معضل قاچاق انسان را خواستار شد.
رئیسجمهوری چپگرای مکزیک با انتقاد از گروههای محافظهکار و ضدمهاجر آمریکا همچون فرماندار تگزاس تاکید کرد که آنها به دلیل «فوبیا از مهاجران و به دلیل منافع سیاسی» جرات میکنند از درد و نیاز مردم استفاده کنند.
وی تصریح کرد: ما بسیار اصرار کردهایم که باید به علل منجر به مهاجرت رسیدگی شود و این امر، نه از روی انتخاب بلکه از روی ضرورت است. رئیسجمهوری مکزیک گفت: اراده چندانی در این زمینه از سوی دولتها وجو نداشته و باید کار بیشتری انجام شود تا مردم مجبور به مهاجرت نشوند.
اوبرادور از ارائه طرح جامع مهاجرت به جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا در جریان اجلاس سران آمریکای شمالی که از ۹ تا ۱۱ ژانویه (۱۹ تا ۲۱ دی ماه) در مکزیکوسیتی برگزار خواهد شد، خبر داد.
رئیسجمهوری مکزیک گفت: پیشنهاد ما طرحی برای توسعه سراسر آمریکای لاتین و کارائیب است، کاری که از زمان رئیسجمهوری کندی در قالب اتحاد برای پیشرفت (Alianza para el Progreso) و با تخصیص بودجه حدود ۱۰ میلیارد دلاری برای حمایت از مردم آمریکای لاتین کارائیب انجام نشده است.
فرماندار تگزاس، شامگاه ۲۴ و ۲۵ دسامبر (سوم و چهارم دی ماه)، در اعتراض به سیاستهای مهاجرتی دولت بایدن، چندین اتوبوس مهاجران را به واشنگتن و مجاورت منزل مسکونی کامالا هریس فرستاد. در شرایطی که طوفان و سرمای شدید زمستانی، مناطق مختلف آمریکا را تحت تاثیر جدی قرار داده، مهاجران بدون پوشش مناسب شب را در سرما ماندند. در میان مهاجران، کودکان و زنان نیز بودند.
در شرایطی که بحران مهاجرت به یکی از دلایل اصلی نزاع سیاسی داخلی آمریکا تبدیل شده و دولت بایدن برنامه روشنی برای سر و سامادن دادن به این بحران ندارد، تگزاس، هزاران مهاجر را به واشنگتن، نیویورک و شیکاگو منتقل کرده است.
**سوریه: بیرون کردن اشغالگران آمریکایی دور از دسترس نیست
وزارت خارجه سوریه با اشاره به دستاوردهای مقاومت مردمی علیه اشغالگران خارجی تاکید کرد که بیرون کردن این اشغالگران بویژه اشغالگران آمریکایی دور از دسترس نیست.
وزارت خارجه سوریه در پیامی توییتری خود تاکید کرد که با نزدیک شدن به پایان سال ۲۰۲۲ میلادی، ملت سوریه در شمال شرق کشور صفحات جدیدی از مبارزه علیه نیروهای اشغالگر آمریکایی و دست نشانده ها و مزدوران آن ها را رقم می زند.
در این پیام آمده است که بیرون کردن نیروهای اشغالگر خارجی از خاک سوریه دست نیافتنی نیست.
وزارت خارجه سوریه خاطرنشان کرد که ضربه های مقاومت مردمی به نیروهای اشغالگر و مخالفت مداوم با حضور آن ها ضامن آزادی سوریه و بازگرداندن حقوق است و فردای آزادی دور نیست.
وزارت خارجه سوریه در این پیام خود تاکید کرده است که به قهرمانان مقاومت مردمی درود می فرستیم.
از بیست و یکم ماه جاری میلادی چندین روستا در حومه غربی استان دیر الزور سوریه بار دیگر شاهد تظاهرات اعتراضی مداوم علیه شبه نظامیان موسوم به "نیروهای دموکراتیک سوریه" (قسد) وابسته به آمریکا و اقدامات و جنایات آنها علیه اهالی است. اهالی معترض خواهان خروج این شبه نظامیان و نیروهای اشغالگر آمریکایی از مناطق خود هستند.
دیروز سه شنبه نیز بار دیگر نیروهای یک مرکز ایست بازرسی ارتش سوریه مانع عبور کاروانی از خودروهای نظامی نیروهای آمریکایی در روستای «تل الذهب» در حومه جنوبی شهر القامشلی در شمال شرقی سوریه شدند و آنها را از منطقه بیرون کردند.
با شکست گروه تروریستی داعش به عنوان بازوی نظامی آمریکا در سوریه در آذر ماه سال ۱۳۹۶، نیروهای آمریکایی مستقیما جایگزین این گروهک شدند و دقیقا از همان زمان نیز به جای داعش شروع به استخراج و سرقت نفت سوریه کردند.
مناطق تحت اشغال نیروهای آمریکایی و شبه نظامیان تحت حمایت واشنگتن موسوم به «نیروهای دمکراتیک سوریه» (قسد) در الحسکه و دیگر مناطق شمالی سوریه، همواره شاهد اعتراضهای شهروندان سوری به حضور اقدامهای تروریستی اشغالگران و شبه نظامیان علیه ساکنان این مناطق است.
دولت سوریه بارها تاکید کرده که این شبه نظامیان و آمریکاییها در شرق و شمال شرق سوریه هدفی جز غارت نفت این کشور ندارند و حضور آنان غیر قانونی است.
**کرهجنوبی توان نظامی در برابر همسایه شمالی را افزایش میدهد
وزارت دفاع کره جنوبی امروز چهارشنبه اعلام کرد بدنبال افزایش بودجه در زمینه دفاعی به شکل سالانه و به طور میانگین تا ۶.۸ درصد طی ۵ سال آینده با تمرکز بر افزایش ظرفیت های غافلگیرکننده امنیتی برای مقابله با تهدیدهای موشکی و هسته ای کره شمالی است.
وزارت دفاع کره جنوبی نخستین برنامه کار در دولت محافظه کار «یون سوک یول» که در ماه مه ریاست جمهوری این کشور را بدست گرفت، در میانه تنش ها به خاطر انجام آزمایش های موشکی هفته گذشته کره شمالی و عبور پهپادهای این کشور از منطقه مرزی میان دو کره ارائه کرد.
برنامه کار ارائه شده از سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۷میلادی شامل طرح های تقویتی دفاعی متنوع از جمله ایمن سازی تعداد بیشتری زیردریایی های اندازه متوسط که با موشک های بالستیک تجهیز شدند و جنگنده های رادارگریز اضافی در کنار برنامه ای برای حفظ تعداد پرسنل فعال تا ۵۰۰ هزار نفر است.
این وزارتخانه ابراز امیدواری کرد تا ۵ سال آینده ۳۳۱.۴ تریلیون وون معادل ۲۶۱ میلیارد دلار برای بهبود ظرفیت های دفاعی و ۲۲۴ تریلیون وون برای مدیریت سربازان، تجهیزات و مکان ها هزینه کند.
همچنین هدف وزارت دفاع کره جنوبی این است که بودجه دفاعی این کشور را افزایش دهد و آن را از ۵۴.۶ تریلیون وون در سال جاری میلادی به ترتیب به ۵۷.۱ تریلیون وون برای سال آینده و ۶۱.۴ تریلیون وون در سال ۲۰۲۴، ۶۶ تریلیون وون در سال ۲۰۲۵، ۷۰.۹ تریلیون وون در سال ۲۰۲۶ و در نهایت به ۷۶ تریلیون وون در سال ۲۰۲۷ برساند. طی این مدت میانگین افزایش سالانه ۶.۸ درصد خواهد بود. قرار است برنامه بودجه دفاعی در پارلمان این کشور تصویب شود.
**عربستان تعدادی از نظامیان خود را اعدام میکند
عربستان سعودی قصد دارد تعدادی از نظامیان خود را که به دلایل عقیدتی - سیاسی زندانی شده اند، اعدام کند.
پایگاه اطلاعرسانی حقوق بشری «سند» امروز (چهارشنبه) نوشت: بر اساس اطلاعاتی که در یافت کردهایم حکومت سعودی قصد دارد تعدادی از نظامیان را که به دلایل عقیدتی و خودداری از مهاجرت اجباری (تبعید) زندانی شدهاند، اعدام کند.
به نوشته این پایگاه حقوق بشری وابسته به مخالفان حکومت سعودی، مقامات عربستان این افراد را دو ماه قبل از زندانهای مناطق مختلف عربستان برای اعدام به زندان بدنام «الحائر» در نزدیک ریاض منتقل کرده اند.
بر اساس این گزارش، مقامات عربستان سعودی برای دهها نفر از نظامیان که به دلایل عقیدتی و نافرمانی از دستورات بازداشت شده اند، حکم اعدام صادر کرده اند.
از جمله زندانیان نظامی که به دلیل ابراز عقیده و خودداری از اجرای دستورات و تبعید بازداشت شدهاند میتوان به «عید حمود الحویطی» و «سلیمان محمد الحویطی» اشاره کرد که از زمان انتقال به زندان الحائر خانوادههایشان هیچ خبری از آنها ندارند.
پایگاه حقوق بشری سند با اشاره به اینکه تلاشها برای شناسایی اسامی سایر نظامیانی که قرار است حکم اعدام آنها اجرا شود، ادامه دارد از فعالان حقوق بشری خواست تا برای توقف این اعدامها و افشای تخلفات حکومت سعودی برای همه کشورهای جهان تلاش کنند.
پیشتر برخی از رسانهها از جمله روزنامه «تلگراف» در ابتدای هفته جاری هشدار دادند که عربستان سعودی قصد دارد از تعطیلات سال نو میلادی برای اجرای اعدامهای دسته جمعی استفاده کند.
همچنین سازمان حقوق بشری «ذوینا» در آبان ماه با انتشار گزارشی از آخرین اوضاع حقوق بشر و فعالان سیاسی در عربستان بویژه مسائل مربوط به زندانیان عقیدتی - سیاسی، از جمله فعالان، سیاستمداران، حقوقدانان، دانشگاهیان و سایر اقشار، از صدور احکام سنگین حبس و اعدام برای این افراد خبر داده بود.
**گرایش به «انرژی هستهای» برای تضمین تامین انرژی در اروپا
پس از دهه ها تلاش ناموفق و در پی بحران انرژی ناشی از حمله روسیه به اوکراین، لهستان در صدد است تا با راه اندازی دو پروژه برق اتمی، اتکا به سوخت فسیلی را کاهش دهد.
دولت لهستان اوایل پاییز امسال اعلام کرد که شرکت آمریکایی وستینگهاوس و شرکت کره ای کی اچ ان پی (KHNP) هر کدام یک نیروگاه هستهای در لهستان میسازند.
تاکید بر انرژی هسته ای و همکاری های بین المللی در این حوزه بخشی از تلاش های ورشو برای تضمین استقلال انرژی از روسیه است. لهستان از زمان حمله زمستان پیش این کشور به اوکراین، با افزایش هزینه های انرژی که تورم را به بالاترین حد در ۲۵ سال اخیر رسانده، دست و پنجه نرم می کند.
کشورهای دیگر نیز در پاسخ به حمله روسیه به استقبال انرژی هسته ای رفته و بعد امنیت ملی را به دیگر شاخص های انرژی هسته ای - از جمله منبع انرژی بدون آلایندگی - افزودند. انگلیس قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ عملیات احداث هشت رآکتور را آغاز کند. آلمان و بلژیک نیز به تازگی و پس از تغییر ۱۸۰ درجه ای سیاست های خود، فعالیت برخی از راکتورها را تمدید کردند.
انرژی هسته ای در لهستان از اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی که دولت کمونیست وقت اقدام به مکان نمایی اولین نیروگاه هسته ای کرد با مانع روبرو شد. در سال ۱۹۸۲ ساخت نیروگاه ژارنوویتس (Żarnowiec) که به دست مهندسان شوروی طراحی شده بود آغاز اما به دلیل کمبود بودجه و اعتراض های پس از فاجعه هسته ای سال ۱۹۸۶ چرنوبیل نیمه کاره رها شد. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی نیز وعده های رئیسان جمهوری لهستان برای از سرگیری برنامه ساخت و ساز نیروگاه هسته ای محقق نشد.
در مقابل، کشورهای دیگر عضو بلوک شرق سابق راکتورهای هسته ای ساخته و مشغول افزایش تعداد آنها هستند. اسلواکی که نخستین راکتور آن ۵۰ سال پیش شروع به کار کرد، در حال تکمیل ساخت واحد سوم در نیروگاه موچووتسه (Mochovce) است. دولت مجارستان نیز در میانه تابستان امسال به شرکت روس اتم اجازه داد تا دو راکتور دیگر در نیروگاه پاکس (Paks) بسازد.
به گفته مؤسسه اقتصادی لهستان، بسته به تعداد رآکتورهایی که ساخته می شوند، انرژی هسته ای باید ۲۵ تا ۴۰ درصد از تولید برق لهستان را ظرف ۲۰ سال تامین کند.
**افزایش نگرانی مردم فنلاند از ضعف توان مالی و بیکاری
آمارهای جدید در فنلاند از میزان افزایش نگرانی مصرفکنندگان فنلاندی نسبت به هزینههای زندگی و بیم بیکاری که رشد بیسابقه در سه دهه گذشته را نشان میدهد، حکایت دارد.
تارنمای رسانه دولتی پرقدمت فنلاندی «اولیس رادیو» (Yleisradio) با انتشار این خبر نوشت: بررسیهای ماهانه صورت گرفته توسط مرکز «آمار فنلاند» (Statistics Finland) نشان میدهدکه مصرفکنندگان در این کشور نسبت به وضعیت مالی خود ابراز نگرانی کرده و از سویی هم بیمناک از بیکاری هستند.
این گزارش حاکی است «شاخص اطمینان مصرف کننده» (CCI) در فنلاند در ماه دسامبر به منفی ۱۸.۵ رسید که این میزان از سال ۱۹۹۵ میلادی بدین سو در این کشور بی سابقه است؛ این آمار در مدت زمان مشابه در سال گذشته میلادی منفی ۳.۵ بود.
شاخص اطمینان مصرف کننده در فنلاند در سه ماه متوالی گذشته در سال ۲۰۲۲ روند نزولی را تجربه کرده؛ در ماه سپتامبر (شهریور/مهر) این شاخص منفی ۱۸.۳ و درماه های نوامبر (آبان/ آذر) و اکتبر گذشته (مهر/ آبان) به ترتیب منفی ۱۷.۶ و منفی ۱۶.۹ ثبت شده است.
دربیانیهای که از سوی آمار فنلاند دراین باره انتشار یافت، آمده است: مصرف کنندگان فنلاندی هم اکنون نگران وضعیت مالی خود هستند، چراکه این وضعیت از حالت «خوب» به وضعیت «متوسط» تنزل یافته و درهمین حال نگرانی از بیکاری دراین میان افزایش یافته است.
این گزارش می افزاید بنابر اعلام «انجمن مالیات دهندگان فنلاندی» موسوم به «تاف» (TAF)، قدرت خرید مردم در سال آتی میلادی تنزل خواهد یافت.
تارنمای این رسانه خبری دولتی فنلاند که تاسیس آن به سال ۱۹۲۶میلادی باز میگردد، نوشت: بنابر اعلام TAF نرخ قدرت خرید طبقه متوسط در فنلاند در سال ۲۰۲۳ چنانچه افزایش حقوقی صورت نگیرد، حدود ۰.۲ (دو دهم درصد) کاهش خواهد یافت؛ چنانچه تورم در سال آینده میلادی بیش از حد انتظار افزایش یابد آنگاه کاهش قدرت خرید مردم در فنلاند بیش از پیش بینی های کنونی خواهد بود.
**هشدار کارشناسان نسبت به کوچک شدن اقتصاد منطقه یورو در سال ۲۰۲۳
براساس نتایج یک نظرسنجی انجام گرفته توسط فایننشال تایمز، اقتصاددانان شرکتکننده در آن ضمن هشدار نسبت به کوچک شدن اقتصاد منطقه یورو در سال ۲۰۲۳، خطر بحران انرژی را برای زمستان سال آینده میلادی پابرجا دانستند.
بر اساس نظرسنجی های انجام گرفته از میان اقتصاددانان، اقتصاد منطقه یورو در سال آینده میلادی به دلیل تورم بالا و کمبود انرژی و در نتیجه کاهش تولید، کوچک می شود و تغییراتی در بازار کار رخ می دهد.
براساس این نظرسنجی که توسط روزنامه فایننشال تایمز صورت گرفته، نزدیک به ۹۰ درصد از ۳۷ اقتصاددان شرکت کننده اعلام کرده اند که منطقه یورو در حال حاضر در رکود است و اکثر آنها نیز پیش بینی کرده اند که تولید ناخالص داخلی منطقه یورو در سال آینده کاهش می یابد.
«کیارا زانگرلی» اقتصاددان شرکت خدمات مالی آمریکایی "مورگان استنلی" گفت: بازارهای گاز در اروپا همچنان یک عامل کلیدی پرخطر بشمار می روند و اختلال در عرضه و زمستان سرد، میتواند منجر به تنشهای مجدد و افزایش دوباره قیمتها شود.
اکثر اقتصاددانان شرکت کننده در نظرسنجی این روزنامه انگلیسی بر این عقیده اند که اروپا بدترین بحران انرژی خود را پشت سر گذاشته است؛ بحرانی که جرقه آن با جنگ اوکراین زده شد. هرچند پائیز نه چندان سخت و سرد توانست در پر شدن ذخایر گازی تاثیرگار باشد.
با این حال، بسیاری بیم آن دارند که سهمیه بندی انرژی در سال آینده بازگردد، به ویژه اگر زمستان به طور غیرمعمول سرد باشد و ذخایر گازی کاهش یابد و جریان گاز از روسیه در طول سال ۲۰۲۳ بیش از پیش افت کند.
«سیلوین برویر» اقتصاددان ارشد اروپا در منطقه خاورمیانه و آفریقا گفت: خطر سهمیه بندی گاز برای زمستان امسال را پشت سرگذاشتیم اما این مساله ممکن است در زمستان سال آینده رخ بدهد. کشورهای اروپایی با روی آوردن به نروژ، آمریکا و منطقه خاورمیانه و استفاده از منابع انرژی جایگزین، توانسته اند وابستگی خود به واردات گاز روسیه را کاهش دهند. اما اقتصاددانان هشدار داده اند که بدون منابع روسیه، پر کردن مجدد تاسیسات مهم ذخیرهسازی گاز اروپا پیش از زمستان آینده بسیار سخت خواهد بود.
«کارستن برزسکی» رئیس تحقیقات کلان «بانک ING» (شرکت خدمات مالی و بانکداری بین المللی) گفت: در حال حاضر سطح ذخیرهسازی گاز به سرعت رو به کاهش است. و خطر بحران عرضه انرژی در زمستان امسال همچنان پابرجاست. وی همچنین زمستان آینده را چالشبرانگیزتر از سال جاری میلادی دانست.
اقتصاددانان شرکت کننده در نظرسنجی فایننشال تایمز همچنین پیش بینی کرده اند که اقتصاد منطقه یورو در سال آینده اندکی کمتر از ۰.۰۱ درصد کوچکتر می شود. پیش بینی که بدبینانه تر از کمیسیون اروپا و بانک مرزی اروپا است که به ترتیب اعلام کرده بودند اقتصاد این حوزه در سال آینده ۰.۳ و ۰.۵ درصد رشد می کند.
«مارچلو مسوری» استاد اقتصاد دانشگاه لوئیس در رم نیز تاکید کرد: بالا بردن نرخ بهره بانکی در اروپا با هدف مقابله با تورم فزاینده ناشی از شوک عرضه انرژی در نتیجه جنگ در اوکراین به رکود شدیدی در اروپا منجر خواهد شد. به گفته اقتصاددانان انتظار می رود تورم در منطقه یورو حداقل برای دو سال دیگر بالاتر از هدف ۲ درصدی بانک مرکزی اروپا باقی بماند.
اقتصاددانان شرکت کننده در نظرسنجی فایننشال تایمز در نهایت پیش بینی کردند قیمت ها در سال آینده کمی بیش از ۶ درصد و در سال ۲۰۲۴ تقریبا ۲.۷ درصد افزایش یابد.
**کوبا: فشار آمریکا برای سانسور توییتر، جنگ روانی است
وزیر امور خارجه کوبا، فشار دولت آمریکا به توییتر برای سانسور و حذف حساب کاربران مختلف از جمله کوباییها را جنگ روانی توصیف کرد.
«برونو رودریگز» وزیر امور خارجه کوبا از طریق پیامی در شبکههای اجتماعی اعلام کرد: پروندههای توییتر و اسنادی که به روزنامهنگاران درز کرده است، نشان میدهند که سازمانهای اطلاعاتی ایالات متحده، پنتاگون و وزارت امور خارجه برای اقدامات جنگ روانی با توییتر هماهنگ کردهاند.
رئیس دستگاه دیپلماسی کوبا افزود: «مت تایبی» نویسنده و روزنامهنگار آمریکایی و سردبیر پلتفرم دیجیتال سابستاک (Substack) به تازگی شواهدی را فاش کرده که نشان میدهد سازمان های اطلاعاتی واشنگتن از توییتر خواستهاند مسائل سیاست خارجی بر خلاف روایت مورد تایید کاخ سفید را سانسور کند.
رودریگز با اشاره به اطلاعات فاش شده نوشت: دولت ایالات متحده نه تنها با توییتر بلکه تقریباً با تمام شرکتهای بزرگ فناوری در تماس دائمی بوده است. این شرکتها شامل فیس بوک، مایکروسافت، ورایزون، ردیت، حتی پینترست و بسیاری دیگر بودند.
وزیر امور خارجه کوبا همچنین شکایت این کشور در برابر مجمع عمومی سازمان ملل (۳ نوامبر) مبنی بر اینکه واشنگتن میلیونها دلار از بودجه فدرال و منابع محرمانه را برای تامین مالی اپراتورهای سیاسی علیه کوبا تخصیص میدهد، یادآور شد. اپراتورهایی که به گفته او با راهاندازی پویشهای حاوی اطلاعات نادرست و با هدف ایجاد نفرت و بی ثباتی علیه کوبا فعالیت میکنند.
وی تصریح کرد که پیشتر (۲۴ اکتبر)، توییتر و متا (فیسبوک) به عنوان ابزار تحت هدایت آمریکا و در راستای تلاشها برای تحمیل یک روایت واحد از رویدادهای جهان، اقدامات سانسوری علیه رسانههای عمومی و کاربران کوبایی با برچسبهایی که دسترسی آنها به شبکه ها را محدود میکند، اعمال کردند. همچنین حسابهای کاربری منتقدان از عملیات بیثبات کننده علیه این جزیره را حذف کردند.
وزیر امور خارجه کوبا در سازمان ملل تاکید کرد: این اقدام گزینشی و هماهنگ، حق بیان آزادانه کوباییها را نقض میکند و تبعیت این شرکتها را در برابر هوسهای سیاستمداران آمریکایی نشان میدهد.
توییتر به تازگی، به عنوان ابزار تحت هدایت آمریکا و در راستای تلاشها برای «تحمیل یک روایت واحد» از رویدادهای جهان، برچسب «رسانههای وابسته به دولت کوبا» را به پلتفرمهای خبری این کشور اضافه کرده است.
«کوبا دِباته»، «رادیو رِبِلدِ» (Radio Rebelde)، «رادیو هاوانا کوبا» (Radio Habana Cuba)، «گرانما» (Granma) و «کانال کاریبه» (Canal Caribe) از جمله رسانههای کوبایی هستند که با این شکل جدید از محدودیت مواجه شدهاند.
«اِدیلبِرتو کارمونا» مسئول بخش شبکههای اجتماعی کوبادباته گفت: این تصمیم بخشی از تلاش برای طبقهبندی رسانههایی است که آنها آن را «دموکراتیک» میدانند و از طریق موقعیت قدرت خود بر افکار عمومی تاثیر میگذارند.
**اسرائیل مانور مقابله با حملات راکتی در مرز لبنان برگزار می کند
رژیم صهیونیستی در سایه هراس از توانمندی بالای نظامی، تسلیحاتی و موشکی حزب الله از برگزاری مانوری برای مقابله با حملات راکتی در نزدیک مرز با لبنان خبر داد.
وزارت جنگ رژیم صهیونیستی اعلام کرد: امروز چهارشنبه یک مانور هشدار (در برابر حملات راکتی) برای ایجاد آمادگی در شمال سرزمینهای اشغالی در منطقه موسوم به «شورای منطقه ای شلومی» برگزار می کند.
بر اساس این گزارش، بخش اول این مانور هشدار در ساعت ۱۰:۰۵ دقیقه صبح به وقت محلی و بخش دوم آن نیز ۰۶:۰۵ عصر برگزار می شود.
حزب الله لبنان در سال های اخیر، معادله مقاومت و بازدارندگی را به رژیم صهیونیستی تحمیل کرده و در آخرین مورد آن، مانع از تجاوز و دست اندازی این رژیم به منابع گازی دریایی لبنان در مرز با فلسطین اشغالی شد.
دستگاه های امنیتی رژیم صهیونیستی همواره درباره هرگونه درگیری با حزب الله لبنان هشدار داده و اعلام کرده اند که مقاومت لبنان به هزاران موشک و پهپاد مجهز است و می تواند عمق خاک سرزمین های اشغالی را هدف قرار دهد.
این دستگاهها همچنین به ضعف جبهه داخلی رژیم صهیونیستی در برابر حملات موشکی و پهپادی در هرگونه جنگ احتمالی در آینده اذعان می کنند.
**کره جنوبی و بحران کاهش جمعیت؛ رشد منفی در هفت سال متوالی
آمار تولد نوزادان در کره جنوبی برای هشتاد و سومین ماه متوالی کاهش یافت و به عبارت دیگر، هفت سال متوالی است که نمودار رشد جمعیت این کشور ثروتمند آسیایی روی منحنی نزولی سیر می کند.
داده های روز چهارشنبه نشان میدهد که تعداد نوزادان متولد شده در کره جنوبی در ماه اکتبر به کمترین میزان دیگر رسیده که نشان دهنده نرخ پایین زاد و ولد در این کشور است.
براساس داده های آماری کره، در ماه اکتبر در مجموع ۲۰۶۵۸ نوزاد به دنیا آمدند که ۰.۴ درصد کمتر از سال قبل است. این کمترین رقم برای ماههای اکتبر از زمان آغاز گردآوری داده های مرتبط توسط آژانس آمار در سال ۱۹۸۱ است.
این آمار همچنین نشان دهنده هشتاد و سومین ماه متوالی کاهش نرخ زاد و ولد در کره جنوبی است.
در دوره ژانویه تا اکتبر، تعداد نوزادان متولد شده در کره جنوبی ۴.۸ درصد نسبت به سال قبل کاهش یافته و به ۲۱۲۸۸۱ نفر رسیده است.
کره جنوبی با کاهش نوزاد روبرو شده است زیرا بسیاری از جوانان در مواجهه با رکود اقتصادی و قیمت های بالای خانه، بچه دار شدن را به تعویق می اندازند یا از بچه دار شدن منصرف می شوند.
در سال ۲۰۲۰، تعداد نوزادان جدید با ۱۰ درصد کاهش نسبت به سال گذشته به ۲۷۲۳۳۷ نفر رسید. از زمان ثبت ۴۰۶۲۴۳ زایمان در سال ۲۰۱۶، میزان زایمان سالانه در این کشور نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
تعداد درگذشتگان نیز در اکتبر به ۲۹۷۶۳ نفر رسید که ۷.۳ درصد نسبت به سال قبل افزایش داشت.
به دلیل این که تعداد مرگ و میرها از موالید پیشی گرفت، جمعیت کشور کره جنوبی در ماه اکتبر ۹۱۰۴ نفر کاهش یافت و سی و ششمین ماه متوالی کاهش را نشان داد.
کره جنوبی اولین کاهش طبیعی جمعیت خود را در سال ۲۰۲۰ گزارش کرد و روند کاهش جمعیت ادامه دارد.
در همین حال، دادهها نشان داد که تعداد ازدواجها با افزایش ۴.۱ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۱۵۸۳۲ در ماه اکتبر رسیده است، زیرا زوجها به دنبال قوانین سادهتر در دوران کرونا، ازدواج کردند. این در حالی است که در سال ۲۰۲۱، تعداد ازدواج ها ۹.۸ درصد نسبت به سال ۲۰۲۰ کاهش یافت.
طلاق ها نیز با کاهش ۳.۱ درصدی در ماه اکتبر به ۷۴۶۶ نفر رسید.
**اسپانیا بعد از جنگ اوکراین، مواد غذایی بیشتری از روسیه خریده است
با وجود تحریمهای غرب علیه روسیه در نتیجه جنگ اوکراین، واردات اسپانیا از محصولات کشاورزی و شیلات روسیه در بازه زمانی مارس تا سپتامبر سال جاری میلادی (۲۰۲۲) به ۱۳۸ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو رسید که این میزان ۲۵.۹ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۱ و پیش از جنگ اوکراین است.
دادههای مطالعه «تاثیر بحران مواد خام ناشی از جنگ روسیه و اوکراین بر تجارت خارجی کشاورزی و غذایی اسپانیا» نشان میدهد این کشور، خرید از روسیه را در تمام گروههای بخش کشاورزی و شیلات (به جز سبزیجات و حبوبات) افزایش داده است. واردات روغنها، مواد چرب و نوشیدنیها بیش از ۱۰۰ درصد، غلات ۸۳.۳ درصد و واردات ماهی و سختپوستان ۵۰.۷ درصد افزایش یافته است.
بر اساس این مطالعه که توسط اداره تحلیل و آمار وزارت کشاورزی و شیلات اسپانیا تهیه شده است، پنج محصولی که بیشترین میزان خرید از روسیه بین مارس (اسفند/ فروردین) و سپتامبر (شهریور/مهر) را به ثبت رساندهاند، عبارتند از: گندم به ارزش ۲۹ میلیون یورو، ماهی منجمد ۲۳ میلیون و ۳۰۰ هزار یورو، ماهی تازه ۱۷ میلیون یورو، تفاله چغندر و محصولات جانبی نشاسته ۱۴ میلیون و ۹۰۰ هزار یورو و روغن سویا به ارزش ۱۲ میلیون ۱۰۰ هزار یورو.
صادرات اسپانیا به روسیه نیز در این مدت با ۱.۱ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۱۳۳.۱ میلیون یورو رسید.
خرید غلات اسپانیا از اوکراین نیز ۱۰۷ میلیون و ۹۰۰ هزار یورو (۶۱.۱ درصد بیشتر) افزایش یافته است که در نتیجه توافقنامه امضا شده در ماه ژوئیه (تیر/مرداد) بین روسیه، اوکراین، ترکیه و سازمان ملل برای تسهیل ترانزیت غلات از طریق دریای سیاه است. به گفته وزارت کشاورزی اسپانیا، این افزایش نتیجه افزایش قیمتها است.
اسپانیا اولین مقصد صادرات محصولات کشاورزی از اوکراین است.
این در حالی است که وضعیت فعلی در اوکراین اسپانیا را مجبور کرده است که به دنبال شرکای تجاری جدید و افزایش خرید روغن و مواد چرب و غلات از کشورهای دیگر باشد.
برزیل با سهم ۴۱.۵ درصدی به اولین کشور مبدا واردات ذرت اسپانیا تبدیل شده است و پس از آن فرانسه (با ۱۵.۷ درصد) قرار دارد.
کشورهای غربی پس از آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه در ۲۴ فوریه (پنج اسفند) در اوکراین، با تعهد اتحادیه اروپا به پایان دادن به وابستگی خود به منابع انرژی روسیه، کارزار تحریمی جامعی را علیه روسیه آغاز کردند.
اتحادیه اروپا تاکنون هشت بسته تحریمی را علیه مسکو تصویب کرده است. این در حالی است که نگرانیها از اثرات تحریم روسیه و پیامدهای آن برای اقتصاد قاره سبز از جمله تورم بیسابقه، یکپارچگی اتحادیه اروپا در اعمال تحریمهای بیشتر را متزلزل کرده است.
مسکو بارها با تاکید بر اینکه روسیه اقتصادی مستحکم دارد اعلام کرده است که اثر تحریمهای غرب مانند یک بومرنگ به خود غربیها بازگشته و باعث تورم و افزایش بهای انرژی در این کشورها شده است.
شهروندان اسپانیا نیز مانند سایر کشورهای اروپایی به دلیل جنگ اوکراین و تاثیر آن بر افزایش بهای انرژی با بحران معیشتی و افزایش هزینههای زندگی مواجه شدهاند. به این ترتیب، دولت اسپانیا برای کاهش تورم در این کشور که عمدتا از تاثیرات جنگ اوکراین بر بازار انرژی ناشی شده است، بسته کمکی ۱۰ میلیارد یورویی جدید ارائه کرده است.
پدرو سانچز نخست وزیر اسپانیا سهشنبه به خبرنگاران گفت این بسته کمک ۲۰۰ یورویی به ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار خانوار اسپانیایی و تمدید کاهش مالیات مصرف انرژی در نیمه اول سال آینده میلادی را شامل می شود.
ارائه وام و کنترل اجاره خانهها از دیگر مفاد این بسته کمکی است.
**تشدید درگیریها در خطوط مقدم جنگ اوکراین
ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین در گزارش صبح امروز خود از تشدید درگیریها در برخی مناطق خبر داد و اعلام کرد که جنگ به دلیل استقرار تجهیزات نظامی روسیه در خطوط مقدم شدت یافته است.
ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد که نیروهای روسیه با خمپاره و توپخانه به مناطقی در نزدیکی خرسون حمله کرده اند.
ارتش اوکراین در این گزارش اعلام کرده است که نیروهای روسیه در ۲۴ ساعت منتهی به اوایل روز چهارشنبه، ۳۳ راکت به سمت اهداف غیرنظامی در شهر خرسون شلیک کردند و درگیری ها با استقرار تانک و خودروهای زرهی بیشتر روسیه در خطوط مقدم شدت یافته است.
اما روسیه در واکنش به گزارش ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین هرگونه حمله به اهداف غیرنظامی را رد کرده است. نیروهای روسیه ماه گذشته خرسون را ترک کردند و بدین ترتیب یکی از بزرگترین دستاوردهای اوکراین در طول ۱۱ ماه گذشته از جنگ با روسیه رقم خورد. اما اکنون با شروع زمستان، نبرد وارد مرحله کند و سخت تری شده و به نظر می رسد مسکو بار دیگر در پی بازپس گیری مناطقی است که در ضدحملات اوکراین از دست داده بود.
«اوله ژدانوف» تحلیلگر نظامی اوکراینی در این خصوص گفت: تغییر چندانی در خطوط مقدم رخ نداده، اما فشار دشمن چه از نظر تعداد نیروهای نظامی و چه از بعد نوع و کمیت تجهیزات، تشدید شده است.
وی افزود: نبرد جاری به دلیل استقرار خودروهای زرهی و تانک های روسیه شدت یافته است.
گزارش ها حاکی است شدیدترین درگیریها در اطراف شهر "باخموت" در شرق اوکراین که به دلیل بمباران های شدید روسیه به شهر ارواح بدل شده و مسکو ماهها تلاش میکرد با هزینههای هنگفت جانی به آن حمله کند در حال وقوع است. گفته می شود در شمال شهرهای "سواتوو" و "کرمینا" در استان شرقی "لوهانسک" نیز که اوکراین در تلاش برای شکستن خطوط دفاعی روسیه است، جنگی شدید در جریان است.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه در تاریخ ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) دستور حمله به اوکراین را صادر کرد و آن را یک "عملیات نظامی ویژه" "برای نازی زدایی" در اوکراین دانست که به گفته وی تهدیدی برای روسیه بشمار می رود.
https://irna.ir/xjLmCp
**عربستان سرآمد نقض حقوق بشر در جهان
دکتر راشد الراشد از رهبران جنبش معارض بحرین و از دوستان نزدیک آیت الله نمر با توجه به نقض حقوق بشر در انحاء مختلف از سوی عربستان سعودی از جمله گردن زدن یک شخصیت برجسته دینی بدون توجه به حقوق و ارزش های دینی، انسانی، اجتماعی و بین المللی آل سعود را سرآمد نقض حقوق بشر در جهان خواند.
وی در آستانه هفتمین سالگرد شهادت آیت الله نمر باقر النمر رهبر شیعیان عربستان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اعلام این مطلب افزود، ایشان از شخصیت ها و چهره های بزرگ و نماد و سمبل مبارز سیاسی در عصر حاضر در جامعه عربستان با توجه به شرایط حاکم بر این کشور بود.
آیت الله نمر پس از چهار سال زندان در ۱۲ دی ماه ۱۳۹۴ (دوم ژانویه ۲۰۱۶) از سوی آل سعود گردن زده شد. این اقدام عربستان با موجی از اعتراضات مردم عربستان، مراجع و شیعیان جهان و سازمان های منطقه ای و بین المللی مواجه شد.
قرار است از سوی کمیته بین المللی برگزاری سالگرد آیت الله شهید نمر روز پنجشنبه ۸ دی ماه از ساعت ۷ شب در مجتمع امام صادق (ع) در شهر مقدس قم با حضور شخصیت هایی چون حجت الاسلام و المسلمین سید عباس موسوی نماینده جنبش النجبای عراق و شیخ عبدالله الدقاق نماینده حوزه علمیه بحرین برگزار شود.
سخنرانی یکی از شخصیت های معارض عربستان و قرائت بیانیه مخالفان جزیره العرب و شیعیان عربستان از بخش های دیگر این برنامه است.
الراشد با اشاره به این که آل سعود با این اقدام خود همه حقوق بشر و حقوق ادیان را زیر پا گذاشت، تصریح کرد، حاکمان عربستان تلاش دارند با این اقدامات خود بر اهالی جزیره العرب ثابت کنند که در صورت عدم سکوت در برابر سیاست های آنان آینده ای مشابه آیت الله نمر در انتظار آنان است.
حبس جنازه گردن زده آیت الله نمر
دکتر راشد الراشد در ادامه با اشاره به این که بعد از گذشت ۷ سال از شهادت آیت الله نمر هنوز جنازه ایشان تحویل خانواده نشده است تا دفن شده و برای ایشان مراسم و برنامه ای برگزار شود،ادامه داد، در حال حاضر خاندان و خانواده ایشان در انتظار تحویل جنازه هستند تا بر اساس آئین و مذهب خود به خاک بسپارند و برای ایشان مراسم متناسب با شخصیت و شان ایشان برگزار کنند، ولی حاکمان عربستان جرات نمی کنند تا حتی جنازه را تحویل خانواده بدهند.اکنون این سوال مطرح است که آل سعود بر اساس کدام ارزش های اخلاقی به خود اجازه می دهند که جنازه یک شخصیت را هفت سال بعد از اعدام حبس کند.
الراشد تاکید کرد، اکنون یکی از درخواست های خانواده آیت الله نمر، همه گروه های دینی و اجتماعی و حوزه های علمیه در کشورهای مختلف جهان تحویل جنازه ایشان به خانواده است
گردن زدن آیت الله نمر نقض فاحش آزادی بیان
این مبارز بحرینی با تاکید بر این که باید در نظر داشت که گردن زدن آیت الله نمر به عنوان نماد و سمبل یک شخصیت دینی برجسته نقض فاحش و آشکار آزادی بیان از سوی حاکمان عربستان است، تصریح کرد، مهم ترین پیام این اقدام از سوی آل سعود این است که کسی نباید در جامعه عربستان بر خلاف رویه حاکمان آن و بر اساس دیدگاه های خود حرفی بزند و یا انتقاد کند.
الراشد افزود، یکی از علل دستگیری و اعدام ایشان بیانیه ای با عنوان "بیانیه کرامت"بود که به خاطر شرایط حاکم بر عربستان برای مقام های این کشور ارسال کرد و با توجه به این که دو سال بعد از ارسال این بیانیه مقام های عربستان پاسخی به آن ندادند و برای پیگیری این بیانیه مجبور شد تا به صورت حضوری با آنان صحبت کند.
وی با اشاره به این که بیانیه مزبور بعد از بی پاسخ ماندن از سوی ال سعود به صورت علنی منتشر شد تا همگان از آن اطلاع پیدا کنند، خاطر نشان کرد، مهم ترین پیام و درخواست این بیانیه رعایت حقوق شهروندان شیعه در عربستان همچون دیگر پیروان مذاهب در این کشور بود که برای آل سعود با توجه به نوع نگاه به دیگر اتباع خوش نیامد.
بیانیه مرجع و شخصیت جهان اسلام درباره شهادت آیت الله نمر
الراشد در ادامه تصریح کرد، با شهادت آیت الله نمر و با توجه به نوع اعدام ایشان از سوی آل سعود ۱۷ مرجع و شخصیت جهان اسلام در محکومیت این اقدام بیانیه صادر کردند که در نوع خود بی نظیروبی سابقه بود و این اقدام به خاطر این صورت گرفت که نباید ایشان را به عنوان یک شخصیت دینی برجسته گردن زد و حاکمان عربستان و رژیم های منطقه نمی توانند با این نمادها و سمبل ها به این صورت برخورد کنند.
گردن زدن آیت الله نمر بیانگر وضعیت شیعیان در عربستان
وی تاکید کرد، یکی دیگر از موضوعاتی که به دنبال اعدام آیت الله نمر برای جهانیان به اثبات رسید، وضعیت شیعیان در جامعه عربستان بود و این اقدام نشان داد که آنان در چه وضعیتی خونینی در این جامعه زندگی می کنند و حاکمان چه برخوردهایی با آنان دارند.
این دوست صمیمی آیت الله نمر در ادامه با اشاره به فروتنی و تواضح خاص در شخصیت ایشان خاطر نشان کرد، با ارتحال حضرت امام (ره) آیت الله نمر تصمیم گرفتند تا با ایجاد حوزه علمیه قائم (عج) در منطقه سیده زینب (س) در سوریه دروس حوزوی را تا سطح عالی و مکاسب تدریس کند و نتیجه این اقدام ایشان نیز تربیت شاگردانی در این حوزه بود.
الراشد افزود، در ادامه فعالیت های حوزوی آیت الله نمر به دنبال اعلام عفو عمومی در سال ۱۹۹۵ در عربستان ایشان به قطیف بازگشت وشروع به تدریس درس خارج وبرگزاری نماز جمعه برای اولین بار در این منطقه کرد و اکنون ما شاهد فعالیت های شاگردان تربیت کرده ایشان در عربستان هستیم و برخی از آنان در زندان هستند.
آیت الله نمر از افراد خاندان معروف نمر در عربستان است که ۱۰ خرداد ۱۳۳۸ هجری شمسی (۲۱ ژوئن ۱۹۵۹) در العوامیه عربستان به دنیا آمد.
وی با اشاره به این که آیت الله نمر بر اساس آیات و احادیث از کسی جز خداوند قادر متعال ترس و هراس نداشت، خاطر نشان کرد، ایشان در ادامه فعالیت های دینی خود اقدام به بنای مسجد رسول اعظم (ص) در منطقه العوامیه کرد که آل سعود بعد از گردن زدن ایشان این مسجد را با خاک یکسان کردند تا شاید بتوانند بعد از اعدام ایشان همه نمادها و نشان های باقی مانده از فعالیت های دینی ایشان را نیز محو کنند.
این شخصیت مبارز بحرینی در پایان با اشاره به تاثیر فعالیت ها و شخصیت آیت الله نمر در میان شیعیان و تاکید بر ضرورت مطالعه آثار فقهی ایشان از سوی عموم مردم خاطر نشان کرد، بی دلیل نیست که اکنون بعد از شهادت ایشان برخی مدارس و حوزه های علمیه در کشورهای منطقه از جمله عراق به نام آیت الله نمر نامگذاری شده است و یا مزارهایی به صورت نمادین برای ایشان ایجاد شده است.
**شیخ سلمان: سرکوب آزادیخواهی، پیروزی نیست/ نبود گفتگوی جدی از ریشه های بحران است
دبیرکل جمعیت وفاق ملی اسلامی بحرین در هشتمین سالگرد بازداشت خود در پیامی از زندان، نبود گفت وگوی جدی و اصلاحات واقعی را از ریشه های بحران کنونی این کشور دانست و خطاب به حکومت بحرین گفت که سرکوب آزادیخواهی مردم پیروزی به شمار نمی آید.
شیخ علی سلمان دبیرکل جمعیت وفاق ملی اسلامی بحرین در پیام خود به تلاش های این جمعیت و سایر احزاب و شخصیت های برجسته مخالف بحرینی برای حل بحران این کشور اشاره و بر اهمیت اصلاحات و ادامه مطالبه روند اصلاحات تاکید کرد و گفت که توقف این روند، خیانت به خدا، میهن و مردم است.
وی در اشاره به موج سرکوبگری حکومت بحرین در برابر خواسته های مشروع مردم و احزاب و تشکل های سیاسی و مدنی اظهارداشت: تلاش رهبران و نیروهای سیاسی برای نجات و اعتلای میهن منتهی به مجازات آنها و انحلال انجمنها، به قتل رساندن فعالان و هواداران ما، زندانی کردن و تبعید رهبران ما و تحمیل انزوای سیاسی به آنها شده است.
شیخ سلمان افزود: نبود فضای گفتوگوی جدی و اصلاحات واقعی یکی از دلایل اصلی وقوع بحرانهای بزرگ در کشورها است و کشور ما نیز از این قاعده منطقی مستثنی نیست.
وی در اشاره به خودداری حکومت بحرین از آشتی ملی و پیامدهای ناگوار آن خاطرنشان کرد: اگر آشتی ملی بین ما صورت می گرفت و به اوضاع حقوق بشری و اقتصادی رسیدگی می کردیم، کسری بودجه افزایش نمی یافت و نیازی به تحمیل مالیات بر جامعه نداشتیم که موجب کاهش ۱۰ درصدی قدرت خرید مردم شد و همچنین نیاز نداشتیم که ۳ درصد از افزایش سالانه مستمری بازنشستگان را کاهش دهیم.
دبیرکل جمعیت وفاق ملی اسلامی بحرین با مخاطب قراردادن حکومت بحرین گفت: کسی دچار این توهم نشود که سرکوب آرمانخواهی و دموکراسی طلبی و آزادی و احترام به حقوق بشر، یک پیروزی است بلکه در حقیقت آزار دادن خود و خسران آشکار مرتکبان آن است
شیخ سلمان درباره طرح چند سال پیش شورای همکاری خلیج فارس به پیشنهاد سعود الفیصل وزیر خارجه اسبق عربستان و شیخ حمد بن جاسم وزیر خارجه سابق قطر درباره حل بحران جاری در بحرین گفت: شیخ حمد بن جاسم وزیر خارجه قطر بعنوان نماینده شورای همکاری در تلاشی خیرخواهانه و به درخواست سعود الفیصل برای یافتن راه حلی برای بحران جاری با من تماس گرفت. آیا می بایست از پاسخ به این تماس خودداری می کردم؟ اگر خودداری می کردم چه می شد؟ همگان این موضع من را لجاجت و ناسازگاری و نفی راه حل گفت وگو و رد تلاش های این شورا برای یافتن راه حل مسالمت آمیز و رسیدن به تفاهم و اجماع همگانی تعبیر می کردند.
وی ادامه داد: من با هدف یافتن راه حلی برای خروج هر چه سریعتر کشور از بحران به این تماس پاسخ دادم ولی بعد از گذشت هفت سال از این تماس، در کمال شگفتی دیدم که گفت وگوی تلفنی علنی و آشکار من با هیأت بلندپایه شورای همکاری برای حل بحران در آن زمان، به عنوان جاسوسی و جرم تعبیر شد.
حکومت بحرین شیخ علی سلمان را هشت سال پیش به اتهام جاسوسی برای کشور خارجی به زندان محکوم کرد.
بحرین از سال ۲۰۱۱ تاکنون صحنه برگزاری اعتراضهای گسترده مردمی علیه حکومت است.
بحرین از ۱۴ فوریه سال ۲۰۱۱ میلادی شاهد قیام مردمی علیه رژیم آل خلیفه است. مردم بحرین خواهان آزادی، برقراری عدالت و رفع تبعیض و روی کار آمدن نظامی منتخب در کشورشان هستند.
در جریان قیام مردمی بحرین، هزاران نفر شهید یا زخمی شده اند و حکومت آل خلیفه همچنین هزاران بحرینی را بازداشت و شکنجه و صدها نفر دیگر را سلب تابعیت کرده است. حکومت بحرین همچنین همه جمعیت ها و احزاب سیاسی مخالف را منحل و فعالیت آنها را ممنوع کرده و از سال ۲۰۱۱ میلادی تاکنون انتخابات را در سایه تحریم مردم و رهبران مخالفان و به صورت تک صدایی و همسو با خواست خود برگزار می کند.
**افزایش چشمگیر حملات سایبری علیه روسیه طی سال ۲۰۲۲
«اولگ سیرومولوتف» معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که شمار حملات سایبری علیه این کشور در سال جاری، به دلیل عملیات نظامی مسکو در اوکراین به میزان ۸۰ درصد افزایش یافته است.
وی گفت: در بستر عملیات نظامی ویژه، کشور ما با تهاجم خارجی بی سابقه ای در فضای اطلاعاتی مواجه است.
وی افزود: در سال ۲۰۲۲، شمار حملات سایبری علیه روسیه به میزان ۸۰ درصد افزایش یافت.
این دیپلمات اضافه کرد، اگر سال گذشته نهادهای مالی هدف اصلی عاملان این حملات بودند، در سال جاری، ضربه اصلی به بخش عمومی از جمله تاسیسات زیرساختی اطلاعات حیاتی و موسسات مهم اجتماعی وارد شده است.
مقام روس در عین حال تاکید کرد که زیرساخت های فناوری اطلاعات روسیه به واسطه تمهیدات اتخاذ شده دولت در سال گذشته، قادر به مقابله با حملات سایبری بوده است.
سیرومولوتف گفت: زیرساخت های فناوری اطلاعات روسیه به ما امکان می دهد تا به طور موثری با حملات سایبری مقابله کنیم. در سال ۲۰۲۲، بیش از ۲۵ هزار مورد حملات سایبری به منابع وب دولتی و یک هزار و ۲۰۰ حمله سایبری به زیرساخت های حیاتی با موفقیت خنثی شده است.
وی یادآور شد که حذف تدریجی ابزارهای امنیت سایبری ساخته شده در کشورهای غیردوست و تشکیل دپارتمان های امنیتی فناوری اطلاعات در موسسه دولتی مهم از جمله عواملی است که به افزایش امنیت سایبری در کشور منجر شده است.
از زمان حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه، پایگاههای اینترنتی بسیاری از شرکتهای دولتی و سازمانهای خبری در این کشور مورد حمله سایبری قرار گرفتهاند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در ماه مه گفت که تعداد حملات سایبری به روسیه توسط "سازمانهای دولتی" خارجی چندین برابر افزایش یافته و از این کشور خواست تا امنیت فناوری اطلاعات خود را تقویت کند.
**از سرگیری پروازها به منطقه تیگرای اتیوپی/ اولین گامها برای اجرای توافق صلح برداشته شد
خطوط هواپیمایی اتیوپی از راه اندازی دوباره پروازها به شهر میکلی مرکز منطقه بحرانی و جنگ زده تیگرای و انجام نخستین پروازهای تجاری به این منطقه از ۱۸ ماه گذشته تاکنون خبر داد.
روزنامه الشرق نیوز روز چهارشنبه نوشت: این تصمیم یک روز پس از آن اعلام می شود که هیاتی از مقامات دولتی اتیوپی و روسای نهادهای دولتی این کشور برای گفتگو درباره اجرای توافقنامه صلح منعقد شده در ماه گذشته، راهی منطقه شدند.
این توافق شامل وعدههایی برای بازگشت خدمات و بویژه پایان دادن به جنگی دو ساله بین دولت فدرال اتیوپی و شبه نظامیان تیگرای است که هزاران کشته و میلیونها آواره در پی داشته است.
الشرق نیوز افزود: رسانه های دولتی اتیوپی روز سه شنبه گزارش دادند که اکنون تقریبا سراسر این منطقه به شبکه برق سراسری متصل شده و خدمات ارتباطی نیز در ۲۷ شهر به مدار خود بازگشته است.
گفتنی است که خلع سلاح نیروهای شبه نظامی شورشی تیگرای، برقراری مجدد قدرت فدرال در تیگرای و بازگشایی راه های دسترسی به این منطقه از مفاد توافقنامه یاد شده است.
**موج اخیر سرما نواقص شبکه انتقال گاز و برق آمریکا را عیان کرد
شبکه خبری بلومبرگ امروز گزارش کرد که موج سرمای گسترده و مرگباری که آمریکا را در روزهای اخیر در نوردید موجب شد تا بار دیگر مشکلات و نقص های سیستم انتقال نیرو و توزیع گاز این کشور عیان شود.
تارنمای شبکه اقتصادی بلومبرگ نوشت که یک موج عظیم سرما و یخبندان شدید ناشی از آن در چند روز گذشته بیشتر آمریکا را فرا گرفت، ده ها نفر را کشت و میلیون ها نفر را به طور موقت در تاریکی فرو برد. با این حال، این کشور به دشواری از یک فاجعه هولناک جان به در برد چرا که تامین گاز و برق چندین ایالت نیز با دشواری روبرو شد و مشخص گردید که شبکه توزیع نیرو تا چه حد در برابر یک فاجعه تمام عیار آسیب پذیر شده است.
طوفان امسال خاطرات سرمای سخت و مرگبار زمستان ۲۰۲۱ را که باعث خاموشی گسترده در ایالت تگزاس شد، زنده کرد. در حالی که آن سامانه سرد منطقه ای گرمسیر را درگیر کرده بود، سامانه امسال در سراسر غرب میانه و شمال شرق گسترش یافت یعنی مناطقی که باید به خوبی آماده می بودند و ناآمادگی آنها نقص های سیستمی را برجسته می کند که با منابع محدود گاز طبیعی و غیرقابل پیش بینی بودن انرژی خورشیدی و بادی مواجه است.
به نوشته بلومبرگ، عرضه گاز طبیعی که سوخت اولیه گرمایش و تولید برق در آمریکاست، با یخ زدگی چاه ها و از کار افتادن خطوط لوله و افزایش سرسام آور قیمت ها، بیشترین کاهش را در بیش از یک دهه گذشته داشته است. بزرگترین شبکه برق کشور نیز در آستانه قطعی قرار گرفت و برق برخی از مشتریان در حداقل ۲۴ ایالت دستکم برای مدت کوتاهی قطع شد.
این گزارش می افزاید: مقیاس و شدت طوفان اخیر و سرمای شدید بسیار غیرعادی بود و در برخی نقاط تا ۴۶ درجه سانتیگراد زیر صفر رسید. با سرد شدن همزمان بسیاری از مناطق آمریکا، شبکه های برق حتی قادر به اتکا به سیستم های ایالت های همجوار برای تقویت منابع نبودند.
در ۲۳ دسامبر (۲ دی)، تولید گاز طبیعی آمریکا با بدترین کاهش یک روزه خود در بیش از یک دهه گذشته روبرو شد و به دلیل یخ زدگی چاه ها تقریباً ۱۰ درصد از حجم گاز استخراج شده کاسته شد. تولید روز شنبه (۳ دی) به ۸۴.۲ میلیارد فوت مکعب رسید که ۱۶ درصد کاهش نسبت به سطح معمول را نشان می داد و در کنار مسائل ناشی از مشکلات ماشین آلات زیرساختهای خط لوله، به قطع غیرمترقبه گاز در برخی از مناطق منجر شد.
روز جمعه، تحویل گاز در مرکز تامین کننده ایالت های کارولینای شمالی و جنوبی و ویرجینیا ۶۰ دلار به ازای هر میلیون بی تی یو معامله شد که تقریباً ۶۵۰ درصد نسبت به دو روز قبل افزایش داشت. تا روز شنبه، بهای گاز در واشنگتن و بخشهایی از نیوانگلند به بیش از ۱۰۰ دلار رسید.
این سومین زمستان متوالی است که یخ زدگی موجب کاهش دستکم ۸ میلیارد فوت مکعبی تولید گاز طبیعی در روز می شود که نشان دهنده افزایش تناوب طوفان های مختل کننده تولید است.
**بحران انرژی در اروپا؛ غرب در سیاهچاله رکود و تورم
بحران انرژی، کلیدواژهای مهم در تبیین روند نزولی رشد اقتصادی کشورهای اروپایی در سال ۲۰۲۲ میلادی و عبارتی است که خسارت یک تریلیون دلاری اعضای این اتحادیه را در پس زمینه تورم بیسابقه و رکود پایدار، یادآوری میکند.
بحران انرژی که بسیاری از تحلیلگران آن را نتیجه افزایش شدید بهای گاز طبیعی در پی تحریمهای گسترده غرب علیه مسکو میدانند، با افزایش سرسامآور قیمتهای برق و گاز، کشورهای اروپایی را در سال جاری میلادی در سیاهچاله تورم و رکود فرو برد و حتی برخی شهروندان همچون ایتالیاییها در حرکتی نمادین اقدام به آتش زدن قبضهای برق خود کردند.
شرایطی که غول سرمایهگذاری گلدمن ساش نیز با اشاره به آن هشدار داد که اگر این رویه ادامه یابد نرخ تورم در عرض چهار ماه آینده به ۲۲ درصد در انگلیس خواهد رسید که نزدیک به بالاترین رکورد ثبت شده، پس از پایان جنگ جهانی است.
اقتصاددانان این شرکت آمریکایی در یادداشتی، نوشتهاند که اگر بهای گاز در سطح کنونی بماند انتظار میرود که سقف قیمت انرژی در ماه ژانویه ۲۰۲۳ حدود ۸۰ درصد افزایش یابد. به این ترتیب تورم کل به ۲۲.۴ درصد میرسد که بسیار بالاتر از پیشبینی اولیه ما یعنی ۱۴.۸ درصد است.
شرایطی که نشریه بلومبرگ نیز به تازگی با استناد به اسناد رسمی، گزارش داد که کشورهای عضو اتحادیه اروپا به خاطر بحران انرژی تقریباً یک تریلیون دلار خسارت دیدهاند.
این نشریه به نقل از منابع رسمی اروپایی نوشت: افزایش شدید قیمت انرژی، اقتصاد کشورهای عضو یورو را وارد رکود کرده که علت اصلی آن روی آوردن به منابع گرانتر گاز به جای واردات روسیه بوده است.
بلومبرگ تاکید دارد که این خسارت بخشی از مقدار نهایی تخمینزده شده توسط این کشورهاست چراکه افزایش قیمت انرژی در این کشورها ممکن است سالها طول بکشد.
اندیشکده بروگل در شهر بروکسل نیز با اشاره به شرایط حاکم بر اقتصاد کشورهای اروپایی تاکید کرد که این وضعیت بحرانی ممکن است سالها ادامه داشته باشد.
بحرانی که فقط تا پایان تابستان امسال، بهای برق را در بازار اروپا با رشد تاریخی مواجه کرد و برای مثال قیمت آن را در بازار فرانسه در طول یک سال بیش از پنج برابر افزایش داد و به تازگی گزارشهای متعددی مبنی بر هجوم مردم این کشور برای خرید ژنراتور برق، چراغقوه، فانوس، باتریهای قابل حمل و پنلهای خورشیدی منتشر شده است.
در همین چارچوب بر اساس مطالعات انجام شده، نخستین نشانههای بحران انرژی همزمان با تغییرات ناشی از بهبود وضعیت همهگیری کرونا و ناهماهنگی بازار عرضه و تقاضا مشاهده شد و به دنبال آن بهای گاز طبیعی بر اساس نرخ معاملات پایه گاز در بازار اروپا (Dutch TTF futures) از حدود ۳۰ دلار به ازای هر مگاوات ساعت در سپتامبر گذشته (شهریور ۱۴۰۰) تا یک روز پیش از آغاز درگیریها در اوکراین (۲۳ فوریه ۲۰۲۲) به حدود ۸۷ دلار رسید.
بر این اساس، بهای گاز طبیعی در بازار اروپا با رشدی یک هزار درصدی در یک بازه یک ساله، در پایان ماه اوت (دهه اول شهریور) به ۳۴۶.۵۹ دلار افزایش پیدا کرده بود و با توجه به این که به طور میانگین نزدیک به یک چهارم برق اروپا از گاز طبیعی تولید میشود، افزایش بهای گاز بر بازار برق نیز اثرگذار بوده است.
در این بین بسیاری از سیاستمداران اعتراف و تحلیلگران اقتصادی تاکید میکنند که تحریمهای غرب علیه روسیه، نقطه عطف بحران انرژی در سال ۲۰۲۲ به ویژه برای کشورهای اروپایی بود؛ تحریمهایی که تا کنون نهمین بسته آن تصویب و رایزنیها در مورد ابعاد و نحوه اجرای دهمین بسته آن در جریان است و بیتردید تبعات آن در ادامه بحرانی انرژی در سال آتی میلادی نمود بیشتری خواهد داشت.
بحرانی که علاوه بر افزایش خاموشیها و بالا رفتن هزینههای انرژی، پیامدهای اقتصادی دیگری همچون تورم بالا و از دست رفتن میلیونها شغل را در سال جاری میلادی برای غرب به همراه داشت.
در همین ارتباط ویلیام تادز (William Todts) مدیر اجرایی فدراسیون حمل و نقل و محیط زیست اروپا در مقالهای در تارنمای یورواکتیو نوشت: دولتهای اتحادیه اروپا تا به امروز ۶۷۴ میلیارد یورو برای محافظت از خانوارها و مشاغل در برابر هزینههای بالای نفت، گاز و سایر سوختهای فسیلی هزینه کردهاند.
به گفته وی این مداخله بیسابقه، شهروندان را گرم کرده اما همچنان آنها را به سوختهای فسیلی که باعث بحران انرژی شدهاند، وابسته نگه میدارد و از طرفی تاثیر بحران انرژی تازه آغاز شده است. در حالی که نشانهای از پایان جنگ دیده نمیشود تغییرات بیشتر در فصل زمستان اجتنابناپذیر به نظر میرسد.
بنیاد اروپایی بهبود شرایط کسب و کار و زندگی (Eurofound) نیز که بر شرایط کسب و کار در اتحادیه اروپا نظارت دارد در گزارشی از افزایش بهای انرژی و تاثیر آن بر کاهش مشاغل در بخشهای مختلف حکایت دارد و عنوان کرده که بخشهایی که بشدت به انرژی وابسته هستند، بسیار آسیب دیدهاند.
مشاغل قربانیان اصلی بحران انرژی
این بنیاد اروپایی در گزارش تازه خود نوشت هزاران اروپایی تاکنون شغل خود را به دلیل بحران انرژی از دست داده اند.
شرکتهای فلزات و آلومینیوم جزو اولین بخشهایی بودند که اخراجهای گسترده نیروها را ثبت کردند و برای نمونه کارخانه آلوم تولچه (Alum Tulcea) در رومانی، بیش از نیمی از ۷۰۰ نیروی کار خود را در ماه ژوئن اخراج کرد و کارخانه اسلووالکو (Slovalco) تنها تولیدکننده آلومینیوم در اسلواکی نیز، ۳۰۰ نفر از ۴۵۰ کارمند خود را بیکار کرده است.
کارکنان تولیدکنندگان پلاستیک، لاستیک و سایر تولیدکنندگان غیرفلزی اخراج شدهاند و تولیدکنندگان مواد شیمیایی در آلمان، اسلواکی و رومانی نیز کاهش یافتهاند.
این تعطیلیها همچنین هتلها و مهمانپذیرها را نیز شامل میشود و برای مثال در استونی، هتل نوروس اسپا (Noorus SPA) در ماه ژوییه (تیر/مرداد) تعطیلی خود را اعلام و تمام ۱۸۳ کارمند خود را به دلیل هزینههای گرمایش بالا اخراج کرد.
مجموعه هتلهای کارولی در ایتالیا نیز دو هتل در جزیره پوگلیا (Puglia) را به دلیل هزینههای بالای انرژی تعطیل کرد و این تصمیم باعث شده که ۲۷۵ نفر شغل خود را از دست بدهند.
در همین پیوند نتایج یک بررسی جدید نشان میدهد که در آماری بیسابقه در ۱۳ سال گذشته، تنها در ماه نوامبر (آبان ماه) ۳۳۱ شرکت در دانمارک اعلام ورشکستی کردند.
نتایج این بررسی که توسط سازمان تجاری اساموی دانمارک (SMVdanmark) صورت گرفته، نشان میدهد که از تابستان امسال مسائلی چون نرخ بالای تورم، افزایش بهای قبوض انرژی و هراس از آینده اقتصادی دانمارک، کسبوکارها در این کشور را با مشکلاتی مواجه کرده است.
این سازمان تجاری که نمایندگی شرکتهای سرمایهگذاری کوچک در دانمارک را برعهده دارد، در گزارش خود میافزاید: بیشتر این کسبوکارها از قبل با مشکلات ناشی از همهگیری دست به گریبان بودهاند اما هرگز این تعداد از ورشکستیها میان کسبوکارها و کارفرمایان ثبت نشده است.
یکی از تحلیلگران این مرکز در مورد نتایج این بررسی با پیشبینی افزایش آمار ورشکستیها در آینده نسبت به تعطیلی مغازهها و افزایش بیکاری، هشدار داد.
پیشبینی کاهش ۴۰ درصدی تولید خودروسازان
موسسه اساندپی موبیلیتی نیز هشدار داده است که بحران انرژی اروپا در بدترین سناریوی خود میتواند تولید خودروها را تا حدود ۴۰ درصد تا پایان سال ۲۰۲۳ کاهش دهد.
خبرگزاری رویترز در این زمینه نوشت: موسسه اساندپی موبیلیتی که بازار خودرو و تحولات آن را رصد و پیشبینی میکند گزارش داده که بحران انرژی میتواند تا پایان سال ۲۰۲۳ تولید بیش از یک میلیون خودرو را کاهش دهد.
این سازمان در گزارش خود تحت عنوان «زمستان در حال فرارسیدن است»، اعلام کرد که زنجیره تامین خودرو که تاکنون به دلیل همهگیری کرونا و تاثیر جنگ اوکراین متزلزل شده است میتواند با فشار گستردهای در نتیجه افزایش هزینههای انرژی و قطع برق مواجه شود.
در این گزارش آمده است: با توجه به بهای سرسامآور انرژی در اروپا یک زمستان سخت میتواند بخشهای خودرو را با خطر ناتوانی در ادامه فعالیت خطوط تولید مواجه کند.
اساندپی موبیلیتی در گزارش خود با اشاره به افزایش هزینههای خودرو در اروپا گفت این فشار به ویژه بر تامین کنندگان کوچک قطعات و فناوری این صنعت احساس میشود.
این موسسه پیشبینی کرده که از سه ماهه جاری تا پایان سال آینده، تولید سهماهه کارخانههای مونتاژ خودرو اروپا بین یک تا ۴.۵ میلیون دستگاه باشد اما محدودیتهای بالقوه میتواند این میزان را به ۲.۷۵ تا سه میلیون دستگاه در هر سه ماه کاهش دهد.
اساندپی موبیلیتی در تحلیل خود برای کشورهای مختلف در سراسر اروپا، ۶ عامل مختلف از جمله میزان کسری یک کشور، بدهی نسبت به تولید ناخالص داخلی، سطح خودکفایی انرژی و ذخیره گاز را بررسی کرده است.
این موسسه پیشبینی کرده که با توجه به این که خودروسازان در اروپا قطعات خودرو را به سراسر جهان صادر میکنند همه خودروسازان به طور یکسان تحت تاثیر بحران انرژی خواهند بود.
ادوین پاپ تحلیلگر ارشد این موسسه با بیان اینکه این تحلیل قبل از خرابکاری احتمالی در خطوط لوله نورد استریم انجام شده است، گفت: رویدادهایی از این دست به ناچار مقیاس اندازهگیری ما را به ویژه با توجه به مدت تعمیر این خطوط لوله به سمت پایینترین چیزی که پیشبینی کردهایم تغییر میدهد.
این تحلیلگر پیشبینی کرده در حالی که صنعت خودرو ممکن است در زمستان امسال با مشکل مواجه شود، اگر اروپا برنامه ای نداشته باشد، بسیاری از تامینکنندگان ممکن است نتوانند دوام بیاورند.
سالنهای تئاتر و ورزشگاهها متاثر از بحران
بحران انرژی در اروپا علاوه بر صنایع کوچک و بزرگ، قطعی برق و خاموشیها را بر استادیومها، سالنهای تئاتر و دیگر اماکن عمومی نیز حاکم کرد.
برای مثال تارنمای رادیو و تلویزیون ایرلند اعلام کرد که قبضهای سرسامآور انرژی دولت مجارستان را مجبور به تعطیلی کتابخانهها، سالنهای تئاتر، استخرها و حتی استادیومهای جدید فوتبال در فصل زمستان کرده است.
در همین پیوند برغم اینکه سِکِشفِهِروار یکی از شهرهای ثروتمند مجارستان است اما بسیاری از موزهها، کتابخانهها و سالنهای تئاتر این شهر رو به تعطیلی هستند و به گفته شهردارش، ورزشگاه جدید این شهر با ظرفیت ۱۴ هزار تماشاگر نیز به علت صرفهجویی در هزینهها فعالیت خود را متوقف ساخت؛ روندی که به تدریج در دیگر کشورهای اروپایی نیز شاهد آن بودیم.
شکست یک سوم کشورهای اتحادیه اروپا برای کاهش تقاضا
تحلیل جدید شبکهای متشکل از سازمان های مردم نهاد موسوم به «اداره محیط زیست اروپا» (EEB) نشان میدهد که تلاشهای دولتهای اروپایی برای کاهش تقاضای انرژی در اتحادیه اروپا کافی و پایدار نبوده و یک سوم از کشورهای این منطقه نتوانستهاند اقداماتی را برای کاهش تقاضا بکار بندند.
تارنمای انرژی مانیتور نوشت: از بین ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، هشت کشور هیچ گونه اقدامی را برای کاهش مصرف گاز و برق انجام ندادهاند و تنها ۱۲ کشور اقدامات اجباری را را برای کاهش مصرف انرژی بکار بستهاند.
در این بین کشورهایی که مقادیر زیادی گاز روسیه وارد میکنند، مانند ایتالیا و آلمان، قویترین اقدامات را برای صرفهجویی در مصرف گاز ارائه کردهاند و فرانسه و اسپانیا که کمتر به گاز وابسته هستند، اقدامات جامعتری را در زمینه کاهش انرژی با هدف قرار دادن بخشهای عمومی و خصوصی از جمله خانوارها، صنایع و کسب و کارهای کوچک اجرا کردهاند.
اما اقدامات کشورهایی مانند اتریش، فنلاند، لوکزامبورگ، هلند، سوئد و کشورهای اروپای شرقی برای کاهش انرژی ضعیف بوده است.
هلند و کرواسی، علیرغم وابستگی شدید به گاز، تنها اقدامات داوطلبانه را برای صرفهجویی در گاز معرفی کردهاند و رومانی و لیتوانی که به شدت به سوختهای فسیلی وابسته هستند، هیچ اقدامی برای کاهش مصرف انرژی انجام ندادهاند.
چهار ماه پیش، رهبران اتحادیه اروپا درباره کاهش تقاضای انرژی توافق کردند که کاهش تقاضای ۱۵ درصدی برای گاز و ۱۰ درصدی برای برق را شامل میشد اما بر اساس گزارش تحلیلی اخیر که ۱۴ دسامبر (23 آذر) منتشر شد، اقدامات انجام شده محدود و متفاوت بوده است.
رهبران اروپایی به مردمشان: کمتر مصرف کنید
بحران انرژی در قاره سبز باعث شده است که بسیاری از رهبران و سیاستمداران اروپایی همچون رئیس جمهور فرانسه، نخست وزیر سوئد، نخست وزیر ایتالیا، وزیر اقتصاد آلمان و ... نسبت به کاهش مصرف انرژی تاکید کنند.
در این ارتباط ماگدالنا اندرسون نخست وزیر سوئد از مردم کشورش خواست در میانه فصل زمستان و با توجه به افزایش تقاضا در مصرف برق صرفهجویی کنند.
رئیس جمهور فرانسه نیز هرچند از مردم کشورش خواسته است که از بحران انرژی نهراسند، اما بر لزوم کاهش مصرف انرژی تاکید کرده است.
جورجیا ملونی نخست وزیر ایتالیا نیز با ناکافی دانستن اقدام کمیسیون اروپا در تعیین سقف قیمت گاز از اتحادیه اروپا خواست تا اقدامی فوری برای انرژی در پیش گیرد چراکه کشورش به دلیل افزایش قبوض برق، با شرایط بسیار وخیمی روبرو است.
به گفته وی تلاش دولت ایتالیا برای پایین نگه داشتن صورتحسابهای انرژی خانوارها نزدیک به پنج میلیارد یورو در ماه هزینه دارد.
دانمارک نیز همچون بسیاری از کشورهای دیگر در قاره سبز از اوایل سال جاری میلادی افزایش شدید قیمتها را شاهد بود و مقامهای این کشور شهروندان را به صرفهجویی در مصرف انرژی، محدود کردن استفاده از آب گرم و سیستمهای گرمایشی، خاموش کردن روشنایی و وسایل غیر ضروری، تشویق میکنند.
سقف قیمت گاز؛ راهبردی از پیش شکست خورده
کشورهای اروپایی برای مقابله با تبعات افزایش قیمت گاز طبیعی در جهان و حل بحران انرژی، چندی پیش به تعریف سقف قیمت گاز طبیعی روسیه تصمیم گرفتند؛ راهبردی که همچون تحریمهای علیه مسکو، آثار منفی بر اقتصاد خودشان برجا خواهد گذاشت.
شبکه اقتصادی بلومبرگ در گزارشی که به تازگی منتشر شده است، پیشبینی کرد که طرح اتحادیه اروپا برای تعیین سقف بر بهای گاز طبیعی روسیه شدیدتر و وخیم تر شدن بحران انرژی را هم زمان با آغاز دوره سرما و یخبندان در این قاره موجب میشود.
بلومبرگ افزود که تعیین سقف برای بهای گاز بدون درنظر گرفتن محدودیت برای تقاضا، خطر کمبود در عرضه را به علت تحریک به افزایش مصرف، ایجاد میکند.
این برنامه که هدف آن جلوگیری از نوسانهای بسیار زیاد قیمت در بازار گاز طبیعی اعلام شده است، در صورت فعال شدن به مدت دستکم ۲۰ روز کاری در همه مراکز معامله گاز اتحادیه اروپا به اجراگذاشته خواهد شد و به گفته کادری سیمون کمیسیونر اتحادیه اروپا، نهادهای ناظر پیش از فوریه (بهمن/ اسفند)، اثرات این اقدام را بررسی خواهند کرد و در صورت فراتر رفتن زیانهایش از سودمندی این طرح، امکان لغو آن وجود دارد.
تحلیلگران گروه گولدمن ساچ نیز گفتهاند: بسیاری از عرضهکنندگان هشدار میدهند که در صورت فراتر رفتن بهای این کالا از سطح سقف اروپا، ممکن است محمولههای الانجی (گاز طبیعی مایع شده) به سوی آسیا سرازیر شوند و بدون تعیین سقف برای تقاضا، با تشویق به افزایش مصرف، امکان وخیمتر شدن کمبود عرضه گاز را در اروپا ایجاد میکند.
بحران انرژی؛ هرسال دریغ از پارسال
بحران انرژی در کشورهای غربی هرچند سال ۲۰۲۲ را به سالی سخت تبدیل و رهبران اروپایی را غافلگیر کرد، اما پیشبینی تداوم این روند بر چشمانداز اقتصادی ۲۰۲۳ این کشورها نیز سایه انداخته است.
برای مثال کارشناسان هشدار دادهاند اگر خانهها در انگلیس عایقبندی نشوند، این کشور با وخیمترین بحران انرژی در سال ۲۰۲۳ مواجه خواهد شد.
کارشناسان حوزه انرژی و مدیران شرکتهای نفتی نیز ضمن تاریک خواندن شرایط حاکم بر بازار انرژی، نسبت به تداوم وضعیت در سالهای آینده هشدار دادند و پیشبینی کردند زمستان ۲۰۲۳ وخیمتر از حال حاضر خواهد بود.
شبکه خبری سیانبیسی نیز در مطلبی بحران انرژی حاکم بر اروپا را در مقایسه با آنچه که قرار است در فصل سرمای سال ۲۰۲۳ رخ دهد، ناچیز توصیف کرد و نوشت: با بالارفتن بیسابقه بهای انرژی و نرخ تورم در بسیاری از کشورها، سیاستمداران و دولت ها خود را برای ناآرامیهای مدنی احتمالی آماده میکنند.
اما اکنون مدیران بزرگ شرکتهای نفتی هشدار دادهاند که این وضعیت تنها محدود به زمستان جاری نمیشود و زمستان ۲۰۲۳ وضعیتی به مراتب وخیمتر از سال جاری خواهد داشت.
برنارد لونی مدیرعامل شرکت نفتی بریتیش پترولیوم (BP) در اظهاراتی اعلام کرد که قبضهای انرژی به طرز بیسابقه ای غیرقابل پرداخت شده و برخی از مردم در حال حاضر ۵۰ درصد از درآمد خود و یا حتی بیش از آن را صرف پرداخت بهای انرژی میکنند.
وی تاکید کرد: من فکر میکنم برای زمستان امسال بحران تاحدودی برطرف شده، اما زمستان آینده در اروپا چالشبرانگیزتر است.
براساس اعلام آژانس بینالمللی انرژی، ذخیره گاز اروپا برای سال جاری ۹۰ درصد است، اما بخش عمدهای از آن از طریق گاز روسیه مرتفع شد. ولی سال بعد چه میشود؟
لودیو دسکالزی مدیرعامل شرکت نفتی چند ملیتی انی (Eni) در این مورد گفت: ما زمستان امسال در شرایط خوبی هستیم. اما موضوع زمستان امسال نیست. ما سال آینده ۹۸ درصد گاز کمتری داریم و شاید هیچ.
تحلیلگران هشدار دادهاند که این امر میتواند به بروز ناآرامیهای اجتماعی منجر شود. تظاهرات ضد دولتی در آلمان و اتریش در ماه سپتامبر و به تازگی در جمهوری چک، ممکن است تنها بخش کوچکی از رویدادهای پیشرو باشد.
روزنامه تایمز نیز در مطلبی با این عنوان که "اگر بحران کنونی را بد میدانید، منتظر زمستان سال آینده باشید"، زمستان ۲۰۲۳ را فاجعه بار پیشبینی کرد.
فاتح بیرول رئیس آژانس بینالمللی انرژی نیز به تازگی پیشبینی کرد که بحران انرژی اروپا نه تنها در سال جاری پایان نیافته، بلکه در سال آینده میلادی سختتر و دشوارتر میشود.
وی با اشاره به قطع واردات گاز طبیعی روسیه به اروپا، کمبودهای بالقوه الانجی و دمای گرمتر از میزان عادی هوا در سال جاری، افزود: اروپا شاید تنها در سال جاری با کمبود انرژی روبرو نباشد و این بحران نه تنها پایان نیابد، بلکه در سال آینده ۲۰۲۳ بسیار دشوارتر از سال جاری بشود.
رئیس آژانس بینالمللی انرژی نیز به تازگی در نوشتاری در روزنامه فایننشال تایمز خاطرنشان کرد: برای انطباق طولانی مدت با قیمتهای بالای انرژی، اتحادیه اروپا باید به وابستگی خود بر صنایع انرژی پایان دهد و صنعتی مبتنی بر انرژیهای تجدیدپذیر ایجاد کرده یا اقدام به "صنعت زدایی" کند.
بدین ترتیب سال ۲۰۲۲ میلادی که با جنگ و بحرانهای اقتصادی و سیاسی، شهروندان اروپایی را در چنبره رکود و تورم بیسابقه گرفتار کرد، در حالی پایان مییابد که نه فقط کریسمس آنان تحت تاثیر قرار گرفته و همچون ایتالیاییها مجبور به قناعت و خانهنشینی کرده است، بلکه چشمانداز سال آتی آنان سیاهتر از این روزها ترسیم میشود.
**حماس پیشرفت در مذاکره تبادل اسرا با صهیونیستها را تکذیب کرد
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس ) امروز چهارشنبه هرگونه پیشرفت در مذاکرات تبادل اسرا با رژیم اسرائیل را تکذیب کرد.
«زاهر جبارین» عضو دفتر سیاسی حماس امروز چهارشنبه در بیانیه مطبوعاتی تصریح کرد: آنچه که از سوی برخی رسانه های رژیم اسرائیل درباره جزئیات مربوط به پیشرفت مذاکرات برای تبادل اسرا بین جنبش حماس و این رژیم منتشر شده، نادرست است.
وی افزود: عهد و پیمان مقاومت با اسیران دلاور فلسطینی تا آزادی آنها پابرجا، ماندگار و خستگی ناپذیر است.
رسانه های رژیم صهیونیستی دیروز (سه شنبه) از پیشرفت مذاکرات این رژیم با جنبش حماس بر سر تبادل اسیران خبر داده و به نقل از مقامات امنیتی رژیم صهیونیستی گفته بودند که مذاکره میان حماس و مقامات رژیم اسرائیل برای آزاد شدن اسیران فلسطینی در نوار غزه جریان دارد.
رسانه های رژیم صهیونیستی ادعا کرده بودند که بر اساس این توافق، رژیم اسرائیل شماری از اسیران جنبش حماس را که احکام طولانی مدت در مورد آنها صادر کرده، آزاد خواهد کرد و آنها به اردن منتقل می شوند و در آنجا دستکم بین پنج تا ۱۰ سال را زندانی خواهند بود و سپس آزاد خواهند شد.
بر اساس گزارش های نهادهای ذیربط و فعال در امور اسیران فلسطینی، نیروهای رژیم اشغالگر قدس حدود چهار هزار و ۸۵۰ فلسطینی از جمله ۴۱ زن، ۲۲۵ کودک و ۵۴۰ نفر کارمند را در ۲۳ زندان در اسارت دارند.
هم اکنون چهار نظامی رژیم صهیونیستی اسیر گروه های مقاومت فلسطینی در نوار غزه هستند و تلاش ها برای مبادله آن ها به خاطر خودداری این رژیم از پذیرش شرط های مقاومت بی نتیجه مانده است.
در سال ۲۰۱۱ در جریان آزادی گلعاد شالیت نظامی صهیونیست از زندان گروه های مقاومت، ۱۰۲۷ اسیر فلسطینی از زندان های رژیم صهیونیستی آزاد شدند.
مقامات رژیم صهیونیستی از سوی خانواده های نظامیان اسیر شده توسط جنبش حماس تحت فشار هستند و رسانههای رژیم صهیونیستی پیشتر اعلام کردند که «یارون بلوم» هماهنگ کننده امور نظامیان اسیر و مفقود اسرائیلی با هماهنگی یائیر لاپید نخستوزیر این رژیم از سمتش استعفا کرد.
روزنامه صهیونیستی معاریو در این باره فاش کرده بود که یارون بلوم به دلیل شکست در بازگرداندن نظامیان اسیر رژیم اسرائیل در نوار غزه، از سمتش استعفا کرده است.
**توافق نتانیاهو با ارتدکسها در وقت اضافه
حزب لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو در آخرین روزهای مانده تا تشکیل رسمی کابینه، با حزب «اتحاد یهودیت توراتی» به عنوان نماینده احزاب ارتدکس حریدی توافق کرد.
جزئیات نهایی توافق بین لیکود و اتحاد یهودیت توراتی سه شنبه شب مشخص شد و حزب «صهیونیسم دینی» نیز ساعاتی بعد، اوایل بامداد چهارشنبه به این توافق پیوست.
توافق ائتلاف راست با اتحاد یهودیت توراتی در شرایطی امضا شد که دو گروه تشکیل دهنده این حزب ارتدکس تا دقایق پایانی با یکدیگر درگیر بودند.
در مذاکرات پیشین، موشه گافنی رئیس گروه درون حزبی «دگل هاتوراه» از امضای توافق در دقایق پایانی خودداری کرد. گافنی خواستار دنباله روی از شورای خاخام حزب خود در موضوع فیلترینگ تلفن های همراه شده بود.
دو گروه درون حزبی «دگل هاتوراه» و «آگودات اسرائیل» که «اتحاد یهودیت توراتی» را تشکیل داده اند شورای خاخام خود را دارند که درباره میزان فیلترینگ تلفن های همراه پیروان خود فتواهای متفاوتی دارند. براساس این گزارش، قرار شد مذاکره درباره این موضوع به بعد از تغییر وزیر ارتباطات کابینه کنونی که در پایان راه قرار دارد، موکول شود.
براساس این گزارش، «اسحاق گولدنوف» رهبر گروه درون حزبی آگودات اسرائیل وزیر مسکن، موشه گافنی رهبر گروه درون حزبی دگل هاتوراه رئیس کمیته دارایی در کنست (پارلمان)، «یوری ماکلف» معاون وزیر توسعه حریدی و «مئیر پوروش» وزیر میراث و بیت المقدس خواهد شد.
همچنین «یعقوب آشیر» رئیس کمیته داخلی کنست، «یسرائیل ایشلر» رئیس کمیسیون کار و رفاه کنست، «اسحاق پیندروس» رئیس کمیسیون درخواست های عمومی و «یعقوب تسلر» معاون وزیر رفاه خواهد شد.
رسانه های رژیم صهیونیستی، روی کار آمدن راستگراهای افراطی و صهیونیست های ارتدکس را عامل افزایش شکاف بین ارتدوکس ها و سکولارها و فشار بر زنان و فلسطینی های درون اراضی اشغالی و در نتیجه گسترش شکاف و چند دستگی در درون ساختار این رژیم می دانند.
**گرسنگی شدید گریبان افغانها را گرفته است
گزارش یک اندیشکده مستقل جهانی در هند موسوم به «بنیاد تحقیقات آبزرور» حاکی است که افغانستان با گرسنگی شدید و سطح بالایی از ناامنی غذایی روبه روست.
این بنیاد تحقیقاتی، مقوله ناامنی غذایی را در ۱۳۶ کشور مورد تحقیق و بررسی قرار داده است.
در این تحقیق، افغانستان در میان کشورهای جنوب آسیا در صدر این فهرست قرار دارد.
بنیاد تحقیقات آبزرور اعلام کرد که کشورهای جنوب آسیا بالاترین میزان بازماندگی از رشد را گزارش کرده اند. این روند برای منطقه ای که محل سکونت ۶۰۰ میلیون کودک است و بیش از ۳۳ درصد از جمعیت آن با فقر شدید دست به گریبان هستند، اوضاعی که به واسطه همه گیری کرونا تشدید شده، بسیار نگران کننده است.
«محمد نصیر کاظمی» یک پزشک گفت: وضعیت ضعیف اقتصادی و اجتماعی بر زندگی کودکان تاثیر گذاشته و ناامنی غذایی را افزایش داده است زیرا ارتبط مستقیمی با تغذیه کودکان دارد
صدیقه مادر کودکی که سوتغذیه دارد، گفت: زمانی که فرزند من به دنیا آمد، ۲۰ روز در بیمارستان بستری بود و اکنون ما به بیمارستان بازگشته ایم و یک هفته است که ما در این مکان به سر می بریم.
شماری از مادران گفتند که کودکانشان به دلیل اقتصاد ضعیف و نبود غذای کافی از سوتغذیه رنج می برند.
برخی از پزشکان بیمارستان کودکان «ایندیرا گاندی» نیز گفتند که روزانه دستکم چهار کودک مبتلا به سوتغذیه به این بیمارستان منتقل می شوند.
وزارت صحت عامه افغانستان اعلام کرد که تقریبا ۲.۸ میلیون کودک و زن در سال ۲۰۲۲ به سوتغذیه مبتلا شده اند.
هند، پاکستان، بنگلادش، نپال و سریلانکا کشورهایی هستند که به دلیل شرایط اقتصادی ضعیف با ناامنی غذایی مواجه هستند.
**نتانیاهو برنامه خود را تشریح کرد؛ از اقدامات علیه فلسطینیان تا لفاظی علیه ایران
نخستوزیر مامور به تشکیل کابینه رژیم صهیونیستی در سخنانی خط مشی و برنامه کلی کابینه تندروی درحال تشکیل خود را تشریح کرد.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر مامور به تشکیل کابینه رژیم صهیونیستی در این باره اعلام کرد: خط مشی اصلی کابینه این است که شهرک سازی را در تمامی مناطق الجلیل، النقب، بلندیهای (اشغالی) جولان و کرانه باختری توسعه دهد.
نتانیاهو گفت: کابینه با جدیت تمام برای محافظت از امنیت داخلی و تأمین امنیت شخصی اسرائیلی ها تلاش خواهد کرد.
وی همچنین با تکرار لفاظی های خود علیه ایران و سخن از سازش با برخی حکام عرب گفت: کابینه همچنین در راستای مقابله با برنامه هستهای ایران و ارتقای سطح (به اصطلاح) "صلح" با همه همسایگان با حفظ امنیت و منافع اسرائیل تلاش خواهد کرد.
نخست وزیر مامور تشکیل کابینه رژیم صهیونیستی درحالی برنامه کلی کابینهاش را تشریح کرده است که کِنست (پارلمان رژیم اسرائیل) فردا (پنجشنبه) به نتانیاهو ۷۳ساله رای اعتماد خواهد داد و اگر این اتفاق بیفتد او نخست وزیر و لاپید رئیس اردوگاه مخالفان خواهد شد.
نتانیاهو برای جلب اعتماد کنست باید آرای حداقل ۶۱ نفر از ۱۲۰ نماینده را به دست آورد و باتوجه به اینکه ائتلاف نتانیاهو ۶۴ رای دارد، کسب رای اعتماد به وی تضمین شده است.
به عقیده تحلیلگران سیاسی، حضور راست افراطی و احزاب دینی صهیونیستی و حریدی در قدرت از یک سو باعث خواهد شد که بحران و چند دستگی داخلی در رژیم صهیونیستی تشدید شده و ائتلاف حاکم آینده به ریاست نتانیاهو رویکرد و سیاستهای بسیار افراطی و فاشیستی را علیه فلسطینیها در داخل سرزمینهای اشغالی و در کرانه باختری و قدس و نوار غزه در پیش بگیرد و از سوی دیگر، سطح تنشها در منطقه را افزایش دهد.
**تداوم اعتراض و اعتصاب پاشنهآشیل دولت سوناک در سال ۲۰۲۳
اعتراض گسترده مشاغل عمومی در انگلیس به اوضاع بغرنج اقتصادی درحالی خدمات عمومی جزیره را در واپسین روزهای سال ۲۰۲۲ فلج کرده است که با توجه به عمق مشکلات مالی، دورنمایی از بهبود شرایط در سال جدید میلادی دیده نمی شود.
دهها هزار کارمند شبکه ریلی و نیروهای مرزی در انگلیس بار دیگر در اعتراض به شرایط کاری و دستمزدهای خود دست از کار کشیده و سیستم حمل و نقل این کشور را زمین گیر کردند.
این حرکت اعتراضی، هزاران مسافر را در نخستین روز کاری پس از تعطیلات کریسمس در ایستگاههای قطار سرگردان کرده است. شرکت زیرساخت ریلی انگلیس Network Rail با صدور بیانیهای درباره تداوم اختلال راهآهن در سال جدید هشدار داده است.
این درحالیست که کارکنان نیروهای مرزی نیز در ۶ فرودگاه اصلی و پر تردد انگلیس از جمله هیترو لندن بمدت ۴ روز دست از کار کشیدهاند. یک سخنگوی وزارت کشور انگلیس درباره احتمال تاخیر طولانی در فرودگاهها هشدار داد.
آژانس صدور گواهینامه رانندگی و خودرو انگلیس نیز جدول زمانبندی امتحان از هنرجویان را به دلیل اعتصاب افسران این سازمان تا یکم ژانویه لغو کرده است. مارک سرووتکا دبیرکل سندیکای پیسیاس در این باره گفت: اگر نخست وزیر و وزیر دارایی کمی پول روی میز بگذارند، این اعتصابها فردا تمام میشوند. وی افزود که دولت درحالی پیشنهاد افزایش دو درصدی حقوق برای معترضان را مطرح کرده که نرخ تورم به ۱۰ درصد رسیده است.
یک سخنگوی وزارت حمل و نقل انگلیس ادعا کرد که دولت برای مذاکره و توافق با معترضان آمادگی دارد. اما چندین دور مذاکرات صورت گرفته تاکنون به نتیجه نرسیده است.
سندیکاهای معترض قصد دارند تا برای سال آینده اعتصابهای بیشتری را برگزار کنند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته ۴۰ درصد از پزشکان تازهکار به محض پیدا کردن کار جدید، سازمان ملی بهداشت انگلیس را ترک خواهند کرد. این درحالیست که ۳۳ درصد از معترضان قصد دارند تا در سال جدید، کار در کشورهای دیگری را تجربه کرده و انگلیس را ترک کنند.
طبق یافتههای انجمن پزشکی انگلیس، شرایط بد کاری و دستمزدها اصلی ترین عامل اعتراض و تصمیم پزشکان برای ترک نظام درمانی کشور است. این درحالیست که گفته میشود سازمان بهداشت انگلیس بدون دو پنجم پزشکان تازهکار خود از پا در میآید. پزشکان تازهکار قرار است نهم ژانویه سال آینده درباره برگزاری اعتصاب در این کشور رایگیری کنند.
جهش بیسابقه شاخص تورم و افزایش افسارگسیخته هزینههای زندگی در انگلیس، جزیره را در بدترین شرایط اقتصادی نیم قرن گذشته قرار داده است.این واقعیت که دورنمایی از بهبود اوضاع دیده نمیشود و مقام های رسمی هم درباره تشدید اوضاع هشدار میدهند، مردم کشور را شوکه کرده است.
شاخص نرخ تورم در انگلیس بر اساس تازهترین گزارش اداره آمار ملی این کشور به ۱۰.۷ درصد رسیده است که بالاترین رقم در ۴۰ سال گذشته بشمار میرود.
پیش از جنگ اوکراین پیشبینی میشد که نرخ تورم با وجود فشارهای ناشی از برگزیت و بحران همهگیری کرونا در محدوده ۲ درصد سیر کند. اما حالا اقتصاددانان پیشبینی میکنند که نرخ تورم به دلیل افزایش بهای انرژی، در سال جدید میلادی به ۱۵ درصد هم برسد.
**کرملین: تصمیمات تلافیجویانه علیه تعیین سقف قیمت نفت در روسیه اتخاذ شده است
دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین روز چهارشنبه اعلام کرد که تصمیمات اتخاذ شده در پاسخ به سقف تعیین شده قیمت برای نفت روسیه، در داخل کشور مورد توجه قرار گرفته و هیچ ارتباط مستقیمی با اوپک پلاس انجام نشده است.
پسکوف به خبرنگاران گفت: این حق حاکمیتی روسیه برای پاسخ دادن به چنین اقدامات غیرقانونی و کاملا پوچ و به اصطلاح تعیین سقف قیمت است.
وی افزود: به همین دلیل است که مطالعات کارشناسی در روسیه قبل از (امضای فرمان ریاست جمهوری در مورد اقداماتی علیه تعیین سقف قیمت نفت) انجام شده است.
پسکوف گفت که مسکو قبل از امضای این فرمان با اوپک پلاس ارتباط مستقیمی نداشته است.
سخنگوی کرملین افزود: با این حال، طرف روسی به طور قطع مدام با کشورهای عضو اوپک پلاس در مورد این موضوع و سایر موضوعات مرتبط با بازار انرژی در ارتباط بوده است.
به تازگی، ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا سرانجام درمورد تعیین سقف قیمت برای نفت روسیه به توافق رسیدند. پس از آن استرالیا و گروه هفت نیز پیوستن خود را به این توافق اعلام کردند. به این ترتیب سقف قیمت هر بشکه نفت خام روسیه که از طریق دریا حمل میشود، ۶۰ دلار تعیین و هدف آن نیز کاستن از درآمدهای مسکو حاصل از صادرات و فروش نفت خام عنوان شد. کارشناسان اما در مورد اجرایی شدن این تصمیم ابراز تردید میکنند چرا که نه تنها ممکن است خریداران دیگر بهایی بالاتر از مخالفان روسیه برای آن بپردازند که حتی اروپا و سایر کشورهای موافق طرح را به طور کامل از نفت روسیه محروم کند. برخی نیز معتقدند در صورت اجرا، این طرح نتیجه مورد نظر پیشنهادکنندگان را حاصل نکرده و حتی بهای نفت را در بازار جهانی افزایش خواهد داد.
جنگ اوکراین تنها دو ماه با یکساله شدن فاصله دارد. جنگی که در تاریخ ۲۴ فوریه (۵ اسفند) آغاز شد و همچنان با واکنشهای تحریمی اروپا به آن، تمام پیامدهای این تصمیم و نیز با حمایتهای تسلیحاتی از کییف ادامه دارد. درحالی که آخرین بستههای تحریمی اتحادیه اروپا علیه مسکو، نفت و گاز را شامل شد و با واکنش روسیه کشورهای این اتحادیه را گرفتار بحران انرژی کرد، این کشورها همچنان تلاش میکنند با کاستن از درآمد نفتی، کرملین را از ادامه جنگ با اوکراین منصرف کنند.
**نگرانی «هرتزوگ» از واکنش بین المللی به کابینه افراطی نتانیاهو
رئیس رژیم صهیونیستی نگران از تشدید گسست های داخلی بین صهیونیستها در سرزمینهای اشغالی و تنش با جامعه بین المللی، با یکی از رهبران احزاب تندرو پیروز در انتخابات اخیر دیدار و از وی خواست مواضعش را تعدیل کند.
اسحاق هرتزوگ رئیس رژیم صهیونیستی روز چهارشنبه با ایتامار بن گویر رهبر حزب افراطی «عوتسما یهودیت» دیدار کرد و از وی خواست تا به عنوان وزیر آینده امنیت داخلی این رژیم، با سخت گیری کمتری بویژه در قبال فلسطینی های ساکن سرزمین های اشغالی برخورد کند زیرا نگران واکنش بین المللی است.
به نوشته این رسانه صهیونیست، هرتزوگ با اشاره به ابراز نگرانیها در داخل سرزمین های اشغالی و در جامعه بین الملل درباره "رویکرد نژادپرستانه بن گویر"، از وی خواست تا به این نگرانی ها توجه کند.
بن گویر در پاسخ به درخواست هرتزوگ از گفت وگو با حزب «صهیونیسم دینی» دیگر حزب افراطی پیروز در انتخابات اخیر برای "خودداری از آسیب به اقلیت ها" در سرزمین های اشغالی سخن گفت.
هرتزوگ در ماه نوامبر در دیدار خصوصی با نمایندگان حزب شاس یک حزب دینی افراطی دیگر پیروز در انتخابات اخیر از نگرانی جامعه بین الملل درباره داده شدن منصب وزارت امنیت داخلی به بن گویر صحبت کرده بود.
تعیین چهره های بسیار افراطی و تندرو از جمله «ایتامار بن گویر» به عنوان وزیر امنیت داخلی در کابینه رژیم صهیونیستی صدای خود صهیونیستها را هم درآورده است. آنها بن گویر را جزئی از «اراذل و اوباش آشوبگر» و خطری برای این رژیم قلمداد می کنند.
«گدعون لوی» نویسنده و تحلیلگر صهیونیست بن گویر رهبر حزب «عوتسما یهودیت» را به «آرییل شارون» و «دیوید بن گورین» نخست وزیران پیشین رژیم صهیونیستی تشبیه کرده که بر اساس دیدگاه برتربینانه خود، فلسطینیان را کشتار و آنان را از خانه و کاشانه خود آواره کردند.
لوی از بن گویر به عنوان «نماد واقعی کنونی تمام ایده های جنبش صهیونیسم» نام برد که "یهود را نژاد برتر" می داند.
این تحلیلگر همچنین بن گویر را جزو «اراذل و اوباش آشوبگر، بد دهن، قانون شکن و قلدرمآب» و «عامل خطرناکی» برای رژیم صهیونیستی توصیف کرد.
یک وزیر بلندپایه کابینه موقت رژیم صهیونیستی به ریاست «یائیر لاپید» نیز اذعان کرد که سیاست های افراطی بن گویر منجر به شروع انتفاضه سوم فلسطینیان خواهد شد.
«عومر بار لیو» وزیر امنیت داخلی کنونی رژیم صهیونیستی با تکرار سخنان خود افزود که به راه افتادن انتفاضه سوم در پی سیاست های افراطی بن گویر بسیار محتمل است.
پیشتر نیز «بنی گانتس» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در آستانه انتخابات رژیم اسرائیل گفته بود که بن گویر متحد نتانیاهو هیچ تجربهای ندارد و خاورمیانه را به آتش خواهد کشید.
بن گویر اکنون در کابینه بنیامین نتانیاهو وزیرمکلف امنیت داخلی شده است.
یائیر لاپید نخستوزیر موقت رژیم صهیونیستی نیز، کابینه جدید این رژیم به ریاست بنیامین نتانیاهو را خطرناک، افراطی و غیرمسئول ارزیابی کرده و گفته است: کابینه جدید، اسرائیل را به سمت نابودی خواهد برد.
لاپید درباره دستور کار ائتلاف بنیامین نتانیاهو هشدار داده و وی را ضعیف و تحت تاثیر شرکای خود از احزاب افراطی ارزیابی کرده است.
لاپید گفته است: این اولین کابینه اسرائیل در تاریخ است که آمریکا آن را متحد نزدیک خود نمی داند.
انتخابات پارلمانی رژیم صهیونیستی اواسط آبان ماه گذشته برگزار شد که در آن اردوگاه سیاسی تحت رهبری نتانیاهو با کسب ۶۴ کرسی بر اردوگاه رقیب خود متشکل از ائتلاف «یائیر لاپید» نخست وزیر پیشبرد امور و «بنی گانتس» وزیر جنگ کنونی رژیم صهیونیستی پیروز شد. ائتلاف لاپید و گانتس در این انتخابات ۵۱ کرسی را کسب کردند.
در پارلمان آینده رژیم اسرائیل که بیست و پنجمین دوره خواهد بود و نیز در ائتلاف حاکم آینده، بیشتر "کیپا" پوشان (یهودیان مذهبی که کلاهی به نام کیپا برسر میکنند) و بیشترین تعداد شهرک نشینان صهیونیست و تعداد بسیار کمی از زنان حضور خواهند داشت.
به عقیده تحلیلگران سیاسی، حضور راست افراطی و احزاب دینی صهیونیستی و حریدی در قدرت از یک سو باعث خواهد شد که بحران و شکاف های داخلی در مرحله پیش رو در رژیم صهیونیستی به شدت گسترش یابد و ائتلاف حاکم آینده به ریاست نتانیاهو رویکرد و سیاستهای بسیار افراطی و فاشیستی را علیه فلسطینیها در داخل سرزمینهای اشغالی و در کرانه باختری و قدس و نوار غزه در پیش بگیرد و از سوی دیگر، سطح تنشها در منطقه را افزایش دهد.
**یونیسف: بیش از ۱۱هزار کودک یمنی قربانی شده اند
گزارش آماری صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) نشان میدهد که تعداد کودکان یمنیِ قربانیِ تجاوزگری ائتلاف سعودی به یمن از مرز ۱۱ هزار نفر فراتر رفته است.
کاترین راسل، مدیر اجرایی سازمان یونیسف پس از بازدید از یمن در ماه جاری میلادی گفت: کودکان یمن بیشترین هزینه جنگ را می پردازند. برای این کودکان، زندگی به مبارزه برای بقا تبدیل شده است. جنگ تاکنون جان هزاران نفر را گرفته و جان صدها هزار نفر دیگر هنوز در خطر است.
بر اساس آمار یونیسف، در مجموع سه هزار و ۷۷۴ کودک یمنی شهید و ۷۲۴۵ کودک دیگر مجروح شده اند.
یونیسف افزوده است که ۶۲ کودک پس از پایان آتش بس اخیر در یمن شهید یا زخمی شده اند و از ۱۶۴ نفری که براثر بمب های خوشه ای و بقایای مهمات در یمن جان باخته اند، دست کم ۷۴ نفر کودک هستند.
در گزارش سازمان یونیسف آمده است: اینها فقط آماری که سازمان ملل توانسته است آنها را تأیید کند، اما احتمالا آمار واقعی بسیار بیشتر است.
بر اثر تجاوزگری سعودیها با حمایت برخی کشورهای غربی و کشورهای غربی و در صدر آنها آمریکا و انگلیس به یمن، از ابتدای امسال تاکنون دو هزار و ۹۰۹ نفر از جمله مهاجران آفریقایی در پی حملات توپخانه ای و موشکی ارتش سعودی به مناطق مرزی استان صعده شهید و زخمی شدند.
عبدالله مسرع رئیس بیمارستان "رازح الریفی" نیز طی بیانیهای اعلام کرد: از زمان امضای توافقنامه آتشبس سازمان ملل در اوایل سال جاری، بیش از ۹۰۷ نفر بر اثر شلیک، توپ و موشک سعودی در منطقه مرزی "شدا" شهید یا زخمی شدهاند.
وی با بیان اینکه در همین مدت این بیمارستان ۱۱۱ شهید و ۷۹۶ مجروح از جمله مهاجران آفریقایی را ثبت کرده است، تاکید کرد: از زمان امضای آتش بس و پس از آن تاکنون هیچ تغییری در رفتار جنایتکارانه رژیم سعودی ایجاد نشده است، بلکه مناطق مرزی صحنه تشدید گلوله باران منازل و مزارع شهروندان و اموال عمومی و خصوصی است.
مسرع تصریح کرد: به دلیل ناتوانی بیمارستان رازح الریفی به ارائه خدمات لازم برای موارد بحرانی، بسیاری از زخمی ها به بیمارستان های دیگر و صنعا منتقل شدند.
علی العیاشی رئیس بیمارستان منبه الریفی نیز در این باره اظهار داشت: این بیمارستان طی سال جاری ۱۶۹ شهید و ۲۸۳۳ مجروح از جمله مهاجران آفریقایی را پذیرش کرده است.
العیاشی با اشاره به اینکه دشمن سعودی به جنایات خود علیه یمنی ها و مهاجران ادامه می دهد، گفت: در بسیاری از موارد، وضعیت افرادی که به بیمارستان آورده می شوند بحرانی است، لذا خدمات اورژانسی به آنها ارائه می شود و به بیمارستان های استان های دیگر منتقل می شوند.
العیاشی افزود: افرادی که پذیرش می شوند، دچار جراحات مختلف ناشی از اصابت ترکش خمپاره و مسلسل یا ناشی از شوک الکتریکی و شکنجه با اسید هستند که رژیم سعودی علیه آنها اعمال کرده است.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.
این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساختهای این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه به دنبال ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آنها مجبور به پذیرش آتش بس شدند.
آتش بس یمن که بارها از سوی ائتلاف متجاوز سعودی نقض شده است به دنبال رایزنیهای سازمان ملل متحد پیش از این یک بار تمدید شده بود. تمدید ۲ ماهه این آتش بس ۱۱ مرداد ماه به پایان رسید که بار دیگر تمدید شد و ۱۰ مهر پایان یافت.
**ادعای نیویورکتایمز درباره تلاش واشنگتن برای اختلال در توانایی پهپادی ایران
یک نشریه آمریکایی در گزارشی با تکرار ادعای بیاساس مشارکت نظامی ایران با روسیه در جنگ اوکراین که بارها از سوی مقامهای کشورمان رد شده، مدعی شد، دولت جو بایدن تلاش گسترده ای را برای توقف توانایی ایران در تولید و تحویل هواپیماهای بدون سرنشین به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین آغاز کرده است.
نشریه نیویورک تایمز در این گزارش که روز چهارشنبه منتشر شد، ادعا کرد: طیف گستردهای از مقامات اطلاعاتی، نظامی و امنیت ملی آمریکا در مصاحبههایی در ایالات متحده، اروپا و خاورمیانه از یک برنامه در حال گسترش ایالات متحده خبر دادهاند که هدف آن از بین بردن توانایی ایران در ساخت پهپادها و کار روسها برای پرتاب هواپیمای بدون سرنشین کامیکازی را دشوار میکند.
این گزارش ادعایی میافزاید: وسعت این تلاشها در هفته های اخیر واضح تر شده و دولت اقدامات خود را برای محروم کردن ایران از قطعات غربی مورد نیاز برای ساخت پهپادهای فروخته شده به روسیه تسریع کرده است.
نیویورک تایمز افزود: نیروهای ایالات متحده به ارتش اوکراین کمک میکنند تا مکانهایی را که پهپادها برای پرتاب آماده میشوند، هدف قرار دهند - این کار دشواری است زیرا روسها مکانهای پرتاب را از زمینهای فوتبال به پارکینگها منتقل میکنند.
نیویورک تایمز با بیان اینکه آمریکاییها در فناوریهای جدیدی تلاش میکنند تا شانس اوکراین را برای سرنگونی آنها، از شلیک گلوله گرفته تا موشک، افزایش دهند، ادعا کرد: اما این مساله با چالشهای عمیقی روبرو است و تلاش برای قطع کردن قطعات حیاتی پهپادها به همان اندازه که دههها تلاش برای محروم کردن ایران از دسترسی به اجزای مورد نیاز برای ساخت سانتریفیوژهای ظریفی که برای غنیسازی استفاده میکند دشوار است.
این گزارش در حالی منتشر میشود که غرب به رهبری آمریکا از ماهها پیش و همزمان با تشدید تنش ها در جنگ اوکراین، ادعای مردود مشارکت نظامی ایران با روسیه در جنگ را مطرح کرده است. آمریکا ابتدا ادعای ارسال پهپادهای ایرانی را مطرح کرد و پس از آن، ادعای انتقال احتمالی موشک های زمین به زمین از سوی ایران به روسیه برای استفاده در این جنگ را مطرح کرده است.
امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد اخیرا تاکید کرد: ایران بی طرفی فعال خود را در جنگ اوکراین حفظ کرده و هرگز سلاحی به طرفین این جنگ برای استفاده در آن نداده است.
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک گفت: ایران بطور مداوم از صلح و پایان فوری جنگ در اوکراین حمایت کرده و به رغم موافقتنامه همکاریهای دفاعی دوجانبه ، هرگز به طرفهای جنگ سلاح برای استفاده در جنگ اوکراین نه قبل و نه بعد از درگیری نداده است.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تصریح کرده است: کشورهای غربی تلاش می کنند براساس تفاسیر نادرست و گمراه کننده بین قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و استفاده از پهپادها در جنگ اوکراین ارتباط ساختگی برقرار کنند، درحالیکه قطعنامه ۲۲۳۱ نه صادرات سلاح را منع کرده و نه به دبیرخانه سازمان ملل دستور العمل و ظرفیت لازم را برای انجام این تحقیقات داده است.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز در واکنش به ادعای بی اساس غربی ها و مقامات اوکراینی مبنی بر استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین، تصریح کرده است که ایران و روسیه توضیحات کامل و مفصلی را درباره ادعای استفاده از پهپادهای ایرانی در اوکراین به سازمان ملل متحد ارائه کردهاند.
**رژیم صهیونیستی به ۶۰۰ کودک فلسطینی پابند الکترونیک زده است
هیات امور اسیران و آزادگان فلسطین اعلام کرد که رژیم صهیونیستی در سال جاری میلادی به بیش از ۶۰۰ کودک فلسطینی ساکن شهر اشغالی قدس پابند الکترونیک زده و آنها را در حبس خانگی قرار داده است.
مرکز اطلاعرسانی فلسطین امروز (چهارشنبه) به نقل از هیات امور اسیران و آزادگان فلسطین افزود: رژیم صهیونیستی از حبس خانگی به عنوان ابزاری برای اعمال فشار بر آنان و ایجاد رعب و وحشت در میان کودکان فلسطینی زیر ۱۴ سال ساکن قدس استفاده میکند.
هیات یاد شده تاکید کرد که در سال ۲۰۲۲ شماری از این کودکان در خانههای خود در حبس خانگی بوده اند و شماری دیگر به خارج از شهر خود تبعید شدند.
این هیات افزود: رژیم صهیونیستی این کودکان ساکن قدس را در طول مدت رسیدگی دادگاه این رژیم و صدور حکم علیه آنها در حبس خانگی قرار می دهد. اشغالگران کودکان را مجبور می کنند که در این مدت از خانه خود خارج نشوند. آنها به این کودکان پابند الکترونیک می زنند و به ندرت به آنها اجازه داده می شود که با کفیل خود به مدرسه یا درمانگاه بروند.
**رئیس مجلس عوام انگلیس: آشفتگیهای سیاسی حزب حاکم، کشور را مضحکه جهان کرد
رئیس مجلس عوام انگلیس با اشاره به سقوط دو دولت بوریس جانسون و لیز تراس در سال ۲۰۲۲ میلادی گفت که آشفتگیهای سیاسی حزب حاکم محافظهکار، دمکراسی انگلیس را مضحکه جهان کرد.
«لیندزی هویل» در گفتوگو با شبکه رادیویی بیبیسی۴ گفت که انگلیس همچنان از آسیبهای ناشی از فروپاشی دو دولت در این کشور ترمیم نشده است. وی افزود که شتاب تغییر اعضای کابینه در مقطعی سبب شد تا او حس کند که تنها مقام ثابت در نظام سیاسی کشور است.
هویل عنوان کرد که تحولات سیاسی در انگلیس این سووال را برای مردم ایجاد کرده که چه بلایی سر دمکراسی کشور آمده است. وی افزود: بنظرم دمکراسی ما هنوز در حال ترمیم است.
رئیس مجلس عوام انگلیس به نخست وزیری فاجعه بار لیز تراس که ۴۴ روز طول کشید اشاره کرد و گفت: یک نخست وزیر جدید با هزاران امید و چشمانداز تازه انتخاب میشود .... اما به فاصله کوتاهی همه چیز از هم میپاشد.
او وضعیت ناپایدار وزرای دولت را هم به درب گردان تشبیه کرد و گفت: آن ها مسئولیتی را میپذیرفتند و به فاصله کوتاهی استعفا میدادند. وضعیت عجیبی بود و ما نمیدانستیم چه کسی قرار است به عنوان وزیر در مجلس حاضر شود. هویل ادامه داد: تنها چیزی که در مجلس تداوم یافت من بودم. وزرا دائم درحال تغییر بودند و هیچکس تا به حال چنین چیزی را تجربه نکرده بود.
انگلیس در سالی که گذشته شاهد بالاترین نوسانات سیاسی در حلقه قدرت بود که در تاریخ معاصر این کشور سابقه نداشته است. بوریس جانسون نخست وزیر اسبق این کشور که سودای سکانداری دولت را دست کم برای ۱۰ سال در سر داشت به دلیل نقض محدودیتهای کرونایی و انتصاب برخی شخصیتهای فاسد در مسند قدرت، تسلیم فشار افکار عمومی شد و پس از آغاز موجی از استعفا و کنارهگیری اعضای حزبش از جمله چندین وزیر کابینه سرانجام در ۱۶ تیر ماه رسما از رهبری حزب محافظهکار کنارهگیری کرد.
او درست ۱۷ سال پس از آنکه حادثه بمب گذاری لندن، در کانون خبرها قرار گرفت، مقابل دفتر نخست وزیری، در برابر شمار زیادی از خبرنگاران و مخالفانی که سوی دیگر خیابان هو میکشیدند، حاضر شد تا اعلام کند که به رغم میل باطنی از مقام خود کناره گیری خواهد کرد.
بعد از کنارهگیری جانسون لیز تراس وزیر امور خارجه انگلیس موفق شد تا ریشی سوناک سیاستمدار هندیتبار این کشور را شکست داده و سکان دولت را به دست بگیرد. اما برنامه اقتصادی جنجالی او و آشفتگیهای مالی ناشی از آن، سبب شد تا دولت او بعد از ۴۴ روز سقوط کند.
کمتر از یک هفته بعد ریشی سوناک سکان دولت را به دست گرفت و برای سومین بار در عرض یک سال، کابینه جدید تشکیل داد. اما شیب نزولی محبوبیت وی و زمزمه بازگشت جانسون به قدرت تا پیش از پایان سال ۲۰۲۳، احتمال سقوط مجدد دولت و بروز آشفتگیهای سیاسی را به طور جدی مطرح کرده است.
**سئول: سلاح هسته ای کره شمالی ما را نمیترساند
یون سوک یول رئیس جمهوری کره جنوبی روز چهارشنبه اعلام کرد هر گونه اقدام تحریک آمیز کره شمالی باید بی درنگ با اقدام تلافی جویانه پاسخ داده شود، حتی با وجودی که پیونگ یانگ به سلاح هسته ای دسترسی دارد زیرا ما نباید به دلیل آنکه کره شمالی سلاح هسته ای دارد، بترسیم.
۵ پهپاد کره شمالی روز دوشنبه وارد آسمان کره جنوبی شدند، امری که ارتش سئول را برآن داشت تا با جت های جنگنده و بالگردهای تهاجمی برای سرنگونی پهپادها اقدام کند.
در همین حال، رئیس جمهوری کره جنوبی در نشستی با دستیاران خود گفت: ما باید هر اقدام تحریک آمیز کره شمالی را تلافی کنیم. این قدرتمندترین ابزار برای جلوگیری از اقدامات تحریک آمیز است.
مقام کره ای افزود: ما نباید به دلیل آنکه کره شمالی سلاح هسته ای دارد، بترسیم یا تردید داشته باشیم.
اقدام اخیر کره شمالی، انتقاداتی را در کره جنوبی به همراه داشت. یون ارتش کره جنوبی را ملامت کرد، به ویژه به دلیل ناتوانی در سرنگونی پهپادهای کره شمالی حتی با وجودی که ساعت ها در آسمان کره جنوبی در حال پرواز بودند.
کره جنوبی نیز روز دوشنبه اقدام پیونگ یانگ را با اعزام پهپادهایی بر فراز کره شمالی تلافی کرد و پاسخ داد.
روابط بین کره شمالی و کره جنوبی که متحد آمریکاست، دهه هاست که با افت و خیز همراه بوده، اما از زمانی که دولت محافظه کار یون در ماه می روی کار آمد و وعده موضع سخت تری را نسبت به رقیب شمالی اش داد، متشنج تر شده است.
کره شمالی همچنین آزمایش های موشکی متعددی را انجام داده و گمانی زنی های مطرح بر این است که می تواند یک سلاح هسته ای را برای هفتمین بار آزمایش کند.
پیشتر در روز چهارشنبه، وزارت دفاع کره جنوبی از طرحی برای اختصاص ۴۴۱.۲۶ میلیون دلار طی پنج سال آینده برای ارتقاء توانمندی خود برای دفاع در برابر پهپادها خبر داد.
وزارت مزبور تاکید کرد که کره جنوبی همچنین قصد دارد جت های رادارگریز و زیردریایی های مجهز به موشک بالستیک را تهیه و توسعه سیستم های رهگیری راکت ها را سرعت بخشد.
وزارت دفاع کره جنوبی در بیانیه ای اعلام کرد: ما قابلیت تلافی جویانه مان را تقویت می کنیم تا بتوانیم تاسیسات کلیدی در هر کجا از کره شمالی را در صورت حملات هسته ای این کشور یا استفاده از سلاح کشتار جمعی تخریب کنیم.
این وزارتخانه در مجموع تصمیم دارد ظرف پنچ سال آینده ۲۶۱ میلیارد دلار در زمینه دفاعی هزینه کند که میانگین افزایش سالانه آن ۶.۸ درصد است.
**«گالنت» وزیر جنگ کابینه نتانیاهو شد
منابع عبریزبان از انتصاب «یواو گالنت» به عنوان وزیر جنگ کابینه رژیم صهیونیستی خبر دادند.
«یواو گالنت» به عنوان وزیر جنگ دولت جدید رژیم صهیونیستی به نخست وزیری بنیامین نتانیاهو انتخاب شده است.
تلویزیون رژیم صهیونیستی امروز همچنین گزارش داد که حزب راستگرای لیکو «امیر اوحانا» را برای ریاست کنست انتخاب کرده است.
روسیا الیوم در این باره گزارش داد که انتخاب اوحانا پس از استعفای «یاریف لیفین» از حزب لیکود و انتخاب «میکی لیفی» از حزب یش عتید به عنوان رئیس موقت پارلمان در اوایل دسامبر صورت میگیرد.
در انتخابات سراسری ماه گذشته، نتانیاهو و متحدانش 64 کرسی از 120 کرسی پارلمان را به دست آوردند و این شانس را پیدا کردند تا پس از یک دوره بی سابقه بن بست سیاسی که مجبور به برگزاری پنج انتخابات در کمتر از چهار سال شد، دولت اکثریت را تشکیل دهند.
**واکنش سوناک به عملیات ضد جاسوسی سپاه علیه شبکه مرتبط با انگلیس
سخنگوی نخست وزیر انگلیس در ادامه واکنشها به ضربه سپاه ثارالله استان کرمان علیه شبکه سازمان یافته مرتبط با لندن در جریان آشوبهای اخیر، دستگیری لیدرهای اغتشاشات را که دارای تابعیت مضاعف هستند غیرعادلانه خواند و ادعا کرد که ایران از این افراد به عنوان اهرم دیپلماتیک استفاده میکند.
سخنگوی ریشی سوناک که طبق رویههای مرسوم دفتر نخستوزیری خواست نامش فاش نشود به خبرنگاران گفت: ما فوراً به دنبال اطلاعات بیشتر از مقامهای ایرانی در مورد افراد دارای انگلیسی-ایرانی هستیم.
وی مدعی شد: ما همیشه گفتهایم که هرگز نمیپذیریم از اتباع خود برای اهرمهای دیپلماتیک استفاده شود و از دولت ایران میخواهیم که از بازداشت ناعادلانه اتباع انگلیسی و سایر اتباع خارجی دست بردارد.
دیروز هم وزیر امور خارجه انگلیس در واکنش به فشار افکارهای داخل این کشور پیرامون عملیات موفقیتآمیز سپاه، تکرار کرد که لندن این سازمان نظامی را به طور کامل تحریم کرده است.
جیمز کلورلی با انتشار پیام ویدیویی در حساب توئیتری خود به تشریح اقدامات دولت لندن در ماههای اخیر به بهانه مسائل حقوق بشری و ادعای بی اساس مشارکت نظامی ایران با روسیه در جنگ اوکراین پرداخت و ادعا کرد: ما به خاطر اقدامات بینالمللی و داخلی ایران کارهای زیادی انجام دادیم. ما پلیس امنیت اخلاقی و قضات ایرانی را که معترضان در ایران را محاکمه میکنند، تحریم کردیم. ما همچنین شخصیتها و شرکتهای ایرانی را که پهپادهای نظامی در اختیار روسیه قرار دادهاند تا برای سرکوب غیرنظامی در اوکراین مورد استفاده قرار گیرد در فهرست تحریم قرار دادیم.
وی بدون اشاره به مقصر وضع موجود در اجرای توافق هسته ای مدعی شد: در زمینه (احیای) برجام کار میکنیم تا مانع دستیابی ایران به سلاح هستهای شویم.
وزیر امور خارجه انگلیس در مسیر حمایت از نا آرامیها در ایران هم به تحریم سپاه اشاره کرد و در اظهاراتی خلاف عرف دیپلماتیک گفت: ما ظالمان در ایران را مورد بازخواست قرار خواهیم داد.
این درحالیست که رییس کمیته روابط خارجی پارلمان انگلیس نیز در اظهار نظری که نشانگر عمق خشم نامبرده از عملیات سپاه است، خواستار تحریم روزانه ایران شد. آلیسیا کرنز گفت: من اتباع غربی را تشویق میکنم تا ایران را ترک کنند.
روابط عمومی سپاه ثارالله استان کرمان روز یکشنبه در اطلاعیهای از ضربه به شبکه سازمان یافته مرتبط با انگلیس و فعال در جریان آشوبهای اخیر در این استان و دستگیری هفت لیدر و عنصر اصلی آن خبر داد.
در این بیانیه آمده است: با الطاف الهی و اقدامات دقیق اطلاعاتی سربازان گمنام امام زمان (عج) در سازمان اطلاعات سپاه ثارالله استان کرمان شبکهای سازمان یافته با عنوان «زاگرس» که با هدایت مستقیم عناصری از کشور انگلیس و تشکیل تیم از عناصر فعال ضدانقلاب در داخل و خارج کشور به هدایت و راهبری توطئههای براندازی بویژه در جریان آشوبهای اخیر میپرداختند شناسایی و در یک عملیات موفق، ضربه خوردند.
این اطلاعیه افزوده است: در جریان ضربه به این شبکه، تعداد هفت نفر از عناصر اصلی و لیدرهای آن در داخل کشور که در امر برنامهریزی، هدایت، تولید محتوا و اقدامات میدانی در اغتشاشات و آشوب های اخیر مشارکت داشتند دستگیر و همزمان با اقدامات فنی و سایبری، گروهها و کانالهای مرجع آنان نیز از دسترس خارج و مسدود شد.
روابط عمومی سپاه ثارالله استان کرمان ادامه داد: همچنین بین عناصر دستگیر شده، برخی افراد دوتابعیتی نیز حضور داشته اند که مترصد فرار از کشور بودند اما قبل از هر اقدامی در تور سازمان اطلاعات سپاه ثارالله استان کرمان گرفتار و روانه زندان شدند.
این بیانیه تاکید کرد: سازمان اطلاعات سپاه در حال شناسایی و تعقیب سایر عناصر داخلی و خارجی این شبکه است که اطلاعات تکمیلی متعاقبا اطلاع رسانی خواهد شد.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان دیروز در نشست با خبرنگاران گفت: آنچه مسلم است اینکه در جریان اغتشاشات اخیر تعدادی از شهروندان کشورهای اروپایی با نسبتهای مختلفی از نقش آفرینی در جریان اغتشاشات بازداشت شدهاند و پرونده برخی از آنها تکمیل شده و برخی نیز در مرحله تحقیقات هستند.
وی با بیان اینکه تعداد اتباع این کشورها و تعلق آنها به کدام یک از کشورها مشخص است، افزود: اطلاع کنسولی و سیاسی به کشورهای متبوع آنها داده شده است؛ ملاقاتها و مذاکراتی هم در این رابطه صورت گرفته است و بنابراین نقش شهروندان تعدادی مشخص از کشورها به ویژه کشورهای حوزه اروپا و اروپای غربی در نقش آفرینی در اغتشاشات اخیر کاملا مسجل و روشن است و اطلاعات دقیق در این زمینه وجود دارد.
کنعانی اظهار داشت: برخی از آنها شرایطشان روشنتر است و اطلاع رسانی کافی درباره آن صورت گرفته است؛ متاسفانه برخی از این افراد مورد سوءاستفاده طرفهای دیگری قرار گرفتند و در این زمینه اطلاعات دقیق وجود دارد.
به گفته سخنگوی وزارت امورخارجه با بیان اینکه برخی از کشورهای غربی نقش سیاسی غیرسازندهای در ارتباط با تحولات اخیر در ایران داشتهاند، نقش آنها را کاملاً تحریک کننده و دامن زننده به تندرویها و اغتشاشات توصیف کرد و افزود: برخی از این افراد که تعداد آنها هم قابل توجه بود، در ایران بازداشت شدهاند و مقامات این کشورها در حوزههای رسانهای دیدگاههایی را در خصوص این افراد بازداشت شده اعلام میکنند یا در این زمینه گلایهها و اعتراضاتی را مطرح میکنند اما ما در نشستهای دیپلماتیک اطلاعات لازم را درباره جرم این افراد بیان کردهایم.
**وزیر خارجه عمان: سیاست ایران حکیمانه است/ همگان را به گفتگو تشویق می کنیم
وزیر امور خارجه عمان سیاست جمهوری اسلامی ایران را حکیمانه و مثبت ارزیابی کرد و گفت که مسقط همگان را به گفت وگو تشویق می کند.
«بدر بن حمد البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان امروز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگاران ایرنا و صدا و سیما در مسقط تصریح کرد: ابتدا میخواهم از این فرصت استفاده کرده و به وزیر خارجه ایران در مسقط خوش آمد بگویم.
وی افزود: همچنین تایید میکنیم که گفتوگوهای بسیار مفیدی انجام شد که در وهله نخست به نفع روابط دوجانبه خوب میان ایران و عمان است و همچنین برای صلح، ثبات و امنیت منطقه و جهان نیز مثمر ثمر خواهد بود.
وزیر امور خارجه عمان تصریح کرد: ما معتقد هستیم که تداوم سیاست فعلی ایران به رهبری جناب آقای سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری ایران در قبال ارتباط و گفتوگو و توافق درباره مسائل مورد اختلاف در توافق هستهای یک سیاست حکیمانه و مثبت است و ما همه را تشویق به گفت وگو با این سیاست میکنیم که در خدمت منافع همه در راستای ایجاد اصول امنیت و صلح در منطقه است و منافعی را برای ملتهای منطقه به همراه دارد و بر پایه سیاست حسن همجواری است و ما خواستار دستیابی به چنین توافقاتی از طریق گفتوگوی سازنده هستیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره اقدام مجلس عمان درخصوص جرم انگاری عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی گفت: این بیانگر احساسات ملت عمان و همچنین احساسات کشورهای دیگر منطقه است که هدف آن حل و فصل عادلانه و فراگیر مسئله فلسطین بر اساس اصول موجود بینالمللی و اصل ابتکار عمل صلح عربی است.
**حمله مجدد ترکیه به دهوک در شمال عراق
ترکیه بار دیگر منطقه «العمادیه» استان دهوک را به بهانه حضور عناصر پ.ک.ک هدف حملات هوایی خود قرار داده است.
جنگندههای ارتش ترکیه عصر امروز (چهارشنبه) روستاهای منطقه العمادیه استان دهوک را حضور پ.ک.ک بمباران کردهاند.
گزارشی درباره تلفات احتمالی ناشی از وقوع این حملات هوایی منتشر نشده است.
ترکیه چند روز پیش منطقه «العمادیه» استان دهوک عراق را به بهانه حضور عناصر پ.ک.ک هدف حملات هوایی خود قرار داده بود.
ترکیه مدتهاست به بهانه مقابله با گروهک تروریستی گروه کارگران کردستان (پ. ک.ک) که در فهرست تروریستی کشورهای ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد، تمامیت ارضی عراق را نقض میکند.
آنکارا گروه کارگران کردستان را مسئول مرگ بیش از ۴۰ هزار شهروند ترکیه میداند، این درحالی است که در مقابل نیز بسیاری از مناطق شمال سوریه و عراق به دنبال حملات ارتش آنکارا خالی از سکنه شده است.
نظر شما