مصرف بهینه گاز و ضرورت مشارکت مردمی

بروجرد - ایرنا - اولین شرط برای مشارکت اجتماعی در جهت کاهش مصرف گاز همکاری بین مردم و دولت و آگاهی بخشی است، اکنون که مصرف خانگی اولویت داده شده و میزان مصرف در سایر بخش‌ها نیز کم شده همین نکته کفایت می‌کند تا مردم نهایت همکاری در استفاده هوشمندانه از گاز را داشته باشند.

به گزارش ایرنا، بنابر نظر کارشناسان جلب همراهی و مشارکت مردم در یک مسئله نیازمند آگاهی بخشی است که این مهم باید از طریق رسانه‌ها و شبکه‌های ارتباطی رسمی و غیررسمی معتبر به مردم داده شود تا مورد قبول قرار گیرد، علاوه بر این استفاده از کارشناسان مستقل و مورد علاقه مردم در تبیین این مسئله و بیان اخطارها و کمبودها در آینده می‌تواند در پذیرش این موضوع موثر باشد.

در کنار آگاهی دادن به مردم، جلب اعتماد آنها نیز بسیار مهم است، این اعتمادسازی می‌تواند از طریق سازمان‌های مردم نهاد، گروه‌های مرجع محبوب و شخصیت‌های دارای سرمایه اجتماعی بالا صورت گیرد، ازطرف دیگر سازمان‌های متولی باید به مردم نشان دهند که تاثیرات صرفه جویی شهروندان سود و ضرر آن به خود مردم بر می‌گردد، به این معنا که کسانی که صرفه جویی می‌کنند تشویق و کسانی که پرمصرف هستند و یا از روش‌های غیر قانونی استفاده می‌کنند، جریمه می شوند.

کارشناسان معتقدند، این گونه رفتار با مشترکان می‌تواند به شدت مشارکت اجتماعی مردم را جلب کند، به این معنا که مردم مشارکت کننده در صرفه جویی باید تاثیر مصرف بهینه را به صورت مستقیم در سبد هزینه خود ببینند، نقش رسانه‌های معتبر و مورد اعتماد مردم در آگاهی بخشی و اعتمادسازی بین مردم و سیاستگذاری درست برای تشویق کم مصرف‌ها و تنبیه مشترکان پرمصرف و قانون گریز بسیار لازم است، این کار با تعرفه گذاری درست و اجرای منصفانه و مقتدرانه آن و برخورد با متخلفان صورت می گیرد.

عبور از پیک سرمایی که هنوز هم در پیش است نیازمند مشارکت و همراهی مردم در مصرف بهینه از گاز است اما انتقال این پیام باید به روش ها و شیوه هایی صحیحی صورت گیرد. گاه بیانی غیرکارشناسانه نه تنها مشارکت مردمی را در پی ندارد بلکه می تواند بهانه ای برای به طنز گرفتن یک مسئله جدی شود.

دربخش مهندسی ساختمان توجه به نوع وسایل گرمایشی و سرمایشی، یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در کاهش اتلاف انرژی است که معمولا کمتر مورد توجه مالکان و سازندگان قرار می گیرد، بسیاری از لوازم گرمایشی و برقی همچون یخچال، ماشین لباسشویی، اجاق گازها و بخاری‌ها بر چسب انرژی دارند، سیستم عملکرد آنها به گونه ای است تا از هدر رفت انرژی در خانه جلوگیری شود، وسایلی که بر چسب انرژی A دارند اغلب گرانتر از دیگر وسایل هستند و هر چقدر رده بالاتری داشته باشند به معنای بازدهی بیشتر و کاهش اتلاف انرژی و صرفه‌جویی در هزینه‌های بعدی است.

در شرایطی که تعداد مشترکان افزایش یافته و ضریب نفوذ یک انرژی بالا رفته است در گام بعدی مصرف بهینه باید فرهنگ سازی شود و سیاست هایی که دولت ها در این راستا اعمال می کنند به درستی در راستای جلب مشارکت مردم در مصرف هوشمندانه تر تبیین شود.

۲۹۵ واحد صنعتی در بروجرد به شبکه سراسری گاز متصل است

مدیر عامل شرکت گاز لرستان گفت: ضریب نفوذ گازرسانی در روستاهای واجد شرایط در بروجرد و اشترینان اکنون به ۱۰۰ درصد رسیده و سال گذشته مجوزی برای چند روستا گرفته شده که آنهم در حال انجام است شهرستان بروجرد از نظر گازرسانی روستایی جزو شاخص های بسیار خوب کشوری قرار دارد.

کرم گودرزی افزود: ۲۹۵ واحد صنعتی بروجرد از گاز استفاده می کنند که در بین شهرستان های استان، بروجرد بیشترین تعداد مشترک صنعتی را دارد.

وی اظهار داشت: براساس سیاست دولت رضایتمندی مردم در اولویت قرار گرفته است، مشارکت مردم در صرفه جویی از گاز یک وظیفه همگانی محسوب می شود که همه باید نسبت به آن احساس مسوولیت داشته باشند.

مدیرعامل شرکت گاز لرستان با بیان اینکه کاهش گاز در بخش صنایع ضرر و زیان هایی در پی دارد، بیان کرد: گاز کمتر به صنایع بر اشتغال تاثیر دارد و همین امر، وظیفه اخلاقی، انسانی و شرعی همه ما در صرفه جویی از مصرف گاز را بیشتر می کند، اسراف بنا بر پشتوانه فرهنگی ایرانی و اسلامی امری ناپسند است در حال حاضر در کشور بیشتر از سه برابر متوسط جهانی انرژی مصرف می شود که نوعی هدر رفت سرمایه است.

گودرزی با تاکید بر اینکه دولت مصرف بهینه از این نعمت و سرمایه ملی را از خود شروع کرده است، اضافه کرد: دستگاه های اجرایی باید بخشنامه دولت در صرفه جویی در مصرف انرژی را رعایت کنند، دما باید بین ۱۸ تا ۲۱ درجه باشد و دستگاه های گرمایشی در ادارات یک ساعت قبل از شروع ساعت کاری روشن و یک ساعت قبل از اتمام وقت اداری خاموش شوند، در زمان تعطیلات نیز سیستم های گرمایشی خاموش شود و واحد سرایداری باید از بخش های اداری مجزا باشد تا مشکلی و حادثه ای رخ ندهد.

وی یادآور شد: سیستم گاز رسانی در کشور یک شبکه پیوسته است پس اگر ما در هر نقطه ای که قرار داریم صرفه جویی انجام دهیم علاوه بر اینکه خودمان مرتفع می شویم هم وطنان ما نیز در مناطق سردسیر و مناطقی که ممکن است از نظر گاز با مشکلاتی مواجه شوند از نتیجه رفتار مصرف بهینه ما برخوردار می شوند.

مدیرعامل شرکت گاز لرستان با اشاره به اینکه دولت رفاه مردم را اولویت داده است، گفت: ما باید همکاری کنیم تا پیک سرما را پشت سر بگذاریم.

افزایش گازبها در پلکان های پرمصرف و بد مصرف

گودرزی در خصوص افزایش قیمت گازبها گفت: افزایش قیمت گاز را داریم اما این افزایش قیمت برای مصرف کنندگانی که الگوی مصرف را رعایت نمی کنند اعمال می شود،۱۲ پلکان مصرف تعریف کرده ایم که در پلکان یک، ۲ و سه هیچ افزایش قیمتی وجود ندارد اما در پلکان چهار تا ۱۲ افزایش قیمت داریم.

وی افزود: به عبارتی دولت با این مصوبه به دنبال رعایت عدالت در مصرف است، گروه های پر مصرف و گروه های بد مصرف (پلکان ۱۱ و ۱۲) مشترکانی هستند،که بدون رعایت حال دیگران گاز مصرف می کنند که باید گاز بهای بیشتری را پرداخت کنند، میزان مصرف گاز در سه پلکان اول برای بروجرد عدد ۴۰۰ متر مکعب است که مردم باید نسبت به آن توجه داشته باشند.

مدیرعامل شرکت گاز لرستان اظهار داشت: افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی اعم از کمیته امداد و سازمان بهزیستی اگر در سه پلکان اول باشند گازبهای آنها مجانی است و لازم نیست هزینه ای را پرداخت کنند.

گودرزی با اشاره به رعایت نکات ایمنی در پیشگیری از مسمومیت های ناشی از گاز بیان کرد: با اقداماتی ساده و بدون هزینه می توان از مسمومیت های ناشی از گاز پیشگیری کرد به این صورت که در زمان شروع استفاده از دستگاه گرمایشی اطمینان کنیم دودکش مسدود نیست و دود کش ها باید H شکل باشند که این نوع دود کش ها مسدود نمی شوند یا به سختی مسدود می شوند.

وی افزود: عدم استفاده از هواکش های آکاردئونی برای وسایل گرمایشی زیرا این نوع هواکش ها برای هود است و برای خروجی دود کش وسیله گرمایشی مناسب نیستند، عدم نصب بخاری و آبگرمکن در حمام و فضای بسته، رعایت فاصله بین نقطه ای که گاز استفاده می شود تا وسیله گرمایشی، قرار ندادن هواکش در مخزن آب از دیگر نکات ساده و بدون هزینه است که مانع از مسمومیت ها ناشی از گاز می شود.

بروجرد دارای بیش از ۱۳۰ هزار مشترک گاز است

در شهرستان بروجرد بنا بر گفته رییس شرکت گاز بروجرد مصرف گاز روزانه یک میلیون و ۹۵۰ هزار مترمکعب در آذرماه ۱۴۰۱ است که نسبت به مصرف مشابه سال قبل ۱۴ درصد افزایش مصرف گاز نشان می‌دهد و پیش‌بینی می‌شود میزان مصرف گاز در روزهای سرد زمستان امسال به سه میلیون مترمکعب نیز برسد.

شاهرخ همتی اضافه کرد: با توجه به پلکانی بودن هزینه گازبها در صورت افزایش مصرف، میزان پرداختی توسط مشترکان نیز افزایش می‌یابد، در صورت رعایت الگوی مصرف گاز کمتر از ۲۰۰ مترمکعب در مقایسه با سال گذشته، گاز بهای مشترکان مشمول تخفیف خواهد شد.

وی بیان کرد: بروجرد دارای ۱۳۰ هزار مشترک خانگی و تجاری و اداری شامل ۱۰۱ شهری و ۲۹ هزار روستایی و ۳۰۰ صنایع بزرگ و کوچک است، گاز ۲۰ کوره آجرپزی این شهرستان با هماهنگی فرمانداری بروجرد و اداره صنعت، معدن و تجارت به‌منظور صرفه‌جویی در مصرف قطع شد.

همتی عنوان کرد: همچنین گاز هفت استخر و مرکز تفریحی موج‌های آبی بروجرد نیز باهدف صرفه‌جویی قطع شده است.

وی با اشاره به حوادث ناشی از انتشار گاز مونواکسیدکربن در صورت بی احتیاطی افزود: همه مردم باید با رعایت نکات ایمنی، عدم دستکاری کنتور، تجهیزات و تاسیسات گازی از بروز حوادث غیرقابل جبران خودداری کنند.

مشارکت اجتماعی و استفاده هوشمندانه
جامعه شناس و پژوهشگر اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا صرفه جویی و بهره‌مندی هوشمندانه از سرمایه های ملی را یک رفتار شهروندی و اجتماعی ذکر کرد و افزود: بهینه‌سازی مصرف یکی از موضوعات مهمی است که کشورها به خصوص کشورهای پیشرفته برای صرفه‌جویی در مصرف و کاهش هزینه‌های مالی خود آن را در اولویت فعالیت‌های اجتماعی قرار داده اند.
مهین نصرالهی با بیان اینکه صرفه جویی در همه ابعاد زندگی پیامدهای فردی و اجتماعی مناسبی دارد، گفت: مصرف بهینه، یک هنر و مهارت برای ایجاد تعادل میان درآمد و هزینه در حوزه اقتصاد خانواده است که می تواند در اقتصاد عمومی نیز تاثیرگذار باشد.
این پژوهشگر اجتماعی بیان کرد: صرفه‌جویی در زمان بحران معنا و مفهوم تازه‌ای پیدا می‌کند، اگر جامعه ای دچار بحران در موضوعی همانند انرژی باشد مسوولیت اجتماعی ایجاب می‌کند اقشار جامعه بار این بحران را بطور مساوی تقسیم نمایند به عبارتی اجتماعی سازی و اصلاح سبک زندگی صورت پذیرد.
نصرالهی به تغییر سبک زندگی و رفتارهای مصرف گرایانه در سال های اخیر اشاره کرد و یادآور شد: تغییر سبک زندگی به سمت رفاه طلبی و تولید انبوه وسایل برقی خانواده‌ها را با چالش الکترونیکی مواجه کرده به طوری که اقلام برقی مورد استفاده در خانواده‌ها در حال افزایش بی رویه است، در حالی که رفتارهای اجتماعی متناسب با این رشد غیرعقلانی وسایل تناسب ندارد و در اکثر موارد آموزش لازم هم برای بهره برداری و استفاده نا کافی است.
وی گفت: آموزش، فرهنگ سازی و گفتمان سازی در تمام سطوح جامعه از طریق نهادهای اجتماعی اعم از آموزش، دین، قانون و هنر به ویژه در قشر کودکان و نوجوانان به همراه سیاست‌های تشویقی، قوانین بازدارنده و جرایم نقدی و اجتماعی، راهکارهای مناسبی برای ایجاد صرفه جویی محسوب می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha