فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق فرهنگی و بهره گیری از این تولیدات در دستگاه دیپلماسی فرهنگی نیز نقشی پررنگ در مناسبات فرهنگی کشور با سایر کشورها ایفا میکند.
در دهههای اخیر، عرصه روابط بین الملل، به شدت، تحت تأثیر عوامل فرهنگی ، هویتی و رسانه ای قرار دارد. از این رو، کسب وجهه بین المللی در میان سایر اقوام و ملت ها و اثرگذری بر رفتار آن ها؛ ایجاد نهادهای علمی، فرهنگی جدید به منظور برقراری روابط پایدار و صمیمیت بیشتر میان جوامع مختلف؛ فهم دقیق اصول موجود در فرهنگ سایر ملت ها و کنکاش در ریشه های فرهنگی و اجتماعی دیگر جوامع با هدف ارتقای درک متقابل میان ملت ها و به عبارتی، دسترسی به قدرت نرم، از جمله اهداف مهم و در عین حال، تصریح شده دیپلماسی کشورها در حوزه سیاست بین الملل است. در دیپلماسی فرهنگی فرصت بهتری برای حضور جدی تر و مجال بیشتری برای ایفای نقش موثرتر توسط بازیگران غیررسمی، نهادهای مدنی و اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی مهیا است.
با شروع به کار دولت سیزدهم و تاکید توجه ویژه به راهکارهای بهره گیری از تولیدات فرهنگی دانش بنیان و همکاریهای راهبردی همه جانبه سیاسی و فرهنگی و اقتصادی در صحنه بین الملل ، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بعنوان قرار گاه فرهنگی و متولی دیپلماسی فرهنگی این مهم را در رویکرد جدید مدیریتی این سازمان در فعالیتهای یکساله اخیر در دستور کار قرار داده است .
و در همین رابطه باید گفت همواره در عرصه دیپلماسی فرهنگی می بایست بر مدار همدلی، همفکری و همگرایی با سایر دستگاههای فرهنگی در راستای تحقق توسعه فرهنگی به عنوان یکی از مهمترین اهداف انقلاب اسلامی حرکت کرد که این امر منشا اثرات ارزشمندی خواهد بود آنچه که هم اینک سازمان فرهنگ و ارتباطات بعنوان متولی اصلی دیپلماسی فرهنگی آن را وجهه همت خویش قرار داده است.
ولذا همچنان که در عرصه های سیاست و اقتصاد تلاش و .. میشود، در عرصه فرهنگی نیز می بایست تلاش مضاعف شود، کشور ما در عرصه اقتصاد یعنی اینکه اتکاء بودجه و اقتصاد از نفت به سمت تولید و افزایش بهره وری و نوآوری تغییر مسیر داده و در منظومه فعالیتهای فرهنگی کشور هم باید نگاه جدیددانش بنیانی در عرصه دیپلماسی فرهنگی حاکم شود و این مهم با رویکرد های جدید سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در مشارکت و هم افزایی نهادهای فرهنگی حاکمیتی و غیر حاکمیتی و توسعه صادرات فرهنگی بر پایه فعالیتهای فرهنگی دانش بنیان در حال اجرا و تحقق است.
همانطور که توانمندی های فرهنگی و تمدنی، پشتوانه دیپلماسی فرهنگی کشور است، دیپلمات های ما نیز باید به دنبال بازاریابی های جدید و کمک به اقتصاد فرهنگی کشور باشند. دولت میتواند در همین شرایط تحریم توانمندی خود را در توسعه هنری کشور با حمایتهای گوناگون از برنامههای تحول زای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نشان دهد.
با حمایت دولت از طرح توسعه صادرات فرهنگی و طرحهای دانش بنیانی این سازمان و بخش های تحول زای دیگر از قرار گاه دیپلماسی فرهنگی کشور می توانیم در همین شرایط بحران اقتصادی در حوزه فرهنگی شاهد رشد مناسبی باشیم . و لذا بایستی حمایت از دیپلماسی فرهنگی کشور از جایگاه ویژهای در مصوبات هیات دولت و قوه مقننه برخودار شود تا در سایه هم افزایی همه جانبه نهادهای فرهنگی حاکمیتی و غیر حاکمیتی و در عین انسجام فعالیتها در خارج با بهرهمندی از ظرفیتهای داخلی، یک دیپلماسی دانشبنیان توسعه محور را در عرصه بین الملل مدیریت کنیم.
در همین راستا ارتقاء جایگاه ماهیت و اختیارات سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در کنار تدوین نقشه راه و اولویت های فرهنگی و بینالمللی در حوزه های مختلف فرهنگی جهت بازسازی و توانمندسازی نظام فعالیت های فرهنگی بین المللی، اعم از منابع انسانی زیرساختها فرآیندها تدوین آیین نامه های مربوط به توسعه فعالیت های فرهنگی و بین المللی و افزایش کمی بودجه فرهنگی این قرارگاه ازجمله ملزومات و مولفه های مد نظر این سازمان برای توسعه فعالیتهای فرهنگی در اقصا نقاط عالم است.
توجه ویژه به رویکرد تقویت صادرات فرهنگی و بهره مندی از ظرفیت توانمندیهای موسسات دانش بنیان و جوانان سرآمد که در حوزه بین الملل دارای استعداد می باشند گزینه پیش ران فعالیتهای قرارگاه فرهنگی کشور است.
ایجاد و تقویت کارگروه های تخصصی در برنامه ریزی های دیپلماسی فرهنگی و گام بعدی
استفاده از نظرات کارشناسان و صاحب نظران نهادهای فرهنگی برون حاکمیتی
و بهره مندی از ظرفیت های مراکز و نهاد های مرتبط با اهداف سازمانی و
"تدوین معیارهاو شاخص های تخصصی دیپلماسی فرهنگی دانش بنیان با هدف ایجاد نشاط فرهنگی در میان جوامع هدف با
تولید، توزیع و باز آفرینی محصولات فاخر فرهنگی به صورت عملی و مجازی و تربیت و آموزش نیروی فعال فرهنگی و انجام پژوهش ها و مطالعات فرهنگی؛ مدل سازی و ارائه الگوهای خلاقانه در حوزه دیپلماسی دانش بنیان از جمله دیگر اقداماتی است که راه رسیدن به توسعه فرهنگی دانش بنیان و ترسیم سند مهندسی دیپلماسی فرهنگی دانش بنیان را فراهم خواهد آورد.
توجه به این موضوع فرصت بسیار خوبی برای ریلگذاری حرکت تحولآفرین دیپلماسی فرهنگی و جلب و جذب توجهات و امکانات ملی به حوزه دیپلماسی فرهنگی است.
دیپلماسی دانش بنیان نسخه ای شفا بخش برای رفع آسیب تحریمها و نواقص موجود در مسیر رشد و بالندگی فرهنگی و پوشش به بزرگترین نقطه ضعف فرهنگی در کشور که همان توسعه فرهنگی است می باشد.
هدف اصلی در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی این است که از مدیریت سازمانی به مدیریت قرارگاهی بازگردد تا قرارگاه مشترک فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور باشد .همانطور که مقام معظم رهبری نیز بارها فرمودند این سازمان باید نقش قرارگاهی و نقش راهبردی در دیپلماسی فرهنگی را ایفا نماید امروز گفتمان انقلاب و الگوی انقلاب اسلامی خواهان و طرفداران زیادی در کشورهای اسلامی دارد ولیکن انسجام و وحدت بین این مخاطبان و استفاده حداکثری از کنشگران فعال فرهنگی در خارج و داخل از کشور و نیز استفاده از ظرفیتهای فرهنگی دستگاه ها و نهادهای داخلی نیز از جمله فعالیت های سازمان میباشد.
انجام فعالیتهای فرهنگی دانشبنیان با ویژگیهای خاص خود به عنوان موتور محرک دیپلماسی فرهنگی شناخته میشوند و نقش حیاتی در توسعه فرهنگی دانش محور ایفا میکنند.
خلق ایدههای نوین در مسیر دیپلماسی فرهنگی را میتوان یکی از اصلیترین شاخصه فعالیتهای فرهنگی دانشبنیان عنوان کرد.
فعالیتهای فرهنگی دانش بنیان در حقیقت مجموعه ایده های فرهنگی موثری هستند که در مسیر توسعه دیپلماسی فرهنگی به خلق یک فناوری فرهنگی منجر می شوند. در برنامه دیپلماسی فرهنگی دانش بنیان زمینهسازی برای بهرمندی از تمام توان علمی دانشگاهها و مجموعههای تحقیقاتی و اعضای هیات علمی دانشگاههای کشور و تشویق دانشگاهیان و نخبگان فرهنگی جهت همکاری در فعالیت و امور مربوط به دیپلماسی فرهنگی ترسیم شده است.
در فرایند دیپلماسی دانش بنیان صاحبان ایده های نو و کارآمد فرهنگی به دنبال عملی شدن این ایده ها و نوآوری ها در عرصه بین الملل هستند و دیپلماسی دانش بنیان واسطه بین ایده و تکنولوژی هستند و کار اصلی مدیران و راهبران دیپلماسی فرهنگی هدایت این ایده ها در مسیر رشد و توسعه فرهنگی و عملی کردن آن به وسیله تکنولوژی روز میباشد. منبع اصلی این ایدهها دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشی می باشند.
در اینجا رویکرد های سه گانه و سه بعدی فعالیتهای فرهنگی در حوزه بین الملل بر پایه دانش بنیان بودن این فعالیت ها را بر می شماریم اول اینکه فعالیتها دیپلماسی فرهنگی کاملا جدید و هوشمندانه (بر پایه خروجی های اطاق فکر ) باشد دوم آنکه برنامهریزی اصولی و منسجم برای تحقق این ایده شکل بگیرد و کانونهای اندیشه ورزی در حوزه بین الملل را شناسایی و بهره گیری از نظرات مجمع اندیشه ورزان در حوزه بینالملل را وجهه همت فعالیتهای حوزه دیپلماسی فرهنگی قرار داد و در گام نهایی نیز با تکیه بر همگرایی نهادهای فرهنگی از ظرفیت دستگاههای حاکمیتی و نهادهای غیر حاکمیتی موضوع هم افزایی توسعه فعالیتهای فرهنگی در امور بین الملل را پیگیری کرد.
نظر شما