زهرا سادات رضاییان روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اگر این وسائل به درستی نگهداری نشوند و مردم نحوه استفاده درست از آنها را رعایت نکنند، میتواند به ایجاد آسیب و عوارضی مانند درد عضلانی در بدن انسان منجر شود.
وی با بیان اینکه درد شانه یا کمر در افراد از شایع ترین عوارض ناشی از استفاده نادرست از این وسائل است، اظهار داشت: لازم است نهادهای متولی از جمله شهرداری و اداره ورزش و جوانان، اطلاع رسانی بهتر و گستردهتری درباره چگونگی استفاده از این وسائل در بین اقشار مختلف مردم داشته باشند.
رضاییان گفت: دستگاههای ورزشی در بوستانها، نمونه ساده شده ای از وسائل حرفه ای و گرانقیمت باشگاهها هستند که با خلاقیت و مشاوره کارشناسان، طراحی شده و برای استفاده همگانی و رایگان در اختیار مردم قرار گرفته است.
این استاد دانشگاه افزود: به دلیل اینکه این دستگاهها در فضای باز مستقر هستند، شرایط محیطی مانند گرما و سرما و باران میتواند ویژگی مکانیکی آنها را به ویژه در دستگاه هایی که دارای جزء متحرک هستند، تغییر دهد.
وی ادامه داد: به همین دلیل وقتی فردی از این وسیله ورزشی که به دلیل شرایط محیطی دچار تغییراتی مانند زنگ زدگی در لولاها شده است، استفاده کند برای انجام حرکت های ورزشی ناچار است که نیروی بیشتر یا نامتعارفی اعمال کند.
عضو هیات علمی گروه فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: به همین دلیل نیاز است که این وسائل در یک بازه زمانی مشخص توسط کارشناسان مربوطه مورد بازرسی قرار گیرند و تغییرات و معایب احتمالی آنها برطرف شود.
وی همچنین به استفاده نادرست برخی از افراد از این وسائل اشاره و اضافه کرد: برخی از مردم به محض مشاهده این وسائل در بوستانها یا فضاهای عمومی به سراغ آنها میروند بدون آنکه نحوه استفاده درست از آنها را بدانند و همین موضوع آسیب هایی را برای بدن افراد به همراه دارد.
وی با بیان اینکه در کنار برخی از این دستگاهها، نحوه استفاده از وسائل ورزشی بر روی تابلویی اعلام شده است، خاطرنشان کرد: در برخی از اماکن این تابلوهایی راهنمایی وجود ندارد و باید به این موضوع توجه کرد که این راهنماها باید بهطور اصولی، مخاطب پسند و کوتاه تهیه شود.
رضاییان ادامه داد: شاید برخی از افراد حوصله، وقت یا سواد کافی برای مطالعه این تابلوها را نداشته باشند بنابراین باید از روشهایی مانند استفاده از تصاویر برای این کار استفاده کرد.
به گفته وی، همچنین می توان فیلمهای کوتاه چند ثانیه ای برای آموزش نحوه استفاده از وسائل ورزشی همگانی در اماکن عمومی مانند صفحات نمایشگر شهری، ایستگاه های اتوبوس یا داخل قطار شهری پخش کرد که تاثیرگذاری بسیار خوبی برای آگاه سازی افراد دارد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: این موضوع را باید در نظر گرفت که این وسائل برای استفاده در شرایط ایده آل و افراد سالم طراحی شده اند و اگر مردم دارای مشکلات و بیماری هایی مانند آرتروز یا درد عضلانی هستند نباید از این دستگاه ها استفاده کنند یا نحوه استفاده از آنها تفاوت دارد.
وی با تاکید بر اینکه لازم است این موضوع به مردم اطلاع رسانی شود، گفت: شهرداریها میتوانند با بهره گیری از تیمهای متخصص، فیزیوتراپیست و پزشک و ظرفیتهای دانشگاهها در این زمینه اقدام کنند و آموزشهایی را به زبان ساده به مردم ارائه کنند.
وی تصریح کرد: استفاده افراد سالم از این دستگاهها نیز به سطح آمادگی جسمانی آنها بستگی دارد هرچند تعریف ما از انسان سالم مهم است زیرا ممکن است فردی، علائمی از درد نداشته باشد اما در آزمونهای مربوط به آمادگی جسمانی دچار مشکلاتی باشد.
رضاییان با اشاره به اینکه استفاده از وسائل ورزشی در بوستان ها به گروه های سنی و جنسیت نیز بستگی دارد، توضیح داد: حجم عضلانی زنان کمتر از مردان و آسیبپذیرتر بوده بنابراین ممکن است استفاده از وسیله ای که برای مردان راحت باشد برای زنان باعث تحمیل فشار و نیروی بیش از مقدار استاندارد به مفصل یا عضله شود و در نهایت منجر به آسیب شود، این مساله در سنین بالا میتواند جدی تر باشد.
وی درباره استفاده کودکان از این دستگاه ها نیز توضیح داد: بافت های بدن کودکان هنوز به فرم بالغ و محکم خود نرسیده است و در آنها بحثی مانند "شکستگی شاخه سبز" یا آسیب به صفحات رشد استخوانی را داریم لذا وارد شدن آسیب به استخوان میتواند به تغییر شکل یا رشد نامتناسب استخوان منجر شود که شاید علائم ظاهری یا بالینی خود را به تدریج و دیرتر مثلا در دوران بلوغ نشان دهد.
نظر شما