نمایش غربی حمایت از افغانستان بدون حضور میزبان اصلی مهاجران افغان
عکس از:خبرگزاری کازینفورم قزاقستان

تهران - ایرنا - نشست اتحادیه اروپا با نمایندگانی از پنج کشور آسیای مرکزی با موضوع افغانستان در بروکسل در حالی بدون نماینده ای از ایران برگزار شد؛ کشوری که با هزار کیلومتر مرز مشترک با افغانستان و میزبان بیش از پنج میلیون مهاجر و پناهجوی افغان، سهمی انکارناپذیر در کمک به مردم رنج دیده همسایه شرقی خود دارد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، در شرایطی که در زمستان بسیار سخت امسال در افغانستان، تا کنون نزدیک به 200 نفر از مردم مناطق مختلف این کشور براثر سرمای شدید و محروم بودن از حداقل امکانات سکونتی و گرمایشی ، جان خود را از دست داده اند و هزاران راس دام و طیور به عنوان منبع اصلی امرار معاش آنها نیز از سرما یخ زده است، اتحادیه اروپا نفسش از جای گرم بلند می شود و در اقدامی تبلیغاتی و برای به راه انداختن یک نمایش انسان دوستانه، چند کشور آسیا مرکزی را دور خود جمع می کند تا خود را حامی مردم افغانستان جلوه دهد؛ همان اتحادیه اروپایی که بیشتر کشورهای عضو آن در قالب نیروهای ناتو، آمریکا را در حمله سال 2001 به افغانستان همراهی کردند در طول 20 سال اشغال نظامی، هزاران نفر از مردم بی گناه این کشور را به خاک و خون کشیدندو میلیون نفرشان را نیز آواره سرزمین های دیگر کردند و از افغانستان هم ویرانه ای ساختند و تحویل مردمی رنج دیده و مصیبب کشیده دادند.

در سومین نشست نمایندگان و فرستادگان ویژه اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی برای افغانستان و نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای آسیای مرکزی که اخیر در بروکسل برگزار شد، دیدارهای دوجانبه و چندجانبه ای در بروکسل با موضوع نقش همسایگان افغانستان در تامین صلح و ثبات این کشور برگزار شد در حالی که ایران به عنوان اصلی و مهمترین همسایه افغانستان و همینطور آسیای میانه در این نشست دعوت نشد.

توماس نیکلاسون نماینده ویژه اتحادیه اروپا در امور افغانستان روز یکشنبه در توئیتی با اشاره به برگزاری این نشست گفت در باره چالش های افغانستان از جمله زنان دیدارهایی با نمایندگان آسیای مرکزی انجام و بیانیه ای به همین با موضوع افغانستان منتشر شد.

عکس از خبرگزاری کازینفو قزاقستان

در این بیانیه آمده است: سومین نشست نمایندگان و فرستادگان ویژه اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی برای افغانستان و نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای آسیای مرکزی، بستری را برای تبادل نظر همه جانبه در مورد تحولات افغانستان و تأثیر آن بر منطقه و فراتر از آن فراهم کرد. شرکت نندگان بر اهمیت صلح پایدار و توسعه پایدار تاکید کردند و از فرصت ها برای همکاری بیشتر اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی در حمایت از مردم افغانستان استقبال کردند. در این دیدار، آنها همچنین از طریق لینک ویدیویی با گروهی از زنان افغان در کابل تبادل نظر کردند.

توماس نیکلاسون نماینده ویژه اتحادیه اروپا در امور افغانستان گفت: همسایگان افغانستان و منطقه نقش مهمی در ارتقای یک افغانستان صلح آمیز و باثبات دارند که در آن حقوق رعایت می شود، مردم صدای خود را دارند و کشور می تواند توسعه یابد. اتحادیه اروپا به همکاری نزدیک با آسیای مرکزی برای حمایت از این هدف ادامه خواهد داد.

این ادعای نیکلاسون نماینده ویژه اتحادیه اروپا در امور افغانستان در مورد نقش مهم همسایگان افغانستان در صلح و ثبات این کشور و بدون دعوت از تهران در حالی است که ایران اصلی ترین همسایه افغانستان با داشتن بیش از ۸۱۵ کیلومتر مرز مشترک است که همواره بیشترین خسارت ها را ناشی از این کشور جنگ زده و دچار مصائب مختلف متحمل شده است.

اتحادیه اروپا به ویژه بعد از خروج غیرمسئولانه اشغالگران امریکایی و غربی از افغانستان، درهای های خود را به روی چه تعداد از پناهجویان افغان باز کرد که حالا با استفاده از چند کشور آسیای مرکزی، نمایش حمایت از افغانستان به راه انداخته است؟

سهم کشورهای اروپایی عضو ناتو که همراه آمریکا در سال ۲۰۰۱ به افغانستان حمله کردند، ۲۰ سال این کشور را اشغال کردند و هزاران نفر از مردم افغانستان راکشتند و امروز هم ویرانه ای از افغانستان بجا گذاشتند رفتند، در وضعیت و شرایط امروز افغانستان چقدر است؟

اتحادیه اروپا که طی ۲۰ سالدر ماجرای افغانستان فقط دنباله‌رو کاخ سفید بود بعد از خروج آمریکا و حاکمیت طالبان نیز از پذیرش پناهجویان افغان خودداری کردند. شبکه خبری الجزیره در این باره اعلام کرد، سیاستمداران اروپایی با توجه به مسئولیت اخلاقی خود در قبال نقشی که در بدبختی و فلاکت مردم افغانستان داشته اند، اقدام نسبتا اندکی در کمک به رفع این بدبختی داشته اند و به جای کمک به خروج از بحران پناهجویان افغان، سعی در سیاسی کردن چنین بحرانی دارند.

شکست آمریکا در افغانستان پیامدهایی از جمله تشدید بحران پناهجویان افغان را به دنبال داشت و در این میان اروپایی ها از مسئولیت پذیرش این پناهجویان شانه خالی کردند در حالی که بار اصلی پذیرش پناهجویان بر دوش جمهوری اسلامی ایران بوده است.

ایران از چهار دهه قبل تحت تحریم های ظالمانه غرب قرار دارد ولی با این وجود در همین مدت بی ادعا میزبانی خیل گسترده ای از مهاجران و آوارگان همسایه شرقی خود یعنی کشور افغانستان است.

بر اساس آمارهای رسمی تعداد مهاجران و پناهجویان افغان در ایران بعد از خروج غیرمسئولانه سال گذشته اشغالگران امریکایی و اروپایی از افغانستان و رها کردن این کشور در بدترین حالت ممکن اقتصاد و امنیتی، نزدیک دو برابر شده است

برگزاری این نشست های نمایشی اروپایی در باره افغانستان در حالی است که با توجه به حضور حدود ۵ میلیون آواره افغان در ایران به دلیل تحمل ده ها سال آتش جنگ و درد و رنج و فقر و ناامنی حاصل از حضور اشغالگران بیگانه، کارنامه ایران در ارتباط با نوع میزبانی از این آوارگان در روز جهانی آن جای بررسی و توجه ویژه داشته و به همان نسبت نیز حمایت خاص و همه جانبه را می طلبد.

ایران در چهار دهه اخیر میزبان بزرگترین جامعه پناهندگان دنیا به خصوص شهروندان افغانستانی بوده و هست و حتی در دوران جنگ تحمیلی و تحریم‌های ظالمانه دهه‌های اخیر آمریکا هم حاضر به قطع ارائه کمک ها و خدمات خود به آنان به خاطر تاکیدات شرع مقدس و موازین انساندوستانه نبود و آنان مانند دیگر اتباع ایرانی از کار، تحصیل و زندگی شرافتمندانه در بین سایر مردم و نه در اردوگاه های خاص برخوردار بوده و هستند.

ایران با توجه به مرزهای طولانی با افغانستان مهمترین تامین کننده مایحتاج این کشور بوده است به طوری که حسین امیرعبداللهیان وزیرخارجه ایران می گوید: جمهوری اسلامی ایران میزبان صدها هزار مردم افغان بی خانمان است و آمادگی خود را برای همه گونه همکاری با دیگر کشورهای علاقه‌مند کمک به افغانستان اعلام کرده است.

بنا به اعلام کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان(UNHCR)، ایران از نظر تعداد پناهجویانی که در این کشور زندگی می کنند، به چهارمین کشور دارای جمعیت پناهنده در جهان تبدیل شده است.

به همین دلیل هم بود که این سازمان در سال های اخیر بارها از سیاست پناهجوپذیری ایران ولو صرفا کلامی تقدیر و ایران را یکی از سخاوتمندترین کشورها در رابطه با آنان معرفی کرده است.

نشریه انگلیسی "میدل ایست آی" اخیرا نوشت نوشت: از زمانی که گروه طالبان بعد از توافق با آمریکا برای در دست گرفتن سرپرستی حاکمیت موقت این کشور روی کار آمده اند به وعده خود مبنی بر بازگرداندن دختران به کلاس درس عمل نکردند. بسیاری از خانواده های افغان اکنون برای تحصیل دختران شان به ایران نقل مکان کرده اند چون دختران در افغانستان اجازه تحصیل در کشورشان را ندارند.

ادعاهای اتحادیه اروپا درباره آسیای مرکزی و افغانستان در شرایطی مطرح شده است که مردم افغانستان و کشورهای منطقه به خوبی نسبت به آثار ویرانگر حضور غربی ها واقف هستند. در واقع آنچه غربی ها را علاقه مند به توجه به مسائل افغانستان و آسیا می کند، وجود منابع طبیعی ارزشمند و عظیم در این کشورها و منافع غرب است. گویا شرایط کنونی افغانستان، غربی ها را بار دیگر به طمع انداخته تا در قبال هزینه ها و ارائه کمک های ناچیز و البته هدفمند، بهره برداری های کلان به نفع خود از شرایط موجود داشته باشند.

پایگاه خبری آسیای مرکزی با ذکر این مطلب در گزارشی نوشت: اتحادیه اروپا برای سال‌های ۲۰۱۴-۲۰۲۰، مبلغی معادل ۱.۴ میلیارد یورو برای افغانستان اختصاص داده که دقیقاً ۱.۴ برابر بیشتر از بودجه برنامه هر ۵ کشور آسیای میانه در مدت مشابه است اما تأثیر این تزریقات همیشه آشکار نیست. این کمک اقتصادی نشانگر علاقه بروکسل به همکاری با دیگر بازیگران در افغانستان از جمله با کشورهای آسیای میانه است.

شورای اروپا در اواسط ماه ژوئن استراتژی جدید روابط بین اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی را تصویب کرد. یکی از اصلی ترین دستورالعمل‌های سند به روز شده، تقویت امنیت در منطقه است. این امر بطور خاصی به معنی توسعه همکاری‌ با کشورهای منطقه و افغانستان و همچنین همکاری مشترک در برنامه‌ها و پروژه‌های اتحادیه اروپا است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha