مطالعه ۵۰۰ هزار سابقه پزشکی ویروس‌ها را با آلزایمر مرتبط کرد

تهران - ایرنا - مطالعه و بررسی حدود ۵۰۰ هزار سابقه پزشکی نشان داده چندین عفونت ویروسی مانند التهاب مغز یا انسفالیت (encephalitis) و التهاب ریه، خطر ابتلا به بیماری‌های زوال عصبی مانند پارکینسون و آلزایمر را افزایش می‌دهند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «ساینس الرت»، محققان در این مطالعه از بین حدود ۴۵۰ هزار نفر،‌ ۲۲ ارتباط را بین عفونت و بیماری‌های زوال عصبی پیدا کردند. احتمال ابتلا به آلزایمر در بین افراد درمان شده برای یک نوع التهاب مغزی موسوم به آنسفالیت ویروسی ۳۱ بار بیشتر از افراد دیگر است. از هر ۴۰۶ مورد ابتلا به انسفالیت ۲۴ نفر یا حدود ۶ درصد آنها به آلزایمر دچار شدند.

کسانی که بعد از ابتلا به آنفلوانزا با التهاب ریه بستری شدند نیز ظاهرا در برابر بیماری‌های آلزایمر، دمانس یا زوال عقل، پارکینسون و اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) آسیب‌پذیرتر بودند. در برخی موارد تاثیر عفونت های ویروسی بر مغز تا ۱۵ سال هم ادامه داشته است و هیچ موردی مشاهده نشد که تماس با ویروس‌ها از این لحاظ جنبه محافظتی داشته باشد. در حدود ۸۰ درصد از ویروس‌ها دخیل در بیماری‌های مغزی «نوروتروفیک» (neurotrophic) هستند به این معنی که می‌توانند از مانع خون-مغز عبور کنند.

محققان در گزارش تحقیق خود نوشتند: مساله مهم اینکه در حال حاضر واکسن‌هایی برای برخی از این ویروس‌ها وجود دارد که شامل آنفلوانزا، زونا (shingles )‌ و التهاب ریه می‌شود. هر چند واکسن موجب جلوگیری از تمام موارد این بیماری‌ها نمی‌شود، اما میزان بستری شدن‌ها را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. این شواهد حاکی است که واکسیناسیون ممکن است تا حدی خطر بروز بیماری زوال عصبی را کاهش دهد.

مطالعه ۵۰۰ هزار سابقه پزشکی ویروس‌ها را با آلزایمر مرتبط کرد

سال گذشته بررسی بیش از ۱۰ میلیون نفر نشان داد ویروس Epstein-Barr با افزایش ۳۲ برابری خطر ابتلا به ام اس مرتبط است.

محققان برای این تحقیق جدید سوابق پزشکی حدود ۳۵ هزار فنلاندی با شش نوع بیماری مختلف عصبی را بررسی و آنها را با ۳۱۰ فرد دیگر که مبتلا نبودند مقایسه کردند. این تحلیل ۴۵ پیوند یا رابطه بین تماس ویروسی و زوال عصبی را نشان داد. این تعداد رابطه در یک تحلیل بعدی از بین ۱۰۰ هزار سابقه پزشکی از «بانک زیستی انگلستان» (UK Biobank)‌ به ۲۲ رابطه کاهش پیدا کرد.

هر چند این مطالعه مشاهداتی نمی‌تواند ثابت کننده یک رابطه علت و معلولی باشد، اما تحقیقات قبلی حاکی از نقش ویروس‌ها در بیماری‌های پارکینسون و آلزایمر را تقویت می‌کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha