اختلاف نظر احزاب مخالف دولت ترکیه برای معرفی نامزد مشترک انتخابات

آنکارا- ایرنا- رهبران ۶ حزب مخالف دولت و حزب حاکم ترکیه که از یک سال پیش برای شکست دادن رجب طیب اردوغان نامزد انتخابات ریاست جمهوری این کشور تحت عنوان "میز شش گانه" گردهم آمده اند، این روزها در خصوص معرفی نامزد مشترک انتخاباتی دچار اختلاف نظر جدی شده‌اند.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، نبود توافق و بروز اختلاف نظر درباره معرفی یک نامزد برای انتخابات ریاست جمهوری از سوی رهبران ۶ حزب مخالف اردوغان شامل کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خواه خلق، مرال آکشنر رهبر حزب نیک(خوب)، تمل کاراملا اوغلو رهبر حزب سعادت، گلتکین اویسال رهبر حزب دموکرات، علی باباجان رهبر حزب جهش و دموکراسی(دوا) و احمد داووداغلو رهبر حزب آینده، شانس شکست دادن اردوغان در انتخابات بهار سال آینده را کاهش داده است.

به نوشته روزنامه صباح، اصرار مرال آکشنر رهبر حزب نیک(خوب) برای نامزد شدن اکرم امام‌اوغلو شهردار استانبول و یا منصور یاواش شهردار آنکارا بی‌نتیجه مانده و وی به اجبار نامزدی کمال کلیچداراوغلو رهبر حزب جمهوری خواه خلق ترکیه را پذیرفته است.

آکشنر اعلام کرده است که احزاب مخالف، منتظر تعیین تاریخ انتخابات از سوی دولت هستند و بعد از آن به صورت رسمی نامزد نهایی خود را معرفی خواهند کرد.

در آخرین نشست رهبران این احزاب، بیانیه‌ای منتشر و در آن اعلام شد که رهبران ۶ حزب سیاسی در حال رایزنی، اجماع و بررسی مصالح و اولویت‌های مردم در تعیین نامزد ریاست جمهوری هستند، چرا که مردم ترکیه امید به دموکراتیک شدن و دستیابی به رفاه شایسته کشور را در ائتلاف ملت(۶ حزب مخالف) می‌بینند.

در بیانیه احزاب مخالف اردوغان، انتخابات بهار سال آینده برای ترکیه سرنوشت‌ساز عنوان و بیان شده است که اکنون "یک وظیفه تاریخی بر دوش احزاب مخالف قرار دارد و مردم ترکیه جان، مال، آینده، امید زندگی و نیز ترکیه متمدن، آزاد و مرفه را به ما سپرده اند و ملت ما آسوده خاطر باشد که ۶ حزب این وظیفه را به درستی انجام خواهد داد."

احزاب مخالف در این بیانیه ضمن واکنش به نامزدی اردوغان برای سومین بار در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه آورده اند: "ترکیه توسط دولتی بی قانون و بی نظم مدیریت می شود و بر اساس مفاد آشکار و صریح قانون اساسی که جای هیچ گونه تردیدی ندارد، امکان کاندیداتوری مجدد اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در انتخابات ۱۴ مِی (۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) وجود ندارد مگر اینکه مجلس ترکیه تصمیم به انحلال دولت و برگزاری انتخابات زودهنگام بگیرد."

احزاب مخالف، اعلام کاندیداتوری اردوغان برای سومین دوره انتخابات ریاست جمهوری را خلاف قانون اساسی عنوان کرده و این اقدام را صفحه سیاه دیگری در تاریخ دموکراسی ترکیه خوانده و اعلام کردند که "به مردم ترکیه اعلام می‌کنیم که این اقدام خودسرانه را که قانون اساسی را نادیده می گیرد، نمی‌پذیریم.

احزاب مخالف در این بیانیه مهم به صورت تلویحی ناتوانی خود را در جلوگیری از برگزاری انتخابات با نامزدی رجب طیب اردوغان رییس جمهور فعلی و نامزد مشترک "ائتلاف جمهور" شامل حزب عدالت و توسعه و حزب حرکت ملی پذیرفته و اعلام کردند که "مطمئن هستیم ملت در صدمین سالگرد جمهوری ترکیه به این نظام غیرقانونی پاسخ «دیگر کافی است» خواهد داد و به همین علت با حمایت مردم ترکیه، اعتماد به نفس و عشق به میهن خود برای انتخاباتی که اردوغان در نظر دارد در ۱۴ ماه مِی برگزار کند، آماده هستیم."

اختلاف نظر احزاب مخالف ترکیه در معرفی نامزد مشترک همچنین موجب شکل گیری ائتلاف جدی در آستانه انتخابات پیش رو شد به طوری که محرم اینجه رهبر حزب مملکت از شکل گیری ائتلاف جدید در آستانه انتخاباتی که قرار است در ۱۴ ماه مِی برابر با ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ برگزار شود، خبر داد.

وی گفت: درحال حاضر با چهار حزب ظفر، عدالت، راست و دمکراتیک مذاکره کرده‌ایم و نقاط توافق زیادی به دست آمده و به ائتلاف میز ۶ گانه مخالف نیز پیشنهاد داده‌ایم که ستادی برای حراست از برگزاری امن و سالم انتخابات تشکیل دهند.

انتخابات سرنوشت ساز ترکیه احزاب حاکم و مخالفان هیات حاکمه کنونی برای تعیین رییس جمهوری و انتخاب ۶۰۰ نماینده مجلس ملی این کشور در بهار سال آینده برگزار می‌شود و به همین علت، علاوه بر نامزد ریاست جمهوری، نامزدهای نمایندگی در مجلس هم به موضوعی برای اختلاف نظر مخالفان اردوغان تبدیل شده است.

در انتخابات پیش رو، حزب حاکم عدالت و توسعه و حزب همراه حرکت ملی مشکل چندانی برای کسب حد نصاب ۱۰ درصد را ندارند و حزب جمهوری خواه خلق ترکیه نیز به علت پایگاه سنتی رای، در میان احزاب مخالف بیشترین رای را کسب خواهد کرد ولی دیگر احزاب میز ۶ گانه تاکنون نتوانسته‌اند نظر مساعد مردم را جلب کنند و انتخابات پیش رو آزمونی بزرگ برای آنها نیز خواهد بود.

هم‌اکنون که رهبران احزاب ۶ گانه دور هم جمع می شوند، تعداد نامزدهای مورد حمایت احزاب و ائتلافی بودن و یا نبودن نامزدهای انتخابات مجلس هم به موضوعی برای اختلاف نظر آنها تبدیل شده ولی هنوز بحث جدی در این خصوص مطرح نشده است.

علاوه بر ائتلاف‌ها و احزاب مخالف، حزب کُرد دموکراتیک خلق‌های ترکیه نیز که در دوره گذشته انتخابات ریاست جمهوری این کشور توسط احزاب مخالف که اغلب گرایش‌های ملی گرایانه دارند، کنار گذاشته شد، از احزاب تعیین کننده نتیجه انتخابات ترکیه محسوب می شود.

این حزب در دوره گذشته انتخابات صلاح الدین دمیرتاش رهبر زندانی خود را به عنوان نامزد نهایی معرفی کرد که توانست تنها ۸.۴ درصد آرای انتخابات را از آن خود کند و در رقابت انتخابات مجلس هم توانست ۶۷ کرسی را از مجموع ۶۰۰ کرسی مجلس ملی ترکیه به دست آورد.

نامزد این حزب در این دوره از انتخابات هنوز معرفی نشده و رهبران آن نیز اکنون در ائتلاف‌های ۶ گانه و سایر ائتلاف‌ها، کنار گود ایستاده‌اند و به احتمال زیاد، نامزد اختصاصی خود را برای هر دو رقابت انتخاباتی معرفی خواهند کرد.

زمان برگزاری انتخابات همزمان ریاست جمهوری و مجلس ملی ترکیه ابتدا برای تاریخ ۱۸ ماه ژوئن برابر با ۲۸ خردادماه ۱۴۰۲ برنامه‌ریزی شده بود ولی رجب طیب اردوغان با تغییر تاریخ انتخابات، زمان آن را ۱۴ ماه مِی برابر با ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ اعلام کرد.

انتخابات پیش رو، دومین دور انتخابات ریاست جمهوری ترکیه پس از تغییر نظام سیاسی این کشور از پارلمانی به ریاستی و بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس این کشور محسوب می شود.

مجلس ترکیه ۶۰۰ کرسی دارد و همه احزابی که تشکیلات استانی خود را دایر کرده باشند، می‌توانند در این رقابت شرکت کنند.

دور قبل انتخابات همزمان ریاست جمهوری و مجلس ترکیه اوایل تابستان ۱۳۹۷ با حضور ۸۷ درصدی مردم این کشور برگزار شد و در جریان آن، علاوه بر پیروزی رجب طیب اردوغان، ائتلاف 'جمهور' شامل حزب حاکم عدالت و توسعه و حزب حرکت ملی با تصاحب ۳۴۴ کرسی، اکثریت مجلس این کشور را به دست گرفتند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha