سد آبریز کهگیلویه و بویراحمد در چه مرحله ای قرار دارد؟

یاسوج- ایرنا- احداث سد مارون ۲ معروف به آبریز (صیدون) در بالادست رودخانه مارون یکی از دغدغه های مردم و مسئولان کهگیلویه وبویراحمد است که مزیت های فراوان دارد و به گفته رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اکنون این سد در حال مطالعه است .

به گزارش ایرنا، استان کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن بیش از ۱۱ میلیارد مترمکعب بارش سالیانه و نیز ۸.۵ میلیارد متر مکعب روآناب از جمله استان های شاخص کشور در پتانسیل آبی بشمار می رود که آنچنانکه باید تاکنون زیرساخت های لازم برای استفاده از این ثروت خدادادی نصیب ساکنانش نشده است.

این حجم بارش اغلب در چهار ماه سال اتفاق می افتد و در هشت ماه دیگر که بیشترین مصرف آب شرب ، صنعت و کشاورزی وجود دارد شاهد کمترین بارش و یا عدم وجود هر گونه بارش در بیشتر نقاط استان هستیم.

رودخانه مارون جزو رودخانه‌های جنوب غربی ایران از ظرفیت های مهم استان کهگیلویه و بویراحمد و بخصوص شهرستان کهگیلویه است که با عبور از رشته کوه زاگرس در این استان در پایین دست با اتصال دو رودخانه دائمی چاروسا و موگرمون شهرستان لنده سد بزرگ مارون را طی این سالها به یکی از سدهای مهم در جنوب کشور تبدیل کرده است.

تمام «آورد» این رودخانه از استان کهگیلویه و بویراحمد سرچشمه می گیرد که براساس آنچه که مسئولان آب منطقه ای این استان می گویند معادل ۲ میلیارد مترمکعب در واقع آورد و روان آب را در طول سال در خود جای داده است و رودخانه مارون بیشترین آب را از استان خارج می‌کند.

حوالی مهرماه ۹۸ بود که رضا اردکانیان وزیر وقت نیرو تاکید کرد که عملیات احداث سد مارون ۲ معروف به آبریز با هدف انتقال آب به ۳۰هزار هکتار از زمین های تشنه شهرستان های کهگیلویه و چرام آغاز خواهد شد و دولت سابق مصمم به ساخت این طرح است.

اما آنگونه که انتظار می رفت کاری از پیش نرفت تا اینکه با روی کار آمدن دولت عدالت محور سیزدهم در همه حوزه ها به ویژه عدالت در توزیع آب گام های مثبتی برای اجرای این طرح توسعه محور برداشته شده و نور امید برای تکمیل آن در دل مردم استان روشن شده است.

دغدغه مردم شهرستان های کهگیلویه، لنده و چرام طی این سالها از مسئولان و بخصوص دولت سیزدهم با توجه به وجود دشت های وسیع و اراضی مستعد کشاورزی و ظرفیت های بالقوه در بخش های مختلف صنعتی و گردشگری احداث سد آبریز در بالادست رودخانه مارون است.

کهگیلویه و بویراحمدی که ۲ میلیون مترمکعب تولید آب در مارون دارد و حدود ۴۹۰ میلیون متر معکعب هم سهم دارد ۱۳۵ میلیون متر مکعب آن را حق دارد در زمستان بگیرد.

سد آبریز کهگیلویه و بویراحمد در راه تکمیل مطالعات

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کهگیلویه و بویراحمد اظهار کرد: مجوز زیست محیطی سد آبریز گرفته شده ولی باید ماده ۲۳ آن اخذ شود و به این معنا که توجیه فنی، اقتصادی، اجتماعی و پدافند غیرعامل آن در سازمان برنامه کشور به تصویب برسد.

علی شهابی نسب تصریح کرد: هنوز این اتفاق به طور ۱۰۰ درصد انجام نگرفته اما خیلی از کارها به خوبی پیش رفته ولی کار مجوز ماه ۲۳ هنوز تکمیل نشده است.

شهابی نسب ادامه داد: مخالفت هایی از سوی استان همسایه برای اجرای این سد، انجام شده اما سد آبریز هیچ مشکلی برای این استان همجوار ایجاد نمی کند.

وی عنوان کرد: سد آبریز نه تنها مشکلی در کم آبی رودخانه مارون ایجاد نمی کند بلکه باعث جلوگیری از طغیان رودخانه و سیلاب ها می شود.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: آبریز، سد کوچکی است که به عنوان یک سد تنظیمی برای مارون عمل خواهد کرد.

آخرین وضعیت سد آبریز کهگیلویه

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: سد آبریز کهگیلویه مجوزهای لازم از جمله زیست محیطی پدافند غیر عامل باستان شناسی تخصیص آب را اخذ نموده است.

آرش مصلح افزود: مطالعات شبکه آبیاری اراضی هدف انجام و در حال نهایی شدن است.

وی تاکید کرد: هم اکنون اقدامات طراحی مولفه های سد شامل بدنه تونل سازه ها نیروگاه در حال انجام است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: طراحی یک سد و نیروگاه آن نیازمند طی فرآیندهای لازم است و از جمله عملیات ژئوتکنیک که حفاری های ژئوتکنیکی بوده نیز انجام شده است.

سد آبریز اجرایی می شود

معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز با اشاره به شایعاتی که آوردن پل بید انجیر در استان به معنای توقف اجرای سد آبریز است، گفت: مطالعات این سد در دست انجام است و در همین حال یک پل مربوط به شرکت نفت واقع در مسیر سد چمشیر باید برداشته می شد و با پیگیری های انجام شده با موافقت شرکت نفت این پل به بید انجیر انتقال یافت.

کیامرث حاجی زاده عنوان کرد: ایجاد این پل برای جا به جایی مصالح در ساخت سد آبریز نیاز است و منافاتی با احداث سد آبریز ندارد.

وی بیان کرد: سال هاست که ۲۰ روستای محروم منطقه آبریز و بید انجیر در شهرستان کهگیلویه و چرام برای عبور از رودخانه خروشان مارون از وسیله ای سنتی بسیار خطرناک به نام گِرگِر استفاده می کنند و حتی چند نفر از این وسیله پرت شده اند و جان خود را از دست داده اند.

معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: این پل فلزی دارای پیچ و مهره است و کلنگ زنی این پل با استعلام از آب منطقه ای استان صورت پذیرفته است چنانچه سد احداث شود قابل برداشتن است.

مشخصات سد آبریز

عملیات احداث سد مارون ۲ معروف به آبریز با هدف انتقال آب به ۳۰هزار هکتار از زمین های تشنه شهرستان های کهگیلویه و چرام که مورد تاکید وزیر وقت نیرو در سفر مهرماه سال ۹۸ به این استان بود.

با ساخت این سد ، آب بصورت ثقلی از یک تونل به طول چهار هزار ۹۰۰ متر به لوله‌هایی به طول هفت هزارو ۴۰۰ متر انتقال و با احداث تونلی به طول شش هزارو ۴۵۰ متر آب به دشت های شهرستان های کهگیلویه و چرام انتقال می یابد .

مطالعات فاز اول و دوم این طرح از سوی منابع آب اجرایی شده است.این سد با ارتفاع ۱۵۰ متر و بصورت آر سی سی اجرا می شود.

بر اساس تخصیص وزارت نیرو ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب از این سد به دشت های کهگیلویه و چرام منتقل خواهد شد.

سد آبریز که برای آبیاری بیش از ۳۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان های کهگیلویه و چرام پیش بینی شده است شکوفایی و توسعه بخش کشاورزی در این مناطق را در پی خواهد داشت.

سد آبریز با توجه به تولید ۲۸ هزار مگاوات برق هم برای دولت و هم برای مردم منطقه سودآوری زیادی دارد.

سد آبریز در محدوده روستای آبریز در شمال شرقی شهرستان کهگیلویه احداث می شود.

عدالت محوری رویکرد غالب دولت مردمی سیزدهم است و تحقق آن در تمامی حوزه ها به وِیژه حوزه تامین منابع آبی پایدار ملموس است و امید است با وفاق و همدلی این سد تاثیر گذار در استان کهگیلویه و بویراحمد ساخته شود تا مردم از نعمت آب در حوزه های مختلف بهره مند شوند .

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha