به گزارش ایرنا، اگر چه پیروزی انقلاب اسلامی با نقش آفرینی همه مردم همراه بود اما نقش دانشجویان در شکل گیری انقلاب و تداوم آن تا رسیدن به نقطه پیروزی، نقشی بی مانند و تاریخ ساز بوده است.
نگاهی گذرا به جنبش دانشجویی ایران قبل از انقلاب تا کنون ماهیتی اجتماعی، سیاسی و مطالبه گر در دفاع از مردم بوده است، فرارسیدن چهل و چهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی و دهه فجر فرصتی است تا با واکاوی جریان های انقلاب ساز به نقش مهم این قشر در پیروزی انقلاب پرداخت.
دانشجویان در هر دوره ای پیشگام تغییر و تحولی در جامعه خود شده اند همواره در مسیر درایت، حفظ ارزش ها و منطق قدم برداشته اند و به دور از هرگونه افراطیگری توانسته اند قدم در راه آزادگی و استقلال طلبی گذاشته و پیشرو برای سایر اقشار جامعه هستند.
فعالان اجتماعی بر این باورند که جنبش دانشجویی، جنبش مستقلی است که از خاستگاه مردم بر می خیزد، جنبشی مدرن که اهداف اصلی اش را مقابله با نهادها، افکار و بنیان های سنتی موجود در جامعه قرار می دهد لذا جنبش دانشجویی را می توان جنبش مقاومت نامید.
جنبشی که دارای ویژگی هایی همانند، آرمان خواهی، اصول گرایی، کمال پرستی و در عین حال، برخوردار از ویژگی نفی مناسبات تبعیض آمیز اجتماعی است، تاریخ مبارزات دانشجویان از زمان تأسیس اولین دانشگاه یعنی دانشگاه تهران در سال ۱۳۱۳ آغاز شد، حرکتهای دانشجویی در دانشگاه به تدریج بوجود آمد و مسیر تکامل خود را با فراز و نشیب های زیادی در طول تاریخ معاصر به اوج بالندگی رسانید.
پیش رو بودن دانشجویان در جریانات اجتماعی از ۱۶ آذر ۱۳۳۲ آغاز شد، جنبش دانشجویی بعد از آن و در دهه های اخیر نیز در دوران مختلف از جمله دوران جنگ تحمیلی، دوران سازندگی بعد از آن، فعالیت های علمی و جهادی، فعالیت اجتماعی فرهنگی، سیاسی، تلاش برای رقابت های جهانی و پیشرفت علمی کشور نقش موثری داشته است.
جنبش های دانشجویی در هر زمانی ظرفیت مناسبی برای توسعه و تمدن سازی هستند و دانشجویان به عنوان قشر جسور و پیش رو با مطالبه گری توام با عقلانیت، خودسازی و جامعه نگری می توانند در جهت دهی به افکار عمومی در مسیری مطلوب که پاسخگوی نیازهای جامعه باشد، پیش ببرند.
دانشجویان زمینه سازان انقلاب
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری لرستان می گوید: دانشجویان نقش بسزایی در تحقق و زمینهسازی انقلاب داشتند، بخش عمده زمینه سازی انقلاب در قبل و بعد از پیروزی انقلاب بر عهده دانشجویان بود و بعد از پیروزی انقلاب نیز دانشجویان در جریانات انقلاب نقش بارزی داشتند.
مجید منعمی افزود: انقلاب مبدا تمدن نوین اسلامی است، انقلاب اسلامی اتفاق افتاده و حکومت اسلامی تشکیل شده است و امروز دولت مردمی به همت رییس جمهور ایجاد شده که در راستای منویات و مطالبات رهبری گام برداشته می شود.
وی تاکید کرد: دانشجویان نباید از فضای کنشگری فاصله بگیرند و همواره مطالبه گر باشند و این مطالبه گری باید به گونه ای باشد که همه ابعاد جامعه از نظر فرهنگی و سیاسی و اجتماعی را در نظر داشته باشند.
وی با اشاره به رونق کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاهها بیان کرد: کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاهها باید رونق بگیرد زیرا در جریانات انقلاب تاثیر گذار است، حضور در بین دانشجویان از تمایلات دولت است و دانشجو به عنوان موذن جامعه باید همواره بیدار باشد.
دانشجویان و ضرورت آگاهی از جامعه
محیط علم و دانشگاه همواره از دیدگاه پایگاه اجتماعی منزلت بالایی در جامعه دارد و دانشجویان در این منزلت اجتماعی محبوبیت و جایگاه ویژه ای دارند که هر حرکت و اقدامی از سوی آنها مورد توجه قرار می گیرد.
استاد حوزه و دانشگاه در خصوص نقش موثر دانشجویان در شکل گیری انقلاب ۵۷ گفت: همراهی دانشجویان و تشکل های دانشجویی با روحانیت و حضرت امام خمینی(ره) با وجود فعالیت گروههای مختلف چپ و راست و پیوستن به صف مبارزات مردمی نشان از درک و آگاهی بالای دانشجویان از روند مبارزات داشت.
حجت الاسلام مصطفی تیموری ایجاد تشکل های اسلامی دانشجویان را از ابتکارات و راهکارهای موفقیت این قشر تاثیر گذار ذکر کرد و افزود: اولین کنگره انجمنهای اسلامی در شهریور ۱۳۴۰ با شرکت ۱۲ انجمن افتتاح شد و مبارزات داخلی در اثر ارتباط با حلقه مبارزان خارج از کشور استوارتر شد و تکیه گاهی مطمئن برای ملت مبارز ایران شد.
استاد حوزه و دانشگاه به تاثیر مبارزات امام خمینی(ره)در شکل گیری جنبش دانشجویی اشاره کرد و ادامه داد: ۲ سال بعد جنبش دانشجویی به تاسی از امام خمینی (ره) در وقایع ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ به نهضت اسلامی و مبارزات پیوست به استناد اسناد رسمی مرکز اسناد انقلاب اسلامی یکی از اولین اقشاری که به دستگیری امام واکنش نشان داد دانشجویان دانشگاه تهران بودند.
وی اضافه کرد: بعضی از دانشجویان با سخنرانی و تشویق سایر دانشجویان اقدام به راهپیمایی و تظاهرات در محوطه دانشگاه کردند و ضمن حمل تراکت بزرگی که خبر از دستگیری امام خمینی(ره) می داد با دادن شعارهای ضد حکومتی درصدد راهپیمایی به طرف بازار تهران و حمایت از بازاریان در مبارزه علیه حکومت شدند.
وی افزود: بسیاری از دانشجویان در خیابانهای اطراف دانشگاه اجتماع کردند که تعداد زیادی از آنها توسط پلیس دستگیر شدند، در ادامه تظاهرات، دانشجویان با قطع سیم های تلفن دانشگاه و با سر دادن شعارهایی پلاکاردهایی از پارچه تهیه و بر سر در دانشگاه نصب کردند، دانشجویان با تکثیر و توزیع نوار سخنرانی روز عاشورای امام (ره) فعالیت خود را در کوی دانشگاه گسترش دادند که منجر به دستگیری و زندانی شدن گروهی از دانشجویان شد و آنان با تجمع خود دانشکده های مختلف را به تعطیلی کشاندند به طوری که پلیس به سختی توانست تظاهرات را سرکوب کند.
این نویسنده و پژوهشگر به تداوم مبارزات انجمن اسلامی دانشجویان در سال های ۱۳۴۰ تا ۱۳۵۰ و پیروزی انقلاب پرداخت و گفت: اعتراضات و اعتصابات گسترده دانشجویان دانشگاه تهران در سالهای پایانی دهه ۴۰ و اوایل دهه ۵۰ تاثیر بسزایی در سرنوشت مبارزات دانشجویی داشت دانشگاه تهران که از زمان اتفاقات لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی به عنوان یکی از ارکان مبارزه با حکومت پهلوی به نهضت اسلامی پیوسته بود بعد از یک دوره مبارزه مداوم به شکل های مختلف در استانه گسترش حرکت های مردمی کانون اتصال این حرکت ها قرار گرفت در آبان ۱۳۵۷ حرکت دانشجویان و مردم آ ن طور به هم پیوند خورده بود که دانشجویان و جمعی از مردم در محوطه دانشگاه به تظاهرات پرداختند.
وی با ذکر این نکته که جنبش دانشجویی قبل از پیروزی فرا منطقه ای بود، افزود: جنبش دانشجویی با ارتباط در خارج از مرزها فعالیت گسترده ایی آغاز که در این راستا از نقش انجمن های اسلامی دانشجویان اروپا و آمریکا نیز نباید غافل شد و در مواقع حساس با اعلامیه و اعلام حمایت از مبارزات مردم و تظاهرات همسو با دانشجویان داخل کشور در روند شکل گیری انقلاب تاثیر گذار بودند.
این استاد حوزه و دانشگاه به ذکر این سخن از بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در خصوص دانشجویان پرداخت که « جوانان دانشگاهی بودن که با قیام خود رژیم منحوس پهلوی را به عقب نشاندند و دست مفتخواران را قطع نمودند» و گفت: این دیدگاه و جمله بنیانگذار جمهوری اسلامی نشان دهنده حرکت عظیم جنبش دانشجویی در پیروزی انقلاب اسلامی بوده است.
وظیفه دانشجویان در شرایط حاضر
بنا بر گفته فعالان اجتماعی و دانشگاهی در شرایط کنونی در گام نخست بصیرت در دشمن شناسی و تزریق این مهم به دیگران از مهمترین وظایف جامعه دانشگاهی و جریان دانشجویی در برابر دشمنان و استکبار جهانی است.
رییس دانشگاه آیت الله بروجردی در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می گوید: مهمترین وظیفه جامعه دانشگاهی در برابر استکبار جهانی این است که برای رفع نیازهای کشور با تعهد و تخصص اقدام جهادی داشته باشند که اگر اینها بدرستی توسط جامعه دانشگاهی انجام شود، می توان هر توطئه از سوی دشمن را نقش بر آب کرد.
احسان یاوری در توضیح اینکه وظیفه جریان دانشجویی در شرایطی که ۴۳ سال از آن انقلاب می گذرد چیست، می گوید: جریان دانشجویی همچنان نیازمند بصیرت و آگاهی و دشمن شناسی است و اگر امروز بخواهد برای سرافرازی ایران اقدام کند لازمه آن داشتن بصیرت است، دانشجو باید بداند دشمن او کیست و با این دشمن شناسی باید آگاهی خود را بالا ببرد تا در دام دشمنی که چشم دیدن رشد، پیشرفت علمی و قدرت مردم ایران را ندارد، قرار نگیرد.
رییس دانشگاه آیت الله بروجردی با تاکید بر اینکه دانشجویان باید بصیرت و آگاهی سیاسی داشته باشند، گفت: جریان دانشجویی باید از نقشه های دشمن آگاهی داشته باشند و اغتشاشات اخیر هم نمونه ای از نقشه دشمنانی است که چشم دیدن ایرانی قدرتمند را ندارند.
یاوری تاکید کرد: وقتی دشمن با اعمال تحریم های سخت به نتیجه دلخواه نرسید و تیرش به سنگ خورد و دید که نمی تواند با تحریم در مسیر رشد و پیشرفت و ترقی ایران مانع ایجاد کند با فتنه انگیزی و با تحریک گروه های تروریستی و تجزیه طلب و با حمایت از مخالفان جمهوری اسلامی شروع به فتنه انگیزی کرد.
یاوری با بیان اینکه دانشجو باید آگاه به نقشه های دشمنان باشد، اضافه کرد: بیشتر دانشجویان این آگاهی را دارند و اندک افرادی هم که تحت تاثیر رسانه های معاند و رسانه هایی که هدفشان آسیب به کشور است قرار گرفته که توصیه می شود اینها هم با مطالعه تاریخ به بصیرت دشمن شناسی برسند تا در دام دشمن قرار نگیرند.
رییس دانشگاه آیت الله بروجردی با اشاره به اینکه اگر این دام دشمن گسترانیده شود کشور در معرض آسیب قرار می گیرد، گفت: دشمن شناسی همان جهاد تبیین است که باید بدرستی تبیین کنیم و آشکار و شفاف سازی شود که دشمن ما کیست و راهبرد دشمن را آشکار و مردم را آگاه کنیم تا در دام دشمن نیفتند.
وی اظهار داشت: رسالت کنونی دانشجویان در برابر استکبار جهانی حرکت در مسیر علم و دانایی و آگاهی نسبت به نیازهای کشور و تلاش در رفع آنها است که لازمه این حرکت تلاش علمی است.
نظر شما