به گزارش ایرنا، فوتبال زبان مشترک و حلقه اتصال شاید بیش از ۹۰ درصد مردم این سیاره است به گونه ای که حتی در بحبوحه جنگ جهانی اول و به مناسبت آغاز سال نو میلادی ۱۹۱۴ قوای رزمی انگلیس و آلمان طی یک آتش بس و توافق کوتاه مدت با برگزاری یک فوتبال دوستانه ساعاتی را فارغ از جنگ و خونریزی شدند.
جادوی فوتبال همگان را مسحور خود و هیجان را به بازیکن و تماشاگر تزریق می کند و حتی "پله"، اسطوره افسانه ای فوتبال نیز هنر ورزشی خود را در قالب فیلم فرار به سوی آزادی به نمایش گذاشت تا اثبات کند برای مردم دنیا فوتبال روی دیگری از زندگی است.
تاریخچه ورزش فوتبال را اگر مطالعه کنیم به فراز و فرودهای بیشماری از این ورزش ناب و هیجان انگیز می رسیم، لحظات شاد یا غم انگیز، اما در تاریخ این ورزش یک رویداد خاص و منحصر به فرد نیز ثبت شده است، یک حادثه غمبار و تراژیک در استانی کوچک با جمعتی اندک به نام ایلام و شهر چوار.
داستان قصه پر غصه فوتبال چوار لکه ننگی است ابدی بر پیشانی مدعیان حمایت از حقوق بشر چرا که طبق مقرّرات وضع شده در سال ۱۸۷۴ (کنفرانس بروکسل) و سال های ۱۸۹۹ و ۱۹۰۷ (کنفرانس لاهه) کشورهای متخاصم ملزم شدهاند که از سرایت جنگ به افراد غیرنظامی خودداری کرده و افراد غیرنظامی را از صحنه درگیری خارج کنند. علاوه بر آن از گسترش جبهههای جنگ به مناطق مسکونی منع شدهاند.
بر طبق مفاد قوانین بینالمللی ورزشکاران (به عنوان افراد غیرنظامی) باید از هرگونه حمله نظامی مستثنی باشند ولی هواپیماهای نیروی هوایی عراق با زیر پا نهادن قوانین بینالمللی و با چراغ سبز حامیانش به ویژه آمریکا ۱۵ انسان بیگناه را هنگام بازی فوتبال به خاک و خون کشید و هیچگاه در مجامع بین المللی برای این رخداد غم انگیز محاکمه نشد.
صفحات تقویم ۲۳ بهمن سال ۶۵ را نشان می داد و مردم درگیر جنگ روز قبل جشن هشت سالگی انقلاب خود را برپا کرده بودند و امروز در بیست و سومین روز از بهمن آن سال طبق برنامه ریزی از قبل انجام گرفته تیم فوتبال ایلام و منتخب چوار برای گرامیداشت سالگرد پیروزی انقلاب و همچنین روحیه بخشی به آوارگان ساکن در منطقه یک مسابقه فوتبال را ترتیب داده بودند.
مردم ایلام و شهرهای پیرامونی مدتی بود به علت شروع مجدد بمباران های هوایی آواره کوه و جنگل های اطراف شده بودند و حملات شدید بمب افکن های عراقی تاب و روحیه زندگی را از آنها گرفته بود و شاید انجام یک بازی فوتبال مسکنی کوتاه مدت می شد بر زخم های بیشمار آنان.
در این روز همه شرایط برای برگزاری یک بازی فوتبال دوستانه فراهم شده بود و علاقمندان به این رشته مفرح ورزشی از نقاط مختلف خود را برای تماشای این بازی مهیج رسانده بودند و در آن ایام همگان از لحاظ روحی به برگزاری این بازی نیاز داشتند و فوتبالیست ها که عمدتا خود رزمندگان جبهه های جنگ بودند برای ایجاد روحیه نشاط در میان اوارگان دمی را فارغ جنگ مهیای برگزاری مسابقه می شدند.
وقتی که داور سوت آغاز مسابقه را به صدا درآورد و در طول بازی تیم ایلام موفق به زدن ۲ گل شده بود، تماشاگران به خود نوید دیدن یک فوتبال هیجان انگیز را می دادند و با اتمام نیمه اول بی صبرانه و فارغ از هیاهوی جنگ و خمپاره منتظر شروع نیمه دوم بودند.
با شروع نیمه دوم مسابقه تیم منتخب چوار با زدن یک گل بارقه های امید را در دل هوادارانش روشن کرده بود و در تلاش برای به مساوی کشاندن بازی بود و با گذشت ۱۰ دقیقه از جریان بازی داور با نشان دادن نقطه کرنر تیم چوار بازی هیجان و شور بیشتری به خود گرفته بود.
تمام چشم ها بر روی نقطه کرنر تیم چوار زوم شده بود و منتظر زدن توپ توسط بازیکنان ایلام بر روی دروازه چوار بودند و ساعت بازی دقیقه تاریخی و شوم ۵۵ بازی را نشان می داد که ناگهان سفیدی روز به ظلمات شب و سبزی چمن به سرخی خون درآمد.
سرگذشت فوتبال ناتمام چوار یک افسانه و داستان سرایی دراماتیک نیست بلکه یک تراژدی تلخ و گزنده است که در تاریخ ورزش دنیا بی سابقه و بی مانند است، در جایی که سربازان آلمان و انگلیس در اوج جنگ جهانی ساعاتی را با فوتبال سال نو میلادی را جشن می گیرند، اما در ایلام نگون بخت ورزشکاران و ورزش دوستان بی پناهش آماج حملات سراسر کین دژخیمان بعثی قرار می گیرند و ناجوانمردانه در خاک و خون می غلطند.
شاید کمتر کسی از مردم ایران از این حادثه غمبار و خونین آگاه باشد و و چه بسا آن را یک واقعه خیالی بپندارد چرا که این رخداد دردناک در گاهنامه ملی، رسانه های سراسری یا فضای مجازی، تقویم ورزشی وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال و حتی فیفا ثبت نشده و هیچ فیلم، سریال یا مستندی در سطح ملی پیرامون آن ساخته نشده است و این حادثه برای بیشتر مردم ایران غریب و گمنام مانده است.
رهبر معظم انقلاب در دیدار با دست اندرکاران کنگره ملی سه هزار شهید استان ایلام در سال گذشته به مهجوریت حادثه زمین فوتبال چوار اشاره کردند و در این باره گفتند: "حوادث کمنظیری در استان ایلام به وقوع پیوست که متأسّفانه مردمِ خودمان هم خبر ندارند، چه برسد به دیگران و خارج و ملّتهای دیگری که مشتاقند حوادث کشور ما را بدانند؛ آنها که هیچ، حتّی مردمِ خودمان هم از خیلی از این قضایا خبر ندارند.
یکی همین قضیّهی بمباران مسابقهی فوتبال بچّهها است در سال ۶۵ -بیستوسوّم بهمن ۶۵- که این جوانهای ایلامی، ۲ تیم ایلامی برای بزرگداشت و به یادبود هفتمین سال پیروزی انقلاب، یک مسابقهای به این عنوان درست کردند و تعدادی از مردم هم جمع شدند، تماشا میکردند؛
هواپیمای عراقی آمد بالای سر، از نزدیک یعنی با توجّه به اینکه اینجا چه [برنامهای] هست نه اینکه همین طور بمب بیندازند و تصادفاً بخورد به زمین فوتبال؛ نه، با توجّه- اینجا را زد و ده بازیکن شهید شدند، داور شهید شد، چند بچّه شهید شدند، بعضی از تماشاچیان شهید شدند؛ این حادثهی کوچکی نیست، این حادثهی بزرگی است؛ جا دارد که این جور حوادث در ابعاد جهانی شناخته بشود، گفته بشود، تکرار بشود."
سالیان سال است که مسوولان وزارت ورزش و فدارسیون فوتبال قول پیگیری برای ثبت این رویداد جانگداز در تقویم ملی و ورزشی داده اند اما هربار در حد همان قول و وعده پوچ و توخالی مانده و تنها به برگزاری یک یادواره استانی یا نامگذاری یکی از هفته های لیگ برتر فوتبال به نام شهدای چوار بسنده می کنند.
در حالی که این حادثه بزرگ باید حتی در تقویم رسمی فیفا نیز ثبت شود و بدون شک این واقعه در هر کشوری رخ داده بود آن را در سطح مجامع بین المللی برای شناساندن به جهانیان پیگیری می کردند اما سهم استان ایلام از این رخداد فقط وعده های توخالی است.
هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال در جلسه ۲۳ بهمن مصوبات ویژهای برای گرامیداشت، یاد و خاطره شهدای چواررا برگزار کرد.
فدراسیون فوتبال در راستای مسئولیت اجتماعی و ارج نهادن به شهدای هشت سال دفاع مقدس و تجلیل از خانواده شهدای این فاجعه غمبار، امسال برای نخستین بار اقدام به برگزاری جلسه هیئت رئیسه در استان ایلام و حضور در مراسم یادبود شهدا کرد.
در این جلسه رییس فدارسیون و اعضای هیات رییسه این فدارسیون، استاندار و مجمع نمایندگان استان ایلام حضور داشتند.
امتیاز تیم فوتبال در لیگ دسته دوم و لیگ یک نوجوانان به ایلام اختصاص یابد
استاندار ایلام از فدراسیون فوتبال خواست امتیاز تیم فوتبال در لیگ دسته دوم و لیگ یک نوجوانان را به این استان اختصاص دهد.
حسن بهرام نیا در دیدار با رییس و اعضای هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال اظهار داشت: حادثه زمین فوتبال شهدای چوار از مصادیق آن است و جهان ورزشی از این حادثه، غمبار شد.
وی یکی از مطالبات مهم استان را اختصاص امتیاز لیگ دو فوتبال به استان ایلام و لیگ یک به نوجوانان عنوان کرد و افزود: امیدواریم در قالب این سفر این مطالبه مهم مورد توجه قرار گیرد و در استان نیز حمایت های لازم نیز صورت خواهد گرفت، بر همین مبنا نیاز است که به استان نگاه ویژهای بشود و امیدواریم شاهد رونق صنعت ورزش استان ایلام باشیم.
تاج: نامگذاری ۲۳ بهمن به عنوان روز «صلح و فوتبال» پیشنهاد شده است
رییس فدراسیون فوتبال هم در این دیدار گفت: پیشنهاد نامگذاری ۲۳ بهمن به عنوان روز «صلح و فوتبال» در تقویم رسمی کشور به مقامات مسوول ارایه شده است.
مهدی تاج اظهار داشت: حادثه زمین فوتبال چوار از دردناک ترین وقایع ورزشی در طول تاریخ بوده و فدراسیون فوتبال پیشنهاد داده است ۲۳ بهمن ماه سالروز شهادت بازیکنان زمین فوتبال چوار در کشور به عنوان روز صلح و فوتبال در تقویم رسمی نامگذاری شود.
وی اضافه کرد: مرکز ملی فوتبال به نام یادمان شهدای چوار نامگذاری شده و امید است که این روز به عنوان روز صلح و فوتبال در کشور نامگذاری شود.
نماینده ایلام: توجه به فاجعه زمین فوتبال چوار به یادواره محدود شده است
نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه گفت: توجه به فاجعه شهادت تعدادی از جوانان این سرزمین در زمین فوتبال چوار تنها به برگزاری جلسه و یادواره خلاصه شده است.
علی اکبر بسطامی اظهار داشت: فرمایشات رهبری، باید بعنوان معیار عملکرد مسئولان در بزرگداشت یاد و خاطره شهدای زمین فوتبال چوار قرار گیرد.
وی با اشاره به عظمت واقعه بمباران زمین فوتبال چوار اضافه کرد: تاکید چندباره مقام معظم رهبری در دیدار با دست اندرکاران کنگره سه هزار شهید استان ایلام مبنی بر زنده نگهداشتن یاد شهدای چوار و شناساندن آن به جهانیان، به خوبی نشانگر عمق فاجعه و عظمت این رویداد تاریخی است.
نماینده ایلام تاکید کرد: متاسفانه توجه به واقعه زمین فوتبال چوار در برگزاری جلسات و یادواره ها خلاصه شده و آنگونه که شایسته است به این موضوع و متناسب با شان شهدای گرانقدر پرداخته نشده است.
شهدای زمین فوتبال چوار
به گزارش ایرنا، هواپیماهای عراقی در ۲۳ بهمن سال ۱۳۶۵ زمین فوتبال بخش چوار را در استان ایلام بمباران کردند و در این زمین دیدار دوستانه بین تیم منتخب چوار و جوانان ایلام در جریان بود و اقدام نظامی علیه آنها موجب شهید شدن ۱۵ فوتبالیست، داور و تماشاگر شد.
در این روز خونین تاریخی یونس تلوکی، مجتبی ناصری، علی نجات کرمی، علی عباسی، محمد کمالوندی، جهانگیر کاوه، عبدالرزاق مهدیه، سیدمحمد زارعی، حسین هزاوه (بازیکنان فوتبال از ۲ تیم ایلام و چوار)، حمیدرضا رضایتی (داور مسابقه)، مراد آذرخش، خلیل، سجاد و محمدجواد مظفری، امجد حیدری (تماشاگران مسابقه) به شهادت رسیدند و علی قیطاسی، رحمت محمود، الیاس گهرسودی، گل مرادفاضلی، فرمان فولادوند و سلمان کرد (بازیکنان فوتبال) مجروح و جانباز شدند.
اسامی شهدای تیم منتخب چوار و سن آنها در زمان شهادت: حسین هزاوه(بخشدار وقت چوار، سرمربی و کاپیتان) ۲۸ ساله، صید محمد زارعی(مدافع و هافبک) ۲۵ ساله، مجتبی ناصری(دروازه بان)۲۲ ساله، یونس تلوکی(هافبک) ۱۹ ساله، علی عباسی(دفاع) ۱۸ ساله.
اسامی شهدای تیم منتخب جوانان ایلام و سن آنها در زمان شهادت:جهانگیر کاوه(مهاجم) ۱۹ ساله، محمد کمالوند(مهاجم) ۱۸ ساله،علی نجات کرمی(هافبک)۱۶ ساله،عبدالرزاق مهدیه(مهاجم) ۱۶ ساله.
داور شهید حمیدرضا رضایتی ۱۹ ساله و تماشاگران شهید: مراد آذرخش۱۵ ساله، امجد حیدری۱۳ ساله، خلیل مظفری هشت ساله،محمد جواد مظفری هفت ساله و سجاد مظفری پنج ساله.
دنیای شیرین فوتبال ایلام در سال ۶۵ با این حادثه جانگداز تلخ شد و کسی چه می داند شاید اگر این حادثه تلخ روی نمیداد هرکدام از این ورزشکاران و ورزش دوستان بعد از جنگ نام آورانی می شدند در تارک آسمان ورزش این دیار.
مردم ایلام امیدوارند که وعده های جدید به سرنوشت قول های پیشین دچار نشود و نام و یاد شهدای حادثه زمین فوتبال چوار برای همیشه در آسمان ورزش این سرزمین به ویژه ورزش مفرح فوتبال بدرخشد و سرآغازی باشد برای ورود این رویداد مهم ورزشی - تاریخی به مجامع بین المللی به خصوص فدراسیون جهانی فوتبال ( فیفا).
نظر شما