به گزارش ایرنا، بر اساس آمارهای مرکز آمار ایران، روند سرمایهگذاری از سال ۱۳۸۵ به دلیل تکانههای برونزای متعدد و بیثباتی محیط کلان، تغییر یافته و ضمن نوسانی شدن، مقدار رشد آن نیز کاهش یافته به طوری که متوسط رشد سالانه سرمایهگذاری در دهه ۱۳۹۰ و طول اجرای برنامه ششم توسعه به ترتیب منفی ۵.۲ و منفی ۴.۵ درصد بوده است.
این شرایط باعث شده است، سرمایهگذاری انجام شده در اقتصاد تنها بهاندازه جایگزینی موجودی سرمایه مستهلک شده اقتصاد افت کند. در طول سالهای ۱۳۹۷- ۱۳۹۹ نسبت استهلاک به سرمایهگذاری به طور متوسط ۹۷ درصد بوده است. حتی در سال ۱۳۹۸ تقریباً اقتصاد ایران مواجه با عدم جایگزینی موجودی سرمایه مستهلک شده با موجودی سرمایه جدید شد؛ بهویژه کشور شاهد استهلاک در بخش زیرساختها میباشد و دچار فرسودگی تجهیزات و ماشینآلات و موجودی سرمایه شده است.
با مجموعه سیاستهای دولت سیزدهم در حوزه ارتقای بهرهوری و کارایی منابع موجود و تخصیص منابع محدود به طرحها و پروژههای مهم و پیشران، رفع موانع نهادی و قانونی و تسهیل در ترخیص کالاهای ضروری، ماشینآلات و اقلام واسطهای و سرمایهای، تولید سرمایهگذاری در دو سال اخیر بهبود یافته و در سال ۱۴۰۰ با نرخ ۳.۹ درصد و در ۶ ماهه اول سال جاری با نرخ ۴ درصد (بر اساس گزارش بانک مرکزی) افزایش یافته است.
بر اساس این گزارش، در ۶ ماهه نخست سال جاری، رشد سرمایهگذاری در حوزه ماشینآلات دورقمی و معادل ۱۵ درصد بوده است.
بدیهی است، افزایش سرمایه گذاری، منجر به افزایش موجودی سرمایه و افزایش ظرفیتهای تولید و تسریع در رشد اقتصادی طی سالهای آتی خواهد شد.
نظر شما