به گزارش روز یکشنبه ایرنا، قصه پرغصه کارگران پاکستانی نسبت به شرایط بغرنج خود و کار در وضعیت غیرانسانی در کشورهای عربی همواره مورد اعتراض نهادهای مدنی و حقوقی چه در داخل پاکستان و در میان ناظران منطقهای و بین المللی حقوق بشر بوده است.
عربستان و امارات متحده عربی در کنار سایر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس میزبان بیشترین تعداد کارگران پاکستانی هستند و شرایط این کارگران در آن دو کشور اسفناکتر در مقایسه با دیگر کشورهای پیرامون مشاهده شده است.
براساس گزارشهای منتشر شده، حدود ۱۱ میلیون پاکستانی در پنج دهه گذشته به دلیل مشکلات اقتصادی برای یافتن کار به خارج از این کشور مهاجرت کردهاند.
منطقه غرب آسیا بویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس مقصد اصلی پاکستانیهایی است که برای کسب منبع درآمد بهتر به آن مراجعه میکنند. با این وجود نیروی انسانی پاکستان به ویژه قشر کارگران این کشور در کشورهای همچون عربستان و امارات از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند.
مهاجرت پاکستانیها از سال ۱۳۵۰ شمسی (۱۹۷۱ میلادی) افزایش یافته اما بین سالهای ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷ این روند شاهد کاهش بیسابقهای بود. در عین حال میزان اعزام نیروی کار در پاکستان طی سال ۲۰۱۹ دوباره افزایش یافته به طوری که براساس آمار رسمی ۵۳۶ هزار و ۱۸ پاکستانی طی یکسال، کشور را ترک کردند.
روزنامه انگلیسی زبان «داون» چاپ اسلامآباد با انتشار تازهترین گزارش درباره وضعیت اسفناک پاکستانیها در کشورهای عرب خلیج فارس اعلام کرد که مهاجران پاکستانی با پایینترین دستمزد و تحت فشار کارفرمایان مجبور به کار هستند و با شدیدترین تبعیض و شرایط غیرانسانی دست و پنجه نرم میکنند.
در این گزارش که با تلاش مشترک سازمانهای مدنی در جنوب و جنوب شرق آسیا تهیه و روزهای اخیر طی مراسمی در اسلامآباد رونمایی شد، آمده است: کارگران بیبضاعت پاکستانی به دلیل عدم درک از روند جذب نیروی کار، قوانین کار استثمارگرانه در کشورهای میزبان و فقدان حمایتهای کنسولی و سیاسی، با وضعیت سختی روبرو هستند. این مسائل بیشتر نشان میدهد که کارگران مهاجر در کشورهای عربی با مشکلات شدیدی شامل عدم دسترسی به نیازهای بهداشتی مقرون به صرفه، عدالت و رفتار عادلانه از سوی کارفرمایان مواجه هستند.
«چودری شفیق» یکی از اعضای کمیسیون پارلمانی حقوق بشر پاکستان طی مراسم رونمایی این گزارش گفت: استثمار کارگران پاکستانی فقط یک موضوع فردی نیست بلکه خانواده، جامعه و مهمتر از همه اقتصاد آنها را تحت تأثیر قرار میدهد.
روزنامه داون نوشت: این اولین گزارش از نوع خود است که تلاش میکند به طور سیستماتیک موضوع عدم دسترسی کارگران مهاجر به حقوق اساسی خود در شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس تحلیل و بررسی کند، جایی که حدود ۳۰ میلیون کارگر مهاجر بیش از ۵۰ درصد از کل جمعیت این کشورها را تشکیل میدهند.
مسوولان پارلمانی و سازمانهای مدنی در پاکستان از دولت این کشور مطالبه کردند که رسیدگی به وضعیت کارگران پاکستانی را در دستور کار ویژه قرار داده و آن را با مسوولان کشورهای عربی مطرح و آنان را برای بهبودی شرایط مهاجران پاکستانی پاسخگو نمایند.
به رغم گسترش روابط سیاسی و اقتصادی پاکستان با دولتهای عربی از جمله عربستان و امارات در سالهای اخیر تاکنون تغییری در وضعیت اتباع و کارگران پاکستانی در این کشورها ایجاد نشده است. براساس گزارشهای منتشرشده، هزاران نفر از کارگران پاکستانی در عربستان در سال ۲۰۱۸ بدون پرداخت حقوق و دستمزدشان از این کشور اخراج شدند و همزمان هزاران نفر دیگر از کارگران پاکستانی به دلیل مشکلات گوناگون در عربستان گرفتار شدهاند.
دولت پاکستان بارها از طرف سعودی خواسته تا ضمن رسیدگی به وضعیت اسفناک کارگران پاکستانی در عربستان، برخورد مناسبی با آنان داشته باشد. گفته میشود عربستان برای تحمیل خواستههای خود بر اسلامآباد، از قشر کارگران پاکستانی به عنوان ابزار فشار استفاده میکند. با توجه به وضعیت نابسمان معیشتی در پاکستان، اخراج کارگران این کشور از عربستان میتواند مشکلات معیشتی مردم را بیشتر کند.
نظر شما