پایش‌گنبد مسجد جامع عباسی و میدان نقش جهان اصفهان  با همکاری ایکوم  انجام می‌شود

اصفهان - ایرنا - مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اصفهان گفت: برای پایش گنبد مسجد جامع عباسی و سازه منتج به بازار و میدان نقش جهان از ایکوم ( شورای بین‌المللی موزه‌ها) و همچنین یکی از دانشگاه های ایتالیا دعوت کرده ایم که با ما در این زمینه همکاری کنند.

" ایکوم " سازمان تخصصی موزه ای در سطح جهانی است که به ارتقا و محافظت از میراث طبیعی و فرهنگی کنونی و گذشته ، محسوس و نامحسوس می پردازد. مقر این سازمان در پاریس کشور فرانسه قرار دارد .

علیرضا ایزدی روز سه‌شنبه در گفت و گو با ایرنا بدون ذکر نام این دانشگاه ایتالیایی که مدیریت میراث فرهنگی اصفهان برای پایش آثار شاخص میدان نقش جهان، مکاتبات اولیه انجام داده است ، افزود: از این دانشگاه دعوت کرده ایم به اصفهان بیایند و امیدواریم اگر مسائل سیاسی تایثر گذار نباشد حضور آنها تنها برای نه فقط برای گنبد بلکه برای سازه منتتج به بازار و میدان نقش جهان باشد.

وی همچنین یادآور شد: قصد ما این است که ایکوم را هم در پایش بناهای واجد ارزش و شاخص اصفهان درگیر کنیم و با همکاری این نهاد و کمک دانشگاه ایتالیایی، پایشی برای بناهای واجد ارزش و شاخص اصفهان از جمله آثار ثبت جهانی داشته باشیم.

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گرد شگری اصفهان با اشاره به اینکه قصد آنها استفاده از نظرات تخصصی ایکوم در رابطه با کلیه بناهای واجد ارزش و شاخص اصفهان است، گفت: کلیات این موضوع راپیگیری کرده ایم. با توجه به مساعد شدن هوا کارهای عملیاتی را ظرف یک یا دو ماه آینده شروع می کنیم و سپس کارهای اصلاح و عملیات عمرانی را شروع خواهیم کرد.

وی با اشاره به اینکه بحث ریالی خاصی برای همکاری ایکوم برای پایش میدان نقش جهان مطرح نیست، افزود: ابتدا میدان نقش جهان ، مجموعه مسجد جامع عباسی و مجموعه بازار را در دستور کار قرار می دهیم و پایش خواهد شد تا بتوانیم در این همکاری به بازار هم سامانی ببخشیم.

این مقام میراث فرهنگی اصفهان یادآور شد: موضوع پایش بازار در قالب میدان نقش جهان یا بازارهای مترتب در این فضا و به خصوص قسمت هایی که مقداری برای بازار خطر دارند از جمله تیمچه دارالخدیجه در دستر کار ما قرار دارند.

ایزدی با بیان اینکه چون میدان نقش جهان یک برند است، می‌تواند برای هرکسی که درحوزه میراث فرهنگی کار می کند یک برند باشد، ادامه داد: ایکوم مواردی مثل میدان نقش جهان را به عنوان طرح های مشارکتی و علمی می بینند؛ برای این نهاد عمومی و غیردولتی بحث اعتباری خاصی مترتب نیست و بیشتر بحث های علمی دارد.

بازار بخشی از محور تاریخی فرهنگی اصفهان و خط قرمز ماست

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان در خصوص وضعیت بازار قیصریه در محل چارسوق چیت سازها که در ماه گذشته دچار ریزش شد و علت آن را به شرایط دشوار و تیمچه داارالخدیجه در پشت بازار چیت سازها مرتبط دانستند، افزود: واقعیت این است که در طول سالیان گذشته به عمد بخش‌هایی از این تیمچه را تخریب کرده اند که بتوانند به سمت نوسازی بروند اما این موضوع را در دستور کار پیگیری های قضایی قرار داده ایم و مجموعه حقوقی اداره کل میراث فرهنگی پیگیر آن هستند.

ایزدی ادامه داد: تیمچه دارالخدیجه جزو لاینفک بازار و حایز شرایط خاص است؛ اگر مالکان اثر می خواهند در آینده این تیمچه را بسازند یا نوسازی کنند، باید طرح را عین به عین بسازند و اجازه ارتفاع نخواهیم داد.

وی با اشاره به اینکه در جداره بیرونی میدان نقش جهان هر اتفاقی باید متناسب با این اثر جهانی رقم بخورد، افزود: تغییرات باید عین به عین انجام شود و ما به هیچ عنوان خارج از این قاعده اجازه کار نمی دهیم چرا که موضوع مرتبط با هویت اصلی شهر اصفهان است.

ایزدی تصریح کرد: مجموعه نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان، ۴۸ ساعت بعد از ریزش سقف بازار ، همکاری کردند و در محل مستقر شدند؛ سقف مقداری نم و رطوبت داشت که با برطرف شدن حدودی آن کار مرمت شروع شد و اکنون هم در حال انجام است و در اسرع وقت به سرانجام می‌رسد.

ثبت جهانی محور تاریخی فرهنگی اصفهان شاید تا سه سال دیگر به سرانجام برسد

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گرد شگری اصفهان با اشاره به اینکه بازار بخشی از محور تاریخی فرهنگی اصفهان و هدف اصلی اداره متبوع وی ثبت جهانی این محور است، افزود: تعاملاتی خوبی بین میاث فرهنگی ، شهرداری و مجموعه راه و شهرسازی اصفهان برای حفاظت و حراست از بناهای این محور به وجود آمده است؛ به سبب اینکه اولویت ما ثبت محور تاریخی و فرهنگی اصفهان است، این چهارچوب ، خط قرمز ماست و باید اصالت و هویت این محور حفظ شود.

وی در ادامه تاکید کرد: به سبب اهمیت بازار و محور تاریخی فرهنگی اصفهان ، تیمچه دارالخدیجه که بخشی از هویت تفکیک ناپذیر و غیر منفصل آن است بایستی احیا و عین به عین ساخته شود و غیر از این ممکن نیست.

ایزدی با گریز به سال‌های ۸۸ و ۸۹ که قرار بر ثبت جهانی محور تاریخی و فرهنگی اصفهان بود و این اتفاق به نتیجه نرسید، افزود: در جریان ریز این پرونده بو در آن سالها بودم و باید گفت، ضعف تعامل و همدلی دستگاه ها باعث شد که این سهمیه ارزشمند برای ما بسوزد و به سرانجام نرسد.

وی با بیان اینکه امروز این همدلی بین دستگاهی و تعاملات وجود دارد و چندین جلسه هم در همین رابطه برگزار شده است، گفت: با توجه به اینکه مجموعه یونسکو محدودیت تعدادی، برای ثبت جهانی آثار کشورها قائل شده است ، یک سهمیه بیشتر برای ایران در نظر نمی‌گیرند و بنابراین ثبت محور تاریخی فرهنگی اصفهان زمانبر است.

ایزدی یادآور شد: امیدواریم با حضور افراد دست اندرکار که سبقه این کار را دارند و با همکاری سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان، همچنین دانشگاه تهران و دانشگاه اصفهان، ظرف سه سال آینده ثبت جهانی محور تاریخی فرهنگی اصفهان رابه سرانجام برسانیم .

قراردادها برای کارتوگرافی و اسکن لیزر گنبد مسجد جامع عباسی آماده است

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان همچنین در ادامه گفت و گو با ایرنا در رابطه با اقدامات شورای عالی نظارت بر مرمت گنبد مسجد جامع عباسی گفت: عقد قراردادها برای کارتوگرافی و اسکن لیزر آماده است اما وضعیت جوی اجازه نمی دهد که در این ایام اقدام کنیم .

وی افزود: پس از مساعد شدن هوا، کارتوگرافی و اسکن لیزر را با کمک مجموعه دانشگاه، دکتر حجازی و دکتر مختاری از اعضای شورای عالی نظارت بر مرمت گنبد مسجد جامع عباسی انجام خواهیم داد.

وقتی ۱۵ سال دستی بر بناها نکشیم با ۳۰ ساعت بارندگی، مشکلاتمان بیشتر از حد نرمال خواهد بود

ایزدی در پاسخ به این سوال خبرنگار ایرنا در خصوص نم کشیدگی‌های پل خواجو در بارندگی‌های اخیر،گفت: این نم و رطوبت در اثر بارندگی ۳۰ ساعته است. در یک یا دو دهه اخیر تغییراتی در شیب بندی ها صورت نگرفته و طبیعی است که وقتی آجر ۳۰ ساعت آب بخورد ، رطوبت می‌کشد.

وی در ادامه یادآور شد: خاصیت بناهای ما به نوعی است که همه ساله باید اعتباری برای آنها در نظر گرفته و مرمت و بندکشی شوند، اما در طول سال‌های گذشته، قریب به ۱۲ تا ۱۵ سال، کارهای مرمتی روی آنها صورت نگرفته و بنابراین وقتی دستی روی آنها نکشیم، سرانجام با یک حجم بارندگی اینچنینی ، مشکلاتمان بیشتر از حد نرمال خواهد شد.

ایزدی با اشاره به اینکه اعتباراتی برای مرمت این بناها که در بارندگی ها دچار آسیب شده اند، در نظر گرفته شده است، گفت: باید نم و رطوبت بازار و پل خواجو خشک شود تا از اردیبهشت ماه به بعد برای مرمت آنها اقدام کنیم .

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha