۱۳ اسفند ۱۴۰۱، ۷:۲۲
کد خبرنگار: 860
کد خبر: 85045148
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

چگونه خانه تکانی سبز و ایمن داشته باشیم؟

۱۳ اسفند ۱۴۰۱، ۷:۲۲
کد خبر: 85045148
چگونه خانه تکانی سبز و ایمن داشته باشیم؟

بروجرد - ایرنا - روزهای پایانی سال نزدیک می شوند و خانه تکانی مشغله ای برای تمام خانواده های ایرانی است، حجم بالای کارهای مرتبط با این سنت می تواند این ایام را موسمی برای بروز آسیب‌های اسکلتی عضلانی، حوادث مرتبط با خانه تکانی و یا مسمومیت های ناشی از مواد شوینده تبدیل کند.

به گزارش ایرنا، کارشناسان توصیه می کنند؛ با رعایت نکاتی ساده و قابل انجام می توان از بسیاری از حوادث و مشکلاتی که همزمان با خانه تکانی ایام آخر سال رخ می هد پیشگیری کرد نکاتی که علاوه بر سلامت فرد با اندکی دقت نظر و نگاه زیست محیطی می تواند به سلامت محیط زیست هم کمک کند.

بنا بر توصیه کارشناسان بهداشت حرفه ای، نباید حجم بالای کار خانه تکانی را به روزهای پایانی سال و به مدت زمانی محدود موکول کرد زیرا این فشار باعث بروز حوادثی می شود که سلامت فرد را دچار آسیب می کند، در خانه تکانی های معمول پایان سال توجه به مواد شیمایی و شوینده مهم است این مواد علاوه بر اینکه به عنوان عاملی که تخریب کننده محیط زیست هستند به همان نسبت بر سلامت افراد نیز آسیب وارد می کنند و رعایت نکات ایمنی و بهداشتی مرتبط باید مورد توجه باشد.

بسیاری از محصولات پاک‌کننده، نگهدارنده یا کف‌کننده که برای تمیزکردن دیوار و سطوح خانه، شستن ظروف‌ و البسه به کار می‌روند از مواد شیمیایی ساخته شده‌اند که هم به سلامت فرد و هم به محیط‌زیست آسیب می‌زند، در صورت امکان، می‌توان هنگام خرید محصولاتی را انتخاب کرد که با محیط‌زیست سازگارتر باشد.

بنا بر نظر کارشناسان، بدترین شکل استفاده از مواد پاک کننده و شوینده این است که آن ها را با آب گرم و یا مواد سفید کننده مخلوط کنیم یا از آنها در محیط‌ های بسته‌ مثل حمام و سرویس بهداشتی که بخار آب وجود دارد، استفاده کنیم.

کارشناس بهداشت حرفه ای در این خصوص می گوید: از ترکیب این مواد شوینده شیمیایی، گاز کلر آزاد می‌شود که استنشاق آن در فضاهای کوچک، علایم شدید تنفسی ایجاد می‌کند.

فاطمه نصرالهی افزود: بسیاری از مواد ضدعفونی کننده به راحتی از ماسک های کاغذی عبور می کنند و می توانند، موجب آسیب به ریه شوند، بنابراین تهویه مناسب محل، روشن کردن هواکش و بازکردن پنجره ها، استفاده نکردن از محلول های غلیظ و بستن دستمال ضخیم مرطوب بر روی دهان و بینی، می تواند تا اندازه زیادی از بروز آلرژی ها کمک کند.

این کارشناس بهداشت بیان کرد: بهترین اقدام برای مسمومان ریوی، خروج سریع فرد از محل سربسته و استفاده از هوای آزاد و قرار گرفتن در معرض جریان هوای آزاد است، استنشاق هوای تازه، تنفس را ساده تر می کند و ضمن خودداری از صحبت کردن فرد آسیب دیده در این شرایط، باید هرچه سریع تر به مراکز درمانی انتقال داده شود.

وی با تاکید براینکه حجم بالای کار خانه تکانی را نباید به زمانی خاص محدود کرد، ادامه داد: خانه تکانی به تدریج انجام شود و از موکول کردن آن به روزها و ساعات پایانی سال خودداری شود استرس ناشی از انجام کار زیاد خود می تواند منجر به بروز حوادثی شود.

نصرالهی با بیان اینکه آسیب های اسکلتی عضلانی یکی از شایعترین مشکلات مرتبط با خانه تکانی است، گفت: افراد هنگام خانه تکانی به تنهایی اجسام بالای ۲۵ کیلوگرم را بلند نکنند و از کشیدن یا هل دادن و حمل کردن وسایل سنگین منزل خودداری شود.

این کارشناس بهداشت حرفه ای ضمن تاکید بر رعایت نکات ایمنی در مورد مواد شوینده بهداشتی گفت: سهل انگاری در استفاده، نگهداری یا جابجا کردن مواد پاک کننده و سفیدکننده، کودکان را در معرض خطر قرار می دهد، محصولات شیمیایی و شوینده همیشه در ظرف اصلی آن نگهداری شود و از نگهداری این مواد در ظروف مواد خوراکی مانند بطری نوشابه، خودداری شود تا این عمل سبب نوشیدن اشتباهی این مواد از سوی کودکان نشود.

مدیریت تولید زباله و خانه تکانی

هر خانواده در پایان خانه تکانی می تواند حجم بالایی از انواع زباله را تولید کند به عبارتی فارغ از خانه ای تمیز و مرتب یکی دیگر از نتایج خانه تکانی، تولید و افزایش تولید پسماند و تحمیل آن بر محیط زیست و مدیریت شهری است.

عمده پسماندهای تولیدی حاصل از خانه تکانی‌ها پسماندهای حجیم شامل مبلمان منزل، کابینت آشپزخانه، لامپ‌های مهتابی و قفسه کتاب است که حجم قابل توجهی دارند، بخش قابل توجهی از این پسماندها به دلیل تغییر دکوراسیون منازل ایجاد می‌شود، بیشتر این‌گونه پسماندها قابلیت استفاده مجدد دارند و می‌توان آن‌ها را در اختیار افراد نیازمند یا موسسات و مراکزی که از آن‌ها استفاده می‌کنند قرار داد.

بنا بر گفته سرپرست مدیریت سازمان پسماند شهرداری بروجرد گفت: روزانه حدود ۲۴۰ تن زباله در شهرستان بروجرد تولید می شود که این میزان در ایام خانه تکانی پایان سال به ۲ برابر و بیشتر هم می رسد که با فرهنگ سازی و آموزش می توان این میزان تولید زباله را کاهش داد.

شهاب شعبان می افزاید: برای دستیابی به شهری با محیط زیست سالم باید به منظور جلب مشارکت و همکاری مردم آموزش های عمومی فراگیری ارائه شود تا بتوان تولید زباله کمتری داشت.

خانه تکانی سبز

مواد تجزیه ناپذیر، طی چند دهه اخیر به یکی از معضلات زیست محیطی تبدیل شده زیرا آنها وارد طبیعت می شوند و نه تنها تجزیه پذیر نیستند بلکه مواد شیمیایی موجود در آنها می‌تواند از طریق خاک وارد آب، گیاهان و چرخه غذایی شود و صدمات جبران‌ناپذیر بهداشتی و اقتصادی برجا بگذارد، با کمی دقت و تغییر در روش خرید می توان میزان کمتری از این مواد تجزیه ناپذیر پلاستیکی وارد طبیعت کرده و به همان نسبت نقش موثری در حفاظت از محیط زیست داشت.

فعال محیط زیست در این خصوص می گوید: اگر می‌خواهید به شیوه‌ای مفید و سازگار با محیط زیست خانه‌تکانی کنید می‌توانید هنگام تمیز کردن خانه به اقلام قابل بازیافت مانند کاغذ، پلاستیک و شیشه توجه بیشتری داشته باشید، روش‌های بسیاری وجود دارند که به شما کمک می‌کنند تا وسایل خانگی را بازیافت و دوباره استفاده کنید.

"شبنم اکبری" گفت: صرفه‌جویی در مصرف آب و یا به عبارت دیگر مصرف بهینه منابع آبی از دیگر نکات قابل توجه در خانه تکانی است، در کنار صرفه جویی در مصرف آب بایستی سعی شود تا از مواد شوینده پایدار برای تمیز کردن استفاده کرد.
این فعال محیط زیست افزود: شوینده های شیمیایی پس از مصرف به همراه پساب‌ و فاضلاب‌ به دریاچه‌ها و رودخانه‌ها وارد می‌شود و به واسطه تجمع کف روی آب‌های سطحی و جلوگیری از عمل اکسیژن‌گیری تعادل اکوسیستم‌های آبی را برهم زده و موجب مرگ و میر جانداران می شود.

اکبری یادآور شد: در خانه تکانی ها بهتر است از شست و شوی وسایل بزرگ مثل فرش‌ها در منزل پرهیز شود و انجام این کار را به مراکز قالیشویی سپرد، همچنین بهتر است، خریدهای عید را آگاهانه و متناسب با نیازمان انجام دهیم، تا با حجم وسیعی از خریدهای غیر ضروری مواجه نشویم.

این فعال محیط زیست یادآور شد: وسایلی که دیگر مورد نیاز نیستند و از آنها استفاده نمی شود بهتر است به افرادی که از آنها استفاده می کند سپرده شود و یا اینکه در اپلیکیشن های مخصوص به فروش رساند تا سر از سطل زباله ها در نیاورد.

حالا که خانه تکانی را بنا بر یک رسم و سنت دیرین باید انجام داد می توان هم به فکر سلامت خود و هم محافظت از زمین بود، اندکی تامل و مطالعه نکات بهداشتی و ایمنی پیش از اقدام به خانه تکانی می تواند در رسیدن به این هدف کاربردی و کمک کننده باشد و سنت هایی همانند نوروز صرفا فرصتی برای نو شدن و فراهم کردن حال خوبی در کنار همدیگر است.

خارج کردن این رسم زیبا از این رسالت واقعی آن باعث اسباب رنجش زمین و البته خود افراد می شود و بعبارتی نام جشن بر آن باید به قوت خود باقی بماند و با حجم سنگینی از کار و مشغله و خرید کارکرد شادی گونه و جشن از آن گرفته نشود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha