به گزارش روز دوشنبه ایرنا، پییر اسپرانس مدیر اجرایی «شبکه ملی دفاع از حقوق بشر» در بیانیهای به سیانان اعلام کرد که در جریان درگیریهای بین باندها و گروههای مسلح در شهر پورتو پرنس هائیتی، در بازه زمانی ۲۷ فوریه تا پنج مارس (هشتم تا ۱۴ اسفند)، بیش از ۵۰ نفر کشته شدند و سرنوشت دهها نفر نیز نامعلوم است.
پیر اسپرانس به سیانان گفت که درگیریهای مسلحانه به ویژه در مناطق بلآیره و باس دِلماس در پورتو پرنس در جریان است.
مناطق وسیعی از پایتخت هائیتی توسط گروههای جنایتکار سازمانیافته اداره میشود و این کشور در ماههای اخیر با خشونت، ناامنی و آدمربایی گسترده گروهها مواجه بوده است.
تظاهرات ضد دولتی در این کشور و اعتراضها علیه خشونت گروهها، فقر و تورم نیز از اوت ۲۰۲۲(مرداد- شهریور) در این کشور کارائیب ادامه دارد.
به نوشته سیانان، این موج جدید خشونت بین باند جی۹ (G۹) و باند دیگری در بل آیره بر سر کنترل این منطقه در گرفته است. جی۹ گروهی متشکل از دوازده باند هائیتی مستقر در پورتو پرنس است.
در حالی که قربانیان اصلی همه این درگیریها مردم غیرنظامی هستند و در روزهای اخیر، ده ها خانه به آتش کشیده شد، چشماندازی از پایان درگیریها وجود ندارد.
پییر به سیانان گفت: تا به حال، پلیس و دولت سکوت کردهاند.
اکتبر گذشته (مهر ماه)، دولت هائیتی و آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، از جامعه جهانی خواستند تا استقرار نیروها در هائیتی را به منظور رسیدگی به بحرانهای فزاینده بشردوستانه و امنیتی در این کشور بررسی کند.
هائیتی که فقیرترین کشور قاره آمریکا است، از ماهها قبل با بحران عمیق سیاسی، اجتماعی و بهداشتی دستوپنجه نرم میکند. همزمان با کمبود غذا، سوخت و خشونت فزاینده گروههای تبهکار، شیوع وبا در این کشور (از دوم اکتبر)، شرایط هائیتی را در وضعیت هشدار قرار داده است.
بخشی از بحرانی که امروز گریبان این کشور حوزه دریای کارائیب را گرفته است، پس از ترور جوونل مویس رئیسجمهوری در یک حمله مسلحانه که در ساعات اولیه ۷ ژوئیه ۲۰۲۱ (۱۶ تیر ۱۴۰۰) در منزل شخصی وی روی داد، آغاز شد.
بر اساس دادههای «برنامه جهانی غذای سازمان ملل» (WFP) بحران غذایی ناشی از تورم ۳۳ درصدی این کشور، بیش از ۴۰ درصد از جمعیت را تحت تاثیر قرار داده است و این مسئله خود به افزایش نارضایتی اجتماعی دامن زده است.
به گفته این سازمان بینالمللی، حدود ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از مردم هائیتی از ناامنی غذایی حاد رنج می برند که ۱۹ هزار نفر از آنها برای اولین بار در «سطوح فاجعهبار گرسنگی» قرار گرفتهاند.
هائیتی از سال ۱۹۹۳ میلادی تا کنون، میزبان ۱۰ عملیات سازمان ملل با هدف برقراری صلح و ثبات بوده است و اینکه چرا پس از اقدامات این نهاد بینالمللی، همچنان وضعیت در هائیتی اینگونه است، خود جای سوال دارد.
ماریو جوزف مدیر یک سازمان غیر انتفاعی بشردوستانه (ONG Bureau des Avocats Internationaux) به خبرگزاری افه گفت: سازمان ملل در هائیتی به شدت شکست خورده است. پنج سال پس از رفتن این نهاد از هائیتی، هرجومرج حاکم است و باندها گسترده شدهاند.
نظر شما