تاثیر بارندگی‌های اخیر بر تالاب‌ها/ کدام تالاب توان پذیرش گردشگر دارد؟

تهران - ایرنا - بارندگی‌های اخیر تا حدودی منابع آبی کشور را بهبود داده اما باید دید تا چه حدی بر تالاب ها تاثیر داشته و تا چه میزان به این اکوسیستم های آبی رسیده است؟ آیا این شرایط حوضه های آبی را برای پذیرش گردشگر در تعطیلات سال نو فراهم کرده است؟

به گزارش گروه جامعه - امسال خشک‌ترین پاییز در ۵۰ سال گذشته را پشت سر گذاشتیم اما این شرایط با بارش های زمستانی تا حدودی جبران شد و اندکی وضعیت منابع آبی و سدهای کشور را بهبود بخشید، اما با توجه به اینکه ایران در کمربند خشک جهانی قرار گرفته و حدود یک‌ سوم متوسط جهانی بارندگی دارد و از سوی دیگر چون چند سال متوالی خشکسالی را تجربه می کنیم از این رو این بارش ها کمبود آبی کشور را جبران نکرده است.

البته بر اساس گزارش دفتر اطلاعات و داده‌های آب شرکت مدیریت منابع آب ایران، حجم آب موجود در سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهرماه) تا ۱۳ اسفند ماه با رشد ۵ درصدی نسبت به سال گذشته همراه بود اما باید ببینیم که این بارندگی ها چه تاثیری در اکوسیتسم های آبی طبیعی مانند تالاب ها داشته است؟ آیا آنها هم رنگ آب را به خود دیده اند؟

متخصص مدیریت زیست‌بوم‌های تالابی دراین باره به خبرنگار محیط زیست ایرنا گفت: تالاب های کشور شرایط خوبی ندارند تعداد زیادی از آنها با کم آبی و خشکی دست و پنجه نرم می کنند، در واقع اقدامات خوبی در کشور در راستای حفاظت و احیای تالاب ها صورت گرفته که از جمله آنها تعیین میزان حقابه تالاب های کشور است، بر این اساس سازمان حفاظت محیط زیست حقابه ۱۱ تالاب از ۲۵ تالابی که در کنوانسیون رامسر ثبت هستند را تعیین کرد اما شرایط تالاب ها نشان می دهد که این نیاز آبی محقق نشده است.

علی ارواحی افزود: با توجه به کم بارشی و خشکسالی های اخیر و همچنین اجرایی نشدن بخش های زیادی از برنامه های سازمان محیط زیست در راستای حفاظت از تالاب ها، اکنون حدود ۲ میلیون هکتار از سه میلیون هکتار وسعت تالاب های کشور خشک و به کانون گرد و غبار تبدیل شده اند.

مدیر سابق طرح حفاظت از تالاب های ایران درباره تاثیر بارندگی های زمستانه در شرایط تالاب ها اظهار داشت: در بارش های اخیر ۶ استان از جمله اصفهان، چهارمحال و بختیاری، فارس و بوشهر بیش از متوسط نرمال بلند مدت بارش داشتند که این مساله باعث شد وضعیت تالاب های واقع در این استان ها تا حدودی بهتر شود، البته نه اینکه به شرایط پایدار رسیده باشند فقط تا حدودی از لحاظ دریافت آب وضعیتشان بهتر شده است.

وی ادامه داد: به عنوان مثال در بارش های اخیر استان اصفهان تا حدودی آب به تالاب گاوخونی رسید، آخرین خبر این است که حدود چهار میلیون متر مکعب آب به تالاب رسیده است البته باید در نظر داشته باشیم که حقابه این تالاب در شرایط نرمال ۳۵۰ میلیون متر مکعب و در شرایط خشکسالی ۱۷۶ میلیون متر مکعب است از این رو اینکه گفته می شود چهار میلیون متر مکعب آب به تالاب رسیده که آنهم اگر رسیده باشد، باز هم حدود یک درصد حقابه تالاب در شرایط نرمال است بنابراین آب زیادی نیست.

تاثیر بارندگی‌های اخیر بر تالاب‌ها/ کدام تالاب توان پذیرش گردشگر دارد؟

وی اظهارداشت: یعنی می خواهم بگویم که در بارندگی های اخیر وضعیت برخی از تالاب های این ۶ استان تا حدودی تسکین یافته است مثلا تالاب بختگان تا حدودی آبگیری شد، یا بیش از ۳۰ درصد تالاب ارژن آبگیری شد، دریاچه مهارلو در خوزستان هم تا حدود آب دریافت کرد اما نمی شود گفت که به شرایط پایدار یا ایده ال رسیده اند.

ارواحی درباره اینکه اکنون در تعطیلات نوروز به سر می بریم و چه تالاب هایی می توانند گردشگر جذب کنند، گفت: تالاب های درون سرزمینی ما غالبا وضعیت خوبی ندارند در حالی که اگر وضعیت خوبی داشته باشند می توانند میزبان گردشگران زیادی باشند، مثلا هوا در این فصل در کازرون بسیار مناسب است از این رو تالاب پریشان می توانست گردشگر زیادی را جذب کند اما حدود ۲۰ سال است که این تالاب خشک شده است.

وی افزود: البته تالاب های کانی برازان در مهاباد و زریبار در مریوان جزو تالاب هایی هستند که هنوز شرایط بهتری دارند و گردشگران می توانند از ظرفیت آنها استفاده کنند، علاوه بر آن تالاب های ساحلی در شمال و جنوب کشور امکان میزبانی از گردشگران را دارند، یا تالاب های کوهستانی مانند تالاب گهر در لرستان می تواند یکی از مقاصد گردشگران باشد، یا تالاب صورتی در چابهار، شادگان و هورالعظیم در خوزستان هم توان بالایی در جذب گردشگر دارند.

۹۰۱۴

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha