به گزارش خبرنگار حوزه سلامت ایرنا، بر اساس یافتههای پژوهشی، تمام آیینهایی که مردم ایران بر پا میداشتند و همچنان برخی از آنها به قوت خود باقی هستند، با خرد و منش نیاکان ما درآمیخته بودند و اعتقاد به پروردگار، نبرد با اهریمن و امید به زندگی در آنها گنجانده شده بود. رفتار خشونتآمیز این روزهای جامعه در ایام چهارشنبه سوری در پیشینه هیچ یک از این آیینها به چشم نمیخورد.
شایعترین مشکلی که در اثر حوادث چهارشنبه آخر سال برای چشم به وقوع میپیوندد پرتاب جسم خارجی ناشی از انفجار مواد محترقه است که علاوه بر آسیب به پلک نابینایی، تخریب قرنیه، شبکیه و غیره را به همراه دارد.
براساس آمار سازمان اورژانس کشور درچهارشنبه سوری سال گذشته ۵۵۰ نفر دچار حادثه شدند هستند که ۱۱ نفر تاکنون در این حوادث چهارشنبه سوری جان خود را از دست داده اند.
همچنین امسال نیز ۳۵۳ نفر مصدوم و فوت کردند که اکنون ۴۹ نفر در بیمارستانهای کشور بستری هستند، ۵ نفر از اول تا بیست و دوم اسفند جاری به دلیل حوادث چهارشنبه آخر سال، جان خود را از دست دادند و بیشتر فوتیها در استانهای تبریز، تهران، همدان، ارومیه و قزوین بوده است.
در این مدت، ۵۱ نفر قطع عضو، ۸۶ نفر دچار آسیب به چشم، ۱۳۰ نفر دچار سوختگی شدند همچنین بیشترین مصدومان به ترتیب در استانهای تهران، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی بوده است.
حامد قاسمی متخصص چشم و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص آسیب های چشمی در چهارشنبه آخر سال گفت: بیمارستان های چشم همه ساله در روزهای پایانی سال با صحنههای بسیار دلخراشی روبر هستد، آسیب های چشمی از نوع خفیف تا نابینایی مطلق متفاوت است و با اینکه چشم توسط بافت استخوانی محافظت می شود اما این عضو ارگانی بسیار ظریف است و آسیب ها معمولآ به گونهای است که بینایی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد وی یادآور شد: این آسیب ها به راحتی قابل برگشت نیستند.
وی اظهار داشت: بیشترین آسیب های چشمی چهارشنبه سوری برای افرادی اتفاق می افتد که به طور اتفاقی در حال رشد شدن از خیابان هستند یا از بالکن خانه در حال تماشای این اتفاقات هستند این افراد را اصطلاحاً «ناظران بی گناه» می نامیم.
قاسمی ادامه داد: وقتی حرارت از مواد مفنجره ایجاد می شود از پلک ها تا قرنیه، شبکیه و عصب چشم را آسیب می زند و گاهی این آسیب به حدی شدید است که برای مصدوم کاری نمی توان انجام داد، حتی در اثر حرارت ممکن است: سطوح مختلف چشم به هم بچسبند که روند درمانی چند ساله ای را بدنبال دارد.
این جراح و متخصص چشم، اینگونه آسیب ها در کودکان را با مشکلات بیشتری همراه دانست و گفت: پس از درمان و برگشت دید کودک، ممکن است باعث تنبلی چشم کودک شده باشد که در این صورت کودک هرگز دید کامل را پیدا نخواهد کرد.
قاسمی تاکید کرد: توصیه اول به عزیزان نوجوان استفاده کننده از مواد محترقه این است: که حداقل از نوع استاندارد این مواد که خطر کمتری دارند استفاده کنید، اما اگر به هر دلیل جسم خارجی وارد چشم شد: به هیچ وجه دستکاری نکنید و با گذاشتن محافظ بر روی چشم، به اورژانس بیمارستان مراجعه کنید.
وی به مصدومین چشمی گفت: حتماً به بیمارستان هایی مراجعه کنید که اورژانس چشم پزشکی داشته باشد خوشبختانه مراکز دانشگاهی معمولاً اینگونه اورژانس ها را دارند. (بیمارستانهای: فارابی، حضرت رسول و لبافی نژاد و غیره در تهران اورژانس چشم پزشکی فعال و ۲۴ ساعته دارند)
این پزشک در مورد اینکه افرادی که از عینک یا لنز استفاده می کنند در معرض خطر کمتری قرار دارند؟ گفت: عینک معمولی به تنهایی محافظتکننده خوبی نیست و حتی نوعی فاکتور خطر محسوب می شود. (در صورتی که شیشه های عینک بشکند برای چشم ها خطر بیشتری به همراه دارد)
قاسمی ادامه داد: یکسری عینک های محافظ (عینک کار: عینک های بزرگ باتلق های نشکن) که از جنس پلی کربنات نشکن هستند و در ابزار کار فروشی ها پیدا میشوند، بخوبی می توانند از چشم ها محافظت کنند و افرادی که به هر دلیل یک چشم آسیب دیده دارند باید دقت بیشتری در محافظت از چشم سالم خود داشته باشند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: به والدین توصیه می شود مراقب کودکان و نوجوانان خود در مراسم چهارشنبه سوری باشند و از مواد محترقه خطرناک استفاده نکنند و در معرض مواد آتش بازی نیز نباشند.
نظر شما