تبادل انرژی با کشورهای همسایه، راهکاری برای پایدارسازی برق ایران

تهران - ایرنا - توسعه تبادلات انرژی برق با کشورهای همسایه یکی از برنامه‌های مهمی است که وزارت نیرو در دولت سیزدهم بر آن تاکید دارد تا از این طریق علاوه بر کسب درآمد برای کشورمان جریان برق همواره پایدار باشد، به طوری که هم‌اکنون ایران امکان تبادل برق با همه کشورهای همسایه را دارد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، توسعه روابط با همسایگان یکی از رویکردهای در دولت سیزدهم است که با جدیت دنبال می‌شود. برقراری ارتباط الکتریکی با کشورهای همسایه از جمله برنامه‌هایی است که از زمانی که «علی‌اکبر محرابیان» به عنوان وزیر نیروی دولت سیزدهم انتخاب شد، مورد توجه جدی‌تر قرار گرفت.

اکنون و به گفته وزیر نیرو ارتباط الکتریکی کشورمان با کشورهایی که دارای مرز مشترک خاکی هستیم، برقرار است.

ایران به قدرت برتر در تولید برق تبدیل می‌شود

پیش‌تر در این زمینه «فرحناکیان» مشاور وزیر نیرو در امور بین‌الملل گفته بود: اکنون ظرفیت تولید برق در کشورمان خوب است و تلاش دولت سیزدهم برای ایجاد ظرفیت تولید بیش از ۳۰ هزار مگاوات در طی ۴ سال آینده ایران را به قدرت برتر در تولید برق تبدیل خواهد کرد.

وی تاکید کرد: اکنون کشورمان قدرت نخست تولید برق در منطقه است که با فراهم شدن امکان تبادل انرژی با کشورهای عضو سازمان شانگهای این قدرت بیش‌ازپیش افزایش خواهد یافت.

فرحناکیان ادامه داد: کشورمان به‌واسطه ویژگی منطقه‌ای که دارد به بازارهای مهم نیازمند انرژی الکتریکی مثل عراق با ۱۰ هزار مگاوات کمبود و پاکستان با ۷ هزار مگاوات کمبود برق متصل است که این مزیتی خوب برای همه کشورهای عضو سازمان شانگهای است.

مشاور وزیر نیرو در امور بین‌الملل گفت: از طرف دیگر برخی کشورهای عضو شانگهای و کشورهای مشترک‌المنافع برق ارزان‌تری تولید می‌کنند که این موقعیت ویژه جغرافیایی کشورمان می‌تواند ظرفیت خوبی در بین اعضای این سازمان برای تبادل انرژی باشد.

وی شبکه برق کشورهای عضو سازمان شانگهای را مورد اشاره قرارداد و اضافه کرد: پیش‌بینی‌ها و چشم‌انداز جهان آن است که تا سال ۲۰۵۰ بخش قابل‌توجهی از انرژی جهان از طریق شبکه‌های برق تبادل شود.

فرحناکیان گفت: گرچه اکنون بخش زیادی از انرژی موردنیاز جهان از طریق کشتی و خطوط گازرسانی تبادل می‌شود، اما بر اساس چشم‌انداز ۲۰۵۰ این شبکه‌های برق خواهند بود که انرژی را منتقل خواهند کرد و براین‌اساس وزارت نیرو هم طرح‌های مفصلی در این باره تدوین کرده است.

طرح‌های وزارت نیرو برای امکان تبادل انرژی الکتریکی و ایجاد کریدورهای متعدد انرژی الکتریکی

مشاور وزیر نیرو در امور بین‌الملل ایجاد کریدورهای انرژی را یکی از طرح‌های وزارت نیرو برای امکان تبادل انرژی الکتریکی دانست و خاطرنشان کرد: کریدور انرژی ایران، آذربایجان و روسیه که اکنون در حال مطالعه است و هنگامی که ایجاد شود توانایی انتقال برق بین کشورها را دارد.

فرحناکیان گفت: امکان تبادل انرژی این کریدور با کشورهای عضو سازمان شانگهای مزایای زیادی برای کشورها خواهد داشت.

وی امنیت انرژی را یکی از مهم‌ترین مزیت‌ها برشمرد و بیان کرد: هنگامی که شبکه برق کشورها امکان تبادل انرژی را با هم داشته باشند علاوه بر تأمین نیازهای خود (به ویژه در شرایط اضطراری و وقوع حوادث و قطع بدون برنامه برق) می‌توانند نیازهای سایر کشورها را همپوشش دهند و این امر امنیت انرژی را بیش‌ازپیش خواهد کرد.

مشاور وزیر نیرو در امور بین‌الملل ادامه داد: کشورهای عضو سازمان شانگهای از نظر منابع تولید انرژی بسیار متنوع هستند هم سوخت‌های فسیلی و هم انرژی‌های تجدیدپذیر و نیز منابع برق‌آبی سبب شده سبد تولید انرژی متنوع باشد که این خود به بیشتر شدن امنیت انرژی کمک می‌کند.

فرحناکیان بیان کرد: تبادل انرژی الکتریکی بین کشورهای عضو سازمان همکاری‌های شانگهای امنیت کشورها و نیز امنیت اقتصادی ایجاد می‌کند و پشتوانه محکمی برای توسعه روابط سیاسی سالم بین کشورها خواهد شد.

پایدارسازی بیشتر برق ایران با اتصال به شبکه برق کشورها

اخیراً هم وزیر نیرو در این باره با بیان اینکه امروز شبکه برق ایران به شبکه برق بسیاری از کشورها متصل است، گفت: بر این اساس امکان صادرات و واردات برق از این خطوط فراهم شده که به پایدارسازی بیشتر برق ایران منجر می‌شود.

محرابیان با اشاره به اجرای سیستم پیشرفته "بک تو بک" با کشور ترکیه، اضافه کرد: این سیستم به مرحله اجرا و بهره‌برداری رسید و در حال حاضر امکان مبادله انرژی از طریق این سیستم انتقال فراهم است، این امر نیز به پایدارسازی برق ایران کمک کرده است.

امکان صادرات برق بین دو کشور ایران و ترکیه و اتحادیه اروپا

به گفته وی، با اجرای سیستم بک تو بک امکان صادرات برق بین دو کشور ایران و ترکیه و کل اتحادیه اروپا فراهم شده است؛ با در نظر گرفتن صرفه اقتصادی برای کشور، برق در برخی از ایام صادر و در برخی از ایام وارد می‌شود؛ همچنین حدود سه ماه گذشته به منظور اتصال شبکه برق ایران به روسیه از طریق دو مسیر کاملاً مجزا توافقاتی حاصل شد.

وزیر نیرو به توافقات صورت گرفته با کشور قطر در راستای اتصال شبکه برق دو کشور، اشاره و تصریح کرد: هم‌اکنون بررسی‌های فنی برای پیشبرد این امر در حال اجراست و انتظار می‌رود عملیات اجرایی آن به‌زودی آغاز شود.

محرابیان با بیان اینکه شرایط مطلوب و مساعدی را برای صادرات بیش از پیش برق فراهم می‌شود، گفت: در سفر وزیر انرژی پاکستان به تهران، در خصوص مبادلات برق توافقاتی حاصل شد که این امر به صورت قرارداد تجاری بین تیم‌های فنی و تجاری دو طرف (شرکت توانیر و شرکت مربوطه در پاکستان) منعقد شد.

وی با بیان اینکه با تحقق این امر، پایداری شبکه برق ایران حاصل می‌شود، اظهار کرد: هم‌اکنون ایران امکان تبادل برق با همه کشورهای همسایه را دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha