۲۳ اسفند ۱۴۰۱، ۹:۵۲
کد خبر: 85056464
T T
۵ نفر

برچسب‌ها

مقصد آخرین چهارشنبه سال به شادی یا غم

۲۳ اسفند ۱۴۰۱، ۹:۵۲
کد خبر: 85056464
مقصد آخرین چهارشنبه سال به شادی یا غم

اراک - ایرنا - چهارشنبه‌سوری سنتی دیرینه و از گذشتگان دور است که مردم برای استقبال از بهار برگزار می‌کردند، اما سال‌های سال است که این سنت با تحریفات زیاد به یک روز خطرناک تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، در گذشته‌های دور، چهارشنبه‌سوری بهانه‌ای برای برپایی جشن و پیشواز از بهار و نوروز، آیینی برای سپردن زردی‌ها به آتش و گرفتن سرخی و شادمانی آن برای یک سال با چهار فصل بود.

در این آیین تا چند دهه گذشته، دوست و فامیل دور هم جمع می‌شدند و در غروب آفتاب آتشی برپا می‌کردند و از روی آن می‌پریدند و با خواندن این شعر که «زردی من از تو، سرخی تو از من»، بیماری‌ها، ناراحتی‌ها و نگرانی‌های سال کهنه را به آتش می‌سپردند تا بتوانند سال نو را با شادی و نشاط آغاز کنند.

چهارشنبه‌سوری در گذشته در درون خود سنت‌های کهن زیادی به همراه داشت که به طور مثال، اهالی خانه، فامیل و دوستان در پایان آتش افروزی هر آنچه از خوراکی‌هایی که از ذخیره زمستان خود داشتند را در کنار یکدیگر می‌خوردند، یا کوزه‌های سفالی کهنه را برای دور کردن بلاها از بالای پشت بام خانه پرتاب می‌کردند و می‌شکستند و کوزه جدید را جایگزین آن می‌کردند و یا فال گوش می‌کردند که در این رسم دختران جوان نیت می‌کردند، پشت دیواری می‌ایستادند و به سخن رهگذران گوش فرا می‌دادند و سپس با تفسیر این سخنان پاسخ نیت خود را می‌گرفتند.

قاشق زنی از دیگر سنت‌های مخصوص به چهارشنبه سوری بوده که در این سنت دختران و پسران جوان، چادری بر سر و روی خود می‌کشیدند تا شناخته نشوند و به در خانه دوستان و همسایگان خود می‌رفتند و صاحبخانه از صدای قاشق‌هایی که به کاسه‌ها می‌خورد به در خانه آمده و در کاسه‌های آنان آجیل چهارشنبه سوری، شیرینی، شکلات، نقل و پول می ریختند.

شال‌اندازی هم از دیگر رسوم گذشتان در چهارشنبه سوری بوده که جوانان چندین دستمال حریر و ابریشمی را به یکدیگر گره می زدند و با آن طناب رنگین بلندی درست می‌کردند و سپس آن را از راه پلکان خانه‌ها یا از روی دیوار و از روزنه دودکش وارد منزل می‌کردند و یک سر آن را خود در بالای بام در دست می گرفتند، آن گاه با چند سرفه بلند صاحبخانه را متوجه ورودشان می کردند. صاحبخانه که منتظر آویختن چنین شال‌هایی بود، به محض مشاهده طناب رنگین، آنچه که از قبل آماده کرده بود را در گوشه شال می‌ریخت و گره‌ای بر آن زده، با یک تکان ملایم، صاحب شال را آگاه می‌کرد که هدیه سوری آماده است، آن گاه شال‌انداز، شال را بالا می‌کشید.

در واقع در رسوم چهارشنبه سوری قدیم همه دوستان و اقوام قبل از شروع سال جدید گردهم می‌آمدند و این روز بهانه‌ای برای همدلی بیشتر آنها بود. اما متاسفانه این سنت به مرور زمان دستخوش تغییرات زیادی شده و شاید گفت، امروز دیگر کمتر اثری از این سنت باقی مانده باشد.

چندین سال است که مردم و مسئولان دغدغه فراوان برای روزهای پایانی سال از جمله آخرین سه‌شنبه سال (چهارشنبه سوری) دارند و در این روز تعدادی زیادی از افراد جامعه از جمله جوانان و نوجوانان دچار حوادث تلخ، قطع عضو، سوختگی‌های شدید و حتی از دست دادن جانشان می‌شود.

پلیس استان مرکزی با هنجارشکنان در چهارشنبه‌سوری قاطعانه برخورد می‌کند

فرمانده انتظامی استان مرکزی گفت: هماهنگی لازم با دستگاه قضایی استان برای شب چهارشنبه آخر سال استان صورت گرفته و هیچ مماشاتی با افرادی که مخل آسایش مردم شوند صورت نمی‌گیرد.

سردار « هادی رفیعی‌کیا» افزود: دغدغه‌های زیادی برای جان نوجوانان و جوانان در این روز وجود دارد و پلیس همه توان خود را برای کاهش حوادث به کار می‌گیرد.

وی بیان کرد: معاندین همه تلاش خود را برای تحریک جوانان و نوجوانان به کار گرفته‌اند که باید این قشر و خانواده‌ها بیش از پیش هوشیار باشند.

فرمانده انتظامی استان مرکزی ادامه داد: سال گذشته این استان در چهارشنبه آخر سال، وضعیت بهتری نسبت به استان‌های دیگر داشت اما شاهد حوادث تلخی نیز بود.

سردار رفیعی‌کیا تاکید کرد: پلیس مخالف شادی مردم نیست و دین مبین اسلام هم به شادی توصیه دارد، اما اینکه افرادی بخواهند مخل آسایش دیگران شوند، خط قرمز پلیس است.

وی گفت: تعداد نیروهای گشتی انتظامی استان مرکزی از روز دوشنبه ۲۲ اسفندماه جاری به منظور جلوگیری از حوادث ناگوار چهارشنبه‌سوری در نقاط مختلف به ۲ برابر افزایش یافته است.

فرمانده انتظامی استان مرکزی افزود: برخی حوادث چهارشنبه آخر سال خیلی تلخ و غیرقابل جبران است و باید همه تلاش‌ها به کار گرفته شود تا بروز این حوادث به حداقل برسد.

۳۵ دستگاه خودروی آتش‌نشانی در نقاط مختلف اراک استقرار دارد

سرپرست سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اراک گفت: ۳۵ دستگاه خودروی آتش‌نشانی در نقاط مختلف این شهر از صبح امروز (سه‌شنبه) مستقر هستند و تا پایان چهارشنبه‌سوری در راستای خدمت‌رسانی و امدادرسانی حضور دارند.

آتش پاد سوم «محسن فضلی» افزود: علاوه بر آماده‌باش ۱۱ ایستگاه آتش‌نشانی در این شب، چند تیم ویژه با ۲۵۰ نفر از آتش‌نشانان نیز در نقاط مختلف مستقرند.

وی بیان کرد: همه تلاش‌ها و امکانات برای کاهش هرچه بیشتری حوادث به کار گرفته شده است.

سرپرست سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اراک ادامه داد: پویش «نه به چهارشنبه سوری خطرناک » در اراک با هدف پیشگیری از حوادث تلخ و ترویج فرهنگ شادابی در کانون گرم خانواده، برای پنجمین سال متوالی از روزهای گذشته راه‌اندازی شد.

فضلی اظهار داشت: امید است چهارشنبه پایان سال، با آرامش و بدون آتش‌بازی و موادمحترقه خطرناک سپری شود.

وی عنوان کرد: نقش والدین در کاهش حوادث و رفتارهای پرخطر فرزندان بسیار موثر است و باید والدین امروز (سه‌شنبه) مراقبت بیشتری نسبت به فرزندان خود داشته باشند و آنها را از خطرات استفاده از مواد آتش‌زا آگاه کنند.

سرپرست سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اراک افزود: کارشناسان آموزشی این سازمان در سال جاری با حضور در مدارس، هشدارهای لازم در خصوص مخاطرات ناشی از حوادث شب چهارشنبه آخر سال را به دانش‌آموزان گوشزد کرده‌اند و از ظرفیت فضای مجازی نیز برای هشدار خطرات این روز و آگاه‌سازی استفاده شده است.

فضلی گفت: بنرهای هشدار دهنده نیز از چندین روز گذشته در سطح شهر نصب شده است.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه ساخت ترقه‌های دست‌ساز توسط نوجوانان و جوانان، هرساله حادثه‌ساز بوده و در روزهای گذشته نیز در یک حادثه، بر اثر انفجار ترقه‌ای دست‌ساز، نوجوانی به همراه مادرش دچار مصدومیت و راهی بیمارستان شد.

سرپرست سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اراک ادامه داد: برای جلوگیری از بروز حوادث چهارشنبه آخر، از یک ماه گذشته مکاتباتی با اتاق اصناف و اتحادیه‌های خاص مانند صنف رنگ‌فروشی صورت گرفته تا از فروش تجهیزات موردنیاز ساخت ترقه دست‌ساز، خودداری کنند.

فضلی از عموم شهروندان خواست تا ضمن رعایت نکات ایمنی، در هنگام بروز هرگونه حادثه، با حفظ خونسردی خود، مراتب را به سامانه ۱۲۵ و یا نیروهای آتش‌نشانی مستقر در سطح شهر اطلاع دهند و در صورت مشاهده خودروهای آتش‌نشانی حین اعزام به ماموریت، مسیر را برای تردد این خودروها باز نگه دارند.

اخبار حوادث چهارشنبه سوری اراک لحظه به لحظه از ایستگاه‌های آتش‌نشانی منعکس می‌شود

رئیس روابط عمومی و امور بین‌الملل شهرداری اراک گفت: اخبار حوادث چهارشنبه سوری این شهر لحظه به لحظه از ایستگاه‌های آتش‌نشانی منعکس می‌شود.

سید«مهدی میرداودی» افزود: شهرداری اراک در ۱۱ ایستگاه آتش‌نشانی این شهر نیروهای روابط‌عمومی را از صبح امروز (سه‌شنبه) در ایستگاه‌ها مستقر کرده است.

وی بیان کرد: تمام این نیروها آموزش‌های لازم را فرا گرفته و با پوشش ضد حریق در سر صحنه حوادث احتمالی حاضر می‌شوند.

رئیس روابط عمومی و امور بین‌الملل شهرداری اراک ادامه داد: همه تلاش‌ها برای کاهش حوادث چهارشنبه آخر سال در شهرداری اراک به همراه سایر نیروهای دخیل به کار گرفته شده و امید است هیچ حادثه تلخی به ثبت نرسد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha