۲۳ اسفند ۱۴۰۱، ۴:۰۹
کد خبرنگار: 815
کد خبر: 85056615
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پیامدهای توافق ایران و عربستان بر آمریکا درکانون توجه جامعه سیاست خارجی واشنگتن

نیویورک - ایرنا- یک تحلیلگر ارشد آمریکایی در موسسه واشنگتن درباره توافق ایران و عربستان در آمریکا گفت که  تحلیل پیامدهای توافق ایران و عربستان احتمالاً بخش قابل توجهی از جامعه سیاست خارجی واشنگتن را به خود مشغول کرده است.

به گزارش ایرنا، سیمون هندرسون عضو بیکر و مدیر برنامه برنشتاین در زمینه سیاست خلیج فارس و انرژی در موسسه واشنگتن در مطلبی در تارنمای هیل وابسته به کنگره آمریکا درباره توافق ایران و عربستان با عنوان اینکه آیا چین با دیپلماسی عربستان و ایران، آمریکا را در خاورمیانه کنار می‌زند؟، نوشت که تحلیل پیامدهای توافق ایران و عربستان احتمالاً بخش قابل توجهی از جامعه سیاست خارجی واشنگتن را به خود مشغول خواهد کرد.

این تحلیلگر ارشد آمریکایی افزود: به نظر می رسد تحلیل غالب این است که ریاض به دلیل مخالفت و عدم حمایت دولت بایدن و دموکرات های کنگره از ریاض تصمیم به همکاری با تهران گرفته است.

وی با اشاره به ادعاهای اثبات نشده درباره برنامه هسته ای ایران مدعی شد که نارضایتی اخیر ظاهراً واکنش ضعیف واشنگتن به خبر غنی‌سازی حدود ۸۴ درصدی اورانیوم از سوی ایران است که بسیار به سطح نظامی اورانیوم نزدیک است. پس وعده‌های کاخ سفید مبنی بر اینکه ایران اجازه ساخت بمب هسته‌ای را نخواهد داشت، چه شده است؟

هندرسون ادامه داد: دیدگاه عربستان تغییر کرده است و نشان می دهد که تمایل دارد از رویارویی با ایران عقب نشینی کند و شاید حتی به سمت تقسیم خلیج فارس با تهران قدم بردارد. تفسیر محتاطانه تر از معنای عادی سازی روابط تهران و ریاض این است که این بخشی از یک توافق صلح با دقت طراحی شده در یمن است.

وی با اشاره به شوکه شدن درباره نقش چین در دستیابی به این توافق افزود: در آخرین تحول، چین می‌خواهد اجلاسی برگزار کند که در آن سران همه کشورهای خلیج حضور دارند. می توان تصور کرد که اکثر کشورهای منطقه،به دلایل تجاری در این اجلاس شرکت خواهند کرد اما اگر پکن بگوید هزینه نقش جدید آن در منطقه نفت با تخفیف است، واکنش کشورها چه خواهد بود؟

این تحلیلگر آمریکایی همچنین گفت: عربستان چه زمانی روابط خود را با اسرائیل عادی خواهد کرد؟ با درنظر گرفتن توافق با ایران, اکنون احتمالاً عادی سازی روابط با اسرائیل از دستورکار خارج شده است. آیا ریاض واقعاً خواهان یک رابطه قابل اجرا با تهران است؟ با این حال، برای اسرائیل، موضوع سلاح هسته‌ای احتمالی ایران همچنان نگران کننده است.

به گزارش ایرنا، اعلام توافق میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی، در روز جمعه ۱۹ اسفند ماه ۱۴۰۱ برای از سرگیری روابط پس از هفت سال تنش، بازتاب گسترده ای در آمریکا به ویژه در میان مقامات و تحلیلگران آمریکایی داشته است.

جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی برای از سرگیری روابط دو جانبه و آغاز به کار دوباره سفارتخانه‌های دو کشور توافق کردند. به‌دنبال سفر بهمن‌ ماه آیت‌الله «سید ابراهیم رئیسی» به پکن، امیر دریابان «علی شمخانی» از روز دوشنبه ۱۵ اسفند با هدف پیگیری توافقات سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشرده‌ای را به‌منظور حل‌وفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران - ریاض با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد.

در پایان این مذاکرات، بیانیه سه‌جانبه‌ای در پکن با امضای «شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بن‌محمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.

در متن این بیانیه‌ سه‌جانبه آمده است: در پاسخ به ابتکار شایسته جناب شی جین‌پینگ رئیس جمهوری خلق چین در حمایت از گسترش روابط جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی، بر اساس اصل حسن هم‌جواری و با توجه به توافق ایشان با سران دو کشور در میزبانی و حمایت از انجام گفتگو بین جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی و همچنین تمایل دو کشور به حل و فصل اختلافات از طریق گفت‌وگو و دیپلماسی بر اساس پیوندهای برادرانه و با تأکید بر پای‌بندی دو کشور به اصول و اهداف منشور سازمان ملل متحد و منشور سازمان همکاری اسلامی و اصول و رویه‌های بین‌المللی، هیأت‌های جمهوری اسلامی ایران به ریاست امیر دریابان علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی و پادشاهی عربستان سعودی به ریاست مساعد بن محمد العیبان وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی از تاریخ ۱۵ تا ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱ خورشیدی برابر با ۶ تا ۱۰ مارس ۲۰۲۳ میلادی در پکن با یکدیگر دیدار و گفت‌ؤگو کردند.

خبر توافق نهایی ایران و عربستان برای احیای روابط دوجانبه پس از ۷ سال قطع رابطه، روایت پشت پرده آن نشان‌دهنده تغییراتی بزرگ در مناسبات منطقه و رویدادهای جهانی است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha