به گزارش خبرنگار حوزه دولت ایرنا، خشکسالی و کمبارشی مشکلی است که ایران به عنوان کشوری که روی کمربند خشک واقع شده، همواره با آن دست و پنجه نرم میکند. اما در سالهای اخیر و با همزمان با توسعه صنعتی و گسترش کشاورزی، کشور وارد تنش آبی و با بحران بیآبی روبهرو شده است.
سال ۱۴۰۱ هم به تبع، مواجهه با مشکلات بیآبی و کمآبی، از این قاعده مستثنی نبود؛ اما دولت سیزدهم با تخصیص بودجههای کلان و سرعت بخشی به طرحهای توسعه آبی، تلاش کرد تا چالشهای پیشروی این بحران را رفع و از میزان آن بکاهد.
همدان
استان همدان یکی از استانهایی بود که سال گذشته با تنش شدید آبی مواجه شد و با توجه به این که بحران آب در این استان، سابقه طولانی دارد، طرح آبرسانی به همدان با خط انتقال به طول ۱۴۰ کیلومتر از مصوبات سفر رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال ۱۳۸۳ به استان همدان بود.
عملیات اجرایی این طرح از سال ۱۳۸۶ آغاز شد؛ اما در سالهای گذشته به کندی پیش میرفت و به نوعی متوقف شده بود که با روی کار آمدن دولت سیزدهم و پس از ۱۷، موضوع تأمین آب آشامیدنی شهر همدان در اولویت قرار گرفت و این پروژه از حالت توقف کامل خارج و وارد پیشرفت در اجرای کار شد.
سال گذشته نیز، در پی کاهش جدی بارشها و خشکسالی ناشی از آن، ذخیره آب سدهای استان همدان به ویژه سد اکباتان به عنوان منبع اصلی تامین آب شهر همدان بسیار کاهش یافت و به همین دلیل مردم همدان در مردادماه ۱۴۰۱ با قطعی چندین ساعته آب مواجه شدند.
به دلیل اهمیت اجرای این پروژه آیت الله سید ابراهیم رئیسی در سفر استانی خود به همدان که در ۶ مرداد ماه امسال انجام شد، بر تکمیل این پروژه ظرف ۲ ماه آینده تاکید کرد و ۱۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیز به تکمیل پروژه اختصاص داد.
آبرسانی با تانکرهای سیار، تزریق اعتبار ۲۰۰ میلیارد تومانی در سفر وزیر نیرو، ارسال محموله آب از سوی هلال احمر و شمارش معکوس برای افتتاح ابر پروژه انتقال آب به همدان گوشهای از تلاش مسئولان برای کاستن شدت خشکسالی در این استان بود.
چهارمحالوبختیاری
استان چهارمحالوبختیاری هم اواسط مردادماه ۱۴۰۱ بود که به سبب وقوع بارشهای سیلآسا در این استان، آب چشمه کوهرنگ گلآلود و از مدار آبرسانی خارج و همین موضوع سبب ایجاد تنش آبی در هفت شهر و ۳۴ روستای این استان شد.
بلافاصله وزیر نیرو، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب به همراه تیمهای تخصصی را به استان اعزام کرد تا اقدام لازم برای رفع این مشکل انجام شود و سپس خود نیز با سفر به استان چهارمحالوبختیاری از نزدیک مشکلات را به صورت میدانی بررسی کرد و راهکارهای لازم را برای رفع هرچه سریعتر مشکل در دستور کار قرار داد.
تلاشهای مختلف زیرساختی و زیربنایی برای اجرای تامین آب شرب در نقاط مختلف شهرکرد انجام شده تا مشکل تامین آب به صورت جدی رفع شود. دولت سیزدهم دستور داد تا تمامی امکانات کشور بسیج شده و همزمان حدود چهار سامانه برای جایگزین کردن چشمه کوهرنگ به اجرا درآمد و با فراخوان کردن تانکرهایی از سراسر کشور حدود ۷۰ تانکر به این استان ارسال شد و آبرسانی سیار در محلات شهر انجام گرفت.
اضافه کردن ۱۷ حلقه چاه با اجرای ۲۰ کیلومتر لولهگذاری، توزیع آب معدنی در محلات شهرکرد، نصب پکیج کاهش گلآلودگی، تعبیه علمک برداشت آب از چاههای کشاورزی، اتصال خطوط آبرسانی موقت، کنترل کیفیت آب، آبرسانی شبانه، ایجاد حوضچه تهنشینی، فعالسازی ایستگاه تعادلی و افزایش ظرفیت برداشت آب از تصفیهخانه سامان، بخشی از اقداماتی بود که برای رفع مشکل آب شرب شهرکرد انجام شد.
خوزستان
یکی از مسائلی که استان خوزستان به شدت با آن درگیر است، به مشکلات آب شرب و بهداشتی برمیگردد. در همین راستا، طرح انتقال آب غدیر خوزستان بزرگترین طرح آبرسانی کشور که از آذر سال ۱۳۸۷ از منابع آب سدکرخه کلید خورد، اما به منظور بهرهمندی جمعیت بیشتری از مردم استان و تامین آب با کیفیتتر، منابع آب سد دز نیز به آن اضافه شد.
اجرای این طرح مهم تا سال گذشته کمتر از ۵۰ درصد پیشرفت داشت که با تاکید آیتالله رئیسی مبنی بر اینکه مردم استان خوزستان در کمترین زمان ممکن از نعمت آب با کیفیت بهرهمند شوند، با تأمین اعتبارات لازم در سال ۱۴۰۰، در دستور کار قرار گرفت و عملیاتی شد.
سرانجام این پروژه عظیم که آب شرب قریب به ۴.۷ میلیون نفر از جمعیت استان خوزستان را تامین خواهد کرد در سفر استانی رئیسجمهور به خوزستان در ۱۱ شهریور ۱۴۰۱، با همت و تلاش قریب به ۲هزار نفر از مهندسان و کارگران ایرانی در مدت ۱۰ ماه به جای ۳ الی ۴ سال، به مرحله بهره برداری رسید.
افتتاح طرحهای آبی در سفرهای استانی
همچنین رئیسجمهور ۱۰ آذرماه ۱۴۰۱ در جریان سفرهای استانی، تعدادی از طرحهای آبرسانی نیمهتمام که در دولت سیزدهم تکمیل شد را به بهرهبرداری رساند. از جمله این طرحها، پروژه آبرسانی به سنندج در استان کردستان است. این پروژه یکی از مهمترین طرحهایی بوده که برای بهبود کیفیت آب شرب شهر سنندج در مدت کمتر از ۲ سال و با همت و تلاش شبانهروزی حدود ۶۰۰ نفر از مهندسان و کارگران ایرانی اجرایی شده است.
همچنین آیتالله رئیس در جریان دور دوم سفرهای استانی، در استان بوشهر، فاز اول طرح آبرسانی شهرستان جم نیز پس از ۱۵سال توقف، تکمیل و به بهرهبرداری رسید. دو پروژه سد مخزنی باغان با ظرفیت ۳۲ میلیون متر مکعب و پروژه سد مخزنی اخند با ظرفیت ۲میلیون متر مکعب با دستور رئیسجمهور افتتاح و آبگیری شد.
سال گذشته، همزمان با هفته دولت هم طرحهای آبرسانی به ۱۷ روستای خراسان جنوبی بهطور همزمان با حضور استاندار و جمعی از مسئولان در به بهرهبرداری رسید. با افتتاح پروژههای هفته دولت در این استان ۱۶۰ هزار نفر در قالب ۵۰ هزار خانوار از آب شرب سالم در مناطق روستایی برخوردار شدند.
این روزها، دولت سیزدهم با تشکیل جلسات شورای عالی آب و تخصیص اعتبارات و تأمین منابع لازم، تلاش میکند تا مردم ایران که هموراه صبورانه پای کمیها و کاستیها ایستادهاند و همراهی خوبی با دولتمردان داشتهاند، از سختیها رهایی یابند و از حقوق اولیه انسانی خود از جمله دسترسی به منابع طبیعی مانند آب، محروم نماند.
نظر شما