به گزارش ایرنا، شهرستان بافق که در فاصله ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرق شهر یزد واقع شده دارای معادن مختلفی به خصوص سنگ آهن، فسفات آسفوردی، سرب، روی، اورانیوم، منگنز و سنگهای مرمریت تزئینی و در منطقه گرم و خشک قرار دارد و دارای آثار و بناهای تاریخی و روستاهای زیبا و دیدنی است که توجه هر مسافر و گردشگر را به خود جلب میکند.
امامزاده ظهیرالدین یا شمس الدین عبدالله ابن موسی بن جعفر(ع)، مسجد جامع، معدن سنگ آهن چغارت و مراحل فرآوری سنگآهن، میدان خان، خانه وحشی بافقی، قاضی میرجعفر، باغ تیتو، پارک آهنشهر، گردشگاه آبشار، اقیانوس چشم نواز شنهای روان صادق آباد و پتکستان، قلعه باقرآباد و قطرم، شادکام، شمال آباد، آب مرغون، چنار کهنسال ( ۹۰۰ ساله) روستای باجگان و نخلستانهای به هم پیوسته از مهمترین اماکن و جاذبههای دیدنی بافق است.
امامزاده عبدالله
امامزاده عبدالله برادر بلافصل حضرت امام رضا(ع) در دل شهر و در مرکزیت تجاری بافق، بقعهای متبرک و قابل احترام دارد که از نظر معماری دارای بنایی بسیار چشم نواز با گنبدی منحصر به فردی در دنیاست.
مورخان بنای اولیه امامزاده عبدالله بافق را متعلق به قرن پنجم هجری میدانند و از زیبایی و شکوه گنبد آن ستایش میکنند؛ این زیارتگاه بقعهای بسیار زیبا و باشکوه و گنبدی عظیم دارد که کاشیکاری و نیز تزئینات داخلی آن قابل توجه بوده و علاوه بر آن تزئینات داخلی این بنا از کارهای ملاحسن نقاش باشی بافقی و گرد بودن گنبد امامزاده عبدالله بافق از نظر معماری در دنیا کم نظیر است.
از ویژگیهای این بقعه، گنبد بلند، کاشیکاریهای داخلی و خارجی آن و نیز چراغهای کوچک گلی با لعاب فیروزهای است که از قدیم خارج گنبد را روشن میکرده، امامزاده عبدالله (ع) بافق محلی است که بسیار مورد احترام محل و اهالی یزد و کرمان است و دارای بقعهای زیبا و باشکوه و گنبدی عظیم بوده که ساخت بنای بقعه در سال ۲۲۴ هجری پایان یافته است.
ساختمان بنا از نظر معماری، مربوط به قرن ۵ هجری و با شواهد موجود تا قرن هفتم هجری سبقه دارد که از نظر مکان در بهترین مرکز شهر واقع شده و شبهای جمعه محل رفتوآمد مؤمنینی است که به زیارت امامزاده و قبور شهدای شهرستان بافق میآیند؛ البته ساختمان و نوع معماری این زیارتگاه، تزئینات داخل و بیرون آن، وجود سنگ قبرهایی از بزرگان که برخی از آنها به قرن ششم هجری قمری میرسد نیز حکایت از منزلت و جایگاه امامزاده نزد مردم دارد.
بر سر در ورودی این امامزاده، دوکتیبه آجری هم اندازه (ابعادی بین آجر خطایی و نظامی) دیده میشود و در میان هر یک، یک قطعه سنگ تاریخی نصب شده و اشعاری به خط نستعلیق روی آنها حک شده، سنگ تراشیده شده وسط، دارای خط نسخ است و در آخر آن تاریخ رجبالمرجب سنه ۱۲۲۴ هجری قمری دیده میشود.
شنهای روان بافق
یکی از جالب ترین جاذبه های توریستی بافق تپه های شن های روان که با وسعت بیش از ۱۵۰۰ هکتار و ارتفاع بیش از ۵۰ متر در فاصله ۱۷ کیلومتری بافق در حاشیه روستای صادق آباد قرار دارد؛ محلی ها این منطقه رو به اسم « ریگ صادق آباد » می شناسند و علاقه کویر نوردان را همواره به ویژه در ایام نوروز به این منطقه بکر و چشم نواز جلب می کند .
این منطقه ظرفیت های بالایی در جذب توریست و گردشگر دارد و وجود یک کمپینگ تفریحی (کمپ تفریحی شهید برزگری) در حاشیه این تپه ها شنی در طول سال به ویژه ایام تعطیل خدماتی مثل پیست شتر سواری، کویر نوردی، موتور سواری ، آتلیه عکس کویر، ریگ درمانی ، ستاره شناسی در شب کویر، والیبال ساحلی و زمین بدمینتون و میزبانی از اردوهای دانش آموزی و ریگ نوردی را ارایه می دهد.
باغ تیتو بافق
قدمت باغ تیتو بافق به دوران صفویه باز میگردد و به شماره ۳۷۵۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این باغ با سبک معماری بسیار زیبا و از مصالح خشت و گل بنا شده و نمای ساختمان باغ با آجرهای زیبا تزیین شده و ایوان آن دارای ستونهای استوانه ای شکل است که زیبایی آن را دو چندان کرده است و از خصوصیات این بنا می توان به وجود بادگیر اتاقهای گچ کاری شده ایوان و حوض آب زیبایی که در جلوی نمای ورودی باغ است، اشاره کرد.
این باغ دارای مساحتی حدود ۶ هزار متر مربع است که پوشش درختان نخل و انار ، زیتون ، سرو ، کاج و … زیبایی خاصی به آن بخشیده است، در اندرونی باغ نیز حوض آب نسبتاً بزرگی قرار دارد که درختان انگور سایه ای دل انگیز بر سطح آب آن گسترانیده اند.
پیت معدن چغارت بافق
معدن چغارت بافق به عنوان یکی از بزرگترین و قدیمی ترین معادن فعال ایران سهم چشمگیری از خوراک مراکز فرآوری سنگ آهن کشور را تامین می کند و در فاصله ۱۲ کیلومتری شهر بافق به طرف شهر بهاباد قرار دارد.
تماشای پیت (گودال) این معدن به عنوان یک معدن رو باز بزرگ و دریافت اطلاعات درباره معادن منطقه و فعالیت های مرتبط با معدن کاری، می تواند تجربه ای بی نظیر برای بازدید کنندگان از این معدن به حساب آید و این معدن تنها معدن کشور است که به طور سازمان یافته پذیرای گردشگران علاقمند به حوزه گردشگری معدنی و ژئو توریست است.
سوغات بافق
دستان زنان و مردان هنرمند حصیرباف شهرستان بافق از شاخ و برگ و الیاف درختان خرما آثاری خلق میکنند که در نوع خود بینظیر است و بهترین سوغات شهرستان برای مسافران نوروزی محسوب میشود.
هماکنون سه هزار و ۳۳۰ هکتار در بافق زیرکشت خرما قرار دارد که نخلستانهای منظم و برافراشته در کنار یکدیگر منظره زیبا و چشم نواز را به وجود آورده است.
حصیربافی، پادری، بادبزن، جارو ،ساخت کلاه حصیری، پادری، سبد و ریسمان از مهمترین صنایع دستی بافق است که مواد اولیه آن از شاخ و برگ و مشتقات و الیاف درخت خرما تامین میشود.
آب و هوا و محصولات کشاورزی بافق
به دلیل آب و هوای گرم و خشک، خرما و پسته، روناس و گیاهان علوفهای ( منداب) مهمترین محصولات کشاورزی این شهر است و جو، گندم، زعفران، داروهای گیاهی و محصولات سر درختی در روستاهای شهرستان عملکرد خوبی در سطح دارد و بافق تنها مرکز شهرستان استان است که دارای نخلستانهای پهناور با رویکرد گردشگری است.
در حالی که شهر بافق آب و هوای گرمی دارد و دما در تابستان بعضا به نزدیک ۵۰ درجه سانتیگراد میرسد، دهستان سبزدشت این شهرستان در همین فصل یکی از سردترین مناطق استان به شمار میرود.
روستاهای قطرم، شادکام، صادق آباد، باقر آباد و باجگان، پنج روستای هدف گردشگری شهرستان است که بیشترین مسافر و گردشگر را دارد.
اقیانوس ماسههای روان در کویر صادق آباد، ریسههای شتر با ساربان و شتر سواری در کویر منظره زیبایی را خلق میکند که برای گردشگران خاطرات خوشی را به یادگار میگذارد.
تاکنون بیش از ۲۰۰ اثر ملموس و غیرملموس بافق شناسایی شده است که ۸۰ مورد در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
شهرستان بافق دارای یک بخش، سه دهستان ( مبارکه، کوشک و سبزدشت) و ۱۰۰ روستا و آبادی است که نزدیکترین روستا سه کیلومتر و دورترین آن ۱۲۰ کیلومتر با شهر بافق فاصله دارد.
مرکز شهرستان ۵۵ هزار نفری بافق در فاصله ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرق شهر یزد قرار دارد.
نظر شما