به گزارش روز یکشنبه ایرنا، پایگاه خبری رادیو و تلویزیون سوئیس اضافه کرد: توافق ایران و عربستان یک خبر خوب بود، تهران و ریاض دوباره در کنار هم قرار گرفتند و قصد دارند اختلافات باقی مانده را حل و فصل و سفارتخانههای یکدیگر را تا دو ماه دیگر بازگشایی کنند.
این منبع با اشاره به اینکه ریاض در سال ۲۰۱۶ روابط خود را با تهران قطع کرد و دو کشور وارد تقابل به ویژه از طریق جنگ یمن شدند، افزود: با این حال دو کشور به منظور حفظ تداوم خدمات کنسولی در سال ۲۰۱۷ ماموریت حافظ منافع ارتباط خارجی را به سوئیس واگذار کردند، در سال ۲۰۱۸ این دستور لازم الاجرا شد و دو کشور بارها برای تسهیل در اجرای مناسک حج توسط ایرانیان از طریق نمایندگیهای سوئیس در ریاض و تهران، مذاکره کردند.
سوئیس در حاشیه باقی ماند
این رسانه سوئیسی در ادامه با اشاره به اینکه اسناد توافق یاد شده در پایتخت چین امضا شد، نوشت: پکن در این پرونده نقش یک میانجی را ایفا کرد که پیشتر عمان و عراق آن را انجام داده بودند.
پایگاه خبری رادیو و تلویزیون سوئیس با بیان اینکه در تمام این مسیر، سوئیس در حاشیه باقی ماند، افزود: این کشور بیطرف که دوست دارد، خود را به عنوان یک میانجی صلح در عرصه بین المللی معرفی کند، در این مورد نیز فعال بود اما از آن خواسته نشد که میان ایران و عربستان میانجیگری کند.
به نوشته این منبع ، وزارت خارجه سوئیس در این باره اعلام کرد: سوئیس در چارچوب یک تلاش خوب، از آغاز گفت و گو بین پادشاهی عربستان و ایران حمایت کرد.
فرصت از دست رفته
به نوشته این پایگاه خبری، «توماس میندر» عضو مستقل مجلس نمایندگان سوئیس که در سال ۲۰۲۰ به عنوان عضوی از کمیته روابط خارجی مجلس به خاورمیانه سفر کرد و همان سال از سوئیس خواسته بود تانقش فعالتری به عنوان میانجی در منطقه ایفا کند نیز از موفقیت دیپلماسی چین در این باره شگفت زده شده است.
میندر گفت: تعجب میکنم که چرا سوئیس این میانجیگری را ترتیب نداد، از طریق قدرت حافظ منافع میتوانستیم این نقش را ایفا کنیم.
این نماینده مجلس نمایندگان سوئیس هرچند از نتیجه راضی است اما در عین حال بر نقش فعالتر سوئیس تاکید و اضافه کرد: نیاز به سیاست خارجی جسورانهتری داریم، ما باید تلاش کنیم تا چنین وظایفی را فعالتر انجام دهیم.
چین وزن بیشتری دارد
«فابیان مولینا» کارشناس سیاست خارجی از حزب سوسیالیست سوئیس نیز از اینکه چین توانست این گره را باز کند، تعجب کرد، زیرا این موفقیت بزرگ توسط کشوری حاصل شده که هنوز به عنوان یک بازیگر مهم دیپلماتیک ظاهر نشده است.
وی افزود: ایران بهویژه در سالهای اخیر در پی سیاستهای اروپا و انتقادات جامعه بینالمللی به دنبال شرکای جدید در آسیا رفته، بنابر این ما نباید در توهم زندگی کنیم زیرا در این خصوص چین وزن بیشتری نسبت به ما دارد.
مولینا همچنین به تحولات کنونی منطقه که شامل روابط تعدادی از کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی و بازگشت تدریجی دولت سوریه به عرصه دیپلماسی اشاره کرد و گفت: روند متعادلسازی مجدد در منطقه در نظام جهانی وجود دارد و چین میخواهد در عرصه بینالمللی برجسته شود.
در همین حال وزارت خارجه سوئیس اعلام کرد که این کشور این گام مهم را به کشورهای مرتبط با این توافق تبریک میگوید و آن را گامی مهم برای تقویت ثبات در منطقه میداند.
سوئیس با ایران و عربستان گفت و گو می کند
اخیرا «ایگنازیو کاسیس» وزیر خارجه سوئیس به شبکه آلمانی زبان رادیو و تلویزیون سوئیس (SRF) گفت که کشورش همواره در بحث بیطرفی بر این استدلال تاکید کرده که در زمینه میانجیگری و برقراری روابط، نقش ویژهای در سطح بین المللی دارد و میتواند این نقش مفید را برای دیگر کشورها فراهم کند.
وی افزود: سوئیس اکنون در ریاض و تهران میخواهد از تحویل وظایف خود اطمینان حاصل کند و مرحله نهایی وظیفه حافظ منافع و همچنین زمان تعیین شده برای از سرگیری روابط را به صورت مشترک با دو کشور مورد بحث و بررسی قرار دهد، سپس مکتوب به اطلاع مقامات مسئول برساند.
بهدنبال سفر بهمن ماه آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» به پکن، «علی شمخانی» از روز دوشنبه ۱۵ اسفند با هدف پیگیری توافقات سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشردهای را بهمنظور حلوفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران - ریاض با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد.
در پایان این مذاکرات، روز جمعه ۱۹ اسفند ۱۴۰۱، بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای «شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بنمحمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر و توافق تهران - ریاض برای ازسرگیری روابط دوجانبه و بازگشایی مجدد سفارتخانههای دو کشور بعد از ۷ سال قطع رابطه اعلام شد.
نظر شما