دغدغه‌های مردم و وزیر پُر انرژیِ کابینه و صنعت نفتی که ملی ماند

تهران- ایرنا- صعنت نفت ایران از ملی شدن تا تحریم شدنش مصداق بارز «خون دل خوردن‌»های بسیار است؛ برای پاگرفتن این نهال و در امان ماندنش از تندبادهای غربی خیلی‌ها خون دل خوردند اما هفت دهه پس از ملی شدنش بسیاری از ما هم، مانند «جواد اوجی» از سرِپا ماندن این درخت در طوفان تحریم‌ها به خود می‌بالیم.

به گزارش خبرنگار حوزه دولت ایرنا، وقتی برای آفیش برنامه از مرکز ارتباطات مردمی ریاست جمهوری تماس گرفتند، اول باورم نشد؛ برای همین با تعجب همراه با یک ذوقِ کودکانه پرسیدم ۲۸ اسفند هم برنامه دارید؟! آنها هم با تعجب گفتند مگر پاسخگویی به مشکلات مردم تعطیل می‌شود! راست هم می‌گفتند. درحالی‌که عموم رویدادهای دولتی و خصوصی و تصمیمات و کارها از نیمه اسفند به سال بعد حواله داده می‌شود، حجت‌الاسلام والمسلمین «احمد صالحی» رئیس مرکز ارتباطات مردمی دولت و همکارانش همچنان در همین اسفندِ تق و لق هم، دولتی‌ها را از وزیر و معاون رئیس‌جمهور تا خود رئیس‌جمهور دعوت کردند تا پای حرف‌ها و درددل‌ها، مشکلات، مطالبات و دغدغه‌های مردم بنشینند و ۲۸ اسفند و در آستانه روز ملی شدن نفت هم وزیر نفت مهمان برخط دیدگاه‌ها و خواسته‌های مردم بود.

شاید وقتی دکتر محمد مصدق در ۲۹ اسفند ۱۳۲۹ راه غارت نفت ایران را به روی کنسرسیوم‌های انگلیسی بست، تصور نمی‌کرد که این ماده‌ی آتش‌افروز، سال‌ها بعد به طلای سیاه و یکی از مهمترین ابزارهای فشار بر ملت ایران از سوی همان انگلیس و آمریکا تبدیل شود اما از همان دوران هم مشخص بود استقلال و ایستادن بر سر منافع کشور و مردم هزینه دارد و باید مرد میدانِ این هزینه‌ها و فشارها بود. هفتاد سال پس از این رویداد، «جواد اوجی» در حالی سُکّان هدایت وزارت نفت را به‌عنوان یکی از حساس‌ترین وزارتخانه‌ها در شهریور ۱۴۰۰ به عهده گرفت که شریان‌های صادرات این مایعِ حیات‌بخش از سوی آمریکا در حال قطع شدن بود و تحریم‌های ظالمانه، این منبع اقتصاد ایران را فلج کرده بود. با این حال اوجی هم از جمله وزرایی بود که دست روی دست گذاشتن و منتظر ماندن را انتخاب نکرد و با تمام آنچه در توانش بود تلاش کرد این شریان قطع نشود. هم آمار و شواهد، و هم خودش تصریح دارد که نفت ایران فروش می‌رود و خوب هم فروش می‌رود. اوجی بیش از نیمی از عمر ۵۴ ساله‌اش را «نفتی» بوده است؛ دانش‌آموخته مهندسی نفت از دانشگاه صعنت نفت و اکنون وزیر خنده‌رویی که پشتِ میز پاسخگویی به مردم نشسته و معتقد است به تکالیف خود در حوزه تأمین منابع ارزی به خوبی عمل کرده و حتی در شرایط سخت تحریم هم به کوری چشم دشمنان و به اعتراف خود آن‌ها، خوب نفت فروخته است.

وزیر گشاده‌رویِ کابینه تأکید می‌کند که مرد میدان و عملیات است و پر از انرژی؛ چون باید ده‌ها مسئولیت مهم کشور را درست مدیریت کند. به تک‌تک دغدغه‌های مردم با دقت گوش کرد و با همان دقت درباره‌ی جزئیات آنها پرسید. صمیمیت وزیر میزبان را هم به وجد آورده و حجت‌الاسلام صالحی از رسیدگی همدلانه اوجی به درخواست‌های مردمی تشکر می‌کند و هر بار که او یکی از معاونانش را پایِ خطِّ پاسخگویی دقیق می‌آورد، می‌توان ذوق و امید را در چشمان رئیس مرکز ارتباطات مردمی دولت دید. در پایان نشست هم خبر خوشِ افتتاح فاز ۲ پالایشگاه آبادان را به مردم داد که هفت هزار نفر در آن مشغول کار هستند و قرار است تولید بنزین را از ۱۰ میلیون لیتر به ۱۴ میلیون لیتر و گازوییل هم از ۱۵ میلیون لیتر به ۱۸ میلیون لیتر برساند. همچنین از پروژه بزرگ گازی منطقه هویزه سخن گفت که قرار است تمامی گازهای مشعل‌های میادین غرب کارون را جمع‌آوری کند که اوایل سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید. اوجی پس از یک ساعت که پاسخگوی تلفنی مردم بود، با تک‌تک عوامل و کارکنان مرکز ارتباطات مردمی احوالپرسی کرد و پیشاپیش سال نو را به آنها تبریک گفت.

کارت سوخت و تعطیلات نوروز و وزیری که قولش، قول است

کارت سوخت خودروها در آستانه سفرهای نوروزی، دغدغه تعدادی از شهروندان بود که با وزیر نفت در میان گذاشتند. اوجی گویا آمده و آماده بود که خبرهای خوبی از کارت سوخت به مردم بدهد که در پاسخ به یکی از شهروندانی که گلایه‌مند تأخیر در دریافت کارتش بود، مفصل توضیح داد در تهیه کارت‌های سوخت محدودیت تولید وجود داشت که این محدودیت با ورود شرکت‌های دانش‌بنیانِ داخلی در حال رفع شدن است. رعایت حال مردم در سفرهای نوروزی سبب شده که وزیر نفت و همکارانش قانون استفاده از کارت سوخت شخصی در جایگاه‌های سوخت را به روزهای پس از تعطیلات محول کنند و طبق گفته اوجی، کارت جایگاه‌های سوخت در این ایام پابرجا خواهد بود و محدودیتی نخواهد بود.

بلافاصله پس از خداحافظی با فرد تماس گیرنده، وزیر نفت برای دقیق بودن آمارش از تعداد کارت‌های سوخت تحویل داده شده یا در حال تحویل با «جلیل سالاری» مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی تماس گرفت و سالاری در این تماس تلفنی گفت که «حدوداً ۳ میلیون ۹۰۰ هزار کارت در کشور به مردم و نزدیک ۶۰ هزار کارت به پست برای پاکت‌گذاری تحویل داده شده و ۲۷۰ هزار کارت هم در نوبت قرار دارند که به‌صورت ماهانه تحویل داده می‌شوند».

وی افزود: «فرایند بومی‌سازی تولید کارت ملی با جدیت در حال انجام است و درخواست‌ها به‌صورت ماهانه پاسخ داده می‌شود و با تعمیرات مراکز تولید کارت سوخت، این ظرفیت افزایش هم خواهد یافت». به گفته سالاری، تعداد درخواست‌ کارت سوخت رقمی بیشتر از پیش‌بینی‌ها بوده اما مجموعه وزارت نفت در سالی که گذشت، به نوعی صاحب رکورد تولید و توزیع کارت سوخت شدند.

تماس که تمام شد، آقای وزیر گفت که خودش هم از کارت سوخت شخصی استفاده می‌کند و ماهانه ۷۰ تا ۸۰ لیتر مصرف بنزین دارد.

دردهای سیستان و بلوچستان و درمانی که دولت سیزدهم آغاز کرده است

چند تماس از میان تماس‌های مردمی با وزیر نفت از دیار سیستان و بلوچستان بود و مردم نجیبش از صف‌های نفت و کمبود گاز و حتی مافیای توزیع نفت در استان گفتند و هرکدام از دولت با عنوان «دولت مردمی آیت‌الله رئیسی» یاد کردند؛ عنوانی که مسئولیت رسیدگی به این استان را برای اوجی و همکارانش در کابینه صدچندان کرده است که به گفته خودش وقتی مردم دولت را از خود می‌دانند، پس باید برایشان بسیار تلاش کرد. آقای وزیر در هر تماسی تمام‌قد حق را به آن‌ها می‌دهد و تأکید می‌کند که عقب‌ماندگی‌ها زیاد است اما دولت در سیستان و بلوچستان با چند برابر ظرفیت در حال تلاش است. اوجی توضیح می‌دهد «در دولت سیزدهم بالاترین میزان گازرسانی به سیستان و بلوچستان بوده است؛ میزان گاز کپسولی LPG و نیز نفت سفید اختصاص یافته به استان ۲۰ درصد افزایش داشته و در روزهای آینده خط ۲۹۰ کیلومتری انتقال گاز ایرانشهر - چابهار به ارزش ۴۱۰ میلیون دلار افتتاح خواهد شد». او در ادامه قول داد که در سال ۱۴۰۲ اکثر شهرها و روستاهای استان گازدار خواهد شد و مردم در صف کپسول نخواهند ماند. اوجی همچنین در تماس با «کرامت ویس کرمی» از نحوه توزیع نفت میان مردم استان پرسید تا اگر شائبه‌ای در این زمینه وجود دارد، برطرف شود.

با خبرهای خوش وزیر نفت، حسرت به صدای برخی تماس‌گیرنده‌ها هم می‌آید که ای‌کاش این محرومیت‌ها انباشته نمی‌شد و کار از دوره‌های قبل هم به همین سرعت پیش می‌رفت تا از محرومیت استان کاسته شود.

گرانی گاز برای همه نیست

تماس بعدی از شمال‌غرب کشور و از ارومیه بود و شهروند تماس‌گیرنده، از گرانی گاز گلایه داشت. گفت گاز خیلی گران شده و خودش و پسرش و شماری از هم‌شهری‌هایش به این گرانی اعتراض دارند. وزیر چندبار از او خواست که میزان مصرفش را اعلام کند تا مشخص شود آیا میزان مصرف از رِنجِ اعلام شده بیشتر بوده یا نه؟ همچنین توضیح داد که «اصلاحِ الگوی مصرفِ قانون مجلس بوده که از ۱۶ آذر به مرحله اجرا درآمد و با توجه به سرمایِ بی‌سابقه هوا در کشور، به دستور رئیس‌جمهور بسیاری از مشترکان هم شامل تخفیف شدند. میزان مصارف بر اساس پنج اقلیم آب ‌و هوایی و الگوی مصرف تدوین شده و افزایش قیمت از پله چهار بوده و اگر مردم در رِنج مصرف قرار داشته باشند، شامل تخفیف‌ هم می‌شود».

اوجی تصریح کرد: «۲۶ میلیون مشترک گاز داریم و تنها یک درصد از آن‌ها ناراضی بودند که مصارف غیرعادی داشتند. افزایش قیمت گاز در صورت خروج از الگوی مصرف و سقف آن، قانون مجلس است ولی هر کسی به ناحق هزینه داده باشد، قطعاً در بازرسی شرکت نفت رسیدگی و جبران خواهد شد».

روایت آقای وزیر از استخدام نفتی‌ها

در هر تماسی که موضوع آن استخدام و تبدیل وضعیت بود، اوجی به وضوح خوشحال می‌شد و بلند و واضح از استخدام‌های وزارتخانه نفت می‌گفت و مبالغه نیست اگر ادعا کنم هر کسی تماس گرفت و قراداد خواست و شرایطش را داشت، به حکم وزیر به مرحله بررسی و قرارداد رفت. وزیر می‌گوید «بالاترین نرخ اشتغال متعلق به وزارت نفت است» و حرفش را این‌گونه مستند می‌کند که تنها در یک نشست که در مصلای اهواز حضور یافته، بیش از ۴۰۰ نفر شغل پیدا کردند یا در ایلام ۶۰ نفر در یک دیدار عمومی صاحب شغل شدند.

در پاسخ به تماس دیگری که از بوشهر بود و در پی تبدیل وضعیت شغلی، وزیر نفت از آغاز ۲۰ پروژه بزرگ در عسلویه خبر داد که بین ۱۲ تا ۱۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری شده است و در این پروژه‌ها از توان کارکنان استفاده خواهد شد که این استفاده شامل ۱۲۰ نفر از کسانی هم خواهد بود که در فاز ۱۴ مشغول بودند و با پایان کار این فاز، بیکار شدند. در پاسخ به شهروند دیگری از ساری با ۲۲ سال سابقه که درخواست قرارداد کارمُعیّن داشت، دستور انجام داد و آن را عیدی دولت و وزارت نفت به او و خانواده‌اش اعلام کرد.

دست‌ودلبازی آقای وزیر در تأیید درخواست‌های اشتغال و تغییر قرارداد، خبرنگاران را هم علاقمند به حضور در وزارت نفت کرد! و به شوخی خواستار استخدام در این مجموعه شدند؛ اوجی باز هم با خوشحالی گفت که با توجه به پروژه‌های افتتاح شده، بیشترین استخدام در این وزارتخانه است و فقط ۳۶ هزار نیروی ایثارگر جذب شده و بازهم آزمون استخدامی در پیش است.

CNG و دغدغه مشترک وزیر و شهروند

یکی از جالب‌ترین تماس‌های برقرار شده در نشست، درباره جایگاه‌های سوخت CNG بود و هم وزیر گفت که از سال‌ها پیش دغدغه آن را داشته و هم تماس‌گیرنده در پی طرحی بود که بتوان این جایگاه‌ها را به امکانات روز جهان ارتقا و مورد استفاده بهینه قرار داد. قرار شد پس از عید طرحش را به دفتر وزیر ببرد تا قابلیت پیگیری و عملیاتی شدن آن سنجیده و به مرحله اجرا درآید. وزیر هم یکی از راه‌های کاهش مصرف بنزین را CNG دانست و از اهتمام وزارت نفت برای حمایت از چنین طرح‌هایی سخن گفت.

آخرِ سال و دعای عاقبت به خیری

جلسه که تمام می‌شود، وزیر که خداحافظی می‌کند، جمع که پراکنده می‌شود، با خودم می‌گویم حتی اگر یک‌نفر هم از خیل این همه تماسی که با وزرا برقرار شد و درخواست کردند، به آنچه می‌خواست برسد، همان یک‌نفر برای مبارک شدنِ سال و فال و حال این مرکز کفایت می‌کند. کفایت می‌کند اگر آن پدری که درد مزمن کلیه داشت، سال را با سلامتی آغاز کند یا آن هتل‌داری که در حال ورشکستگی بود بتواند پذیران مسافران امسال باشد، یا مادری که برای زندگی عزت‌مند درپی وام و حمایتی بود بتواند سال جدید را با لباس‌های تولیدی خودش تحویل کند یا آن جوانان پارک‌های علم و فناوری امسال در ایران بمانند و دردی از این آب و خاک دوا کنند. می‌دانم که تماس‌های بسیاری عاقبت به خیر شدند؛ دستورات مستقیم وزرا و معاونان، بسیاری را صاحب شغل کرد و شاید امسالی که می‌آید زندگی مشترک را هم صاحب شوند. دلخوشم به این که آن مردی که مدتی پیش در تماس با وزیر دادگستری نگرانِ گران‌فروشیِ گران‌فروشان شهرش بود، یقین کرده باشد بازرسی‌ها بیهوده نیست یا آن بیماری که بیمه‌اش تخلف کرده بود، به این باور برسد که بیمه توبیخ خواهد شد. جوان‌تر که بودم نمی‌فهمیدم این عاقبت‌به‌خیری چیست که بزرگ‌ترها هر بار آن را برای ما می‌خواهند؛ اما این روزها که سِنّم بالاتر رفته، می‌دانم عاقبت‌به‌خیری یعنی گرهی از کاری باز کنی. در آستانه تحویل سال و نو شدنِ روزگار، با همه وجود دعا می‌کنم که عاقبت‌به‌خیر شود ایران و همه ایرانیان. آمین

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha