به گزارش ایرنا، شهرستان چالدران در شمال آذربایجان غربی و در مرز ایران با ترکیه با ۱۰۴ اثر تاریخی و گردشگری کم نظیر ثبت شده در فهرست ملی و یک اثر ثبت شده جهانی، یک منطقه بکر و بی نظیر برای مسافران نوروزی گردشگران است.
جنگ چالدران
از جمله مهمترین آثار تاریخی و دیدنی این شهرستان، تاریخ به جا مانده از جنگ سلحشورانه ملت ایران با امپراطوری عثمانی است که در قرن دهم هجری قمری به وقوع پیوست.
آثار تاریخی زیادی از جنگ ایران و عثمانی در دوران شاه اسماعیل صفوی در چالدران باقی مانده که سرسلسله آنها، مقبره سید صدرالدین، وزیر اعظم شاه اسماعیل صفوی و مجسمه شاه اسماعیل است که بازدید از آن به اندازه بناهای دوران صفویه و زندیه جذابیت دارد.
در جنگ موسوم به نبرد چالدران، لشکر عثمانی با ۲۱۰ هزار سرباز و نیروهای ایران با کمتر از ۳۰ هزار نفر در مقابل هم صف آرایی کردند که از این تعداد، بسیاری از دلاوران ایرانی به شهادت رسیدند که سید صدرالدین وزیر صفوی از آن جمله بود.
مقبره این وزیر شجاع صفوی در بین روستاهای «سعدل و گل اشاقی» چالدران ساخته و مجسمه شاه اسماعیل نیز در ورودی این مقبره نصب است.
علاوه بر این یادمان افتخار آمیز برای ملت ایران و آذربایجان، بناهای تاریخی و جاذبههای طبیعی دیگری نیز برای بازدید علاقه مندان در چالدران وجود دارد که چشم هر بینندهای را مینوازد.
قرهکلیسا
قره کلیسا، بنای تاریخی دیگری است که در ۱۵ کیلومتری شمال شرق مرکز چالدران واقع است و بازماندهای از یک واقعه خونین در نخستین سالهای ظهور مسیحیت به شمار میرود.
برخی مورخان معتقدند در سال ۴۳ میلادی «تاتاووس و بارتلمیوس» برای تبلیغ دین مسیح به ارمنستان آمده بودند که پس از پیوستن دختر پادشاه ارمنستان با سه هزار و ۵۰۰ نفر از مردم به آنها، این افراد توسط عمال پادشاه آن کشور قتل عام و اجساد همه آنها در قره کلیسا دفن شده است.
به گفته ارامنه، قره کلیسا نخستین کلیسای جهان است که چند سال پس از آن حادثه ناگوار در این منطقه ساخته شده است و همه ساله در میانه تابستان مصادف با سالگرد شهادت تاتاووس مقدس و پیروانش، ارامنه در قره کلیسا جمع میشوند و آیین های خاصی را برگزار میکنند.
غارخضرلوی
در روستای خضرلوی چالدران نیز غار و حجاریهای مربوط به دوران اورارتویی با قدمت چند هزار ساله وجود دارد که از قدمت قابل توجه این شهرستان حکایت میکند.
این غار از آثار برجای مانده از دوره حکومت باستانی اورارتویی است که در تپههای اطراف آن، بقایای ساختمانهای باستانی قرار دارد و به عقیده کارشناسان، در زمان باستان انسانهایی در آنجا زندگی میکردهاند.
چشمه آبگرم چالدران
چشمه آبگرم چالدران یکی از این جاذبههای طبیعی چالدران به شمار میرود که با وجود نبود زیرساختهای رفاهی مناسب، افراد زیادی برای استفاده از خواص درمانی آن در این محل حضور یافته و آب تنی میکنند.
جنگلهای زاگرس
جنگلهای حدود ۵۰۰ هکتاری چالدران نیز دیگر جاذبه طبیعی این شهرستان را تشکیل میدهد که در منطقه قره دره واقع شده است و بادام وحشی، زرشک، ریش بز و نسترن در آن یافت میشود.
چالدران همچنین دارای چهار تالاب است که وسعت آنها به ۲۸۵ هکتار میرسد که شامل ناور، پیر احمد کندی، خان گول و قوری گول است.
آبشار عرب دیزج
آبشار زیبای عرب دیزج نیز در بخش دشتک یا آواجیق چالدران در ۳۷ کیلومتری شمالغرب سیهچشمه در حاشیه روستای عرب دیزج قرار گرفته است.
این آبشار دارای چشماندازهای بسیار زیبا و غارهای طبیعی در اطراف کوههای مشرف به آبشار است که در نوع خود کمنظیر هستند و علاقه مندان به طبیعت میتوانند برای چیدن گیاهان دارویی به چالدران سفر کرده و از زیباییهای این آبشار طبیعی بهره مند شوند.
تالاب ناور
تالاب ناور نیز از جمله ۳۰ تالاب ثبت شده در آذربایجانغربی است که هرساله میزبان پرندگانی نظیر درنای خاکستری، غازها، اردکها، حواصیل، فلامینگو و پلیکان است.
کلیسای زور زور
کلیسای زور زور از دیگر میراث ارزشمند جهانی ثبت یونسکو در چالدران است که با نامهای «سورسور» و «مریم مقدس» نیز شناخته میشود. این کلیسا در کنار سد بارون در شمالغرب قرهکلیسا قرار گرفته و از اهمیت فرهنگی و تاریخی زیادی برخوردار است.
کلیسای زور زور، کلیسایی صلیبی شکل است که بیشتر مانند یک نمازخانه کوچک به نظر میرسد.
مقبره ساندوخت
مقبره ساندوخت نیز بنایی مکعبی شکل است که در حومه شهر چالدران در جنوبغربی قرهکلیسا، بر روی بلندترین نقطه ارتفاعات شمالی در تادنوس قرار گرفته است.
روایتی وجود دارد که میگوید این مقبره متعلق به دختر پادشاه ارمنستان است که به خاطر اعتقادات مذهبی خود به شهادت رسیده است.
نظر شما